clerkship: sadece öğrenciyken yaptigin hands-on staj, hasta alirsin, hastadan sen sorumlusundur, aynı bizim fakultelerdeki stajlar gibi
externship: mezun olduktan sonra zamaninda yapmadigin clerkshiplere yanaraktan sehirsehir hastanehastane aradigin ama muhtemelen bulamiyacagin "hands on" staj. Yani mezun olmana ragmen bir amerikan hastanesinde ögrenci gibi hasta alip ondan sorumlu olma durumu ki kim bulduysa bana haber versin
observership: nam-i diğer "shadowing". Üstünde önemi konusunda değişik forumlarda birçok spekülasyon yapılan, "bişey yapamadik, başvuru boş görünmesin bari bi observership yapiim" şeklinde başlanıp yine kabızlığa sebep olabilcek yollardan ayarlanan "hands-off" bir staj. Zaten LOR kapabilme kapılarina yakınlığı dışında pek bir anlami olmayan bu stajlar birkaç sene once getirilen HIPAA uygulamalariyla iyice yokuşa sürüldü ve bu olaydan sonra programlar ve başvuranlar arasinda interviewlar öncesinde ve sonrasinda komik diyaloglar gelişmeye başladi.. şöyleki;
Interview öncesinde; "sevgili program sizde observership yapmak istiyorum".."hayır yapamazsin, HIPAA'a göre senin gizli tutulmasi gereken hasta dosyalarina ulaşımın olur, olmaz yani"
Interview sirasinda; "sevgili başvuran, USCE var mi".. "yok".."aaa niye yok?! çok ayıp!".. "Hoca, deli etme adami, yapalim dedik de yaptirdin mi?! programini dağıttırma bana, yakarım burayı... manyak misin len sen??!" şeklinde... : ) Bilmem anlatabildimmi