Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

7160 Mesaj 644 Konu- Gönderen: 1276 Üye - Son üye: Turkish Americans
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir Soru- TUS/USMLE  (Okunma Sayısı 3245 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
alperen
Acemi
*

« : Eylül 26, 2007, 11:49:53 ÖÖ »

Sevgili arkadaslar,

Tecrube etmis arkadaslara bir sorum olacak.. TUS'a hazirlanmak, USMLE icin de bir hazirlik midir? Yani, TUS icin temel bilimleri bitirdikten sonra Step 1 almak akilci midir yoksa sadece birine mi konsantre olmak lazım?

Sözün özü; TUS ve USMLE ; ikisi bir arada yürür mü?

Katkilariniz icin cok tesekkurler..
efx
Ertuğrul
Yönetici

« Yanıtla #1 : Eylül 26, 2007, 12:53:12 ÖS »

Forumda bu konuyla alakalı yazılar mevcut, istersen önce onlara bir göz at Wink
dr_dream
Ast Üye
**

Nothing is impossible!..

« Yanıtla #2 : Eylül 27, 2007, 12:09:00 ÖS »

alperen oncelikle hos geldin forma Smiley
efx in dedigi gibi forumda bunla ilgili bir suru aciklama ve dusunce var sadece basliklarin altinda biras karistirman
bilgi ayni ama sinavlar farkli degil mi benim dusuncem step 1 preklinik oldugu icin tustan sonra belki bi 3 aylik hazirliktan sonra girebilirsin ama senin bir hedef belirleyip ona gitmen daha iyi olacagi konusunda sonucta iki ayri hedeften bahsediyorsun once ne istedigine karar ver ve ona odaklan malum her ikiside yogun calisma gerektirir basarilar Smiley
alperen
Acemi
*

« Yanıtla #3 : Ekim 17, 2007, 04:04:45 ÖS »

Cevaplarınız icin tesekkur ediyorum arkadaslar. Dilerim hepimizin gonlune gore olur..
hejar
Acemi
*

« Yanıtla #4 : Ekim 28, 2007, 09:58:51 ÖS »

ben de ayni durumdan muzdaripim...alperen napacaz ya bir turlu karar veremiyorum..TUS mu USMLE mi
Ulaş Mehmet Çamsarı
Yönetici

« Yanıtla #5 : Ekim 28, 2007, 11:10:11 ÖS »

Olayi TUS mu USMLE mi gibi basit bir soruya indirgemek mumkun degildir.

TUS ya da USMLE sinavlarina girmeye karar vermek , hayatinizda alacaginiz EN BUYUK kararlardan ya da seri kararlardan birinin sadece bir parcasidir.

Ileride hangi uzmanligi yapmak istiyorsunuz?
Ileride hngi ulkkede yasamak istiyorsunuz?
Ileride akademik mi yoksa ozel mi calismak istiyorsunuz?
Ileride nasil bir yasam planliyorsunuz?
Ilerideki nasil bir OZEL yasam planliyorsunuz?
Ileride arastirma mi yoksa klinik mi hedefler pesindesiniz?
Ileride anadilinizle mi yoksa baska bir dille mi yasamak istiyorsunuz?
Ileride ulkenizdemi yoksa baska ulkede mi mesleginizi icra etmek istiyorsunuz?

...gibi yuzlerce soruyu evvela sormaniz gerekirken, bunlarin cevaplarini yillara yaymaniz gerekirken, hayattan gercek beklentilerinizi oncelikle belirlemeniz gerekirken, olaya "USMLE mi yoksa TUS mu bir turlu karar veremiyorum" seklinde baslamak olayin ayrintilarini gormekten ne kadar uzak oldugunuzu gosteriyor ve buyuk bir tehlikenin canlarini caliyor eger duymak isterseniz.

Neyi neden istediginiz bilmeden, neyle karsilacagini iyi analiz etmeden, cikacagi seferin ayrintili planlamasini kurgulamadan, "yola otobusle mi cikayim yoksa bisikletle mi cikayim" sorusunu sorarsaniz, once hangi yola nicin ciktiginizi sormak lazimdir.

Tus mu USMLE mi sorusu hayatinizin en onemli sorusudur, doktor mu olayim muhendis mi olayim sorusundan bile buyuk degisiklikleri hayatiniza sokacak bir sorudur.

Bu kadar onemli ve cevabinin son derece subjektif oldugu bir yasam kararini forum koselerinde vermeye calisiyorsaniz bundan sonraki hayatiniz tamamen bir tavla oyunu seklinde gececektir haberiniz olsun.

Dogru sorular sorabilmek icin once biraz arastirmak gerekir. Asgari bilgi sahibi olmadan ileri geri soru sormak ve ileri geri cevaplar almak sizi husrana goturur.

Benzer sorulari soran tum arkadaslarin dikkatine...

alpi
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Ekim 29, 2007, 03:16:57 ÖS »

sevgili Alperen ve Hejar,

öncelikle şunu söylemeliyim ki bence iki sınava da ortak çalışmayla girilebilir. Sonucta konular aynı. Her ikisinde de Tıp soruyorlar. Ama Amerikan lisans sınavının soru formatı ve sorguladığı şeyleri tus bilgilerinizle yapamayabilirsiniz çünkü hem almış olduğunuz tıp eğitimi bu mantıktan uzak, hem de tus mantığı USMLE mantığından çok çok uzak. TUS çok daha kapsamlı, zor ve mantıksız içeriği olan konuları sorguluyor; "Daha iyi doktorları nasıl belirleyebilirim?" gibi bir amaç gütmek yerine tamamen saçma bir eleme sınavı. Uzman olmak isteyen ancak ihtiyaçtan daha fazla insan olduğu için konulmuş bir sınav, Oysa ki bakanlığın yapması gereken şeyleri listelersek böyle bir sınav sonlarda yer bulacaktır kendisine. Bu zaten buranın konusu dışında tamamen.

Bana sorarsan; ben forumdaki bir çok arkadaş-kardeş-abi-ablamın aksine her iki sınava birden hazırlanıyorum. TUS dersanesine gittim ve elimden geldiğince iyi hazırlandım TUS'a. bu arada USMLE sürekli aklımda. şimdi Step 1 kitaplarını elime aldığımda hiç yeni bir şey göremiyorum. Hepsi bildiğim şeyler. Örnek USMLE sorularını çözerek de adamların nerelere ağırlık verdiğini anlamaya çalışıyorum.

Ulaş Abi ikisinin olmayacağını savunmuş, ama bence olabilir çok zor olsa da. çünkü benim bir A ve bir de B planım var, ve her ikisini de halletmeyi, ardından da seçim yapmayı düşünüyorum. Tamamen USMLE'ye odaklanırsam ve bir şekilde olmazsa burada mecburi hizmete gidip pratisyen olarak hizmet etmek istemiyorum. Ben uzman doktor olmak istiyorum ve "eğer USMLE'de match olamazsam ne yapacağım Allahım" diye kendimi yiyip bitirmek yerine burayı da garantilmek istiyorum. Ama USMLE'de istediğim gibi bir yere match olursam tabi ki gideceğim. Bu arada her iki sınava birden çalışması gerçekten de çok zor, ama geleceğim için katlanmak zorundayım buna. Sonucta insana kendisinden başka kimsenin faydası yok.

Uzun lafın kısası, insan istediği her şeyi yapabilir derim ben. Alperen ve Hejar, siz de her iki sınava da hazırlanabilirsiniz tabi. Ama bilin ki oldukça zor olacak bu iş.  Göze alabilirseniz yaparsınız.

Sevgiler.
Ulaş Mehmet Çamsarı
Yönetici

« Yanıtla #7 : Ekim 30, 2007, 12:22:28 ÖÖ »

Ulaş Abi ikisinin olmayacağını savunmuş, ama bence olabilir çok zor olsa da. çünkü benim bir A ve bir de B planım var, ve her ikisini de halletmeyi, ardından da seçim yapmayı düşünüyorum. Tamamen USMLE'ye odaklanırsam ve bir şekilde olmazsa burada mecburi hizmete gidip pratisyen olarak hizmet etmek istemiyorum. Ben uzman doktor olmak istiyorum ve "eğer USMLE'de match olamazsam ne yapacağım Allahım" diye kendimi yiyip bitirmek yerine burayı da garantilmek istiyorum. Ama USMLE'de istediğim gibi bir yere match olursam tabi ki gideceğim. Bu arada her iki sınava birden çalışması gerçekten de çok zor, ama geleceğim için katlanmak zorundayım buna. Sonucta insana kendisinden başka kimsenin faydası yok.

Sevgili Alpi,

Sanirim yanlis anlasilmisim. Ben ikisinin birden olmayacagini savunmadim. Ikisi ayni anda olabilecegi gibi ayri ayri da yapilabilir.
Ben ikisi ayni anda yapilmaz illa birisini secmek lazimdir demedim. Hatta bazen ilk yol ikinci yola basamak olabilir bazen ikinci yol birinci yola...

Sorulan soru "USMLE mi TUS mu bir turlu karar veremiyorum" idi.

Benim demeye calistigim olaya bu sekilde yaklasilamayacagi. Neden boyle dusundugumu de bir onceki mesajimda ayrintilariyla yazdim.

Umarim yanlis anlasildigim noktayi duzeltebilmisimdir.

efx
Ertuğrul
Yönetici

« Yanıtla #8 : Ekim 30, 2007, 12:40:46 ÖÖ »

Hem TUS'a hem de USMLE'ye hazırlananlar için USMLE step 1 ve TUS temel bilimler arasındaki bazı önemli farkları söylemek gerekirse;

USMLE step 1 temel bilimler sınavı da olsa klinik açıdan TUS temel bilimlere göre daha yoğun bir sınav.
USMLE step 1'de fizyoloji bilgisi oldukça önemli ve soruların disiplinler arası olmasına çalışıyorlar, TUS'da ise histoloji sorusu direkt olarak histoloji sorusudur Smiley
USMLE ve TUS'un soru stilleri alakasızdır. USMLE'de iki-üç basamaklı sorular çıkabilir örneğin:
Alıntı
Bir kaç haftadır XXXX, YYYY ve geceleri ZZZZZ şikayetleri olan bir hasta doktora gidiyor. Doktor gerekli tetkiklerden sonra hastaya bir ilaç veriyor. Bu ilaç hangi mekanizmayla tedavi edici özelliğini göstermektedir.
TUS'da ise (en azından bir kaç sene öncesine kadar) aynı soru şu şekilde çıkar:
Alıntı
AAAA ilacının etki mekanizması nedir?
USMLE'de grafik/çizim yorum soruları (özellikle fizyolojide) oldukça fazla sayıda çıkabilir. TUS'da USMLE'deki kadar "kastırıcı" yorum sorusu çıkmaz.
USMLE'de davranış bilimleri ve istatistik başlığında gayet çok soru çıkabilir. TUS'da pek çıkmaz (tek tük).
USMLE'de moleküler biyoloji, genetik, immünoloji gibi başlıklardan sorular çıkarken TUS'da aynı yoğunlukta çıkmaz.
En önemlisi, TUS eleme sınavıdır USMLE ise lisans sınavıdır.
Ayrıca -konuyla alakasız da olsa- ilerleyen yıllarda USMLE step 1 ve 2'nin birleştirilmesi tartışılmaktadır.

İki sınava birden çalışmak tabii ki bir tercihtir ama kaynakların daha verimli kullanılması açısından birinden birine yoğunlaşmak daha maliyet-etkin bir yöntem gibi geliyor bana.
alpi
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Ekim 30, 2007, 01:56:43 ÖÖ »

Sevgili Alpi,

Sanirim yanlis anlasilmisim. Ben ikisinin birden olmayacagini savunmadim. Ikisi ayni anda olabilecegi gibi ayri ayri da yapilabilir.
Ben ikisi ayni anda yapilmaz illa birisini secmek lazimdir demedim. Hatta bazen ilk yol ikinci yola basamak olabilir bazen ikinci yol birinci yola...

Sorulan soru "USMLE mi TUS mu bir turlu karar veremiyorum" idi.

Benim demeye calistigim olaya bu sekilde yaklasilamayacagi. Neden boyle dusundugumu de bir onceki mesajimda ayrintilariyla yazdim.

Umarim yanlis anlasildigim noktayi duzeltebilmisimdir.

Ah evet, işin yaklaşımı hususunda kesinlikle ben de sizinle aynı fikirdeyim Ulaş Abi:)
Gamze Balcı Çamsarı
Yönetici

quod non me destruit, me nutrit

« Yanıtla #10 : Ekim 30, 2007, 06:34:48 ÖÖ »

Ne kadar duzeyi yuksek bir fikir alisverisi olmus, hepinizin eline saglik...
mehmet özen
Genel Yürütücü

« Yanıtla #11 : Ekim 30, 2007, 11:29:25 ÖÖ »

corbada benim de tuzum bulunsun istedim. bunlar tamamen benim fikirlerim yanlislarim varsa lutfen duzeltin
tus ve usmle ye birlikte calisilabilir. tusdan hemen sonra usmle sinavlarina girip de 93-94 almis arkadaslar var. yalniz burada birtakim problemler cikiyor. mesela patoloji sorularinda hic zorlanmiyoruz farmada cok iyiyiz ama behavioral sience bilmiyoruz genetik fizyoloji bilmiyoruz. ozellikle bazi terimlerin ingilizcesini bilmedigimiz icin sorulari anlamakta problem cikiyor. bunun icinde mutlaka ingilizce kaynaktan soru cozmek lazim. yoksa 95 alabilecek bilgiye sahipken 80 de kalabilirsiniz. bu problem sadece tus calismis birisi eger tusdan sonra hemen soru cozmeden usmle ye girerse ortaya cikiyor. bu problemleri tusdan sonra cozmeye kalkinca da gecen zaman icinde tip bilgisini unuttugunuz icin puan yine dusuyor. asistanlikta hele zor bir yerdeyseniz ders calisacak zamaninizda olmuyor. o zaman cozum ne
eger ingilizce egitim veren bir tip fakultesini bitirmisseniz zaten okulda terimlere alisik oldugunuz icin problem kuculuyor
eger benim gibi egitiminizi turkce almissaniz o zaman onerim tusdan birkac ay once sadece soru calisip terimlere asina olmaniz tusdan hemen sonrada sinava girmeniz tabi behavioral sience fizyoloji gibi eksiklerinizi kapatip tekrar sorularida cozmeniz gerekecek yalniz bu durumda da sadece usmle calisan birisinin aldigi puani alamazsiniz.
tersini yapip da sadece usmle calisip tusa da arada girerseniz o zaman tus puaniniz iyi olmayacaktir.
iki durumda da avantajlariniz ve dezavantajlariniz var. secimi kisiye gore degisecektir. herkesin bireysel olarak kendi yolunu takip etmesi gerekir bence. ha eger hem ingilizce hem turkce kaynaklardan hazirlanirsaniz problem olmaz zaten.     

hiçbirşey imkansız değildir
alpi
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Ekim 31, 2007, 01:10:36 ÖÖ »

corbada benim de tuzum bulunsun istedim. bunlar tamamen benim fikirlerim yanlislarim varsa lutfen duzeltin
tus ve usmle ye birlikte calisilabilir. tusdan hemen sonra usmle sinavlarina girip de 93-94 almis arkadaslar var. yalniz burada birtakim problemler cikiyor. mesela patoloji sorularinda hic zorlanmiyoruz farmada cok iyiyiz ama behavioral sience bilmiyoruz genetik fizyoloji bilmiyoruz. ozellikle bazi terimlerin ingilizcesini bilmedigimiz icin sorulari anlamakta problem cikiyor. bunun icinde mutlaka ingilizce kaynaktan soru cozmek lazim. yoksa 95 alabilecek bilgiye sahipken 80 de kalabilirsiniz. bu problem sadece tus calismis birisi eger tusdan sonra hemen soru cozmeden usmle ye girerse ortaya cikiyor. bu problemleri tusdan sonra cozmeye kalkinca da gecen zaman icinde tip bilgisini unuttugunuz icin puan yine dusuyor. asistanlikta hele zor bir yerdeyseniz ders calisacak zamaninizda olmuyor. o zaman cozum ne
eger ingilizce egitim veren bir tip fakultesini bitirmisseniz zaten okulda terimlere alisik oldugunuz icin problem kuculuyor
eger benim gibi egitiminizi turkce almissaniz o zaman onerim tusdan birkac ay once sadece soru calisip terimlere asina olmaniz tusdan hemen sonrada sinava girmeniz tabi behavioral sience fizyoloji gibi eksiklerinizi kapatip tekrar sorularida cozmeniz gerekecek yalniz bu durumda da sadece usmle calisan birisinin aldigi puani alamazsiniz.
tersini yapip da sadece usmle calisip tusa da arada girerseniz o zaman tus puaniniz iyi olmayacaktir.
iki durumda da avantajlariniz ve dezavantajlariniz var. secimi kisiye gore degisecektir. herkesin bireysel olarak kendi yolunu takip etmesi gerekir bence. ha eger hem ingilizce hem turkce kaynaklardan hazirlanirsaniz problem olmaz zaten.     

Mehmet Abi kendi adıma konusursam, tus kaynakları -konusu, sorusu vs- bittikten sonra hem ilgili dersin "Kaplan lecture notes"una hem de USMLE sorularına bakıyorum. Böylelikle öncelikle TUS için tekrar oluyor, ardından da hem USMLE'de çıkacak olan konulardaki eksiklerim tamamlanıyor hem de USMLE tarzı sorulara aşina oluyorum ve de USMLE'de soruların nerelerden daha ağırlıklı olarak sorulduğunu kavramış oluyorum. yani size katılıyorum tamamen.

Ayrıca dediğiniz gibi bazı kavramların ingilizcelerininin bilinmesi çok önemli bence çünkü bildiğimiz soruları da kaçırmamıza sebep olabilir. Mesela "What is the causing microorganism of Oriental Sore?" sorusunun yanıtı eğer oriental sore'un şark çıbanı olduğunu bilmezsek kaçacaktır. ya da Eaton Agent'in mycoplasma olduğunu bilmezsek, akciğer şarbonunun "wool sarter disease" olduğunu bilmezsek çok basit soruları kaçırabiliriz. Yani sadece TUS kaynağından çalışıp USMLE'ye de çalışmış olurum fikri biraz mantıksız gibime geldi. Sizinle hemfikirim yani. Sadece birkaç somut örenek vererek USMLE çalışmaya yeni başlayacak arkadaşlara ışık tutmak istedim.

Sevgiler.
busra
Acemi
*

« Yanıtla #13 : Aralık 09, 2007, 03:16:38 ÖS »

Merhaba,
Ben ing tıp 4.sınıf öğrencisiyim.Okulumuzun anlaşmış olduğu TUS Dershanesine başladım ve bu önümüzdeki 3 sene de sürecek.Önceleri tek hedefim TUS'tu fakat USMLE hakkında öğrendiğim az buçuk bilgiler ister istemez aklımı çeldi ve şu aşamada nasıl bir hazırlık yapmam gerektiğine karar veremez hale geldim.USMLE'ye odaklanmayı düşünüyorum fakat yaz stajları olsun,gözlemcilik vs. olsun yapılması gereken prosedürler beni bir çok açıdan düşündürüyor.Öte yandan Step 1'i almak için geciktim mi,gecikmediysem bile neler yapmam gerekiyor,kimlerle iletişime geçmeliyim hiç bilmiyorum Huh
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Teşekkürler.. Smiley
Gamze Balcı Çamsarı
Yönetici

quod non me destruit, me nutrit

« Yanıtla #14 : Aralık 10, 2007, 04:34:31 ÖÖ »

Busra, hos geldin  Smiley

Sordugun sorular daha once de cok ayrintili bir sekilde tartisildi -bu baslik altinda bile isine yarayacagini dusundugum bircok bilgi var-. Site ici arama yaparak istedigin bilgilere kolaylikla ulasabilirsin Bkz: Ekran sag ust kose "Gelismis Arama" kutucugu. Tum USMLE sureci planlamasi, sinava nereden- nasil hazirlanilacagi; basarili arkadaslarimizin neredeyse saatlik calisma programlari... hersey var. Ama malesef tum sorularina bir anda cevap bulabilecegin bir "acil USMLE" paketimiz yok.

Dorduncu sinif, cikmaya calistigin bu yol icin oldukca iyi bir zamanlama, forumu okumaya baslamak icin ise daha iyisi olamazdi  Grin, kolay gelsin...

* Okullar TUS dersaneleri ile mi anlasiyor artik? 

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: