Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

7145 Mesaj 641 Konu- Gönderen: 1271 Üye - Son üye: probably
UsmleTurk Forumları - Usmle ForumUSMLE Sınavlar ForumuGenel USMLE Forumuclerkship ne kadar önemli? okulu uzatmaya deger mi?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: clerkship ne kadar önemli? okulu uzatmaya deger mi?  (Okunma Sayısı 673 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
drcolakoglu
Ast Üye
**

Salih Colakoglu

« : Nisan 12, 2008, 12:45:01 ÖS »

merhaba arkadaşlar..
ben temmuz ayında mezun oluyorum.. şu ana kadar hiç abd de bulunmadım ve özellikle interviewlar sırasında daha önce amerikada bulunmuş olmanın ve orda staja gitmenin ne kadar önemli oldugunu forumdaki yazıları okuyarak farkettiğimde gerçekten çok üzüldüm. özellikle 6. sınıf öğrencileri için arkadaşlarımızın verdikleri linklere baktıgımda hem uygun ücretli hemde çok ünlü üniversitelerde clerkhip olanaklarını görünce üzüntüm biraz daha arttı. benim sorum şu: her halukarda ben şimdi usmle ye çalışmaya başlasam ve herşey yolunda gitse step 3 e girmem ve asistanlık başvuruları yapmam 1.5-2 seneyi buluyor. bu süreç içinde zorunludan kaçmamda ancak istifayla olacak ve 2 sene hiç bir maddi gelirim de olmayacak. böyle düşünecek olursak şu seçeneklerden sizce hangisi mantıklı:
1-seçmeli stajdan okulu uzatıp onumdeki 1 sene içinde 2 yada 3 tane abd de güzel staj ayarlamak benim interviewdaki şansımı çok arttırır mı .. 1 sene uzattığıma deger mi?
2- eylül ayında tus sınavından ayarı alıp zorunluya tıpış tıpış gitsem ve orda para kazanıp observership için para biriktirsem ve step 1 verdikten sonra gitsem nasıl olur?
3- ben nisan ayında clerkshiplere başvursam ama sonra mezun olsam.. eylulde kabul olma ihtimali var en erken.. ama ben mezun olmuş oluyorum.. onlar bunu kabul etmiyorlar öğle değil mi.. turkiyedeki öğrenciliğim aktif olarak devam etmelimi yani?
şimdiden teşekkürler.. umarım çıkmış soru değildir Cheesy:D:D
sade
Genel Gözlemci

« Yanıtla #1 : Nisan 12, 2008, 01:03:51 ÖS »

Drcolakoğlu merhaba,

Yurt dışı stajı ayarlamak için okulu uzatmamanı tavsiye ederim. Benim de ABD deneyimim yok, senin gibi son sınıfım.Bu ay sonu Step 2 CK'ya gireceğim, Step 1'i bile vermedim daha. Fakat dünyanın sonu olduğunu düşünmüyorum. Sana tavsiyem observer'lık ayarlaman. Maddi konuda çekincelerinde haklısın tabi, parada düğümlenmek güzel bir his olmasa gerek. Yine de mecburi hizmete gitme, TUS'ta bir yerlere yerleşmeye çalış. Zorunlu hizmet seni olgunlaştıracak olsa da, yıpratıcı bir deneyim, ve mecburi hizmette iken ders çalışabilme ihtimalin de çok düşük.

Umarım senin için her şey yolunda gider.

Başarılar..

"İnsana hiçbir şey öğretemezsin; öğrenmeyi ancak kendi içinde bulacağını öğretebilirsin."
Galileo
drcolakoglu
Ast Üye
**

Salih Colakoglu

« Yanıtla #2 : Nisan 12, 2008, 06:40:30 ÖS »

arkadaşlar bi de kafama takılan bir şey var.. verdiğiniz linklerde staj ararken farkettiğim.. elective programla clerkship arasındaki fark nedir açıklarsanız çok memnun olurum..
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici

« Yanıtla #3 : Nisan 13, 2008, 06:34:24 ÖS »

merhaba arkadaşlar..
ben temmuz ayında mezun oluyorum.. şu ana kadar hiç abd de bulunmadım ve özellikle interviewlar sırasında daha önce amerikada bulunmuş olmanın ve orda staja gitmenin ne kadar önemli oldugunu forumdaki yazıları okuyarak farkettiğimde gerçekten çok üzüldüm. özellikle 6. sınıf öğrencileri için arkadaşlarımızın verdikleri linklere baktıgımda hem uygun ücretli hemde çok ünlü üniversitelerde clerkhip olanaklarını görünce üzüntüm biraz daha arttı. benim sorum şu: her halukarda ben şimdi usmle ye çalışmaya başlasam ve herşey yolunda gitse step 3 e girmem ve asistanlık başvuruları yapmam 1.5-2 seneyi buluyor. bu süreç içinde zorunludan kaçmamda ancak istifayla olacak ve 2 sene hiç bir maddi gelirim de olmayacak. böyle düşünecek olursak şu seçeneklerden sizce hangisi mantıklı:
1-seçmeli stajdan okulu uzatıp onumdeki 1 sene içinde 2 yada 3 tane abd de güzel staj ayarlamak benim interviewdaki şansımı çok arttırır mı .. 1 sene uzattığıma deger mi?
2- eylül ayında tus sınavından ayarı alıp zorunluya tıpış tıpış gitsem ve orda para kazanıp observership için para biriktirsem ve step 1 verdikten sonra gitsem nasıl olur?
3- ben nisan ayında clerkshiplere başvursam ama sonra mezun olsam.. eylulde kabul olma ihtimali var en erken.. ama ben mezun olmuş oluyorum.. onlar bunu kabul etmiyorlar öğle değil mi.. turkiyedeki öğrenciliğim aktif olarak devam etmelimi yani?
şimdiden teşekkürler.. umarım çıkmış soru değildir Cheesy:D:D

Sorularini yanitlamaya calisayim :

Oncelikle ABD icin kararli misin? Daha ABD'ye hic gelmeden cok kararli olmanin bir anlami yok. O nedenle Once buraya gel, gor, bol bol soru sor, ABD de ihtisas yapmak, hep soyluyorum, sadece ihtisas ile karar verilecek bir sey degil. Bu karar hayatinin ihtisas disindaki %90 ini da kokunden degistirecek bir karar. Once gelmek lazim, gormek lazim, ne istedigini, ilerideki hedefleri iyi analiz emtek lazim, yerinde sorular sormak lazim. Turkiye'den boyle bir karari verip ona kitlanmek dogru degil. Dogaclama da yasanir, ama bedellerini odersin.

Eninde sonunda burda bir gelecek hedefledigini varsayarak sorularina cevap veriyorum

1-ABD de staj ayarlamak elbetteki gorusme sansini artirir. Oncelikle olaya basamak basamak bakmak lazim. Gorusme sansini falan su asamada dusunmem yanlis. Once ABD ye gelip zemin calismasi yapman, sana destek olacak birilerini bulman, iliskilerini gelistirmeye calisman ana hedef olmali. Gorusme sansini artirmak cook sonra dusunecegin bir sey, ilk hedef Amerika'da zaman gecirmek, bunu belgelemek, birilerinin gozune girmek ve sonrasinda bu insanlarla iliskilerini surdurmek olmali. O nedenle staj yapmaya gelmek tabii ki herseye deger, cunku zaten eninde sonunda buraya gelmek zorundasin, mezun olduktan sonra gelirsen adi "observer" olur, daha zor ayarlanir. Mezun olmadan gelmek, her acidan daha kolaydir, "on hands experience" sayilir ogrenci oldugun icin. Nasil olsa gelecegini varsayarsak cok faydali olur, cunku o seneleri zaten kaybedeceksin, eninde sonunda. ABD disi bir ulkeden mezun olup da ABD de ihtisasa girmek ortalama basindan sonuna isbasi yapana dek 2-3 seneye patliyor. O sureleri zaten gelip burda gecireceksin. ISter once ister sonra. Sorunun cevabi evet cok faydali olur ve deger.

2-Mantikli olur. Mecburiden kurtulursun, aradan cikmis olur. Hicbir durumda kurtulus yok cunku, buraya gelsen de mecburiden muaf degilsin. Para konusunu cozmek icin de iyi olur, ozgecmisin gelistirmek icin de iyi olur. TUS sinavini kazansan da mantikli olabilir, o ozgecmisine daha cok katki saglar, ozellikleyapmak istedigin uzmanliga girersen. Ama onun tehlikesi sudur, istediklerine erken kavusursun, para kazanmaya baslarsin, duzenin kurulur. Amerika isinden vazgecersin. Bu en sik karsilasilan komplikasyondur diye tahmin ediyorum. Rehavet seni zor hedeften uzaklastirir, ozellikle de arzu ettigin uzmanlik alaninda yuruyorsan, burdan siyrilip hala Amerika pesinde kosmak zor gelir, anlamini da yitirir. O nedenle elinde hicbir sey yokken, Amerika yolunda biraz yol katetmek ve sabretmek daha mantikli olabilir, stratejik acidan. Ya da benim yaptigim gici temel tiplardan birini girip, orda kalici olarak kalma olsiligini tamamen ortadan kaldirip , hem ozgecmis gelistirip,hem para kazanip ABD ye bilenmeye devam edebilirsin. Bu benim gorebildigim en iyi cozumlerden birisi.

3-Evet etmeli, bizzat kendi tecrubemden knusuyorum. Staja basvurduktan sonra ogrencligin o ara da biterse tum sartlar duser. Bunun sebebi de sudur, seni kabul eden yerlerin ogrencilerle ilgili mevzuatlari ve ogrenci olmayan mezunlarla ilgili mevzuatlari tamamen farklidir. Seni ogrenci olarak almasi cok kolaydir, herhangi bir ek duzenleme gerektirmez, ogrencilerin egitim hastanelerde belli yetkileri zate vardir, sen de degisim ogrencisi olarak hazir sisteme gelirsin, birsey yapmalari gerekmez, ama amerikada yaygin olarak bilinen "observer" pozisyonu, biraz ozel biri durum. Disardan bir doktor aliyor, lisansi yok, denkligi yok, onu hastaneden iceri aldigi anda yasal sorumluluklarini aliyor. O nedenle heryerde mumkun degildir, zor bir yoldur. Bunu yapanlar genellikle uluslararasi doktorlarla calismayi seven, bunu on yillardir yapan , bu konuda yerlesmis mevzuatlari bulunan, tecrubesi olan ismi bilinen daha populer merkezlerdir. Cok sikca dusunulenin aksine, unlu isimlere kapagi atmak daha kolaydir. Ornek, University of Oklahoma'ya girmek, Harvard'a girmekten daha zordur, observer olarak da, ogrenci olarak da, uzman olarak da asistan olarak da...Birisi on yillardir yabanci doktor alir, en iyileri secemeye calisir, dengeleri bellidir, kurallari bellidir, digeri tarihinde sayili yabanci ile calismistir muhtemelen, tecrubesi yoktur, karisik islere mecbur olmadikca, ihtiyaci olmadikca girmez. (universite isimlerini rastgele ornek olarak verdim)
Bastaki konuya donersek, basvurduktan sonra kabul alirsan, ogrenciliginin bitmesine izin vermeyeceksin, birak uzasin, birsey olmaz. Koydugun hedef acisindan bakarsan kazanacaklarinin yaninda lafi olmaz.

Kolay gelsin ve iyi sanslar  Wink
Ulas

drcolakoglu
Ast Üye
**

Salih Colakoglu

« Yanıtla #4 : Nisan 13, 2008, 11:51:28 ÖS »

çok teşekkür ederim!!!
Ceylan Ergül
Genel Gözlemci

« Yanıtla #5 : Nisan 20, 2008, 06:22:42 ÖS »

ABDde elective yapmış olmak büyük bir avantaj olur. Bu konuya daha erkenden kafa yormaya başlayanlar için söylüyorum, İstanbul Tıp Fakültesinde 6. sınıf iç hastalıkları rotasyonunun yurt dışında yapılmasına izin veriliyor sanırım, gitmek için uygun bir dönem olabilir bu.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: