Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

7149 Mesaj 641 Konu- Gönderen: 1271 Üye - Son üye: probably
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Research nasil yapilir?  (Okunma Sayısı 3650 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici

« : Mayıs 12, 2006, 08:11:17 ÖS »

research nasil ayarlanir bilen var mi?

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #1 : Mayıs 12, 2006, 10:05:58 ÖS »

observership gibi aynen heryere mail
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici

« Yanıtla #2 : Mayıs 15, 2006, 05:14:13 ÖS »

TR'de yapacagim reaserch un bana match de faydasi olabilir mi sence?? TR'de yalvarip yakarip bi reaserch olayina girsem 3-5ay olabilir...

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
yeliz
Genel Gözlemci

« Yanıtla #3 : Mayıs 15, 2006, 05:34:08 ÖS »

yani tabikide faydasi olur,eger yayin yapip ismin orda olursa...
CV ne koyabilecegin birsey...
ulusal bir dergidede yayinlansa faydasi oluyor,yani arastirmaya ilgili oldugunu gostermis oluyorsun.
Ulaş Mehmet Çamsarı
Yönetici

« Yanıtla #4 : Temmuz 24, 2006, 02:46:14 ÖÖ »

Turkiye'de yapacagin arastirmanin faydasi olabilir mi yazmissin Punk arkadasim, ona ithafen bir seyler soylemek istiyorum :

Bilimsel arastirmanin mekani olmaz, niteligi olur.Evrensel bir seyden bahsediyoruz. Sen dogru bir metotlarla duzgun bir bilimsel arastirma yaparsan, bir sey de bulursan, bu zaten SCI indeksli bir dergide yayin olur. Olmuyorsa ulusal dergilere kaliyorsan, o zaman o arastirmada bir sorun var demektir. Ulusal dergiler arasindan da SCI indeksli olan bir ya da 2 tane olmais lazim tip alaninda. Ne yazik ki daha cok degil. Ben yine de iddia ediyorum calisma nitelikliyse, buyuk bir hatasi yoksa, mutlaka yayin olur SCI da. SCI indeksli bir dergide yayinin varsa, bu seni dunyanin her yerinde gecerli kilar. Hic atif almasa bile gecerli kilar. Atif aliyorsa zaten seytanin bacagini kirdin demektir.

Ulusal dergilere gelince... Ulusal dergilerde yayinin da elbette ki onemli bir degeri olur ama uluslararasi anlamda bilime katkinin tanimlanmasi ne yazik ki, yaptigin calismanin aldigi atif sayisi ve bunun impakt faktoru yuksek bir dergide yayinlatmanla orantili sayiliyor ve ulusal dergilerimizden SCI indeksli olanlar yok denecek kadar az (1-2)

derginin impakt faktorunun belirlenmesi :
impakt faktor = dergide yayinlanan calismalarin zamana yayilmis olarak aldiklari atif sayilarinin ortalamasi. (En buyuk sayi 30 olmasi lazim ki Nature bunlardan biri)

HErneyse diyecegimin ozu sudur ki : arastirmanin nerde yapildigi hatta hangi dilde yapildiginin cok az onemi vardir, arastirmanin niteliginin, bilimsel metotlara olan sadakatinin, tekniginin dogru ve evrensel olmasi lazimdir. Bu kosullara uyan calisma zaten mutlaka neredeyse %100 SCI indeksli bir dergide yayin olur -derginin impakt faktoru dusuk bile olsa-

Sen boyle bir is yaparsan bu nerde olursa olsun saygi gorur, ve basvurularinda cok onemli katki saglar.

Yeliz'in dedigi gibi, hicbir yerde yayinlatamadigin bir calisman bile olsa, ulusal da olsa, yerel de olsa, her durumda ilgini gosterecek bir sey oldugu icin yine katkisi buyuk olur.

Ama bir yere yerlesmek icin sirf gostermelik is olsun diye arastirma alanina girmemeni tavsiye ederim. bu hem yaptigin calismanin kalitesini dusurur, hem de cok zaman kaybedersin. Klininisyen olmak istiyorsan, sirf basvurularinda fark atmak icin zoraki girilecek bir alan degildir arastirma alani. Gercekten ilgin olur, hevesle yapar birseyler bulursun, bilime katki yaparsin, bu heyecan ile olacak bir sey.

Amerikali kovboy arastirma yapani kayiriyor diye -ki oyle bir sey yok, programdan programa cok degisir- arastirma alanina girmezdim ben olsam. Her isin icinde biraz olmasi gerektigi gibi bu isin icinde biraz gurur da olmali. Bence tabii. Ustelik unutmayin ki siz ne kadar kendi cizginizden odun verirseniz, asimilator rolundeki baskin kultur de sizi o kadar asgilar, o kadar yerleri yalatir. Siz ne kadar dimdik kendi bildiginiz ve evrensel degerlerle karakterli bir yolda mantikli bir yolda saglam giderseniz bence karsi taraf sizi koyacak yer bulamaz zamanla. Bunun bir ornegi Oktay Sinanoglu'dur.

Yani demek istedigim seylerden biri de su ki : Sen klinisyen olacaksan neden arastirma isine girmek istiyorsun ? Arastirmaci olacaksan neden klinisyenlik icin gerekli olan asistanlik basvurusunu hedefliyorsun? Eger klinisyen-arastirma olacaksan (MD,PhD) o zaman neden direk doktora programina basvurmuyorsun cunku o cok daha muhtesem bir yol olurdu, phD yaptiktan sonra match icin basvurdugunda secen onlar degil sen olurdun.  Aklin yolu birdir, arastirmaci adami arastirma yapan kuruluslar alir arastirmaya merakli diye gelecekte de arastirma yapsin diye ! Arastirma yapmayan kuruluslar -ki bu gorusmelerde konusulur- arastirma yapan bir kisiyi ozellikle aramazlar, olursa olur, olmassa olmaz. Onlar calisacak asker ariyorlaridr, bilim adami degil - bu da gorusmelerde konulusur- . Birkac aylik arastirma isine sirf asistanlik basvurusu icin girme amacin muhtemelen havali bir uere basvuru yapmak icin olacak ama orasi senin birkac aylik araci olarak kullandigin arastirma merakini buyuk ihtimalle yutmaz.

Bu ise giriyorsak neyi niye yaptigimizi iyice netlestirmemiz lazim diye dusunuyorum.  Benim fikirlerimdi. Kolay gelsin.

Sevgiler
ulas

fahirs
Acemi
*

« Yanıtla #5 : Ağustos 29, 2006, 04:21:43 ÖS »

Herkese merhabalar,

Uzun zaman oldu Kirtok'tan sonra... Ben de kısıtlı bilgi ve tecrübelerimle yardımcı olmaya çalışacağım. Öncelikle camsarim seni kutluyorum, gerçekten çok güzel bir programa girmişsin, darısı bizim başımıza. Bu research konusunda ben de bir iki şey söyleyeyim istedim. Geçen yaz Yale Neurosurgery'de 6 hafta kadar research programına katıldım. Oradan edindiğim izlenimleri aktaracağım.

Camsarim'in da belirttiği gibi departmandan departmana değişiyor bu research olayı. Competetive olarak nitelendirilen bölümlerden biridir neurosurgery bilindiği üzere. Yani söyleyeceklerim genel olarak girilmesi "nispeten" daha zor, competetive bölümler için geçerlidir. Bu gibi bölümlerde adaylar zaten USMLE skoru bakımından bir hayli yüksekte dar bir alanda kümelenmiştir. Hatta belki de hepsi 99 skorludur. Bu bölümlerde asıl fark yaratan bana kalırsa research. Bunu Amerikalı öğrenciler de farketmiş ve çok ciddi bir eğilim var research olayına. Benim research zamanımda benimle birlikte 3 tane de Tıp 1. sınıf öğrencisi vardı. Bunların coğu da UnderGrad'dan itibaren zaten research içinde olan insanlar. Hatta kimisinin bu alanda patentleri bile vardı Smiley. Öğrencilerin kimisi de tıp fakültesine bir yıl ara verip bu yıl içerisinde tamamen research yapıyor. Bu arada Science'da birinci isim yayın yapanlar bile oluyor. Yani demek istediğim rakipler de çok sıkı geliyor. Yale research olayına çok ama çok büyük önem veriyor. Öyle ki, research yapmayan sadece practice eden yıllanmış Prof'ların bile işine son verebiliyorlar ve veriyorlar. Programlarda kelimelere dökülmese bile "researchsüz girilmez Smiley" anlayışı yerleşmiş olan departmanlar var maalesef...

Bu PhD olayına gelince, Amerika'da hiç de kolay değil. Bana bir Assoc. Prof. önermişti, sonra başkalarıyla da görüşünce pek de kafam yatmadı. Bir kere çok uzun sürüyor, en kısa süreni 4 sene ki benim istediğim Neuroscience'da 6 sene dediler. Ama dedikleri gibi gerçekten bir kere alınca programdan program beğenir insan. Match'de insanı baya öne çıkarır.

Research olayına nasıl girileceği ise reha'nın da dediği gibi kişisel bağlantılarla. Birçok yere yazıp, amacı belli etmek gerekiyor. Bu konuda şansımızın yaver gitmesi gerekiyor. Ama iyi bir e-postanın altından kalkamayacağı bir iş değil.

Görüşmek üzere...
reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #6 : Ağustos 29, 2006, 05:55:04 ÖS »

Evet, bir cok iyi universitede gelenek haline gelmis okula research icin bir yil ara vermek. Ama benim gordugum kadariyla Yale'de daha bir yaygin gibi. Sirf bunun icin olusturulan bir fondan ogrencilerin o bir yillik sure icerisinde tum masraflari karsilaniyor.
PhD disardan yapilirsa 3-4 yil suruyor, baya uzun gercekten ama burdaki MD, PhD'lerin bir cogu kombine programlardan mezun. 4 yillik tip egitimleri sirasinda bir yandan PhD ile ugrasiyorlar, bos zamanlarinda laboratuvara filan gidiyorlar, okul biterkende tezlerini veriyorlar, yani kolaylastirilmis hali. PhD yaninda okurken MPH, MBA gibi yan bitakim seyler yapma imkanlarida var.
fahirs
Acemi
*

« Yanıtla #7 : Ağustos 31, 2006, 12:13:25 ÖÖ »

Evet Reha gerçekten de öyle, bir hayli yardım ediyorlar research yapmak isteyenlere. Aylık verilen paradan tut da bir kerelik verilen teknolojik altyapı yardımına kadar herşeyle ilgileniyorlar. Hatta bu teknolojik altyapı yardımıyla alınan 100 küsür ekran LCD TV ler bile duydum Smiley. Bu arada bu MD/PhD programları da yaklaşık 7 sene sürüyormuş, okul bittikten sonra bi 3 sene kadar daha tutuyorlarmış. Gerçi bu opsiyon bizlere pek hitab etmiyor. Selamlar...
sehlic
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Eylül 05, 2006, 11:21:25 ÖS »

research için usmle gerekmio snrm? ben de önce phd yapıp sonra klinik bölüme yönelinmesi gerektiğini düşünüyorum.ben 5.sınıfa geçtim.usmle ye çalışmaya başlamayı düşünüyodum.ne yapmalıyım acaba?bir de neye göre phd programlarına giriosun?benim hiç bi lab tecrübem yok adam beni neyime güvenip alacak?ona göre bi hazırlık yapayım kriter ne ise?ben klinik olarak cardio düşünüorum,phd yi ne üstüne yapmak lazım?teşekkürler...
sehlic
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Eylül 05, 2006, 11:48:30 ÖS »

ayrıca neuroscience üstüne yapılmış yayında ismimin olması yararlı olurmu?:/
reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #10 : Eylül 06, 2006, 02:24:12 ÖÖ »

burda en cok prestij goren temel bilimler ustune research
basit
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Kasım 18, 2006, 01:06:14 ÖS »

mrb. arkadaşlar. Bu siteyi yeni buldum sayılır ve bi çok konuda  soruarıma cevap oldu. Ben de 5. yılımdayım ve bu senenin sonunda USMLE step ! e girmeyi düşünüyorum. Kalp damar cerrahisinde uzmanlık yapmak istiyorum ve önceden gidip bir hastanede staj yapmak istiyrum,ya da bu konuda bir research. daha önce staj yada research ayarlayanınız varsa beni bilgilendirebilirmi. mesela kiminle kontağa geçmem gerekiyor? şimdiden teşekkürler...
Gamze Balcı Çamsarı
Yönetici

quod non me destruit, me nutrit

« Yanıtla #12 : Kasım 18, 2006, 09:50:32 ÖS »

Research ile ilgili cok ayrintili paylasimlarda bulunmustu arkadaslarimiz, forumu biraz daha gozden gecirerek  -istedigin anahtar kelimeleri "ara" kutucuguna yazman isini kolaylastirabilir- bircok baska soruna da cevap bulacagindan eminim. Ardindan hem senin bilgi birikimin hem de sana yardim edeceklerin sayisi artacaktir. Hosgeldin ve kolay gelsin...

Gamze...
drlucifer85
Acemi
*

« Yanıtla #13 : Ocak 10, 2007, 03:43:19 ÖS »

arkadaşlar bu research için usmle gerekli mi
ayrıca phd md gibi terimler ne demek
research yapmak için mezun olmak gerekli mi
research yapmak asistanlikla aynı şey mi
genetik alanında research yapmak için baştan itibaren neler yapmak lazım
Özo
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Ocak 10, 2007, 06:30:48 ÖS »

drlucifer85,
Research, herhangi bir konuda araştırma yapmak demektir. Bunun için USMLE'ye veya mezun olmaya gerek yoktur. Asistanlıkla aynı şey değildir. Research için (örn genetik) tespit ettiğin bir üniversitede bu alanda sorumlu kişiye yazarsın, CV... gönderirsin. Daha önceden tespit ettiğin, bilimsel açıdan değerli olacak bir konuda araştırma yapmak istediğini belirtirsin, birkaç referans da olsa hiç fena olmaz ve o kişiden yanıt beklersin. Amerika'da bölümlerin grand'leri vardır. Yani araştırmalar için kendilerine ayrılan para. Senin research'ının masrafları da bu paradan karşılanacağı için önerdiğin çalışmanın bilimsel anlamı olmalıdır diyorum. Kabul etmek başta o ünitenin sorumlusu ve sonra da diğer araştırmacılara kalmıştır. 
MD: tıp doktoru, phd: doktora yapmış kişi demektir.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: