Ceylan cok tesekkur ederım bılgılerın ıcın yanı burda bır kardıoya baslayıp sınavları verıp abd de matche kabul aldıgımızda orada dahılıye ve kardıo bıtırıp ulkeme kardıolog olarak sorunsuz donup doktorluk yapabılırmıyım devlette ya da ozelde?yanı denklık verırler mı?ben 2 yerı de garantılemek ısterım mumkunse...
tesekkurler yardımlarınız ıcın...
Altug,
Altugcum selamlar,
Bu tip sorulari surekli yanitlamaya calisiyoruz bilgimiz yettigince, daha once de cok defa yazmaya calismistim. Bir kez daha bildigim kadariyla yazayim.
Turkiye'de ve ABD'de uzmanlik sureleri farkli, bunu hepimiz biliyoruz, uzmanlik suresi ABD'de daha az ise Turkiye bunu kabul etmiyor. Turkiye diyor ki, eksik kalan yilini Turkiye'de yapacaksin. Yani yeniden TUSa gireceksin, ayni uzmanliga gireceksin, eksigini tamamladiktan sonra uzmanlik sinavina girip denkligini oyle alacaksin diyor. Sure ABD 'de daha fazla ise (cok nadiren olan birsey) o zaman direk uzmanlik sinavina giriyorsun.
Bu isleyisin canli orneklerine ben tanik oldum, babam universitede calisiyor oldugu icin , bire bire sayilan ve sayilmayan ornekler biliyorum. Bizzat tanik oldugum bir ornek :,
Amerika'da "board certified" nefrolog Turkiye'ye gelirse ne olur?
Turkiye der ki , amerikada dahiliye 3 sene, nefroloji de yan dal o da 2 sene, toplam 5 sene egitim almissin ve nefrolog olmussun. Ama Turkiye'de dahiliye 5 sene, yan dali nefroloji de 3 sene. Burda ayni egitim 8 yil suruyor der, sonra sana TUS'a girmen gerektigini ve egitimini tamamlaman gerektigini soyler. Bunu duyan nefrolog tabii ki TUS'a girmez ve der ki bu sekliyle neye denk oluyor der, Turkiye de der ki bu halinle sadece dahiliye uzmani sayilirsin, cunku 5 yil dahiliye egitimin var der. Boylece ABD'de nefroloji uzmani iken Turkiye'de diyaliz sertifikasi olmadan diyaliz bile acamassin.
Bu yasanmis ornekten yola cikarak kardiyoloji yenitini vermeye calisayim. Turkiye'de kardiyoloji 5 yil, ve direk giriliyor. Ileride yeniden dahiliyeye baglanacagina dair duyumlar almis olsak da su an icin boyle. Amerika'da direk girilmiyor, dahiliye uzerine yan dal , o halde dahiliye 3 yil, yan dali kardiyoloji de 3 yil. Toplam 6 yilda kardiyolog olunuyor. Kardiyolojinin de yan dallari var, ornegin girisimsel 3 yil daha. Yani girisimsel kardiylg olmak icin Amerikada toplam 9 yil gerekiyor. Elektrofizyoloji ve kalp yetmezligi gibi baska 2 ser yillik yan dallari da var. Ozetle, Amerika'da kardyioloji yaparsan Turkiye'de ek bir egitim almadan bu tahsil sayilir. Kolaylikla denkligini alirsin.
Genel olarak, amerika'da tahsil almak isteniyorsa, mutlaka ama mutlaka egitim surelerini detayli bir sekilde incelemek gereklidir. Sonrasi kesinlikle husrandir. Nasil olsa hallederim demek intihardir. Turkiye'ye geri donme ihtimalini ortadan kaldirmak istemeyen arkadaslar icin hayati olan bu sure meselesi isin en basindan dikkatle dusunulmesi lazim. Bu konuda sayisiz defa aciklama yapmistim bildiklerimi yazmistim, bir kez daha firsat oldu yine yazmis bulundum. Kolay gelsin Altug.