Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6094 Mesaj 560 Konu- Gönderen: 1049 Üye - Son üye: grcgkc
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: CK&CS zamanlama, planlama  (Okunma Sayısı 1069 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
knvc
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 23, 2008, 06:56:33 ÖÖ »

arkadaslar merhaba,

2009 matche yetisecek sekilde stepleri almaya calisiyorum. Ilk sinavi hallettim, simdi CK'e calisiyorum.Kafami karistiran soyle birsey var. CK'i haziranin sonunda, CS'i de temmuzun sonunda alir,basvurularimi yaparim diye dusunuyordum. Ancak usmle.org'un sitesinde CS aciklanma tarihlerini soyle belirtiyor :
'Testing Period : Jul 15 through Sep 8
 Reporting start date : Oct 10
 Reporting close date : Nov 7'

simdi ben sinavi , temmuzun 30unda aldim diyelim, ekimin sonuna dogru mu gelir tahminen sonuclar? ve basvurularin ekimin basinda oldugunu dusunursek, buyuk bir zamanlama hatasi mi yapmis olurum. ki buarada, birarada ankaraya ugrayip su diploma ornegini almam gerekiyor.

ya da daha akillica bir plan, biraz daha zamani sikistirip
testing period : May 20 through Jul 14
reporting start date :Aug 15
reporting close date : Sep 12' peryoduna mi yetismeliyim? ama o zaman icin de test yeri/zamani bulmak cok cok zor herhalde Sad

ya da mayisin ortasinda CS'i CK'den once alip, CK'i agustos'un basina mi ertelemeliyim? nasilsa 3 haftada aciklaniyor step2. ama orda da soyle bir sorun var, ankaradakiler bildigim kadariyla sadece step1 sonucuyla vermiyorlar diploma ornegini. step2nin sonucu agustosun sonunda gelirse,gene islemlerin baya uzun surecegini varsayarsak gec kalmis olurum.

dusunup duruyorum ama cikamiyorum su isin icinden. tavsiyelerinizi bekliyorum dort gozle.

simdiden tesekkur ederim.
sevgiler,
esra
neuro
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 23, 2008, 09:05:58 ÖÖ »

Merhaba Esra,
Basvurular oncesi CS planini daha tecrubeli arkadaslar yazacaklardir. Ancak her iki plan da uygun gibi gorunuyor. Cunku mesela bu sene eslesen Gulden, CS'i eylul basinda almisti.

Bir de diploma ornegini alabilmen icin, sadece herhangi bir sinavin sonucu yeterli. Turkceye cevirtip notere onaylatip, Saglik Bakanligina basvuruyorsun. 2-3 gun icerisinde alacagin belge ile okulundan diploma fotokopini alabilirsin. Bunlar icin bir sinav yeterli.

Kolay gelsin Wink
Gamze Balci Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 23, 2008, 06:58:18 ÖS »

Esra' cigim, basvuru sirasinda CS sonucunun gelmis olmasi sart degil, hatta hicbir sinavin olmasa bile basvurabiliyorsun. Yeter ki eslestirmelerden once -subatta mesela- sertifikayi yetistir. Tabii ki tum sinav sonuclariyla basvurmak daha rahatlatici olabilirdi ama aksi icin de cozumler mevcut, sen meraklanma.

Mesela benim sinav tarihlerim; 18 temmuz CS, 8 agu CK ve bu tarihler, en kotu ihtimal gerceklesse bile CS'i bir kez daha alabilmeme izin verecek. Yalniz ben aylar oncesinden almistim CS tarihimi o zaman bile 14 temmuzdan onceye yer bulamamistim, su noktada sana tavsiyem bir an once CS icin tarih alman.

Diploma ornegine gelince, Ahmet' in de soyledigi gibi Step1 sonucun yeterli olacaktir.

Kolay gelsin...
knvc
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 23, 2008, 08:30:50 ÖS »

sevgili ahmet ve gamze, cok tesekkur ederim ya icimi rahatlattiniz.
ozaman ben ilk plana sadik kalabilirim. haziran sonu ck, temmuz sonu cs. cs icin tarih almistim zaten gamzecim, temmuz 31 olarak. dun baktim degistirecek zaman var mi diye, heryer dolu gorunuyordu. cs tarihini degistirmem mumkun degilmis zaten.
diploma konusunda da, step 1 sonucuyla bir arkadas alamamis. ben step1 sonucu ve step2 basvuru belgeleriyle bir deneyeyim. onu da temmuz basinda turkiye'de olacagim, ozaman yapsam yeterli olur herhalde dimi ? okulla ecfmg'nin yazismalari falan bir kac aydan uzun surmez herhalde.

bir sorum daha var, ben simdi gayet rahat (ne kadar rahat olabilirse) kafamda sadece sinavlara calismak var. ama 2009 matchine girmeyi planlayan biri olarak, basvurular hakkinda da bilgi toplamam gerek. eras'la ilgili bilgileri ecfmg'nin sitesinden bir daha okuyacagim , ama bu evraklarin gonderimi, LOR'larin gonderimi falan en gec ne zaman olmali? ben sinavlari hallettikten sonra,bir kac ay volunteer research yapip bir LOR daha alayim diyordum. gec mi kaliyorum? hemen baslamalimiyim birseyler yapmaya? super panik ruh halim icin kusura bakmayin Smiley cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim.

esra.
neuro001
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 23, 2008, 11:48:06 ÖS »

arkadaşlar merhaba,
aranıza yeni katıldım da step 2 cs için bir sorum olacaktı. eylül sonu gibi sınavı alırsam sanırım sonucu kasım ortası gibi gelir. o tarihten sonra interview alma şansım yine de yüksek olur mu? postmatch olayı hakkında da bilgim yok. yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.
Ufuk
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

primum non nocere!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 23, 2008, 11:57:23 ÖS »

İlk önce hoş geldin neuro001. Diğer sınavları aldıysan yine de match için baş vurabilirsin ama bütün sınavları vermen interview şansını arttıracaktır. Seçim sana kalmış. Forumu biraz karıştırırsan bir çok şey netleşecektir. Kolay gelsin. Wink

Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!
                Mustafa Kemal ATATÜRK
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 03, 2008, 03:22:40 ÖS »

Esracim, hemen cevap veriyorum...

Öncelikle CS sinavinin sonucunu - sinava o periyodun sonu günü bile girmiş olsan - aciklanma peryodunun ilk günü alirsin. Bu %90 böyle olacaktir, ilk gün almadiysan da en gec ilk hafta icinde alirsin hiç merak etme. Ve en önemlisi de CS sinavinin aciklanma tarihinden 2 hafta sonra da ECFMG sertifikan "issue" edilir tabi önceden ECFMG'e diploma fotokopilerini yollamis isen. Yok önceden diploma fotokopilerini ingilizce cevirisini yollamamis ise belki birkac gün daha uzayabilir bu süreç. Bu "issue date" sana ERAS basvurunda gereken nokta olacak. Bu tarihi alir almaz ERAS bavurunu güncelliyeceksin ve o an itibariyle ECFMG sertifikasinin olup olmamasina göre filtre koyan programlarin sertifika filtrelerine takılmazsin.

Bu arada çok önemli bir yanlis bilgilendirmen var; Başvurular Eylül ayının ilk pazartesi günü başlar. Ekim başı değil!

Simdi gelelim zamanlama konusuna... Temmuz 14üne kadar alacagin CS sinavi sana başvurularin başlıyacağı Eylul ayinin ilk pazartesi günü ECFMG sertifikan elinde olacak. Diger durumda ise, yani Temmuz sonunda sinavi alirsan, Ekim sonu gibi sertifika elinde olur. Şimdi... ECFMG sertikasini filtre olarak kullanacak kalburustu psikiyatri programlari genellikle gorusmelerini gec tarihlerde gonderiyorlar. Zaten bu programlar öncelikle AMG ile randevulari doldururlar ve IMGlere de 1-2 Ocak-Şubat günü kalirsa yine kendini şanslı sayıyorsun. Yani Temmuz sonunda girsen dahi kalburustu programlarin gorusmlerini kaciracagini dusunmuyorum. Ama orta sinif IMG kabul ettigi bilinen bazi programlar belki IMG gorusmlerini atmis olabilirler bu asamada.

Yani karar sana ve sinavlarini programlama yetine kalmis. Temmuz sonunda girersen cok bisey kaybedecegini dusunmuyorum ama eger mumkun gibi goruyorsan da Temmuz 14 gibi bir tarih alabilirsen kafan da cok rahat olacaktir. Tabi sinav notlarini tehlikeye atmadan yapabiliyorsan!

NOT: Kusura bakma biraz gec yazabildim ama hic oyle tatil modunda degilim. Evrak ve vize isleri 2 haftadir kan kusturuyor! Kaldi ki bir de NYU "biz diplomanin orjinalini istiyoruz" diye tutturmaz mi?!!! Lips Sealed

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
knvc
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 05, 2008, 08:07:17 ÖS »

boracim bu telasli zamaninda cevapladigin icin cok tesekkur ederim.
ben o zaman temmuz 31deki cs tarihimi degistirmiyorum, obur turlu gun bulma sikintisi basgosterecek.
hemen seni bulmusken iki soru daha sorup susayim Smiley
1. iyi olan interviewlar ocak-subat arasi diyorsun. benim abd vizem ocagin 13unde mi ne bitiyor. interview veren yerler gorusme icin vize almak isteyenlere 'konsolosluga verilemk icin' evrak gonderirler mi? bu vize iserine bulasmadan interviewlari halletmek olasi mi?
2. LOR'larin hepsini eylulun basinda yolluyor muyuz? yoksa bunun icin daha uzun bir sure var mi? ben su cs'i de hallettikten sonra, biraz volunteer biseyler yapip, yeni bir LOR kapayim diyorum Smiley

umarim tekrar edilmis seyleri sormamisimdir. cok sagol simdiden. burda halledilecek birseyler olursa yaz lutfen, telefonlarimiz vardir sen de zaten.

sevgiler,
esra
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 05, 2008, 09:32:07 ÖS »

merhaba arkadaslar ben de araya girip bir iki sey soyleyeyim  Smiley

Iyi olan gorusmeler su tarihlerde gelir gelmez diye bir egilim aramak bence dogru degil.Gorusmelerin iyiligi ya da kotulugu diye genelleme yapmak da dogru degil bence. Boyle subjektif ve asiri kisisel seyleri sanki herkes icin gecerliymis gibi kurala baglamak cok yanlis olur. Kalburustu program su tarihte gorusme verir digeri su tarihte verir diye bir sey de soz konusu degildir. Gorusme tarihleri dagitan program ofisleri, tamamen ihtisas programinin sefi ile gorusme komitesi tarafindan gelen basvurulara gore, gorusmeden bagimsiz kisisel takvimlerine gore,imzalanan pre-match sayisina gore (eger olmussa)  ve sizinle ilgili olmayan bir suru onceden kestirilemez degiskenlere gore gorusme tarihlerini verirler.

Basvuru tarihlerine gelince. Size verilen mesru tarihler icinde istediginiz zaman basvurabilirsiniz. Size o tarihler veriliyorsa, o tarihlerde basvuran herkesin basvurusu degerlendirilecek demektir. Her zaman son basvuracak olanlar  icin bile  1-2 gorusme kontenjani birakilir.

ECFMG sertifikasyonunun gorusmeye cagrilma olasiligi ile ilgili olarak yine genelleme yapmak cok yanlis olur. Kalburustu program ecfmgsi olan IMG yi cagirir digeri cagirmayabilir gibi genellemeler hickimse kendi tecrubelerine gore genellememelidir. Bu arkadan gelen ve bu sureci yasayacak arkadaslara iyi bir tavsiye olmaz. ECMFG sertifikasi basvurmak icin gerekli birsey degildir. Bununla ilgili filtre koyup koymayan programlari onceden bilmek de mumkun degildir, bunlari kalburustu olanlar ya da olmayanlar ile beraber degerlendirmek de dogru degildir.

Ayrica daha once soyledigim gibi kalburustu olanlar ve olmayanlar gibi tanimlari kime ve neye gore herkese uyarlayacaksiniz o daha da belirsizdir. Belirleseniz bile bunlarin gorusme tarihi egilimleri bu tasnife gore yapmak mumkun degil, bu tip detay bilgileri univesitenin ya da hastanenin adina bakarak karar veremezsiniz, icerden birisinin soylemesi ile ancak ogrenebilirsiz.
Yoksa "bu program iyidir kalburustudur, bu gorusmeye su aylarda cagirir" gibi dusuncelerle gorusme tarihi belirlemenin hicbir rasyonel gerekcesi olamaz, size birsey kazandirmaz, kaybettirebilir de.

Daha once baska basliklarda detayli anlatmaya calistigim gibi, psikiyatri gibi bazi programlar tamamen IMG lere bagimlidir. Son 4 yilin NRMP raporuna gore psikiyatriye basvuran amerikalilarin sayisi hizla azalmaktadir, IMG lerin sayisi hizla artmaktadir. 2008 yili bu alanda son 4 yilin en dusuk amerikali ilgisini ceken yil olmustur. Surekli IMG leri arttigi alan sadece psikiyatri degildir. Baka alanlarda da bu boyledir. Hal boyleyken, bu durumu olugundan daha zormus gibi anlatmaya calismak anlamsizdir. AMG ler psikiyatride MGH , Hopkins gibi uc-bes yer disinda doldurabildikleri program yoktur. Tum psikiyatristlerin hali hazirda %40'a yakini IMG' dir zaten. (bkz FREIDA) O nedenle durum ECFMG ye basvuru tarihine falan bakilmayacak kadar nettir.

Tekrar yazayim , altini cizeyim ve psikiyatri icin daha spesifik olayim.

Amerika'da birkac uzmanlik disinda, psikiyatride de bir iki yer disinda sadece amerikali ile programi doldurabilen ve bu konuda direnebilen yer yok gibidir. Durum budur. Durum istatistiklerle, FREIDA yuzdeleriyle, sayilarla sabittir. Durum boyleyken , daha da acayim, durum zor degilken, durum gayet rahat iken, hic amerika tecrubesi bile olmadan rahatlikla turkiyeden gelip yerlesilebiliyorken, "basvuruyu su tarihte yapmak, bu tarihte yapmak" gibi gereksiz ve sonuca etkilemeyecek detaylarla ugrasmaya hic gerek yoktur diye dusunuyorum. Kaldi ki bunlar sonuca etkileyecek bile olsa,  bunlarin basvuran kisi olarak kestirmek mumkun degildir, bu tip bilgilerin o programin icinden biri tarafindan  bildirilmesi gerekir.

Simdi Esracim sorularina Bora'dan once yanit vermeye calisayim, o da eklemeler yapacaktir.

1-Sen vizelerini gorusmelere baglamamalisin, vizeni onceden almalisin , gorusmeye cagiranlar senin vizelerinle ugrasmazlar, ugrasmak isteseler bile bu senin takvimine yetismeyebilir, yani demek istedigim, sen vizenin uzatmak icin cok onceden basvur. Gerekcelerin bellidir zaten. Mecbur kalmadikca isini gorusme teklif edenlerin mektuplarina birakma, cunku sana cok ani gorusme teklifleri de gelebilir, vize isleri ve sureci gorusme surecinin seri dogasina yetisemez. Bu isi onceden halletmen gerekiyor. Kendimden ornek vereyim ben turist vizesi ile gorusmelerimi yapmistim, onceden turist vizesine basvurup onu almistim. Sen de bu sekilde bir basvuru yaparsin, 3-4 aylik bir B1-B2 alabilirsin. Mevcut vizen ne olursa olsun ona basvurabilirsin.

2-Tavsiye mektuplarin (LoR) , daha dogrusu mektup serilerin (birden fazla mektup serisi yapma hakkina sahipsin , ki bence zaten yapmalisin, elinde 5-6 tane hazirda mektubun olmalsi sistemde ki istedigin diziyi istedigin yere ayarlayabilesin)  basvurulardan once ERAS sisteminde hazir olmali. Lorlari ayri yollamak diye birsey olmaz, LoR lar ERAS sisteminde diger belgelerle birlikte hazir olmalidir ki sen basvur komutu verdiginde zaten tumu ayni anda ilgili programa yollanir. Posta ile ayri ayri yerlere yollamaycaksin mektuplari, mektuplar bir defa ERAS bilgisayarina yollanacak sonrasi sadece bir fare kligine kalmistir. Gonullu birseyler yapip son zamanda kapmak istedigin mektuba gelince, sen isini ona birakma, onu da yaparsin ERAS'a basvuru sureci icinde yollar onu da eklersin, ama isini ona birakma, bir yerde birseyler yapip mektubu kapman yine nerden baksan 1 ay surer.

Basvuru surecinin detaylari cok konusuldu, cok defa yazdik ama bir kez daha birkac  cumle ile yenileyelim,

Onemli noktalar :

-Basvurmak icin ECFMG sertifikasina ihtiyaciniz yoktur. Bunun basvuru kalitesiyle ilgisi yoktur, oldugunu iddia eden varsa bunun icin ancak program bazinda spesifik ornekler verebilir, genelleme yapilamaz, ozellikle kompetitif ve kompetitif olmayan diye ayirmak cok daha buyuk bir yanlis olur.

-Basvuru yapmak icin CS sinavina girmis olmak sart degildir . Sinavlara gecmis olmak da sart degildir. USMLE sinavlari ile basvurunun alakasi yoktur. Basvuru,  posizyon size ne zaman oneriliyorsa o zaman tum bu gereklilikleri yerine getireceginizi tahahhut etmektir. Bu surecte herkesin , her programin, her universitenin oncelikleri olabilir. Bunu sorarak ogrenirsiniz. Kafadan tasnif yapmak, bunlari program kompetisyonuna gore siniflamak gercekci olmaz.

-Eger "Match" ile basvuruyorsaniz (NRMP= eslesme) basvurulara ait tum belgeler ERAS bilgisarina yuklenir. Sizden belgeleri ERAS ister, kisiler istemez, ERAS sizden gelecek komut ile belgeleri ilgili yerlere yollar, bu yollama islemi de bir fare kliklemesinden ibarettir.

-Mektuplari da diger belgelerle ERAS a onceden mektubu yazacak kisilere yollatirsiniz,gorme hakkinizdan vazgecersiniz, makbul olani budur, o kisilere onceden mektubu yazmalarini ve ERAS adresine yollamalarini vakitlice soylemeniz gerekir, ERAS ta belgelerinizin hazir olmasi mesru bir basvuru yapmaniz icin gereklidir. Mesru basvuru kriterleri dedigimiz gibi programdan programa degisir, kimisi bir suru belgeniz eksikken de cagirabilir, kimisi hepsi tamamlanmadan cagirmaz.

-Tabii ki tum sinavlarin gecilmis olmasi ve bu sekilde basvuru herkes icin isi kolaylaslatiran bir adimdir. Nasil olsa gecmeniz gereken sinavlari onceden almak ve o sekilde basvurmak en mantiklisi olsa gerek. Demek istedigim su ki sinavlari tamamlamis birisi ile beraber tamamlamamais birisi bir basvuru yapiyorsa, tamamlamis olanin daha makbul olacagi diye bir dusunce dogru olmaz. Tamamlamayan birisi tamamlayana tercih edilebilir, sinavlari tamamlamis ya da tamamlamamis olmak bu konuda takintili duzeyde kriterleri olmayan bir program sefine rastlamadigi surece cok on planda birsey olacagini tahmin etmiyorum. Bunu derken ozellikle CS sinavini kastediyorum. Sinavlar nasil olsa tamamlanacaktir ve ECFMG nasil olsa posizyona aday olmaniz icin gerekli birsey oldugundan,  gorusme yapmak da pozisyonu onermek demek olmadigindan, zaten her zaman ipler size is veren kisinin elindedir, sinavlari ilgili zamanda (mart ayina kadar) almazsaniz zaten eslesmeye giremezsiniz ve siz rank listesinde otomatik olarak atlanirsiniz ve altinizdaki eslesir.

- Eger ki illa ki bir genelleme yapacaksak, soyle diyelim, sinavlarin eksik kalmasi gibi bir durum soz konusu ise,  ilk iki sinavin alinmis olmasi ve skorlandirilmayan son sinavin birakilmasi daha makbul olabilir. Cunku ilk iki sinav skorlu sinavlardir ve secilmede rol oynayabilir ama son sinav bir formalite sinavidir, ve skor verilmez. Zamaninda gecmeniz yeterlidir. Bu da sonuca etkilemez.

-Belgelerinizin eksik olmasi da sorun yaratabilir o nedenle, kac mektup istiyorlarsa o kadar mektubun sistemde onceden hazir olmasi, diploma, transkript, dekan mektubu , amac mektubu (personal statement) gibi seylerin tam  olmasi gerekir. Bu belgeler tam ise basvuruyu o an yollayabilirsiniz, sinav sonuclarini beklemenize gerek yoktur, sinav sonucu gelince sistemde bunu guncellersiniz bu da tum basvurdugunuz programlara dagitilir.

Esra umarim bu kisa ozet ve onemli noktalar yardimci olmustur. Eksigim varsa arkadaslar tamamlayacaktir.

knvc
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 14, 2008, 05:59:37 ÖS »

Ulas, yazdigin uzun detayli yazi icin cok cok cok tesekkur ederim. Kafamda cogu seyi netlestirdin.
Ben ozaman, agustos ayinda tum LOR'lari, dekan mektubunu, diploma ornegini, personal statement'i hazirlamaliyim. Eylul basinda hazir olsunlar,cs sonucu da arkadan takip etsin onlari :)Basvuru icin sertifikam sart degil ama LOR'lar ve digerleri sart.
Tekrar tesekkur ederim, bu surecte Bora'yla senin basinizi daha  cok agritacagim gibi gozukuyor  Smiley

Sevgiler,
Esra.
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 06, 2008, 12:53:12 ÖS »

boracim bu telasli zamaninda cevapladigin icin cok tesekkur ederim.
ben o zaman temmuz 31deki cs tarihimi degistirmiyorum, obur turlu gun bulma sikintisi basgosterecek.
hemen seni bulmusken iki soru daha sorup susayim Smiley
1. iyi olan interviewlar ocak-subat arasi diyorsun. benim abd vizem ocagin 13unde mi ne bitiyor. interview veren yerler gorusme icin vize almak isteyenlere 'konsolosluga verilemk icin' evrak gonderirler mi? bu vize iserine bulasmadan interviewlari halletmek olasi mi?
2. LOR'larin hepsini eylulun basinda yolluyor muyuz? yoksa bunun icin daha uzun bir sure var mi? ben su cs'i de hallettikten sonra, biraz volunteer biseyler yapip, yeni bir LOR kapayim diyorum Smiley

umarim tekrar edilmis seyleri sormamisimdir. cok sagol simdiden. burda halledilecek birseyler olursa yaz lutfen, telefonlarimiz vardir sen de zaten.

sevgiler,
esra

Esracim, ilk soruna istinaden, gorusme teklif eden programlar sana en azindan eposta yolliyacaklardir - mektup atan da olabilir. Sen bu eposta ile Amerikan elciliginden turist vizesi alman cok kolay olacaktir. Yani eposta bu isi gorur, eger bu duruma dusersen. Fakat Ocak 13den sonra zannetmiyorum boyle bir durumda olacagini, sen eminim bu tarihlere kalmadan toplayacaksin guzel gorusmeleri. Burda yalniz sunun ustune basmak istiyorum, AMG ile kotasini dolduran programlar o sene yeterli kalifiye AMG potansiyeline ulasmayinca "sonlarda 1-2 gun" de IMGlere veriyorlar. Iste bu gunler benim Yale ve NYU gorusmelerimde oldugu gibi gorusme peryodunun sonlarinda kalmis oluyor. Yale bu konuda daha iyi ama, senin Yale istedigini hatirliyorum, Yaleye ulasim ve bolge dolayısıyla  gorusme iptalleri cok sık oluyor ve birden yarina veya sonraki gune IMG gelsin diyebiliyorlar. Bu bende oldu ama gidemedim, neyse ki sonradan baska uygun bir gun bulabilmistim. Bu gibi randevu acilmalari icin programa ulasiminin kolay olmasi buyuk avantaj saglayabilir. Ben NY'a gectigimde ERAS adresimi de NY,NY seklinde degistirmistim ve eminin NYU teklifinde NY'ta yasiyor olmamin buyuk etkisi oldu. Yabanci forumlarda psikiyatriye basvuran genis kalibreli adaylari gorunce onlarin arasindan senin cikip o gorusmeye cagrilman icin o programin oldugu sehirde bulunuyor olman onemli.

Dogrusu bu yukarda anlattigim benim basvurdugum bolgedeki Yale, NYU ve Columbia gibi universitelerin ve daha guneyde Atlanta'daki Emory'nin Psikiyatri departmanlarinin 2008 match'lerinde izledigi durumdu. Yabancı forumlarda da gorecegin uzere bunun gibi yerler Match doneminin 2. yarisinda kotalari iyi kalitede AMG ile dolduramiyacak gibilerse "sadece birkac IMG'e" ve sadece "bir ve ya birkac" gun ile sınırlı kalmıs bos randevu defterlerini aciyorlar. Eger 2008 match istisna bir sene degildiyse benim gozlemim bu yonde oldu. Bu birkac IMG seciminde istedikleri filtre kriterleri gecen IMGler yaninda o programin oldugu sehirde ve ya cok yakınında yasiyor olmasi onemli bir kriter bence. Ben Yale teklifimi New Haven'da, NYU'u da New York'ta almistim hatirlarsan. Yale ilk aradiginda New Haven'da oldugumu teyit edip, "yarin gel" gibi bir laf etmisti hatta, detaylica forumda yazmisimdir bunlari simdi ben de hatirlamiyorum o zaman basimdan gecen yuzlerce olayin detayini. Yani... Amerikada gercekten cok genis cografyada 10larca gercekten cok iyi universiteler programlar mevcut. Ve programlar o bolgeyi dusunmeyen adaylari cok rahat kaybedeceklerini cok iyi biliyorlar artik. Ornegin, Univ of Maryland psikiyatri cok iyi bir programdir ama ne ben ne de Ulas aslinda hak ettigi sıralamaya koymadik bu programi, bircok aday da ayni seyi yapti. Yani program kaliteli tamam ama sana daha uygun bir sehirde onun kadar kalitelisini bulman rahatlikla mumkun oluyor. Bunu bilen PD'ler de cogunlukla sana "Neden bu sehir?" "Bu sehirde sosyal destegin var mi? Akraba, arkadas vs?" Hatta kimisi gelip sana "Bu sehirin boyle boyle zorluklari vardir asabilir misin?" gibi sorularla seni de sınayabiliyor. Tekrar ediyorum, sehire asik olman lazim! En azindan istedigin bir program ise olmasan da o sehire asik oldugunu gorusmede ilan-i aşk etmen onemli Grin 

2. LORlari yollarken Eylul ortasini cok gecirmemeni tavsiye ederim. Sen sahip oldugun LORlari bir an once yolla, sisteme girsin. Cunku burdaki kilit nokta LORlar ancak 2-6 hafta gibi genis uclu bir surec sonrasinda sisteme gecebiliyorlar. Eylulde de git LOR al, guzel de bir LOR ise sisteme gecer ve ayriyeten bu LOR'u da yollayabilirsin. En kotusu posta ile bu LOR'u yollarsin programlara, posta öldü mü canim hersey elektronik denildiyse de Wink Ama dedigim gibi sakın ama sakın stratejik hata yapip da LOR'larini gec sisteme sokma!

Kolay gelsin, basarilar Wink

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 08, 2008, 01:00:18 ÖÖ »

Kesinlikle haklisin Bora sehre asik oldugunu soylemek ise yariyor ben de eminim ! Ben Cleveland Clinic'e geldigimde gorusmede sey demisim, "ben soguk iklim severim" mi ne demisim bir ara, (severim aslinda, o ayri mesele de), adamlar bunun notunu tutmus, sonradan gosterdiler bana. Icimden "deli midir nedir bunlar" dedim.   Shocked Ben Bora'nin soyledigini biraz gelistirmeyi deneyip sunu onereyim,o sehrin kotu bir ozelligi ya da herkesin sikayet ettigi bir yani varsa (iklim gibi) onu sevdiginizi soylemek ve buna da bir gerekce uydurmak nasil bir fikir olur? Mesela soguk severim cunku geldigim yerde senenin yarisinda sipir sipir terlersin, bir kartopuna hasret kalirsin..  Yalan mi Izmirliler, cikin ortaya !!! Allahtan cocuklugumun ilk donemi Ankara'da gecti de, kardan adam nedir onu ogrendik.  Tongue
knvc
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Haziran 12, 2008, 06:01:43 ÖÖ »

boracim mesajin icin tekrar cok tesekkur ediyorum. ben simdi  hepsini aklimin bir kosesine yaziyorum da, umarim zamani gelince mulakatlarda falan bunlari ortaya dokebilirim, gerci ben new york'u cok fazla severim zaten, ikinci istanbul gibi geliyor bana, tabi bunun bu kadar onemli oldugunu bilmiyordum, bir new york-istanbul bahsi acmak gerek o zaman Smiley ben simdi step 2nin stresine bogulmus durumdayim. sinava cok az kaldi ve yetistirmek icin cok calismaya calisiyorum.buarada sen new yorka ne zaman geliyorsun? burda kalacak yer meselesini falan hallettin mi? mustafa'ya bana da yaz,ihtiyacin birsey olursa buralardayiz hep.
esra.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: