Genel olarak observer yada research hangisi?Aynı hoca iki imkanıda sunuyorsa.Gercı bu konuda Ulas abının yazdıklarını hep okumustum,deney bir işe yarayacakmı diye,yayınlanacakmı,nerde, vs.... ama butun bunları bır cırpıda nasıl anlayabılırızkı?Asıl sorum genel olarak kıyaslamak?yoksa ayrıntılı degıl aslında. ::)Bıraz karısık oldu ama bılmem anlatabıldımmı.
Kafalar karismis belli ki. Biraz yardim etmeye calisayim.

Gozlemcilik pozisyonu ile "research" pozisyonunu karsilastiralim, ucun lafi kisaltayim, seni soruna yonelik olsun. Nasil nakte cevirirsin o sekilde birseyler soyleyeyim.
Gozlemcilik (=observer) tecrubesini, yerine gore ozgecmisinde
"externship" olarak gosterebilirsin. eger yaptigin gozlemcilikte bir "supervisor" un var ise ve "clinical" ise. Externship denilen sey gozlemciligi de kapsar. Ama gozlemcilik cok genis bir kavram oldugundan, insanlar herseyi gozlemcilik oalrak yazabildiklerinden , bunun nasil bir gozlemcilik oldugunu ozellikle belirtmek gerekir. Hastanede dolasmak bile icabindan gozlemcilik oalbilir. Ama birisi ile beraber calisiyorsan, onunla hasta goruyorsan bunu "externship" olarak yazabilirsin. Bu gozlemciligin ilk faydalarindan biri. Ikinci faydasi ise, ki en onemlisi, beraber calistigin insandan mektup alabilirsin. Onun destegini arkana da alabilirsin. Baska kimseler ile iliski de kurabilirsin. Ayagini sisteme ilk atisindir. Bu anlamda kisiye cok firsatlar yaratir. Gozlemcilik ogrencilikte olmaz. Ogrencilikte staj olur. Onun adi gozlemcilik olmaz. Onun adi "clerkship" olur Mezun olan doktora bu pozisyon verilebilir. Observership kelimesi cok genis anlamlara gelebildiginden, ve amerika disindaki hekimlerin amerikaya bir sekilde ayak basmak icin kabul ettikleri bir yol olarak bilindiginden, kavram olarak biraz direnc gosterilen bir yol diye hissediyorum ben. Bunu kirmanin yolu, bu kelimeyi kullanmadan, "externship" ya da "visiting physician" gibi degisik kelimeler kullanmaya calismak bu tip pozisyonlarin elde edilmesinde fayda saglayabilir. Bu konuda daha ayrintili teknik detsegi zaten gelen epostalarda surekli vermeye calisiyorum ama ornekleriyle merak eden var ise, memnuniyetle bana yollayacaklari mektup orneklerini amaca uygun duzeltirim. Zaten surekli eliden geleni yapiyorum.
Gozlemcilik ile ilgili diger pratik bilgilerde bazilari ise, gozlemcilik para ile de yapilabilir, bazi kurumlar para ister, bazilari ECFMG ister, bazisi sirf diploma ile kabul eder.
Gozlemcilik resmi bir kadro degildir. Boyle bir hizmet sunulmaz. Bu hizmet koparilir. Bunun ayarlanmasinda icin en gecerli en baslica yol
kisisel iliskilerdir. Birisnin gonlunu yapmaktir. Birisi kabul ederse bir sekilde sizi yanina alabilir. Kurumsal kisitlamalar da olabilir. Ama amerika cok buyuk bir yer, degisik eyaletleri dusunursek cok fazla kurumlar var ve cok fazla firsatlar vardir.
Gozlemcilik ayarlamak icin, ortalikta ilan edilen "observership friendly" olarak tabir edilen yerler cok fazla ise yaramayabilir. Cunku bu gibi yerler cok zamandir ortalikta ilan edildigi icin, coktan bu gibi isteklere doymus olabilir ve sizi reddedebilir.
Daha akillicasi kurumlar yerine kisilerin pesinden gitmektir. Kisilerin pesinden gitmenin de akillica yolu , Turk olanlarin pesinden gitmek olabilir.
Gozlemcilik konusunda bir baska bence yanlis bilinen gercek ise, unlu markalar altinda bu gibi pozisyonlarin elde edilmesinin daha ZOR oldugudur. Bu benim kisisel tecrubelerime gore cok buyuk bir yanilgi olabilir. Unlu markalar yabancilari daha cok cektiginden, bu yillardir on yillardir boyle oldugundan, bu gibi yerler yabancilari almasini da bilir, kullanmasini da bilir, sorunlari ile ugrasmasini da bilir. Aralarindan iyilerini ayiklamak konusunda kurumsal olarak cok tecrube kazanmis olurlar genellikle ve bu yabancilara kapilarini guvenli olarak acmalari sonucunu dogurabilir. Tam tersine, ismi bilinmeyen ya da populer olmayan universiteler/hastaneler, yabancilara daha fazla direnc gosterebilirler, bu kurumlarin yabancilarla ve sorunlariyle ilgili cok tecrubeleri yoktur, kurumsal hazirliklari da kisisel hazirliklari da yoktur. Bu nedenle yabanci onlar icin cogu zaman sorundur, sizi hastaneye ayak bile bastirmayabilirler.
Bu yuvarlak sinirli aciklamalardan sonra gozlemcilik ayarlamak isteyen arkadaslara onerilerim, unlu markalar altinda calisan, kisisel olarak yakinlik kurabileceginiz kisilerin pesinden bireysel olarak gitmek bir sekilde ayak basmak icin guzel yollardan biri olabilir.
Daha sayfalar dolusu yazilabilecek bu konu ile, zaten sayfalar dolusu yazmis birisi olarak simdilik burda kesiyorum. Ve "research" kismina geliyorum.
Arastirma asistanligi, genellikle yeni mezun kisiler icin degil de, alanda tecrubeli kisiler icin ayrilmistir. O nedenle arastirma konusunda gecmisi olmayan birisinin aniden bu kadrolardan birine kabul edilmesi zor olabilir. Arastirma asistanligi para karsiligi onnerilen, genellikle 1 yil sozlesmeleri olan, laboratuvar sahibinin ve yoneticisinin tanidigi ve ne is yapacagini bildigi kisiler arasindan secilir. Ama deniz asiri da bu pozisyonlari almak mumkun olabilir. Bu pozisyonlar sirasinda ECFMG ihtiyaci olmaz, diplomaniz yeterli olur. Bu sure icinde asistan parasina yakin belki biraz daha az bir maas ile calisirsiniz. Sonunda o sure icinde hangi yayin ya da yayinlarin laboratuvar ya da diger kisimlarina yardim ettiyseniz o alandan cikacak calismalarda adiniz gecer. Arastirmalarda isim gecmesi ve bunun sirasi tamamen arastirma ekibinin ortak fikir birligine baglidir. Bu kadrolara kabul edliirken katkida bulunulacak arastirmalarin icerigi ve isim sirasi ile ilgli bir tahahhut soz konusu olmayabilir. Girersiniz ve isinizi yaparsiniz, ne kazanirsaniz yaniniza kalir. Bu kadrolara girilebilinirse , burda yapilan calismalarda isminizin gecmesi ozgecmisinize cok guzel katkilar saglayabilir, sonrasinda ayni alanda yapacaginiz asistanlik basvurularinizda isinize cok yarayabilir, yaramayabilir de. Yine burda oldugunuz sure icinde baska alanlarla iliski kurabileceginiz icin , eger baska secenek yok ise ve illa Amerikaya adim atilmak isteniyorsa bence kabul edilmesi mantikli olabilir. Ama daha kritik bir mevkide olan, daha kilit bir insanin supervizorlugu altinda yapilabilecek bir gozlemcilik, alakasiz bir bolumde 1 sene parali calismaktan daha faydali olabilir. Bu karsilastrmalar kisiye gore, kisinin ozgecmisine gore, amerikada ne yapmak istedigine gore cok degisebilir.
Umarim kafa karisikligini biraz olsun gidermisimdir.
Forumda arama yapilarak cok fazla onceki yazilan bilgilere ulasmak mumkundur.
Gozlemcilik konusu surekli yazsak da surekli aciklasak da, sorusu hic bitmeyen bir konu,
hakli olarak yeni tum arkadaslarin ilk merak ettikleri seylerden biri oldugu icin olacak.
Eh ne yapalim biz de yorulmadan anlataya devam ederiz.

merhaba. observership için mezun olmak gerekiyor mu? eğer gerekiyorsa lisans eğitimi süresince amerikada ne gibi olanağımız var? ben 3. sınıf öğrencisiyim. usmle ile ilgili bir karar almadan önce amerikaya gidip orası ile ilgili deneyim edinmek istiyorum. bunun için ne önerilebilir?
clerkship (staj) : ogrenciyken yaptigin rotasyon/gozlemci pozisyonu. Para verirsin ya da vermeden de ayarlayabilirsin. ECFMG gerekmez, zaten mezun olmadan sertifikalanmak mumkun de degil.
observership (gozlemcilik) : mezun bir doktor olarak hasta temasi olmadan izleme pozisyonu. Para verirsin ya da vermeden de ayarlayabilirsin. ECFMG gerekebilir de gerekmeyebilir de, hastaneye gore degisir.
residency (asistanlik): Tipta uzmanlik ogrencisi. Para alirsin. Senen arttikca aldigin para da artar. ECFMG mutlaka gerekir.
fellowship (yan dal asistanligi) : Tipta ust ihtisas ogrencisi. Para alirsin. Senen arttikca aldigin para da artar. ECFMG gerekebilir de, gerekmeyebilir de, programa gore arastirma ya da klinik gorevlendirmeye gore degisebilir