Herkese Merhaba,
Forumu çok uzun süreden beri takip ediyorum(2006dan beri yanılmıyorsam...)
Kısaca bilgi vermek gerekirse, adım Doğan Emre Sert, Bora ve Gülden ile birlikte 2006 yılında Hacettepe'den mezun oldum; ve sistemin bende yarattığı hayal kırıklığı sebebi ile TUS yerine USMLE merkezli bir plan yaptım.
Bundan sonra, ilk sınavımı 8 eylül 2006 da aldıktan sonra, diplomalarla ilgili sorun tam çözülemediğinden Mecburi Hizmet kurasından sonra mecburi hizmete Van'ın Saray ilçesine gittim. Macera da burada başladı.

Gittikten sonra diploma fotokopisi kolaylığı çıktı ama o dönemde geri dönmedim ve mecburi hizmet süremi tamamlayarak 10 aralık 2007 de Ankara'ya döndüm. Şimdi 11 Nisan'da Step 2 CK ve 17 Haziran'da Step 2 CS yi alarak yola devam etmeye çalışacağım.
Genel anlamda bakacak olursak, mecburi hizmetin kişiye verdikleri yanında götürdüğü de çok şey var. Özetlersek;
1. Yerine göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 yıl. Bu dönemde çok çok farklı bir motivasyona sahip değilseniz ders çalışmanız nerede ise imkansıza yakın; çünkü şartlar sizi hayata alışmaya ve idame ettirmeye zorlarken, tüm enerjinizi bir anlamda sömürüyor. Buradan USMLE için çıkartacağımız sonuç, 2 sınav arasına böyle bir süre girmesi halinde, dönüp tekrar başladığınızda hem çalışma hızınızın hem de bilgi temelinizin ciddi gerilemeye uğramış olduğunu görmek...
2. Erkekler için askerlik... Yeni yasa ile birlikte 2 yıl tecil hakkı olduğundan bunu efektif kullanmak çok önemli.. Mezun olduktan sonra böyle bir yola girdiğinizde (örn: 2008 temmuz mezunları 2010 a kadar tecil edebilirler. 2009 u, mecburi hizmette geçirdiğini varsayarsak bir adayın, 2010 da da hazırlık aşamasından geçtiğini düşünürsek bir kısıtlama ve planda esneklik kaybı ile karşılaşılabiliyor) bazı sıkıntılar çekebiliyorsunuz.
3. devlet prosedürleri: Çalıştığınız ortamda hiç alışık olmadığınız, ve bir diploma fotokopisi ya da başka bir işte bile ne kadar hantal olduğunu gördüğünüz devlet sisteminin içine düşüyorsunuz. Bu da hayli yıpratıcı bir faktör.
bir de görece avantajlarına bakalım
1. diploma: Bir insanın(doktor demiyorum) bir şeye başladıktan sonra, içinde bulunduğu olayın kurallarının değiştirilmesi insan hakları açısından tamamen kabul edilemez bir durum. Bunun baş kahramanı olmak, ve diploma için bu yerlere gitmek insanı hayretlere düşürüyor. Sonuç olarak evet, mecburi hizmetiniz bittiğinde bulunduğunuz sağlık müdürlüğü'nden sürenin bitirildiğine dair bir yazı ile Ankara'ya geliyorsunuz ya da onlar yolluyorlar, Sağlık Bakanlığı'ndan bu yazı karşılığında diplomasını alabilir yazısı ile de okulunuza gidip diplomanızı alıyorsunuz. Diplomamı aldım artık borçlu değilim
2.Maddi kaynak: Bu durum da önemli. bu sınavların maliyetinin yaklaşık olarak (1+2+2cs): 3000 dolar+ amerika'da kalacağınız süre için de bir miktar para ayırılacağını düşünerek bir hesap yapacak olursak 10000 dolar gibi bir miktar gerekli gibi durmakta. bu süre içinde böyle bir parayı biriktirebilirsiniz.
3. Kişisel gelişim: Öldürmeyen acı güçlendirir

diyebiliriz kısaca...
Sonuç: Mecburi hizmeti bir USMLE adayı için, maddi konular dışında çok mantıklı görmemekle birlikte, eğer ailenizden bu katkıyı alıyorsanız; çok girişmemeniz gereken bir konu olarak görüyorum. Eğer bu konuda rahat olup benim gibi bir macera arıyorsanız, onu kendi vicdan ve mantığınıza bırakıyorum.

Sağlıcakla...