Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

7132 Mesaj 640 Konu- Gönderen: 1269 Üye - Son üye: Paracelsus
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amerika'da tip ogrenciligi ile ilgili bir soru  (Okunma Sayısı 1887 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AVİCENNA
Acemi
*

« : Temmuz 30, 2007, 06:48:40 ÖS »

ARKADAŞLAR İZNİNİZLE BEN DE BİSEY SORMAK ISTIYORUM.  .şimdi biz temel bılımlerı bıtırdık(4 E GECTİM) ya bu a.b.d. de college olarak 4 yılmış.daha sonra 4 yıl medicine school varmıs.simdi biz bu med. schoola devam edebılıyo muyuz ve sınavı sartı nedır bu ısın.bır de baya pahalı bı egıtım. farzedelım kı ısler halloldu.burs olayını halletme sansımız ve olanagımız nedir.        bır diger sorum ise malum turkıyede bi egıtım ve arstırma hastanelerı bır de unıversite hastanelerı var.acaba burda nasıl oluyor merak edıyorum.           SORUMA CEVAP VERİRSENİZ COK MEMNUN OLURUM.

ahmet demirkıran
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici

« Yanıtla #1 : Temmuz 30, 2007, 10:53:12 ÖS »

Ben de 2. sınıfta bu işleri çok araştırmıştım. Şimdi öncelikle sen amerikaya gitsen de "college" safasi olan undergraduate premed'i tekrar okuman gerekecek bunu bir aklina koy. Bilmiyorum 1-2senesini çakışan dersler vs şeklinde saydirabilirmisin. Bunun yaninda egitim cok ama cok pahali amerikada, burs konusunda da ben araştırdıgımda(5sene önce) ilk sene bulmakta zorlanabilirsin ama 2.sene kesin bulursun demişlerdi. Bence çok gereksiz orda tıp okumak, adamlar zaten senin burdaki fakülteden aldigin diplomani kabul ediyorlar, bir de Amerikada tıp fakültesi bizimkilerden çok ama çok daha zor!! Premed geyik ama 4sene medical school'da canini çıkariyorlar, ustune ustluk oyle keyfine göre step1-2 sinavlarini alamiyorsun senden birsonraki seneye geçebilmen için step1'i almiş olmani şart koşuyor adamlar, sen de okul dersleriyle cebelleşirken bir yandan da stepleri geçeceksin, istediğin puani da alamıyabileceksin. Step2 CS sinavina beraber girdigim 2 American Med Graduate University of Texas Medical School okuyorlardi, son senelerine geçmeden okul bunlardan CS sinavini almayi mecbur koşmuştu mesela!! Dedim yuuh!! Biz yaya yaya çalışıyoruz adamlarin tam bir maraton gibi geçiyor tıp fakülteleri.
   Aynı zamanda adamlarin uzmanlik seçimi içinde bizden çok daha az klinik goruyorlar. Adamlar fakültenin 3.senesinde hastane stajlarina geçiyorlar, düşün 2senede preklinigi bitirerek ve hem sonrasinda 2.sene yazinda step1i geçmiş olma zorunluluğuyla!! 3.sene core clerkships yapiyorlar; dahiliye, pediatri, genel cerrahi, obs-gyn, psikiyatri bi de yanilmiyorsam. 3.sene yazinda da CS almiş olmalari gerekiyor. Son senelerinde bizim internlugumuze benzer bisiler yapiyorlar, Step2 CK aliyorlar, ama işin en can alici kısmı, 3.senelerinin sonunda(yani daha sadece 1sene klinik gormusken) hangi uzmanliga basvuracaklarina karar vermis olmalari gerekiyor. Çünkü son seneleriyle beraber başvurular için LOR toplama Deans letter vs vs ile başbaşa kaliyorlar ve son senelerinin ortasinda basvurularini yapmiş olmalari gerekiyor. Tam bir maraton!! Çok stressli, ben kaldiramazdim, saç baş yolardim!  Grin

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
AVİCENNA
Acemi
*

« Yanıtla #2 : Temmuz 31, 2007, 05:01:46 ÖS »

çok teşekkürler

ahmet demirkıran
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici

« Yanıtla #3 : Eylül 07, 2007, 04:13:43 ÖÖ »

Valla Boracim sen arastirmis da konusuyorsun tabii de ben biraz gorduklerimi anlatacagim, benim gordugum ne kadar tip ogrencisi varsa gayet rahatlar, yan gel yatiyorlar,  Wink hele 4. sinif tam allahlik bunlarda saldim cayira. Benim yanima her nobette bir ya da 2 tane tip ogrencisi veriyorlar ( biri Case Western Tip, digeri Cleveland Clinic Tip) genelde hep kaytarirlar, ben de hic sesimi cikarmam erkenden salarim, icimden de derim ki "ogrenci her yerde ogrenci, ayni ben  Grin)

Senin yazdiklarni da okudum cok arastirmissin zamaninda cok daha fazla bilgilisin belli de ben de kendi edindigim izlenimi soyleyeyim dedim. Daha once Harvard ve Tufts "observer" liklari sirasinda Harvard ve Tufts ogrencilerini de hatirliyorum beraber derslere girdigimiz olmustu o rotasyonlar sirasinda, uc bes muhabbet etmisligim var, hepsi gayet rahattilar, cogu zaman burda ogrenci olmak varmis dedigim olmustu. Simdi bunlarda premed zaten laylay lom, istedigin alanda yapabiliyorsun, (major dedikleri sey), ister psikoloji yap ister eczacilik yap falan filan sonra tip fakultesine girdikten sonra ilk 2 sene temel sanirim, surekli dersler falan oluyormus (ben onlari hic gormedim acikcasi hep klinikte olan 3 ve 4 leri gordum simdiye dek ) ama sonrasinda 3 ve 4 cok rahat diye goruyorum, duyuyorum kendi agizlarindan. Mesela dortler hic ortalikta yoklar, hemen tamami elektif son senenin. Bunlarda intornluk diye birsey de yok bizim gibi, o asistanligin ilk senesi oluyor. Acikcasi rotasynlarda bizim altimiza verilen ogrenciler de oyle cok bilgili degiller. Bu bahsettigim tip ogrencileri de Case ogrencileri mesela, Case de burda ilk 20 okul icinde . Bu gorduklerim disinda canlari cikiyorsa onu bilemiyorum  Cheesy Burda isin buyuk kismi tip fakultesine girebilmek. Cok caliskan olmaktan ote, cok buyuk burslarin ve borclarin altina imza atiyorlar. Burda benim yaninda calistigim hocalardan biri (attending) 39 yasina gelmis hala borc oduyordu. Oyle ki burda tip fakultesi 200.000 dolardan basliyor tum maliyetiyle.

O nedenle Turkiye'de tip okumak bence cok daha mantikli, bir kere bedava, ikincisi yas olarak onlardan erken bitiriyoruz ve ayni konumda calisiyoruz. Yani ordan buraya tip okumak icin gelmek bence mantikli degil, gelinecekse asistan olarak gelmek daha mantikli. Zaten burda 2. jenerasyon aileler cocuklarini kendi memeleketlerine yolluyorlar tip okuyacaklarda, bizim bolumdeki asistanlardan biri hintli, burda dogup buyudugu halde hindistanda tip okuyup buraya gelmis, bedavaya cikarabilmek icin, ayni sekilde bizim hocalardan biri burda dogup buyudugu halde ispanya da tip okuyup gelmis. Yani burda tip fakultesi oyle bir dert ki mali olarak, adamlar dahiliyeye giremiyorlar, borcu nasil oderiz diye. O nedenle dahili branslar yabancilara daha acik durumda, yoksa herkesin para goz oldugundan degil. Ogrenciler kendileri bana cok defa psikiyatriye ilgi duyduklarini ama daha cok kazandiran bir bolum dusunmek zorunda kaldiklarini acikca soylediler. Benim bolumumde olan sinif arkadaslarimdan biri amerikan vatandasi ve okul borcunu nasil odeyecegini bilmedigini bunun kendisine surekli stres kaynagi oldugnu her firsatta soyluyor.

Ozetle , benim kendi tecrubelerime gore

-Tip okumak burda bence Turkiye'den daha rahat ama daha uzun suruyor
-Tip okumak burda cok pahali, oyle pahali ki insanlarin uzmanlik seciminde etkili oluyor. Insanlar burda dogduklari halde burda tip fakultelerine girebilecekleri halde gidip basa ulkelerde tip okuyup buraya asistanliga geliyorlar.
-Tip ogrencileri Turkiye'deki esdegerlerine kiyasla bence daha az teorik bilgi sahibiler ama pratik becerileri daha fazla.
-Burda ogrenci basina dusen ogretim uyesi sayisinda Turkiye'ye gore dramatik bir fark var. Burda teke teke staj yapildigi bile oluyor bazen. Bir hocaya en fazla 2 ogrenci dusuyor, teorik derslerde bile bir sinifta 20-30 kisi oluyor.

Benim farkedebildiklerim bu kadar, ciplak gozlemler tabiim umarim bu tip hedeflerini olanlara yardimci olur.

reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #4 : Eylül 07, 2007, 05:38:33 ÖÖ »

Ulasin yazdigi bircok seye katiliyorum. Teorik anlamda cok daha zayif, pratik anlamda cok daha iyiler. Teshistir, patofizyolojidir, farmadir herseyde daha iyiyiz diyebilirim ama is hastaya yaklasim, yani ingilizcede "management" isine gelince bizi sollarlar.
4. siniflari son derece rahat ama 3. siniflari o kadar kolay degil. Mesela cerrahide sabah 5'te internler ile birlikte hastanede oluyorlar, hasta gorup sunuyorlar. Ayrica ayda 4-6 nobetleri oluyor. Ben hicbir stajimda sabahin 5'inde geldigimi hatirlamiyorum.
Tip fakultesi burda bence daha kolay. Daha rahat olduklari kesin. Ancak bunlar daha saglam bir altyapiyla basliyorlar ve fakulteye girdiklerinde daha olgun oluyorlar. Yalniz icleri bos degil. Tip fakultesine girmekte burda bir dert. Cok iyi universitelerden iyi not ortalamalariyla, MCAD sinavlarindan, mulakatlardan gecerek buraya geliyorlar.
Bide burda departmanlar daha kucuk gibi geldi bana. Ogrenciler stajlarini hep disarlarda yapiyor, farkli farkli hastanelere dagiliyorlar.
Tavsiyem, eger burda ihtisas yapmak ve yasamak istiyorsaniz burda okuyun. Sonra  ihtisasa girmek cok daha kolay. Sadece ihtisas degil tum kariyeriniz boyunca burda okumanin faydasini gorursunuz. Ama aradan girmek cok cok zor. Undergrad'den baslamak lazim. Ucretlerin cok olduguda gercek. Burda ortalama bir mezun ihtisas hayatina 100-200bin dolar borcla basliyor.
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici

« Yanıtla #5 : Eylül 11, 2007, 08:31:44 ÖS »

İllaki Amerikada tıp okuyacam diyorsaniz bu kitabi okuyarak ise baslayabilirsiniz...
https://services.aamc.org/Publications/index.cfm?fuseaction=Product.displayForm&prd_id=186&prv_id=226

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici

« Yanıtla #6 : Eylül 11, 2007, 08:41:27 ÖS »

http://services.aamc.org/tsfreports/report_median.cfm?year_of_study=2007
Medical school 1st year nonresident(okulun oldugu eyalatte oturmayip o eyalete vergi vermemis fakulte adayları) average tuition fee and insurance : 40.000$

Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici

« Yanıtla #7 : Eylül 11, 2007, 09:19:38 ÖS »

http://www.aamc.org/students/cim/cimtimeline.htm

Bu linkte bir Amerikan tıp ogrencisinin 4 senelik programinin ozeti var... Dogrusu bu programa bakinca ne ilk 2 sene ne de son 2 sene bana hic de kolay gelmiyor. İlk 2 sene preklinik bilgileri ogrenmenin yaninda step1 hazirlaniyorlar ki 2.senenin sonunda alsinlar. 3 ve 4.senelerde dahili stajlar basliyor, ki hepimiz hatirlariz ilk defa dahiliye veya pediatri ile karsilastigimizda ne kadar zorlandigimizi, ama adamlar sadece bu stajlara calisip gecmenin yaninda step2 CK ve CS sinavlarina da hazirlanip-gecip, bir yandan da 4.sene basinda LORlarini toplamis olup, hangi uzmanliga ve onun hangi programlarina karar verdikleri belirlemis olup bu basvurularini yolluyorlar, interviewlara gidiyorlar, ranklistlerine kafa yoruyorlar HEP SON SENE!! Korkunc bir maraton bence... Sadece 3.sene gordugun temel klinik stajlarla geleceginin kararini vermen gerekiyor cunku 4.senenin basinda basvurman lazim... haliyle adamlar daha premed'de iken hastanelere gidip gelerek uzmanlik yapacaklari bolume karar vermeye calisiyorlar. Premed o kadar yatis bir 4 sene de degil simdi biraz objektif olalim, ben ÖSS sinavina 2 kabus gibi sene boyunca calistim.. burda tıp fakultesine kabul alacak MCAT puanlarini yapabilmek icin de premed sirasinda Amerikalilarin benim ÖSSe calistigimdan az calistiklarini sanmiyorum... Tıp fakultesinde hersene altina girdikleri onca borcun yarattigi psikolojik baskıyı da unutmamak lazim. Ben SDN forumunda bir ogrencinin iletisini okudum gecen gun... cocuk mezun oluyor uzmanlik sececek ama diyor ki ben doktor olmak istedigimi sanmiyorum "...ama bunu aileme soylesem beni oldururler o kadar borcun altina girdik simdi en azindan birkac sene calismam lazim..." diyordu. Hem maddi-manevi hem de fiziksel olarak cok yorucu bir maraton bence bu, ben kaldiramiyacagima karar verdim ve vazgectim zamaninda.

Amerikalilar ilginc adamlar... hayatı sınırlarında yasiyorlar. Calismaya gelince de cok calisiyorlar, eglenceye gelince de sınır tanımıyorlar. Bence biz burdaki tıp fakultesi egitimini degerlendirirken biraz "komşunun tavuğu komşuya kaz görünür" durumu yaratiyoruz. Eger Amerikan tıp ogrencisi hastanedeki klinik stajindan kaytariyorsa veya hemen gitmek icin izin istiyorsa eminim aksama parti duzenlemeye gideceginden degildir.

busra
Acemi
*

« Yanıtla #8 : Aralık 09, 2007, 03:27:28 ÖS »

6.sınıfta geçiş yapıp intershipliği amerikada tamamlayıp oradan mezun olmak,uzmanlığı kazanmak açısından bir kolaylık sağlamaz mı?Ve bu mümkün bir şey midir? Smiley
efx
Ertuğrul
Yönetici

« Yanıtla #9 : Aralık 09, 2007, 10:01:14 ÖS »

6.sınıfta geçiş yapıp intershipliği amerikada tamamlayıp oradan mezun olmak,uzmanlığı kazanmak açısından bir kolaylık sağlamaz mı?Ve bu mümkün bir şey midir? Smiley
Çok çok çok(3. kere çok) zor, ama imkansız değil. Bir şeyin imkansız olmaması ile yapılabilir olması farklı şeyler tabii Smiley
ahmetcan
Genel Gözlemci

« Yanıtla #10 : Aralık 09, 2007, 10:33:51 ÖS »

böyle birşey benim bilgim dahilinde çok zor olmaktan da öte mümkün diil..birincisi internshiplik amerikadaki uzmanlık dallarındaki ilk seneye verilen isimdir,türkiyedekei gibi tıp fakültesinin son senesi anlamına gelmez..O yüzden zaten 6. sınıftan direk asistanlığın ilk senesine geçiş yapmak zaten mümkün olamaz..Tahminimce burada asıl anlatılmak istenen tıp fakültesinin son senesinde amerikadaki bir tıp fakültesine geçiş yaparak oradan mezun olmak..Tabiki amerikada bir tıp fakültesinden mezun olan kişi birçok açıdan avatanjlı olacaktır..Türkiyeden amerikaya 6. sene yatay geçiş yapma düşüncesi ise,,gerçekleşmesi mümkün olmayan bişey.Bir kere sistemler çok farklı..Amerika da tıp okulları 4 sene sürer..Bir giriş sınavıyla öğrenci alırlar,oldukça zor bir sınavdır..İşin aslı ilginç kısmı ise,öğrenciler tıp okuluna girmeden önce mutlaka bir üniversite bitirmek zorundalar..4 senelik bir eğitimden sonra kimya,fizik,biyoloji vs okuduktan sonra,eğer okul dereceleri falan çok iyiyse,o zaman tıp okullarına bir sınav sonrası girebiliyorlar..Yani üni 4 sene tıp okulu 4 sene üniversite toplam 8 sene süren bir süreç..Üniversiteler senelik 50.000 dolar(özeller)tıp okulları senelik 75000 dolardır.Bunu hesaplarsak md olmak için amerikada 500.000 dolara ihtiyaç vardır..Eğer bu kadar paranız varsa zaten liseden sonra amerikaya gidip orda üni+tıp okuluna gitmek çok daha mantıklı.Yok eğer böyle bir durum yoksa o yüzden amerika da tıp okumanın hiç bir manası yok,çünkü zaten amerikada tıp okuyan öğrencilerin çok zeki olmaları yanı sıra aynı zamanda aileleri de çok varlıklıdır.Orada bu iş birazda babadan oğula geçer,çünkü aksi halde normal bir amerikalı ailenin de bu miktarda parayı finanse etmesi çok zordur..Öğrenciler bankaya borçlanabilirler,hayatları boyunca o parayı ödemeye çalışabilirler vs..Türkiyedeki tıp fakültesinde okuyan amerikan vatandaşları oldukça fazla,,buraya gelip 1 sene türkçe öğrenip bu işe girişiyorlar..Durum böyleyken tıp fakültesini orada bitirme düşüncesi zaten gereksiz bir düşünce..Ya da dediğim gibi-eğer imkanınız varsa bu işi baştan öyle yapacaktınız..Buradaki eğitiminiz hiç birşekilde oraya yatay geçiş yapmanıza elvermez..Elvermiş olsaydı bile bence değmezdi ya o da ayrı mesele..
mesefad
Acemi
*

« Yanıtla #11 : Mart 15, 2008, 10:05:07 ÖS »

tskler ahmetcan benimde kafamda soru isaretleri vardı acıklık kazandırdın !
ahmetcan
Genel Gözlemci

« Yanıtla #12 : Mart 15, 2008, 11:24:39 ÖS »

rica ederim ne demek mesefad:)aslında eski bir yazıydı yararlı olmasına çok sevindim..vakti gelmişken söyleyeyim tekrar-türkiyede biz resmen hiç para ödemeden alıyoruz bu eğitimi-tabiki araştırma olanaklarımız çok az,amerikan öğrencileri gibi otel odası gibi dormlarda da keyifli bir öğrencilik süremiyoruz ne yazıkki:)ama şu da bi gerçek,ne kadar ekmek o kadar köfte..Yani bu şartlarda aldığımız eğitimi dünya üzerine veren ülke sayısı gerçekten çok az..tıp okullarımızın kıymetini bilmeliyiz bence bu yüzden..herkese kolay gelsin
unknownperson
Acemi
*

« Yanıtla #13 : Nisan 27, 2008, 06:13:20 ÖS »

MERHABA BİR SORUM OLACAK TI USMLE YE OKUL ORTALAMASI FALAN ETKİ EDİYORMU
BEN GÖZ İSTİYORUM MESELA 200 KİŞİLİK SINIFTAN İLK KAÇTA OLMAM LAZIM BU KONUDA BİLGİ LÜTFEN
Ceylan Ergül
Genel Gözlemci

« Yanıtla #14 : Nisan 27, 2008, 10:50:35 ÖS »

Uzmanlık programına yaptığın başvuruda transkriptin de olacak, yani notlarını görüyorlar, ama baştan ya da sondan derece yapmadığın sürece çok etkili olacağını sanmıyorum. Göz ABDde girmesi kolay olmayan bir branş, göz stajından ve diğer cerrahi stajlardan aldığın not daha önemli olur sanırım.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: