Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6726 Mesaj 593 Konu- Gönderen: 1139 Üye - Son üye: aercek
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: New York - New Jersey  (Okunma Sayısı 1167 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
muyo
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : Mart 27, 2008, 09:26:27 ÖS »

selamlar,

ben 4 senedir new york -new jersey bolgesinde yasiyorum. Son bir senedir de knvc ile beraber yasiyoruz Smiley

buralar hakkinda herhangi bir sorunuz oldugu zaman cekinmeden sorabilirsiniz. kendim doktor olmadigim icin (knvc doktor..) tip ile ilgili sorulariniza o , sehir-yasam hakkindaki sorulariniza ben cevap vermeye calisirim.
Sinem
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Temmuz 16, 2008, 02:06:59 ÖÖ »

merhaba. amerikada diğer eyaletler ve şehirlerle ilgili orada yaşayan arkadaşlar kendi görüşlerini dile getirmişler. genel özellikleriyle ve kendi görüş ve tecrübelerinizle biraz bahseder misiniz? ben usmle sınavına girmeyi düşünüyorum ama açıkcası henüz nereye gidebilirim nerenin bana ne faydası olur bir fikir edinemedim. mesela sizin bulunduğunuz bölgenin avantajları dezavantajalrını anlatırsanız çok sevinirim.

Ş. Sinem Özbey
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
muyo
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Temmuz 16, 2008, 11:35:10 ÖS »

selam sinem, benim ny'da gecirdigim zaman (5 sene) istanbul'da gecirdigim zamandan fazla oldu bu sene. genel olarak avantaj / dezavantaj ne yazilir bilemiyorum . ben herkese nasil istanbul'u bildikten / istanbulda yasadiktan sonra turkiye'de baska bir sehirde yasamak mumkun degilse ayni sekilde new york'u taniyip ny'ta yasayinca da baska yerde yasamak mumkun degil diyorum.

avantaj kisiden kisiye degisir; eksisozlukte ny ve ny metrosu icin soyle yazmistim: "2 dolara bir nevi dunya turu tadi alinabilen metro. bronxta dominik cumhuriyeti ve meksika , manhattanin asagi bolgelerinde chinatown ile cin, little italy ile italya, brooklynde turkiye, sheepsheadbay ve coney island civarlarinda rusya, kings highway bolgesinde israildeymis tadi almak mumkundur." Ayrica manhattan'da 16700 adet restaurant mevcut, yani 46 sene boyunca her gun farkli bir restaurant'ta yemek yiyebilirsin Smiley evine 20 dk uzakta ucretsiz bon jovi konseri olur ve de canin gitmek istemeyebilir, bilirsin yarin obur gun yine gelir. yazin her gun klasik muzikten rock'a kadar genis bir yelpazade ucretsiz konserler olur. tiyatro meraklisiysan ; broadway ny'ta. 
Manhattan'da arabasiz her yere gidebilirsin, toplu tasima sistemi mukemmel sekilde isler 7/24. Ayrica bisikletinle cikip ezilir miyim korkusu yasamadan tum manhattan'i bir bastan diger basa dolasabilirsin.

columbia universitesi, mt. sinai , NYU, Rockefeller gibi universitelerde manhattan'da bulunmakta.

frank sinatra'nin new york new york sarkisiyla bitireyim yazimi Smiley

"Start spreading the news
I'm leaving today
I want to be a part of it, New York, New York
These vagabond shoes
Are longing to stray
And make a brand new start of it
New York, New York
I want to wake up in the city that never sleeps
To find I'm king of the hill, top of the heap
These little town blues
Are melting away
I'll make a brand new start of it
In old New York
If I can make it there
I'll make it anywhere
It's up to you, New York, New York.

I want to wake up in the city that never sleeps
To find I'm king of the hill, top of the heap
These little town blues
Are melting away
I'll make a brand new start of it
In old New York
If I can make it there
I'll make it anywhere
It's up to you, New York, New York.
"

Sinem
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Temmuz 17, 2008, 01:00:41 ÖÖ »

gerçekten bir NY aşığı olduğun yazdıklarından belli. insanın hemen atlayıp gelesi geliyor. teşekkür ederim yazdıkların için. güzel bir resim oluşturdu gerçekten. listenin en başına NY koyabiliriz bu şekilde =)

Ş. Sinem Özbey
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
grcgkc
Ast Üye
**
Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #4 : Temmuz 17, 2008, 10:07:23 ÖS »

ben de bir şey sormak istiyorum new york hakkında.. biraz tehlikeli olduğu doğru mu Huh

new york new york,, herşey var da,,
istanbul yok!!
"ilhan şeşen"  Bonus
reha
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Temmuz 18, 2008, 12:49:02 ÖÖ »

yok new york gayet guvenli bir yer. daha dogrusu bronx'a filan gitmedigin surece gecenin ucunde bile basina bisey gelme ihtimali dusuk. Dunyanin en guvenli buyuk sehirlerinden. Istanbul'dan ise daha guvenli oldugu kesin.
grcgkc
Ast Üye
**
Çevrimiçi Çevrimiçi

« Yanıtla #6 : Temmuz 19, 2008, 05:06:09 ÖS »

teşekkür ederim reha

gaye'nin matchlerdeki deneyimini yazdığı yazıyı okumuştum da, biraz da o yüzden sordum..

kolay gelsin Smiley
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #7 : Temmuz 23, 2008, 07:32:34 ÖÖ »

ben de bir şey sormak istiyorum new york hakkında.. biraz tehlikeli olduğu doğru mu Huh

"Tehlike" kavramina boyle yaklasmak yaniltabilir insani. Tehlike her yerde var. Seni bulmasi durumu, biraz ne is yaptigin ile ilgili, yasadigin semt ile ilgili,  biraz da kotu ya da iyi sans tabii ki. New York'ta doktor isen, Bronx'ta da yasayabilirsin. Bronx'un gobeginde koskoca Albert Einstein Kampusu var. Ogrenci yurtlari var, luks oteller var, guzel evler var. Bronx'ta uyusturucu satiyorsan durum farkli olabilir. Bir sehirde guvenlilik kavramina bu kadar yuzeysel bakilamaz ki. Dunyada kotu muhitler var , iyi muhitler var, sehir olarak kulliyen guvenli/tehlikeli diye degerlendirmek "bilimsel" olmuyor gibi. Istanbul icin de ayni sey gecerli olmali. Ne Istanbul'a New York'tan daha az guvenli diyebilirsiniz, ne de tersi. Bu sekildeki genel degerlendirmelerle olayi anlamak zor, ozellikle bir karar vereceksen.

Sehirdeki suc orani da yine baska bilimsel bir veri ancak o da yaniltici olabilir cunku sehirdeki suc orani yine kotu ve iyi semtlerinin bir ortalamasi olarak sunuluyor. Yine ona da semt semt bakmak lazim.

Bir baska yaniltici olabilecek yon ise, nufus. Istanbul dunyanin 3. buyuk/kalabalik sehridir. New York ise ilk 5 de bile degil. O nedenle rakamlara da baktiginda suc orani belki Istanbul'da daha fazla cikabilir (gercek oyle mi bilemiyorum) ve bu da semt detaylarina inemez isen cok yaniltici olur. 

reha
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Temmuz 23, 2008, 08:30:46 ÖÖ »

Ulas dedigin faktorler tabiki etkili. Etkenlerin icine binbir sey daha girebilir. Ama genelleme yapmak da mumkun. Istanbul evet dunyanin 3. buyuk sehri olabilir ama ona bakarsanda New York, ozellikle Manhattan alan basina dusen kisi bakimindan dunyanin en kalabalik sehirlerinden biri. Criminolojide ayni tip gibi istatistik alirken tiptaki gibi adam basina dusen suc orani alinir toplam degil. Istanbulda suc buyuk sorun. New York'tada 90li yillarin basinda boyleydi ama suclarinda yuzde elli civari kokain ve satisiyla ilgili gerceklesen cete suclariydi. Suc profilide cok farkli. Yasadigin semt, yaptigin is vs vs gibi bir cok faktor var. Ama Istanbul'da evine hirsiz girmeyen yok. Gecenin 3'unde Manhattan'da yururken buldugun huzuru Istanbulda bulabilecegini sanmiyorum. Yolunu tinercilermi keser, evine hirsizmi girer, kapkaccilarin saldirisinami ugrarsin, yoksa kiz arkadasini bir kro grup tacizmi eder.... Benim icin onemli olan cevrem ve kendimi ne kadar guvenli hissedecegimdir. Istatisikler aynen tip biliminde oldugu gibi bir yerden girer bir baska yerden cikar ve oynar kendi istedigin gibi gosterirsin. Ben iki sehirdede yasadim, yuzlerce insanla konustum, bircok makale okudum bos atip bos tutmuyorum yani. Elestiriler ve kiyaslamalar yapinca hemen ulkemizi savunmak yerine vatandas olarak gorevimiz hatalarimizi, eksiklerimizi, yanlislarimizi gorup, yurtdisinda yasamis insanlar olarak kendi ulkemiziki eksikleri olumlu yonde gelistirmeye calismamiz lazim.
eraserhkn
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #9 : Temmuz 23, 2008, 01:55:45 ÖS »

Ama Istanbul'da evine hirsiz girmeyen yok.
Evine hirsiz girmis bir istanbullu olarak katiliyorum bu cumleye Smiley

Her zaman BUYUK dusun, ama kucuk adimlarla baslamayi unutma..
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #10 : Temmuz 23, 2008, 08:21:44 ÖS »

Ulas dedigin faktorler tabiki etkili. Etkenlerin icine binbir sey daha girebilir. Ama genelleme yapmak da mumkun. Istanbul evet dunyanin 3. buyuk sehri olabilir ama ona bakarsanda New York, ozellikle Manhattan alan basina dusen kisi bakimindan dunyanin en kalabalik sehirlerinden biri. Criminolojide ayni tip gibi istatistik alirken tiptaki gibi adam basina dusen suc orani alinir toplam degil. Istanbulda suc buyuk sorun. New York'tada 90li yillarin basinda boyleydi ama suclarinda yuzde elli civari kokain ve satisiyla ilgili gerceklesen cete suclariydi. Suc profilide cok farkli. Yasadigin semt, yaptigin is vs vs gibi bir cok faktor var. Ama Istanbul'da evine hirsiz girmeyen yok. Gecenin 3'unde Manhattan'da yururken buldugun huzuru Istanbulda bulabilecegini sanmiyorum. Yolunu tinercilermi keser, evine hirsizmi girer, kapkaccilarin saldirisinami ugrarsin, yoksa kiz arkadasini bir kro grup tacizmi eder.... Benim icin onemli olan cevrem ve kendimi ne kadar guvenli hissedecegimdir. Istatisikler aynen tip biliminde oldugu gibi bir yerden girer bir baska yerden cikar ve oynar kendi istedigin gibi gosterirsin. Ben iki sehirdede yasadim, yuzlerce insanla konustum, bircok makale okudum bos atip bos tutmuyorum yani. Elestiriler ve kiyaslamalar yapinca hemen ulkemizi savunmak yerine vatandas olarak gorevimiz hatalarimizi, eksiklerimizi, yanlislarimizi gorup, yurtdisinda yasamis insanlar olarak kendi ulkemiziki eksikleri olumlu yonde gelistirmeye calismamiz lazim.
Merhaba Rehacim,

Sana hak vermedigim noktalar elbette yok degil. Seni anliyorum. Ne demek istedigini de. Ancak ben ulkemizi kuru kuruya savunan bir insan degilim. Zaten yazdigim mesaj da Istanbul'u kuru kuru savunmak degildi. Genellemeler yapmak mumkun olabilir ama yine de bilimsel verilerle genelleme yaparsin. Ne yuzlerce kisiyle de konusmak, ne de iki sehirde yasamis olmak "New York Istanbul'dan guvenlidir" seklinde cok yuzeysel, hic bilimsel olmayan ve sert degerlendirmeyi kurtarmak icin yeterli olamaz. "Istanbul'da evine hirsiz girmeyen yok" gibi ifadeler  ciddi ciddi karsilastirma yapilan bir ortamda hic gecerliligi olmayan ifadelerdir. Senin cevrendeki 10 kisinin evine hirsiz girdi diye boylesine bir veriyi genelleyebilir misin? Manhattan'in icinde bile yuz tane ayri bolge vardir, guvenlisi vardir, guvensizi vardir, MAnhattan'da nereden bahsediyorsun? Bunu Istanbul ile karsilastirirken, Istanbul'da nereden bahsediyorsun? HAngi tip suctan bahsediyorsun?

Geyik yapiyorsan o ayri, burda ansiklopedi hazirlamiyoruz. Ama geyigi ciddiye bindirip ciddi ciddi savunacaksak, o zaman bilimsel olmak lazim.  Yuz kisiyle konusmus olmak, falanca seyi okumak "koskoca Istanbul, koskoca New York'tan daha tehlikelidir" demeye yeter mi? Sen bir tek kisisin, boyle bir yargiya varmak icin gerekli  olan orneklemi dusunursek senin yasadiklarin ne ifade eder ki? Hangi spesifik rakama dayanarak konusuyorsan onu soylemen lazim. Boylesine cok faktore dayali bir daginik bir konuda kisisel tecrubelerin olayin tamamini gormekte ne kadar yetersiz kalacagini gormek zor olmasa gerek.

Bu gibi seylerde ciddi karsilastirma yapilacaksa, olabildigince spesifik olunmalidir. Olabildigince orneklem genis olmalidir. Istanbul'u kisi basina dusen suca bolup carpip , kuru kuru karsilatirma yapmak yerine (ki oyle bir karsilastirmada bile New York'tan daha mi cok suc cimis onu bile bilmiyorum, hadi oyle olsun diyelim), falanca iki semtteki hirsizlik oranlarina bakilir. O bile alt gruplara ayrilmalidir, kapkac, haneye tecavuz, tasinmaz mal gibi.

Ciddi yargiya varmak icin gerekli bilgiyi elde etmek her konuda cok daha zordur, zahmetlidir ve degerlidir, bilimsel verilere dayali olmak zorundadir. 

Kisisel tecrubeler daha az degerli olsa bile yine de bir degeri vardir, ve ben Reha'nin da Hakan'in da kisisel olan tecrubelerine saygi gosteriyorum. Sahsen mutlaka dikkate alirim, ama kisisel oldugunu ve yanilma payinin bir gokdelen kadar yuksek oldugunu da asla aklimdan cikarmam ve kalkip da bu kadar genel ve bilimsel degeri dusuk olan bir fikrin dogrulugunu savunamam.

Kuru kuruya memleket savunmanin dogru olmadigini bizi daha iyiye goturmeyecegini elbetteki savunuyorum. Ama kuru kuru ve kisisel genellemelerle de memleketi harcamanin da anlami yok.

Yanlis miyim?  Wink

Criminolojide ayni tip gibi istatistik alirken tiptaki gibi adam basina dusen suc orani alinir toplam degil.

Bu arada Rehacim, kriminoloji konusunda bu kadar bilgili oldugunu bilmiyordum. Cok etkilendim.  Tongue Saka bir yana , benim senin degerli bilgilerinle degil, degerlendirme yaparken kullandigin kisisel yontemlerinle ilgili itirazim var. Bilimsel bir karsilastirmada, senin ne yasadigin degil, tum insanlarin ne yasadigi ve bunlarin konulara gore spesifik dagilimi deger tasir. Senin yuzune tinerciler falcata attilar diye gecirdigin Post Travmatik Stres Bozuklugu sonucunda Istanbul'da hissettigin guvensizligi tum sehrin siciline isleyemezsin, eger bilimsel mantik cercevesinde kalmak istersen. Konustugun yuzlerce kisi kim bilmiyorum ama herhalde madem bilimsel bir argumanin var , onlarin isimlerini tek tek vermen gerekecek, orneklemi ve detaylarini ikna olmak isteyen bizlere yardim etmesini istiyorsan,  konunun "Reha"  genellemelerini asmasini ve fikir bazinda ikna edici olmasini istiyorsan.

muyo
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #11 : Temmuz 23, 2008, 08:49:41 ÖS »

Yalnis miyim?  Wink

Ulas en azindan bunda yanlissin Smiley  "yalnis" degil yanlis olacak.

Bir de "ny'un istanbul'dan biraz daha tehlikeli oldugu dogru mu" sorusu bilimsel arastirmalari sormuyor, kisisel deneyimleri soruyor. gunluk hayatlarimizi bilimsel verilere gore degil kisisel deneyimlere gore yasiyoruz. mesela suranin doneri derken , etin cinsi&kalitesi & hayvanin yasi & yetistirildigi yeri kimse dusunmuyor, gorusune onem verdigi kisinin agiz zevkine guvendigi icin gidip orada yiyiyor donerini.

bana sorarsaniz new york istanbul'dan 10 kat guvenlidir. kisisel nedenlerine gelince  biz 160. sokak civarinda da yasadik (harlemin ustu) , knvc gece 11den sonra labaratuardan eve yuruyerek gelebiliyordu, benim de hic aklim onda kalmiyordu. aynisini cerrahpasa- kocamustafapa  & findikzade - fatih icin dusunemiyorum. NY'un 1990larin basinda suc orani cok yuksekti, sonra rudy giuliani doneminde tum sehir temizlendi. bilimsel veri istiyorsaniz  malcolm gladwell'in "tipping point" isimli kitabi okumanizi oneririm.

bir diger neden: evinin kapisini kitlemeyen arkadasim var, ve hirsiz girmedi. girerse ve yakalanirsa cok uzun sure hapiste kalacagini, cezalandirilacagini biliyorlar cunku. turkiyede bu durum oyle mi peki? sakaryada teyzesinin kizini ve cocugunu bogarak oldurerek omur boyu hapse giren biri vardi, rahsan affiyla 10 sene sonra cikti, ege kiyilarinda takiliyor simdi.

taksiler var mesela; her takside gps oldugu icin kendinizi gece 3te hic bilmediginiz bir yerde bile guvende hissedersiniz. diger tarafta da; taksi icinde lahmacun icen birisini uyardigi icin dovulerek oldurulen bir vatandasimiz var.

amerika sistem uzerine kurulmus bir ulke. ny ise bu sistemin nasil isleyebildigini gorebileceginiz bir sehir.

bir arkadasim soyle der, cok severim:  "istanbul sevilecek,  new york ise mantik evliligi yapilacak sehir"
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #12 : Temmuz 23, 2008, 09:56:32 ÖS »

Yalnis miyim?  Wink

Ulas en azindan bunda yanlissin Smiley  "yalnis" degil yanlis olacak.

Bir de "ny'un istanbul'dan biraz daha tehlikeli oldugu dogru mu" sorusu bilimsel arastirmalari sormuyor, kisisel deneyimleri soruyor. gunluk hayatlarimizi bilimsel verilere gore degil kisisel deneyimlere gore yasiyoruz. mesela suranin doneri derken , etin cinsi&kalitesi & hayvanin yasi & yetistirildigi yeri kimse dusunmuyor, gorusune onem verdigi kisinin agiz zevkine guvendigi icin gidip orada yiyiyor donerini.

Sevgili Muyo oncelikle duzeltme icin tesekkurler, hizli yazmaya kalkinca boyle seyler oluyor. Ama Turkce duzeltmelerini cok takdir ediyoruz, basimizin tacisin,  cok tesekkur ederim.   Wink

Diger konuyla ilgili olarak...

Doner yemek ile yasayacagin sehrin guvenligini degerlendirip , bu ciddiyetle yasayacagin sehri secmek arasinda yaptigin analoji bence cok yaniltici.

Doner yemek gibi uyduruk bir iste arastirmaya ihtiyacin olmayabilir Hissiyata dayali kararverirsin. Ama 3 donerciden birisinin icinde deli danali et var dersem o zaman o is ciddi hale gelir ve kisisel hislerden cok daha ciddi bir takim bilgilere ihtiyacin olur.

NY nin sorusunun ne ciddiyette oldugunu bilmiyorum ama sehir karsilatirmalari ve guvenligi konusunda sizlerin goruslerine cok deger veririz. Amacimiz zaten bu basligi acarken bu konuda paylasimi guclendirmekti. Bu basligi ve Amerika'daki sehir ve eyaletler konusunu bizzat acan benim.

Ancak, konu NY ye kisisel tavsiye vermenin otesinde, Istanbul mu New York mu guvenlidir gibi cok genel ve cok fazla arastirma yapilmadan genel yargiya varilamayacak konular icin kisisel deneyimlerinizin  cok fazla bir ederi yoktur. Sen de "bana gore 10 kat guvenlidir New York " demissin, bu senin kisisel olarak yasadiklarinla ilgilidir. Sen bir kisisin , ve bunun topluluk acisindan karar vermede yardim etmeyecekse cok fazla genelleyip bu sekilde son noktayi koymanin anlami var mi? Bu kime ne yardim eder? Eger NY bunlari duyup da sehir sececekse, bu kisisel ve gercegi yansitmaktan cok uzak olan fikirlerin ne kadar yanlis yonlendirebilecegini de dusunmesi gerekir.

Simdi benim sevdigim bir ornek vardir, onu verip noktalayayim, bir adam karsinizda elindeki silahla birini vurmak uzere ise icinde kursun oldugunu biliyorsaniz ona onu kanitlamak icin ugrasirsiniz. O silahla havaya ates edecekse bunun bir onemi olmaz.

Icki masasinda mi Istanbul New York karsilastirmasi yapiyoruz? Yoksa ciddi cevap isteyen ciddi soru soran  bir insana yardimci mi olmak istiyoruz? Her iki durum icin takinilacak tavir cok farklidir. Eger geyik yapacaksaniz bu konuda, soru soran arkadas da razi ise, o halde "istanbul 10 kat kotudur, manhattan bin kat gvenlidir, dunyanin en boktan sehri ankaradir, kizil deniz dunyanin merkezidir, lahmacundu, onu dovduler bunu dovduler" gibi bilimsel degeri olmayan ama muhabbet acan ifadeleri kullanmaniza kimse ses cikarmayacaktir.  New York'da adam dovmuyorlar sanki. Ben de sana bin tane tersine ornek verebilirim. Sistemli dedigin Amerika'da her gun neler oldugunu meslek icabi yasayan benim. Ben onlari anlatiyor muyum sana? Bir degeri var midir son yargi acisindan? Yoktur. Diger yandan Amerika'da da suclarin niteligi cok farklidir. Hangi sucu karsilastiriyorsun? Hangisini karsilastirmiyorsun? Guvenlikten kastin nedir? Tam olarak nerede bunu karsilastiriyorsun, merkez mi, cevre muhitler mi? Istanbul Levent'in Manhattandan daha az guvenli oldugunu soyleyebilir misin? Neye dayanarak soyluyorsun?

Herkes kendi "inandigini" , "kendi yasadiklari ve gordukleri" ile destekleyip "bu boyledir" deyip genelleyemez. Eger ortada rakam yoksa,yontem yoksa, bos atilip dolu tutulan bir alanda konusuyorsan (mesela cinler, periler gibi) o zaman istedigini soylersin. Ama sehir guvenligi gibi son derece somut verilere dayanabilecek bir konuda, ciddi bir soruya daha ciddi bir cevap vermek gerekir diye dusunuyorum.

"Istanbul New York'tan tehlikelidir" derken ciddi misiniz? Degil misiniz? Ciddiyseniz kisisel ve genellemeli konusmanin bedeli vardir. Ciddiyiz derseniz, rakam isterim , ciddiyseniz semt isterim, sucun cesidini isterim, guvenligin somut verilerini isterim.  Grin Cok sey isterim. Bana kalkip "yok benim amcamin evine girdiler, gecen gazetede okudum birisini dovmusler" gibi degerlendirmeler ortaya atarsaniz bunun bu kadar genel bir yargiyi desteklemek icin ciddiye alinmasini bekleyebilir misiniz?

Yok degilseniz, ben de bir tinerci hikayesi sallayayim ortaya beraber eglenelim, Istanbul soyledir boyledir diye atip tutalim. 

Belki cidden en genelinde bile New York daha guvenli bir sehirdir, ben buna da itiraz etmiyorum, edecek bilgim yok zaten, ama siz dogruysaniz bile bu bu yonteminizi hakli cikaramaz. Insan kafadan atarak ya da hislerine dayanarak da dogru sonucu bulabilir. Sizler de hissiyata dayali kisisel yargilara varmissiniz ve bunu genelliyorsunuz diye bir goruntu ortaya cikiyor.

Lutfen yanlis anlamayin, ben sizin dedikleriniz yanlistir demiyorum. Yineleyeyim.
Genellenemez ve ciddiyetle yaklasan biri icin hicbir sey ifade etmez diyorum.

muyo
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #13 : Temmuz 23, 2008, 11:54:35 ÖS »

Ulascim, oncelikle ben kendi goruslerimi ve deneyimlerimden bahsettigimi yazarken, onu genele uyarlamissin gibi geldi, oyle degilse yanlis anliyorum. Bir seyin tersine goruslerin olmasi onun tersi olmadigini ispatlamaz, tersini dusundugunu gosterir sadece. Ben nasil new york’u daha guvenilir buluyorsam , sen de istanbul’u daha guvenilir bulabiliyor olabilirsin. Ben buradaki herhangi bir kimsenin goruslerinin bir ederinin olup olmadigi konusunda kimsenin karar mercii oldugunu dusunmuyorum, gunluk stres icerisinde bir karsilik beklemeden yazilan bir iki cumleye karsi mutlak bir yanlis yapilmiscasina da tepki verilmesinin arkasindaki motivasyonu da anlayamiyorum. Soruyu soran cevabi begenir begenmez. Istatistik istiyorsa onu aradigini soyler. Ya da soylemez. Kisisel tercih. Kisisel tercih sorgulanir miymis hic ?

Eyaletler basligini kendin actigini soylemissin, tesekkurler. Eger icersinde deneyimlerin olmasini istemiyorsan her eyelet icin bir baslik acip wikipedia’ya yonlendirebiliriz, daha da kolay olur.  Karsilastirma olmasin ama deneyim olsun diyorsan da bu basliga ilk yazdigim “avantaj / dezavantaj” lara da karsi cikman gerekir, onlar benim icin gecerli olan seyler.

Hayat ya icki masasinda ya da geyik olarak gecmiyor, bunun farkinda oldugumuzu varsayiyorum.  Ciddi soru soran ve ciddi cevap isteyen ayirimini, verilen cevaplarin da ne kadar gayri ciddi olduklarini ben bir tabloya bakip anlamiyorum, nasil hissediyorsam ona gore yaziyorum.  Gidip uzmanlik alanim olmayan bir alanda (tip ornegin) uzmanmisim gibi konusmuyorum, 5 senedir yasadigim new york icin kendi gorusumu soyluyorum, bunu televizyonlardaki realite sovlarindaki mahkemelere cevirip “son yargi”ya baglamaya ne gerek var ? Kim istiyor son yargiyi ? 

New york istanbul’dan guvenli derken (kisisel deneyimlerime gore) gayet de ciddiyim. Deneyimlerden konusmanin senin dedigin gibi bir bedeli oldugunu da bilmiyordum.

Olaya illaki istatiksel ve sistematik olmasi acisindan bakiyorsak -ben bakmiyorum- ;

Amerika icin buyrunuz: 

http://www.familywatchdog.us/  (hic etik bulmuyorum bu tarz bir siteyi. O bolgede yasayan “sex offender” ve “criminal” larin listesini, fotograflarini, suclarini, ev adreslerini, is adreslerini gosteriyor.)

http://www.cityrating.com/citycrime.asp?city=New+York&state=NY

(new york’un amerika geneline gore karsilastirmasi)

Istanbul icin suc orani gosteren bir calisma bulamadim, lakin “overseas security advisory council” soyle bir seyler demis: https://www.osac.gov/Reports/report.cfm?contentID=62398

Buradaki haberde de Istanbul avrupa’nin en dusuk “crime rate’ina sahip denims:

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/newsbriefs/setimes/newsbriefs/2007/03/21/nb-06

ben bu "guvenli olma" konusunda baska bir sey soylemek istemiyorum .benim goruslerim yazdiklarimdan ibarettir.
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #14 : Temmuz 24, 2008, 12:27:01 ÖÖ »

nasil hissediyorsam ona gore yaziyorum.  Gidip uzmanlik alanim olmayan bir alanda (tip ornegin) uzmanmisim gibi konusmuyorum, 5 senedir yasadigim new york icin kendi gorusumu soyluyorum, bunu televizyonlardaki realite sovlarindaki mahkemelere cevirip “son yargi”ya baglamaya ne gerek var ? Kim istiyor son yargiyi ? 

New york istanbul’dan guvenli derken (kisisel deneyimlerime gore) gayet de ciddiyim. Deneyimlerden konusmanin senin dedigin gibi bir bedeli oldugunu da bilmiyordum.

Sevgili Muyocugum, ben senin kendin icin soyledigin gibi  "hissederek" degil, ortaya yazarken  daha cok "dusunerek" yaziyorum. Bu da benim  tarzim. Ozur diliyorum sitemine neden oldugum icin ama madem ortaya "hissederek yaziyorsun", daha cok dusunerek yazanlar da olacaktir benim gibi. Deneyim paylasmak ayri sey, deneyimini "genel gecer" gibi savunmaya calismak ayri sey. Deneyim paylasmak degil bedel odeten, deneyimini bilimsel bir gercekmis gibi ve herkes icin dogruymus gibi orta yerde savunmaktir bedel odeten. O bedel de onu aciklamak durumunda kalmaktir, ayni su anda ordan burdan web siteleri ile soyledigin kisisel seyi kanitlamaya calistigin gibi. Yoksa kisisel deneyimlerinin dogruluguna kimsenin suphesi yok, bunlarin genel gerceklermis gibi savunmana suphe ile yaklasiyorum. Bu da benim hakkim. Ben "kendimi New York'ta daha guvenli hissediyorum " dersin olur biter, ne diye "New York Istanbul'dan 10 kat guvenlidir" diyorsun. Kisisel bir sey olarak da algilama lutfen, ben konuya odakliyim. Seni uzduysem ozur dilerim.  Sevgilerimle 

Not: Wikipedia'da ya da baska bir kaynakta, bilgi alisverisinden bulundugumuz konularin cogu bulunmamaktir. Bulunsaydi zaten boyle bir site de olmazdi. Belirsiz ve cevabi olmayan konularda fikir alisverisinde bulunma ozgurlugune sahip olmamiz, Wikipedia'da ya da herhangi bir referansta (wikipedia referans bile sayilmaz o ayri konu)  zaten olan net bir konu hakkinda atip tutma hakkini bize vermez. Istanbul'daki suc orani onemli bir konudur. Senin orda ne yasadigindan cikardiklarini cok asar. Dunyanin 3. buyuk sehri olan , ismi Turkiye'nin kendinden daha populer olan Istanbul'u orta yerde  "soyledir , boyledir" diye ucuz bir sekilde yerdiginiz zaman birisi size soru sorar. O birisi de ben oluyorum izninizle...

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: