Sevgili Arkadaslar,
Yazilanlari okudum bir iki katkida ben yapayim.
1-
Amerika'da hicbir uzmanliginizi yapmadan Amerika'da uzman olarak calisabilirsiniz.
EYALETINE GORE DEGISIR !.Ornegin Ohio eyaleti imkan verir ama Massachusetts vermez. Bilmem anlatabildim mi? Cleveland Clinic'te uzmanligini ve yan dalini , yani egitiminin tamamini amerika disinda yapip da burada "attending = hoca" olarak calisanlarin sayisi 5 elin parmaklarindan fazla. Yani AMERIKA DISINDA UZMANLIGINI ALMIS KISILERIN AMERIKADA UZMANLIKLARINI TEKRARLAMADAN AMERIKADA CALISAMAYACAKLARI SOYLENTISI YANLISTIR (EYALETINE GORE DEGISMEKLE BIRLIKTE).
Not: Akcardionun bahsettigi kardiyoloji enstitusunu bitiren arkadasi ben taniyorum , kendisi de bahsettigim gibi tum uzmanligini turkiyede yapmis Cleveland Clinic'te kardiyolojinin yan dallarindan biri olan kalp yetmezligi yan dalinda klinik uzmanlik ogrencisi olarak devam ediyor. Bu surecin sonunda kardiyonun kalp yetmezligi yan dali haric hicbir uzmanligini amerikada yapmamis olmasina ragmen Cleveland Clinic, ya da ohio sinirlari icin de kardiyoloji icin "board eligible" olabilecek veya hastanede kalabilecek. Zaten hedefi de bu olmasi lazim, ben de kendisini sahsen taniyorum. Buna benzer olarak bir diger doktor arkadas, de turkiyede dokuz eylulde beyin cerrahisini bitirmis,amerikada ya da turkiye disinda hicbir uzmanlik egitimi olmadigi halde su anda cleveland clinic'te hoca olmak uzere. Onu da sahsen taniyorum. Yine cleveland clinic'teki basarili turk kardiyoloji hocamiz da kendisi sahsen bize soyledigi uzere ic hastaliklari uzmanligini saydirmis, o surecin zorlugundan falan da kendisi bahsetti. Yani ornek olarak soyluyorum, Ohip eyaletinde calismak icin uzmanligi burda yapma sarti yok, bunun gibi baska eyaletlerde var. 2-Ecfmg-certified olmak asistanliginizi amerikada yaptiginiz anlamina gelmez ! Tum uzmanliginizi amerika disinda yaparsiniz sonra gelir ecfmg alirsiniz, size ertesi sene tam lisans verirler, "board eligible" yaparlar, "board" sinavina girer "board certified" olursunuz calismaya baslarsiniz.
Yineleyelim ;
"board certified" olmak icin "board eligible" olmak sarttir. "board eligible" olmak icin amerikada ihtisas yapmak sart degil ama "ecfmg certified" olmak sarttir. 3-Calisip elbette her yere gelmek mumkun o acidan Bora'ya tamamen katiliyorum tabii , hele Amerika'nin zor gosterildigi konusuna cok guzel parmak basmis. O konuda cok haklidir, ozellikle amerikayi zor gosteren meslektaslarimizin cogunun amerikada tutunmus ve bu surecleri yasamis ve artik huzura ermis Turk doktorlar oldugunu dusunuyorum. Ama boyle kisilerin hicbiri bu sitede yoklar zaten de olamazlar, ben efx'in bahsettigi o munferit olaylari bile gormedim acikcasi.
Yanliz Bora'nin Harvard Rektoru ornegine muhalefet etmek istiyorum izninizle.

Bence gereksiz hedefler belirlemenin de alemi yok, yanlis miyim? Ornegin Harvard'a rektor olmayi hedefleyecegime, Turkiye'de bir universiteye rektor olmayi hedeflerim.Neden yabanci bir universitede rektor olmayi hedefleyeyim ki? Bu birincisi bence bir Turk icin cok gereksiz bir hedef diyorum, ikincisi zorluk derecesi sizin caliskanliginiz ve sizin degerlerinizin otesinde bir zorluk derecesi, cunku bizzat yabanci olmak bile yeterli derecede bir engeldir harvard'a rektor olmak icin. Istanbul Universitesinin , Ege Universitesinin kac yabanci rektoru olmus ki Harvard'in yabanci rektoru olsun? Yani demek istedigim, kazakistanli biri Ege Univeristesine rektor olmak istese, bu cok gercekci bir hedef midir? Bunun caliskanlikla ilgisi var midir?

4-Kendi dusuncelerimi toparlarsam, bu dunyada isini iyi yapmakla, ders calismakla isinde uzmanlasmakla yapilabilecek isler var, yaptigin isten bagimsiz olarak politika, ikna kabiliyeti ve insan muhendisligi ile yapilabilecekler var, her ikisinin ya da her ucunun etkili olduklari ile elde edilebilecekler de var, bunlardan cok baska meziyetlerle (!) elde edilebilecekler de var muahkkak. diye dusunuyorum. Salt calisin her istediginiz yaparsiniz gibi bir dusuncedense, ne istediginizi ve gercekcilik derecesini belirledikten sonra onun kendi gereklerini yerine getirin demeyi tercih ediyorum , ek olarak. Harvard rektorlugunden gidersek yine, bence koydugunuz hedef itibariyle bastan kaybetmek de var bu isin icinde. Oyle bir hedef koyan varsa bence simdiden vazgecsin yav
Meshur hikaye vardir, adamin biri dikis ignesine 1 metre uzaktan iplikle nisan alip ignenin deliginde gecirmek icin ugrasmis yillarca sonra padisahin karsisina cikmis marifetini gostermek icin, padisah demis ki " bu herife yuz altin verin , yuz de kotek atin, bu kadar zor bir isi yaptigi icin yuz altini hak eder, bu kadar gereksiz bir zirva ile ugrastigi icin de yuz kotegi hak eder" buyurmus.