Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

7081 Mesaj 635 Konu- Gönderen: 1256 Üye - Son üye: abdulkerim olgun
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ABDde tip staji ve uzmanlik  (Okunma Sayısı 5718 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
serkanbe
Ast Üye
**

« Yanıtla #15 : Ocak 28, 2008, 09:48:21 ÖS »

L6 hakkinda bilgisi olan var mi.
Step leri alinca California da calismayi planliyordum.Akrabalarim hep orda.
Clerkship i de oradan ayarlamaya calisirken farkettim.
California da calismak icin sanirim bu belge(L6)alinip Turkiyede ve baska yerde yaptigimiz butun  stajlar bolum baskanlarina imzatailiyormus.Biraz garip geldi, belki de yanlis anlamisim.Siz ne biliyorsunuz bu konu hakkinda?
neuro
Genel Yürütücü

« Yanıtla #16 : Ocak 29, 2008, 06:05:11 ÖÖ »

Merhaba Serkanbe,
Durum soyle: Kaliforniya'da asistanlik yapabilmen icin halk arasinda Smiley "California Letter" diye bilinen PTAL (Postgraduate Training Authorization Letter)  formunu hazirlaman gerekiyor. Detayli bilgiyi su adresten bulabilirsin: http://www.medbd.ca.gov/applicant/application_international.pdf
Ben yine de anlatayim. Normalde basvururken en az 3 referans mektubu istenir. Kaliforniya'da PTAL 3 referans mektubundan birinin yerine gecer. Yani en az iki tane referans yeterli olur. Aslinda basvurunu onsuz yapabilirsin ancak kabul alip asistanligina baslamadan once (1 Temmuz) bu mektubu almis olman gerekir. Bunun icin gerekenler, formun L1A-E kisimlari kisisel bilgiler; L2 tip fakultesinden mezun oldugunuza dair belge, okulunuzun onayi gerekiyor; L3 US'te herhangi bir internluk, asistanlik veya fellowshiplik programini tamamlamadiysaniz sizin icin gecerli degil; L4 US'te herhangi bir internluk, asistanlik veya fellowshiplik programina resmi olarak kayitli olmadiysaniz sizin icin gecerli degil; L5 tip fakultesinde iken aldigin stajlar, tarihleri ile birlikte, okuluna onaylatman gerekiyor; L6 ise kendi okulunuzdan baska herhangi bir tip fakultesinde staj yaptiysaniz, bu formu staj yaptiginiz bolume ve okula onaylatmaniz gerekiyor. L1-L6 hepsi formun birer parcasi.
Tum bunlari yaptiktan sonra, ucretini ($493) odeyerek ve sadece Kaliforniya'da belirli merkezlerde parmak izinizi verdikten sonra basvurunuzu yapiyorsunuz. Bir kac ay icinde cevap geliyor. Tabii basvurmadan once ECFMG sertifikanizi almis olmaniz gerekiyor. Son olarak bir de "Social Security Number" sahibi olmaniz gerekiyor.

Senin esas sorunla ilgili olarak, eger Kaliforniya'da bir okulda staj yapacaksan; staj bitiminde bu formu (sadece L6 kismini) onaylat ve iyi sakla. Formun o kismini en azindan simdiden halletmis olursun.

Biraz uzun gorunuyor ama gozunu korkutmasin, halledilebilecek seyler Smiley
Hoscakal... Cheesy
serkanbe
Ast Üye
**

« Yanıtla #17 : Ocak 29, 2008, 05:36:28 ÖS »

Bu bilgiler icin tesekkurler neuro.Bir sorum daha var.Ben gecen yaz hollandada genel cerrahi staji yapmistim.Okul yollamisti ama kayitlarina gecmedi.(bir nevi turk-msic gibi oldu aslinda burslu gitmem disinda).Ancak ordan sertifika ve uzun ve guzel bir recommendation letter almistim.İsin diger yuzu ben bu staji IWA da application icin sorulan clerkshipler kismina yazmistim.Belki ilerde artisi olur diye.Tabi bu belge doldurma islerini bilmedigim icin o belge bu staj icin onaylatilamadi.Ne dersin formun ucretini daha yatırmadim ve 14 gun gecmedi save ettigim tariften itibaren.Basvuru kisminda yapilan stajlar kismindan bunu cikarayim mi.Orda yazanlari mi istiyorlar.Bir de bazisi o kisma hic bir sey yazmiyormus.Ne yapmaliyim sizce.Yorumlarinizi bekliyorum.
neuro
Genel Yürütücü

« Yanıtla #18 : Ocak 29, 2008, 07:51:37 ÖS »

Merhaba serkanbe,
Hollanda'da yaptigin yaz staji ise ve okuldaki genel cerrahi veya herhangi bir staj yerine sayilmadiysa, yani oradan aldigin not (eger aldiysan) transkriptine yazilmayacaksa, o staj resmi bir "clerkship" degildir. USMLE basvurunda yazmamalisin. Ancak CV'ne yazarsin elbette ve hos da gorunur. Bence basvurundan o staji, eger dedigim gibiyse, cikar.
Oradan alacagin referans mektubu elbette cok guzel ve ileride isine yarayacaktir. Oradakilerle irtibatini koparma.
Yine, o staj "resmi bir staj" olmadigi icin (oyle tahmin ediyorum, TurkMsic gibi oldugundan) L6'ya yazilmasina gerek yok, zaten yazamazsin, yazmamalisin.
Hoscakal... Smiley
serkanbe
Ast Üye
**

« Yanıtla #19 : Ocak 29, 2008, 11:58:14 ÖS »

Neuro cok tesekkurler.Cok aciklayici ve guzel yazmissin.
serkanbe
Ast Üye
**

« Yanıtla #20 : Şubat 04, 2008, 02:13:27 ÖÖ »

merhabalar,
Ben internlugumu Kalifornia da ayarlamaya calisiyorum.Yani 'clerkship'lik yapmayi planliyorum.
'Clerkship' icin de PTAL(California Letter) gerekir mi?Veya bunun disinda Kaliforniya ya özgü belgeler gerekir mi?Medical Board of California nin sitesini inceledim ama clerkship kismi net deil, danismak istedim.Tesekkurler.
neuro
Genel Yürütücü

« Yanıtla #21 : Şubat 04, 2008, 09:59:45 ÖÖ »

Hayir gerekmiyor. Iki arkadasim gecen sene Kaliforniya'da bir aylik staj yaptilar. Boyle bir belge gerekmiyor. Program ile yazismalarini tamamlaman ve bolumden kabul alman yeterli.
Kolay gelsin... Smiley
Francisco
Acemi
*

« Yanıtla #22 : Şubat 07, 2008, 05:41:23 ÖS »

Serkanbe;

Neuro'nun da soyledigi gibi PTAL veya California'ya ait belgeler gerekmiyor. Ben gecen sene okul bitmeden yapmistim UC DAVIS'te. Benden health insurance, HIPAA, malpractice insurance gibi belgeler istemislerdi hatirladigim kadariyla...

Kolay gelsin,
kardiyolog13
Ast Üye
**

« Yanıtla #23 : Mart 29, 2008, 08:37:16 ÖS »

Ya arkadaşlar amerikada çalışan asistanların aldığı maaş hakkında bilgisi olan var mı?mesela türkiyede çalışan yabancı asistanlar devletten para almıyor.ordaki durumun nasıl olduğunu bilen varsa bu konuda bilgilerini paylaşırsa sevinirim.saygılar...
sade
Genel Gözlemci

« Yanıtla #24 : Mart 29, 2008, 08:49:50 ÖS »

Kardiyolog 13 foruma hoşgeldiniz..

Amerika'da asistan maaşları uzmanlık yaptığınız dala, kıdeminize ve çalıştığınız eyalete göre değişiyor. Mesela 1. yıl dahiliye asistanı yıllık 32 000 ile 36 000 dolar arasında değişen bir maaş alıyordu hatırladığım kadarıyla.. Maaşları başvuru yapmayı düşündüğünüz programların web sitelerinden öğrenebilirsiniz. Forumda da uzman maaşlarınının belirtildiği bir yazı olmalı.

Sevgi ve saygı ile..

"İnsana hiçbir şey öğretemezsin; öğrenmeyi ancak kendi içinde bulacağını öğretebilirsin."
Galileo
sade
Genel Gözlemci

« Yanıtla #25 : Mart 29, 2008, 09:00:38 ÖS »

"Residency" başlığının altında, Bora abinin göndermiş olduğu uzmanlık maaşları ve çalışma saatlerini gösteren bir tablo var.

"İnsana hiçbir şey öğretemezsin; öğrenmeyi ancak kendi içinde bulacağını öğretebilirsin."
Galileo
kardiyolog13
Ast Üye
**

« Yanıtla #26 : Mart 29, 2008, 09:01:38 ÖS »

Aydınlattığınız için çok teşekkürler.Daha önceden türkiyede olduğu gibi amerikada da yabancı asistanlara maaş verilmiyor diye duymuştum.Dediğiniz websiteler üniversitelerin kendi websiteleri mi oluyor acaba.bu konuda da bilginiz var mı?yardımcı olursanız sevinirim.saygılar...
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici

« Yanıtla #27 : Mart 29, 2008, 09:02:05 ÖS »

Elbette bu konuda bilgimiz var. Cunku bizzat asistanlik yapiyoruz burda.
Maaslar asistanlik senesine gore degisir, yasadigin sehre gore de degisir. Calistigin hastaneye de gore, bulundugun vizeye gore de degisir.

Ama yaklasik olarak aylik 2700-3500 dolar arasinda oynar, ilk sene, diger senelerde de senelik maas uzerinden zam alirsin, yaklasik 2000-3000 dolar gibi. Bu da aylik maasina yaklasik olarak 100-200 dolar civari yansir, zamanla. Asistanken bundan daha fazla para kazanman mumkun degildir, yaklasik olarak yillik 40000-50000 civari arasinda oynar, yukarida saydigim degiskenlere bagli olarak.

Uzman oldugun anda yillik maasin bir anda 100.000-500.000 dolar arasinda degisen miktarlara cikar, mezun oldugun uzmanlik alanina gore, calistigin hasaneye gore, calistigin eyalete gore, calistigin sehre gore, calistigin bolgenin doktor yogunluguna gore (underserved ise daha cok alirsin), bulundugun vizeye gore degisir.

Genel olarak nerede yasiyor olursan ol, ne miktar aliyorsan ol, amerikadaki asistanlarin aldigi para,  Turkiye'de asistanlik yapan arkadaslarin aldigi para ile uc asagi bes yukari ayni alim gucune denk oluyor, yaklasik bir hayat standardini sagliyor. Ben Cleveland Clinic'de asistanliga baslamadan once Izmir Dokuz Eylul Universitesi'nde bir sure asistanlik yaptim, orayi da burayi da alinan para acisindan karsilastirabiliyorum.

Umarim bu bilgiler yeterli olmustur.

ek :

Lafi gelmisken , diger deginilen konudan bahsedeyim. Turkiye'nin aldigi yabanci asistanlar ile , Amerika'daki yabanci asistanlarin birbiriyle hic alakasi yoktur. Turkiye ihtiyaci oldugu icin yabanci asistan almiyor, baska sebeplerden Kibris'a Turki Cumhuriyetlere kadro aciyor. Turkiye'nin kendine yetecek doktoru vardir.  Amerika yabanci doktor aliyor cunku cok fena halde ihtiyaci var. Amerika'daki kadro sayisi mevcut yetistirilen doktor sayisini %50 asiyor. Bu nedenle Amerika yabanci doktorlari ulkesine aliyor, ihtiyaci oldugu icin. Cogu uzmanlik dalinda Amerika yabanci doktorlara neredeyse bagimli haldedir (genel dahiliye, genel cerrahi, genel pediyatri, psikiyatri, kadin dogum gibi). Olaya boyle bakmak lazim. Amerika'ya gelme isini cok abartmamak , gereginden fazla idealize etmemek lazim. Turkiye'nin ve tum diger amerikan kultur yagmuru altinda olan ulkelerdeki yaygin egilimlere kapilip da Amerika'da doktorluk yapma isini cok ulasilamaz bir seymis gibi gormekten vazgecmek lazim, bunun icin de Amerika'da asistanliga kabul edilmis ya da burda uzmanligini yapmis arkadaslarin da bu isi cok zor bir ismis gibi ve cok zor bir isi basarmislar gibi gosterme cabalarinda vazgecmeleri lazim.  Wink

kardiyolog13
Ast Üye
**

« Yanıtla #28 : Mart 29, 2008, 09:02:54 ÖS »

Tamam galiba aynı anda mesaj yollamışız.tekrar teşekkürler
kardiyolog13
Ast Üye
**

« Yanıtla #29 : Mart 29, 2008, 09:23:54 ÖS »

Bu arada ulaş abi hem türkiyede hem de amerikada çalışmış biri olarak burdaki asistanlık eğitimi ile ordaki asistanlık eğitimini genel hatlarıyla kıyaslayabilir misin?Mesela burda asistanlar hocaların ayak işleriyle uğraşmaktan çok şikayetçi.orda da benzer durumlar va mı acaba?bilgilendirirseniz sevinirim.teşekkürler...

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: