Sicagi sicagina aralara kisa kisa buyuk harfle yazmaya calistim.
Arkadaşlar merhaba,
Internship ile ilgili hem konu başlıkları hem de mesajlarda arama yaptığımda yeterli bilgiyi alamadım ve yeni konu açma ihtiyacı hissettim. Bu konunun tam olarak açıklığa kavuşmadığını düşünüyorum. Bazı sorularım olacak:
1.Amerika' da internship bildiğimiz anlamda bizdeki ile aynı mıdır?
HAYIR. BIZDE OGRENCILIGE DAHILDIR BURDA DEGILDIR. BURDA ASISTANLIGIN ILK SENESINE DENIR. MAAS ALINIR.
Sanmıyorum ama maaş alınır mı?
ALINIR.
Eğer maaş alamazsak daha sonra istediğimiz bölümlere geçmek için sıçrama tahtası olarak kullanacağımız bu internship yılında ne yer, ne içeriz, Ferrari' mize nasıl mazot koyarız?

Şaka bir yana ek iş için vaktimiz ve takatimiz kalır mı? Ek iş izni var mıdır?
HAYIR. ILK SENE EK IS FALAN YAPAMASSIN. ZATEN YASAL DEGIL. YASAL OLSA VAKTIN IZIN VERMEZ. YAKLASIK AYLIK 3000 DOLAR ALIRSIN J-1 ISEN, H-1 ISEN BIRAZ DAHA AZ, PROGRAMA GORE VE SEHRE GORE DEGISMEKLE BIRKLIKTE UC ASAGI BES YUKARI BUDUR MAAS.
2.Reha arkadaşımız bir mesajında bahsetmiş, şöyle diyor:
"Herneyse sonrada postgraduate years basliyo. Bu ihtisas demek ama bunun ilk yili internshiptir. bizdeki gibi normal egitim dahilinde degil, ihtisasin ilk yili olarak sistem icinde internluk.
REHA DA INTERNSHIP OLAYINI AYNEN ACIKLAMIS ZATEN.
Preliminary: belli programlarin ilk yili, yani preliminary surgery, preliminary medicine gibi... genelde preliminary bu branslarda olur. Ilk yili burda tamamlar sonra gecis yaparsin asil bransina. Yani internlugu ya cerrahi ya dahiliyede preliminary olarak tamamlayip ayrica basvurdugun ve kabul edildigin, radyoloji, radyasyon onkolojisi, goz, derma, neuro gibi branslara gecersin. Her bransta yok tabi bu. Bu saydiklarim haricindede bikac tane daha olmasi lazim, bir yil preliminary internluk isteyen.
Categorical ise programin asil ismi. yani categorical medicine veya categorical surgery; bu dahiliye veya cerrahide ilk yil sonrasindada devam edip ordan mezun olucaksin anlamina geliyor.
Transitional year: buda yapilabilecek secenekler arasinda ama girilmesi biraz zor. hem kolay diye hemde bu transitional ve preliminary yillar icin yarisanlar hep cok kompetitif branslarin ogrencileri diye (goz, derma, radyoloji vs). transitional'da secmeliler oluyo, bi ondan bi bundan geciyo iste rahat rahat. kisisel tercihlerine gore belirlersin ne istedigini. Mesela ben rahat gecirmek istiyorum diyen bi amerikali ogrenci transitional yapar ben dahiliye tecrubesi istiyorum diyen preliminary medicine yapar ben girisimsel radyolog olucam kardesim cok calismak umrumda dil diyen preliminary surgery yapar (girilmesi en kolay pozisyondur ve zaten categorical cerrahi isteyen yabancilar genelde burda bi sene oldurup yeniden basvuruyorlar sanslarini arttirmak icin).
iste boyle zaman gectikce okudukca anlarsin herseyi.
biraz karisik ama umarim birazcikta olsa anlamissindir.."
Bu mesajda anlamadığım kısım internship ve preliminary year aynı mıdır? Çünkü öyleyse maaş alınıyor demektir.
EVET HER IKISINDE DE MAAS ALINIR. PROGRAM TIPIYLE SENE NITELIGINI KARISTIRMAMAK LAZIM. PROGRAM TIPI , PRELIMINARY, CATEGORICAL VS GIBI ROTASYON ICERIGINE GORE TASNIF EDILIYOR. YIL NITELIGI ISE "POST GRADUATE YEAR 1, 2, 3 DIYE GIDER. PGY1 DIYE KISALTILIR. PGY LERIN TUMU PARA ALIR. CUNKU MAASLI CALISAN ELEMANSIN, PROGRAMIN TIPI AYRI BIR KONU, O REHANIN AYRINTILI ACIKLADIGI GIBI PROGRAMIN ILK SENESINDEN SONRA DEVAM OLANAKLARI ILE ILGILI BIR KONU.
3.Preliminary year ya da internship ihtisas süresine dahil midir?
PROGRAMINA GORE DEGISIR. KATEGORIK PROGRAMA GIRDYISEN DAHILDIR, SONRASINDA DEGISECEKSEN YA DA GECIS SENESI KULLANIYORSAN OLMAYABILIR.
INTERNSHIP GENEL BIR TARIF, ILK SENEYE GENEL TARIF OLARAK INTERNSHIP DENIR. COK NITELEYICI BIR KELIME DEGIL. O YUZDEN KAFAN KARISMIS OLABILIR. INTERNSHIP PGY-1 LERE VERILEN GENEL ISIM.
4.Reha' nın mesajında bahsedilen uzmanlık dalları dışında preliminary year isteyenler hangileri?
REHA O KONULARI DAHA IYI BILIYOR, ONU REHA CEVAPLASIN.
Teşekkürler.