Açıkçası bu konu hakkında hayranlığımı gizleyemiyorum.
Hayran olunasi seyler var bu Amerikan memleketinde. Sistemdeki en egitimsiz kisinin bile obsesif kompulsif kisilik ozellikleri tasiyor olmasi, bunu kontrol eden birinin olmasi, tum kademelerde otoriteye saygi ve itaat, en ufak rutbedeki insana yazilan bir mesaja alinan mutlak yanit,
"tum islerin halledilmesi", "tum islerin hallettirilmesi" , gibi canim Turkiyemden gelip de hayran olmamanin zor oldugu bir suru sasirilasi gercek !
En cok ilgimi ceken konu, "
tum islerin sessizce hallettirilmesi" konusu.
Ornek ;
asistan, hasta taburcu olduktan sonra kendisine verilen sure doldugu halde hasta epikrizini tamamlamiyor diyelim.
Verilen sure doldugu saatten itibaren her allahin gunu, hem cagri cihazina, hem epostana, hem de senden sorumlu sekretere (residency coordinator) gunluk taciz mesajlari yagiyor. Mesajlari yollayan asla kabalasmiyor. (Bizdeki sistemin tersine), surekli olarak ayni seyi ayni kibarlikta soyluyor, sana onu yaptirana kadar o taciz devam ediyor.
COk asikar ki kendim icat etmedigim ama gozlemleyerek kendi kendime isim koydugum bu yontemi bir gun Turkiye'ye donersem, ve bir yerlerde yonetici olursam mutlaka uygulayacagim.
Israrci ve asla kabalasmayan taciz yontemi.
"
persistent polite harassment (PPH) method to get things done"
Bu kadar uydurabildim.
Allahtan aramizda yoneticilik falan okuyan yok. Aman bana gulmesinler.
Amerika'yi yeniden kesfediyor da olabilirim ama en azindan gozlemledigim cok basit ama cok etkili bir gercek.
Iste size ithal edilecek bir yontem.
Gun 1 "Doktor Ulas Bey, falanca isi tamamlar misiniz, bugun son gun de..."
Gun 2 "Sayin doktor Bey, falanca isi tamamlamaniz gerekiyor"
Gun 3 "doktorum, neden yapmiyorsunuz bakin ben sorumlu duruma dusuyorum"
Gun 4 "arkadasim, uyarilar aliyorum, lutfen basimi belaya sokma"
Gun 5 "Kardesim, ne yapayim dekana mi gideyim"
Gun 6 "lan ne bicim adamsin sen, sorumsuzluk bu yaptigin be adam"
Gun 7 [telefonda kavga]
Gun 3 "Sayin doktor Ulas Bey, falanca isi tamamlar misiniz, son gunu gecti de...", cc bas asistan
Gun 4 "Sayin doktor Ulas Bey, falanca isi tamamlar misiniz, son gunu gecti de...", cc program sef yrd
Gun 5 "Sayin doktor Ulas Bey, falanca isi tamamlar misiniz, son gunu gecti de...", cc program sefi
Gun 6 "Sayin doktor Ulas Bey, falanca isi tamamlar misiniz, son gunu gecti de...", cc bolum baskani
Gun 7 "Sayin doktor Ulas Bey, falanca isi tamamlar misiniz, son gunu gecti de...", cc dekan