Simdi maliyet konusunda, bak yazilanlari okuduysan, dedik ki "clerkship" para ile de ayarlanabilir, parasiz da ayarlanabilir. Parali ayarlanan yerin ne kadar para isteyecegi konusu o yerle snein aranda olan birsey bazen, bazen de belli standart harclar var onlari odersin. Parasiz da ayarlanabilir bu. Simdi nerde , hangi sehirde ayarliyorsun, nasil bir yerde kalmak istiyorsun ne kadar kalmak istiyorsun gibi bir suru sorunun cevabini vermelisin ki senin asagi yukari maliyetini cikaralim. Ucak parasi bile mevsimden mevsime degisiyor. Daha netlestigin zaman zaten kendi de maliyetini hesaplar hale gelirsin. 1 ay kalacaksan, orta pahalilikta bir sehirde, ucak masraflari dahil (yaklasik 1200-1400 dolar), 1000 dolar da aylik harc istediklerini varsayarsak 2500 dolar yetmez. Kalacak yer ve yurt konusu senin gozlemci durumda kabul edildigin yere gore, onlarin sana onerdiklerini gore, shere gore, semte gore cok degisken seyler. Snein yapacagin once yazismak. Bir seyler ayarlamaya calismak. Para konusunu en sona birakmak.
ben bu işi bir an önce ayarlamayı düşünüyorum ama dediğim gibi ekonomik durumum iyi değil o yüzden mümkün olan en ucuz yerde en ucuz şekilde en kısa sürecek şekilde
(1 ay yerine 2 hafta da olabilir. bizim 5. sınıftaki stajlarımız genelde 2 hafta sürüyor belki amerika'da da öyledir) şu clerkshipi yapayım diyorum. clerkshipimi ucuz bir yerde yapmış olmamın USMLE sonrası kabul edilmemde bir dezavantajı olmaz değil mi?
mümkün olan en ucuz yerde
(clerkship için harç veya para istemeyen bir yerde ucuz derken muhitin yani şehrin ucuzluğunu kastediyorum taksi masrafları falan var ya) mümkün olan en kısa süre bir öğrenci yurdunda kalsam
(YMCA mıydı öyle bir şeydi adı) uçak bileti pasaport masrafları dahil kaça patlar bu iş? bir şey söyeleyebilir misin bu konuda? bu iş 3500 doları geçiyor hatta 4000 doları buluyorsa beni aşar.yani tl hesabıyla en çok 5 milyar ayırabiliyorum bu işe ben.
SIMDI BEN ANLATAMADIM GALIBA. UCUZ YER PAHALI YER DIYE BIR SEY YOK. RESTORAN DEGIL BU. UCUZ YER KOTUDUR, PAHALI YER IYIDIR IDYE BIR MANTIK DA OLAMAZ BU ISTE. SEN DURUMUN CERCEVESINI TAM ANLAYAMADIN BENIM GOREBILDIGIM KADARI ILE. TEKRAR KISACA BAZI GERCEKLERIN UZERINDEN GECELIM. SEN BU ISI KISISEL ILISKI ILE DE AYARLAYABILIRSIN, KISISEL ILISKI ILE AYARLAYAMAYABILIRSIN DE, OYLE BIR YER BULURSUN KI PARA ISTERLER SEN BUNU COZEBILIRSIN, YA DA COZEMEZSIN. YANI BU ISIN BIR RESMI DAGITIM KURULUSU YOK KI, BU IS RESMI BIR IS DEGIL KI, GIDIP BAKANLIGA SORUP LISTESINI ALASIN. YAZMAN LAZIM,ILISKI KURMAN LAZIM, BU ISLERIN EN ONEMLI AYAGI VE
TEK BASINA EN COK SEYE KADIR OLAN AYAGI "KISISEL ILISKILER, SOSYAL BECERILER". BUNLARI GELISTIRMEYE CALIS, YAZMAYA KONTAK KURMAYA CALIS, BOL BOL SORU SOR BIRILERINE, EPOSTA CAGINDA YASIYORUZ. ELININ ALTINDA BUTUN DUNYA.
IKINCI OLARAK, BU ISIN 2 HAFTASI OLMAZ. TAA TURKIYEDEN AMERIKAYA GELIP DE 2 HAFTA KALIP DONEMEZSIN. IKI HAFTANIN 14 GUNUNUN 4 GUNU YOLDA GECER ZATEN.BIRAZ MANTIKLI OLMAK LAZIM. KOT PANTOLON ALMIYORSUN KU BEN SANA GIT PAZARDAN AL UCUZA GELIR DIYEYIM. GELECEGINI PLANLIYORSUN, BUYUK HEDEFLER PESINDESIN, BU IS DE PAZARDA UCUZU ALTERNATIFI OLAN VE UCUZA CIKARABILECEGIN BIR SEY DEGIL. EKONOMIK PARAMETRELERIN COK ONEMLI BIR PAYI OLDUGU NE YAZIK KI BIR GERCEK. DENIZ ASIRI BIR ULKEDE DOKTORLUK YAPMAK ISTIYORSUN, BU ISI YALAP SAP UCUZA HALLEDEBILMEN NE YAZIK KI MUMKUN DEGIL. BU ISE GONUL KOYDUYSAN NE YAZIK KI EKONOMIK ALT YAPISINI HAZIRLAMAK ZORUNDASIN. EGER SIMDI HAZIRLAYAMIYORSAN, GELECEK ICIN BU YONDE PLANLAR YAPMALISIN. BU ISIN BASARAN HERKES COK ZORLUKLARI ASARAK YAPIYOR. ARAMIZDA COK ZENGIN OLAN KIMSE OLDUGUNU SANMIYORUM. ILLA OGRENCIYKEN STAJ YAPACAKSIN DIYE BIRSEY YOK. BEN OYLE BIR SEY YAPMADIM ORNEGIN. MADEM EKONOMI MUSAIT DEGIL SEN DE YAPMAZSIN BEKLERSIN. BEKLERSIN VE MEZUN OLURSUN TUS ILE BIR YERE GIRER BIR-IKI SENE PARA BIRIKTIRISIN. BUNU YAPANLAR VAR.BEN DE BENZER BIR YOLDAN GECTIM.BU ISLER BOYLE 10 SENELIK PLANLAR GEREKTIRIYOR. BU IS SENI BUGUN ASIYORSA SABREDECEKSIN. SABIRLI OLACAKSIN. HEPIMIZ SABIRLI OLDUK. ISTEDIGIN SEYIN PRATIK VE UCUZ BIR COZUMU YOK. SANA SOYLEYEBILECEKLERIM BUNLAR. UMARIM FAYDALI OLMUSTUR VE DURUMUNU DAHA IYI ANLAMANI SAGLAYACAKTIR. KOLAY GELSIN BASARILAR DILERIM IYI SANSLAR.