Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6068 Mesaj 558 Konu- Gönderen: 1048 Üye - Son üye: stilev
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Denklik sorunu  (Okunma Sayısı 2914 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
rd.nhl
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 21, 2007, 05:27:46 ÖS »

ben konuyla alakasız şunu merak ediyorum aslında burda asistanlığa başladıktan sonra amerika da devam etmek imkansız peki orda başlayıp burda devam etmek mümkün mü bu soruyu şu açıdan önemli buluyorum bi yola başkoymadan önce en kötü ihtimali bile düşünmek gerekir değil mi?şimdiden teşekkürler
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 21, 2007, 09:41:02 ÖS »

TR'de baslayip US'de "kaldigin yerden" devam etmek "pek mumkun degil". Yani TRde uzmanligini alip Amerikaya gelir ustuzman(fellow) olursun ama sonra US'de calisayim dersen senden 99% uzmanligi US'de de almani isteyeceklerdir.

Amerikada uzmanlik aldiktan sonra TR'de bunu kabul ettirebilmek ise Turk buroksasinin her zamanki haliyle "kaotik"... Bir aralar eksik stajlarini su hastanede tamamla denkligini verelim diyorlarmis ama daha sonra bu degismis ve eksik stajlarini tamamlaman icin TUSa girip ayni bolumu kazanmani on kosul olarak sunmaya baslamislar. Su an burda TR'de uzmanligini kabul ettirememis olan bir Pediatrist arkadas var ve senelerce TR'de kacak calisip TUSa girmeden denklik alamayinca simdi ustuzmanlik icin US'de tekrardan. Onun bilgisi dahilinde AKPnin bu konuyu duzeltmek icin bir yasasi varmis ama 2006da kesin cikacak dedikleri halde cikmamis. En son bildigim durum bu ama Ulas belki daha iyi biliyordur son gelismeleri.

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimiçi Çevrimiçi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 24, 2007, 02:27:59 ÖÖ »

TR'de baslayip US'de "kaldigin yerden" devam etmek "pek mumkun degil". Yani TRde uzmanligini alip Amerikaya gelir ustuzman(fellow) olursun ama sonra US'de calisayim dersen senden 99% uzmanligi US'de de almani isteyeceklerdir.

Amerikada uzmanlik aldiktan sonra TR'de bunu kabul ettirebilmek ise Turk buroksasinin her zamanki haliyle "kaotik"... Bir aralar eksik stajlarini su hastanede tamamla denkligini verelim diyorlarmis ama daha sonra bu degismis ve eksik stajlarini tamamlaman icin TUSa girip ayni bolumu kazanmani on kosul olarak sunmaya baslamislar. Su an burda TR'de uzmanligini kabul ettirememis olan bir Pediatrist arkadas var ve senelerce TR'de kacak calisip TUSa girmeden denklik alamayinca simdi ustuzmanlik icin US'de tekrardan. Onun bilgisi dahilinde AKPnin bu konuyu duzeltmek icin bir yasasi varmis ama 2006da kesin cikacak dedikleri halde cikmamis. En son bildigim durum bu ama Ulas belki daha iyi biliyordur son gelismeleri.

Soyle bir yorumum var, bu konuda. Turkiye senesi tutmayinca yapilan ihtisaslari kabul etmiyor. Bence de gayet normal. Turkiye'de pediyatri 8 sene, amerikada 5 sene. Turkiye bunu nasil kabul etsin ki? Bunu kim kabul eder ki? Amerika'da yapilan herseyi kabul etmek zorunda miyiz? Boyle sey olmaz. BOracim sana muhalefet etmiyorum sakin yanlis anlama, sen zaten yorum yapmamissin...

Basir bir mantik var. Senesi tutarsa denklik sayilir. Turkiye sayiyor. Amerika senesi tutsa bile kabul etmiyor. Turkiye senesi tutsa kabul ediyor, biz diyoruz ki onu niye kabul etmiyor? ne yani Turkiye disarda tahsil alan , nerde aldigi belli olmayan herkesin tahssilin kayitsiz sartsiz kabul etmek zorunda midir? Biz Amerikanin somurgesi miyiz? Bizim de kendimize gore kurallarimiz var. Bizde 8 senedir, orda 5 senedir. Bizde neden 8 sne diye sorabilirz ama neden 8 seneyi 5 sene ile denk tutmuyor diyemeyiz.

O pediyatri alip da saydiramayan arkadasa soyleyin, akli nerdeymis o kadar sene Amerika'da tahsil alirken hic merak etmemis mi Turkiye'de bu is nasil oluyor ben donunce ne olacak diye.

Bu nedenle herkese soyluyorum bu ise karar vermeden once hangi uzmanligi sececginiz ve bunun Turkiye"deki durumunu da arastirmaniz gereklidir. Amerika da yapilmis olan hersey iyi degildir, Turkiye'de yapilan hersey de kotu degildir. Amerikada tahsil almak, sizi dunyada herkes basinin uzerine koyacak demek hic degildir. Sizi basinin uzerine koyacak ulkelerden biri de ne mutlu ki Turkiye degildir. Turkiye yine lutfedip denkligini senesini tutturanlara vermektedir. Senesini de tutturamayanlar Turkiye Cumhuriyetinin kurallair neyse geregini yapmak zorundadirlar ve ne AKP ne CHP buna care bulmak zorunda degildir.

(boracim lafim sana degil , genel konustum. Kizmisim yav biraz  Cheesy)
qui mo qui
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 24, 2007, 01:35:29 ÖS »

herkese merhaba ,
hazir lafi acilmisken ben de birsey sormak istiyorum,
kisa sure once ABD'de uzmanlikla ilgili bir hocamla konustum , cok destekledi , 'ben pismanim gitmedigime' dedi. Ama ' eger donmeyi dusunuyorsan hic gitme bir ise yaramaz' dedi. Kafam karisti tabi. Simdiden bilemeyiz ki sonucta omrumuzun sonuna kadar orda yasamak calismak isteyip istemedigimizi. o yuzden en azindan baslangicta bir acik kapi olmali diye dusunuyorum. Siz ne dusunuyorsunuz bu konuda ? tabi burda denkligi olan bolumler icin konusuyorum . Gitmis olan veya gidecek olanlarin kafansinda donme dusuncesi var mi yoksa bastan kesin karar vermek mi gerekir?
taner özdemir
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 24, 2007, 10:15:25 ÖS »

sevgili qui mo qui
www.abcd.org.tr sitesinde ABD'de eğitim almış, ihtisas yapmış, dönmüş veya halen orda çalışmakta olan doktorların özgeçişleri ve şu anki iş adresleri mevcut.
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimiçi Çevrimiçi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 25, 2007, 12:27:22 ÖÖ »

herkese merhaba ,
hazir lafi acilmisken ben de birsey sormak istiyorum,
kisa sure once ABD'de uzmanlikla ilgili bir hocamla konustum , cok destekledi , 'ben pismanim gitmedigime' dedi. Ama ' eger donmeyi dusunuyorsan hic gitme bir ise yaramaz' dedi. Kafam karisti tabi. Simdiden bilemeyiz ki sonucta omrumuzun sonuna kadar orda yasamak calismak isteyip istemedigimizi. o yuzden en azindan baslangicta bir acik kapi olmali diye dusunuyorum. Siz ne dusunuyorsunuz bu konuda ? tabi burda denkligi olan bolumler icin konusuyorum . Gitmis olan veya gidecek olanlarin kafansinda donme dusuncesi var mi yoksa bastan kesin karar vermek mi gerekir?

merhaba
Oncelikle bunu soyleyen ogretim uyesi hocama saygilar sunarim. Ancak kendisine hic katilmiyorum. Bu karmasik olayi ve onemli mesleki karari bir cumle ile "donmeyeceksen ise yaramaz" ya da "doneceksen deger" gibi ifadelerle bu kadar basite indirmek bence bu konuyu degerlendirmek icin cok sig kalir. Bir ogretim uyesinin ogrencilerine boylesine bir konuda tavsiye vermeden once bu konuda biraz daha dikkatli konusmasi gerektigine inaniyorum.

Konunun bence cok boyutu var :
-Hangi uzmanlik isteniyor?
-Uzmanligin Turkiyedeki ve Amerika'daki egitim sureleri ne kadar farkediyor?
-Uzmanligin Turkiyedeki ve Amerika'daki egitim kaliteleri arasinda ne kadar nicel fark var?
-Uzmanligin sonrasinda akademik hayat mi yoksa serbest calisma hayati mi amaclaniyor?

Gibi daha isin en basinda yanitlanmasi gereken sorular vardir. Bunlarin hicbirini sormadan , bunca karmasik analiz gerektiren cok bilinmeyenli denklemi "gidersen donemessin, donersen gidemessin" seklinde aciklamakla kalmayip bunu bir de bu isi hayal etmeye baslamis bir ogrenciye tavsiye niteliginde soylemeyi ben acikcasi kabul edemiyorum.

"Gitmedigime pismanim " gibi bir kalemde bulundugu yeri kotulemek de akil almaya gelmis bir ogrenciye soylenmemesi gereken bir sey. Yani herkes sorgusuz sualsiz Amerika'ya mi gitmek zorunda tip tahsili almak icin. Ogretim uyemiz "gitmedigime pismanim" derse ne hale gelir bu ulkenin doktorlari.

Amerika'da tahsil yapilacaksa bence her zaman Turkiye kapisi acik birakilmali. Insan kendi yurduna donme kapisini hicbir zaman kapatmamalidir. Bizlerin ait oldugu yer orasidir, omur boyu Amerika'da kalinmaya karar verilse bile ait oldugunuz yer hicbir zaman degismez. Buraya egitim almaya gelindi diye burda kalinacak diye bir kural yoktur. Kalinma planlaniyorsa bile geri donus yolunu geri donulmez bir bicimde kapatmanin hic anlami yoktur.  O nedenle en basindan uzmanlik alanina karar verirken, hangi dal isteniyor o iyi dusunulmelidir, egitim senesi buyuk fark gosteren dallara daha temkinle yaklasmak lazimdir, carelri varsa onlari en bastan hesaba katmak lazimdir. Sene tutmasa bile denklik alanlar vardir, bunlardan benim tanidigim insanlar da var. Insan vatanina donmek isterse donuyor. Amerika'ya gelip egitim almak icin daglari delen bizler, geri donulmek istendiginde onumuze cikan engellere de ayni azmi gosteririz oyle degil mi?

Kafasi karisan dostuma benim tavsiyelerim bunlar. Sevgilerimle :-)
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 25, 2007, 02:52:28 ÖÖ »

Ulascim, sana kizmak mumkun mu Grin Yok, gecen sene forumda ilk defa yazisirken diyordum paso firca kayiyor bu adam bize diye ama yazisma uslubun biraz sert senin ama telefonda sesini duyan bilir ne kadar babacan oldugunu Wink

Simdi yanliz burdaki Pediatri uzmani arkadasin da hakki yensin istemem, Sezarin hakkini Sezara vermek icin ufak bir duzeltme yapacam. Bu arkadas 99 mezunu ve 2000de Amerikada pediatri uzmanligina basliyor, uzmanligimi alip TR'e donerim diyerek. Fakat yanlis hatirlamiyorsam 2002'de yasa bulaniklasiyor ve TUS'u almasini gerektiren biraz da munakasali bir yasa giriyor devreye. Bu donemden oncekiler normal eksik stajlari TUSa girmeden yaparak denklik almislar. TRe geri donuyor mucadele veriyor denklik icin, bir yandan da kacak calisiyor.

Sonuc olarak varmak istedigim nokta hepimizin de kabul ettigi bir gercek; TR'de saglik sistemi bir kaos! Yani insan 1 sene sonrasini goremiyor. Ben 5.sinifta 1 sene sonra doktor olup uzmanlik sinavlarina girecegimi dusunurken bir yasa ile 1 sene sonraki planlarinda major degisiklikler uzerinde dusunmem gerekti, kolay olmadi yani diplomami bile alamiyacagimi bilerek USMLE sinavlarina hazirlanmak! Ben USMLE sinavlarina hazirlanirken benim durumumda olan - yani Amerikada uzmanlik yapmak isteyen - insanlarin durumu o yasada belli degildi, 1 seneden daha fazla surdu Sayin Bakanimizin bir ek genelge yayinlayip USMLE sinav sonuclari ile basvuranlarin diploma fotokopilerinin verelecegini karara baglamasi. Ayni sekilde biz simdi "Amerikada uzmanligimizi, gerekirse ust uzmanligimizi alir vatana doneriz" diye dusunurken 2 sene sonra bir yasa ile Amerikadan doktorlarin denklik almasi yolu kapanmistir, en bastan TUSa girip burda da alacaksiniz kardesim diyen bir Osman Durmus - Recep Akdag sentezi yine kalitesinden odun vermez(!) bir Saglik Bakanimiz olamaz mi? Hic mi mumkun degil? "Burasi Turkiye hersey olur" derler ya... Bakarsin guzel olur, krallar gibi karsilaniriz vatanda... Bakarsin camur atar medya Amerikali doktora, izi kalir yuzumuz olamaz geri donmeye... Yasayip gorecez, beni su an TR'e dondugumde 3 sene Diyarbakirin bir bucaginda hizmet bekliyor mesela... Dogu hizmeti demisken hizmetini Karadenizde tamamlayip da sonra Bakanliga surem tamamlanmistir deyince istifasini kabul etmeyen bir arkadas da mevcut! Insan cildiriyor bazen bu yalanci duzenin altindaki duzensizligi kendisi yasayinca ve hayatini etkileyince. "Sen degil miydin su numarali bolgeye atananlar su kadar is gunu calisacak diyen" "Eee simdi neden istifami kabul etmiyorsun iste her istedigini yaptim, diplomami versene kardesim" diye haykirsan da herkes kendi yaginda kavruluyor. "It kurur kervan yurur" deyip geciyorlar, sen oluyorsun bu atasozundeki "it"!!

Son nokta; kendimi vatansever biri olarak gormeme ragmen TR'deki duzene duzen demek 1000 sahit istiyor! Bizi ilgilendiren gelecegimizi belirleyen anayasa maddeleri dun baskaydi, bugun baska ve yarin da baska olacak! "Duzen" denen sey oyle labil ki, sakiz gibi sundurebilmek mumkun, Saglik Bakanin 2. gobekten tanidigi ol 10 tane madde delinir ve seni bashekim yaparlar ama normal bir vatandas ol duzene uy sonra sonunda duzenin sana vadettigini bile alamayabilirsin. Tamam simdi vatanimiz, milletimiz, Sakarya, cumhuriyet, alnimizin son damlasi, vs vs.. ilkokulda dolduk o siirlerle sarkilarla turkulerle ama yani nereye kadar... Sen vatanina hizmet isteyip de sana surekli kostek vurulursa insan dayanamiyor!

Neyse, nerden buralara geldim bilmiyorum ama haliyle hassas oldugum bir nokta, konu acilinca yine coskum galiba... Ulascim senle ayni dusundugumuzu biliyorum bu konularda, zaten herkezin hem fikir oldugu konular bunlar kanimca yani sakin alinma. Kimseye degil bu sinirim sadece hararet yapip kendi yagimi biraz daha kaynatiyorum Wink Herkeze selamlar, saygilar!

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimiçi Çevrimiçi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 25, 2007, 10:14:24 ÖÖ »

Ulascim, sana kizmak mumkun mu Grin Yok, gecen sene forumda ilk defa yazisirken diyordum paso firca kayiyor bu adam bize diye ama yazisma uslubun biraz sert senin ama telefonda sesini duyan bilir ne kadar babacan oldugunu Wink

Smiley Rica ederim hocam !!! Azarlamak ne kelime yahu !  Zaten bir sesimi duyan bir duymayan pisman ! Wink

Turkiye boyle Bora napicaksin, ceken bilir. Ben neler cektim bakanliktan, kendi cektigim yetmedi, bir de Gamze ile cektim. Ben bilmiyor muyum saniyosun ne demek istedigini, nelere kizdigini. O pediyatrist arkadasi da oyle laf olsun diye meze ettik yahu muhabbete Smiley Tanimayiz etmeyiz, kimbilir neler cekti, tahmin etmez mi insan ?

Benim dusuncem sudur. Bizim ulkemiz bize ne yaparsa yapsin, basimi yere indirmek istemiyorum, savunma tarafini seciyorum, cunku kotulemek istersek inanin Amerika'nin da Turkiye'den asagi kalir yani yoktur. Bak burda pskiyatrideyim, doktorlugun otesindeki verilere de surekli maruz kaliyorum egitimim sirasinda. Is Amerika'yi kotulemeye gelirse...Bu konuda agzimi actirmayin bana, isimden atilirim, hic kimsenin suphesi olmasin Smiley

Senin nasil yurtsever oldugunu bilmeyen mi var. O konudan bir suphemiz yok, ben sadece sunu demek istemistim, kotu taraflari da olsa, saglik sektoru kaos icinde de olsa, surekli basimiza is de acsalar, ulkemizi kotulememek lazim. Biz kendi aramizda tartismamizi yapalim, bagiralim cagiralim da, ogretim uyesi olup da "ben pisman oldum gitmedigime, bari sen git" diyen insanlar olmayalim. Burda suncacik zamandir yaziyoruz ciziyoruz, bana gelen tum ozel epostalara  ne kadar cok olursa olsun, hic usenmeden -bazen biraz gecikse de- mutlaka yanit yazmaya calisiyorum, kendimi sansli sayiyorum, cunku bu insanlar gelecegin hocalari, basarili doktorlari olacaklar diyorum icimden. Ne kadar sansliyim ki, su an ihtiyaclari olan o basit bilgilere ben hasbel kader sahibim, ve bu bilgileri benden aliyorlar diyorum. Ancak sunu da acikca soyleyeyim, ileride hoca olup da kendisine gelip Amerika'da ihtisas konusunu danisan ogrencisine "ben gitmedim, cok pismanim, sen git"   diyecek olana, ikide bir ulkesini kotuleyip Amerika'yi ovecek olana, turkilize konusup hava atacak olana,  ben ne hakkim gecmisse onu helal etmem. Kim ne derse desin bana bu konuda. Ister takintili deyin, ister uslubu sert deyin, ister  deyin ister azarliyor deyin Smiley Savundugum dogrularin daha sempatik ifadesi icin yumusak ve babacan sesimin duyulmasi gerekiyorsa onu da Hakan'dan rica ederiz forumdaki profilime benim sesimden bir sarki koyuverir.
efx
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 25, 2007, 04:04:41 ÖS »

Savundugum dogrularin daha sempatik ifadesi icin yumusak ve babacan sesimin duyulmasi gerekiyorsa onu da Hakan'dan rica ederiz forumdaki profilime benim sesimden bir sarki koyuverir.
Grin  Grin  Grin
dodo
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 14, 2008, 04:22:10 ÖS »

Merhaba,
Denklik sorunu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'nın birimlerine bakıldığında bu konuda görevli birim alttaki linkten anlaşılacağı üzere "Sağlık Mesleki Eğitim Daire Başkanlığı"na bağlı "Tıpta Uzmanlık Eğitimi Denklik İşlemleri Şube Müdürlüğü" olarak görünüyor.
Kendilerine bir e-posta attım, sonucu gelince paylaşacağım; şayet cevap vermezlerse ya Sağlık Bakanlığı'na giderek, ya da telefon ederek hala net olmayan durumu netleştirebilir miyiz sorusuna yanıt arayacağım..
sağlıcakla...

http://www.saglik.gov.tr/extras/birimler/segm/gorev_analiz.doc
sayfa 2...

Bizi yanlış  yola sevkeden habisler, biliniz ki çok kere din perdesine bürünmüşlerdir.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
marlasinger1
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 10, 2008, 07:56:00 ÖS »

Merhaba
Dünyanın neresinde olursa olsun uzmanlık sınavı  verilip asistanlık yapılmadan tr de denklik kabul ettirmeye imkan yok. Yani adam hoca bilmemne tıp fakültesinde ne idüğü belirsiz bir yerde de uzmanlık yapmış olabilir. yani amerikada uzmanlık kalitelidir azerbeycan da yada filipinlerde kötüdür amerikadan gelene denklik verelim diğerlerine vermeyelim diye bir ayrım yapılmadığından burada uzmanlık yapılması gerekli, tabiiii sağlam bir torpiliniz varsa bunlara gerek yok. ha bir de tabi ithal doktor yasası çıkınca işler değişir.
Benim bu konuyla ilgili birkaç sorum var. birkaç ay sonra psikiyatri uzmanı olacağım ve bu ülkede hekim olarak çalışmanın kendi adıma büyük bir dangalaklık olacapını düşünüyorum. legoya dönmüş bir sağlık sisteminin oyuncağı olmak istemiyorum.
Amerika'da sanırım bizim gibi düşünüyor ve yeniden asistanlığı şart koşuyor ki ben haklı buluyorum, en azından psikiyatri için. Ben Çocuk Psikiyatrisi düşünüyorum ve amerika'da bu bir anabilim dalı değil. yan dal. fellowship olarak kabul olsam bile çalışmama imkan yok. o nedenle baştan başlamam gerekecek ama insanlar aşmış ve çıldırmışlar. bu yaştan sonra da gözüm kesmiyor kolayca Smiley çılgın taktikler, şöyle çalışın en iyisi, böyle oturun kazanırsınız, yemeğinizi şöyle yiyin Step 2 yi kesin geçersiniz düzeyine ulaşmış anlaşılan işler. Ben bir karacahil durumundayım ama cehalet de erdemdir diyorum Smiley İstanbul'da efendi efendi kitaplarımı alsam evimde otursam, çalışsam kazanır mıyım ne dersiniz? (TUS da farklı değil hani, orda da bir uçma olayı var ama ben evimde oturup açıp kitaplarımı kazandım)Yoksa çılgınlar gibi bu işe dalmalı mı? ne bileyim kafam karışık, bir milyar sorum var ama sanırsam motive edecek birşey arıyorum kendimi o nedenle yazdım bunu.
Sevgiler
dodo
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 11, 2008, 12:07:38 ÖÖ »

"marlasinger1" doğru yerdesiniz. Smiley
Yalnız o "yemeğini öyle yiyip, sol tarafına dönüp uyuyan, sabah 07.45 de kalkan, sol adımı ile evinden çıkıp"(gizli taktikler bunlar) Step 2yi geçmeye çalışan biri olarak, haftaya çarşamba'dan sonra, bu yazınıza cevap yazmak isterim. Tartışılabilecek ve sizi motive edecek çok konu var yazdığınız yazıda. Ayrıca eleştirebileceğimiz noktalar da...

Kısaca söylemek gerekirse, foruma bir göz atın, sizin hayal ettiğinizi gerçekleştiren örnekleri de bulacaksınız, bunu nasıl yapabileceğiniz hakkında fikir sahibi de olacaksınız. Bunun yanında prep4usmle adresinde de tecrübelerini aktarmış insanlar var.

Umarım kendiniz için doğru ve hayırlı olan kararı verirsiniz.
Sağlıcakla...
DOdo

Bizi yanlış  yola sevkeden habisler, biliniz ki çok kere din perdesine bürünmüşlerdir.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
drcolakoglu
Ast Üye
**
Çevrimiçi Çevrimiçi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 23, 2008, 12:58:03 ÖS »

nasıl ya:D ben bunu bilmiyordum... şimdi abd de uzmanlık yapıp gelinse bide esksik sene için gelip burda tusa mı girilecek! 30 yaşında kendimi işsiz bir şekilde tusa çalışırken bulma ihtimalim yuksek yani eger amerikada uzmanlık yaparr dönersem?? en iyisi tekrar öss ye girip dişçilik yazmak sanırım..
Cheesy:D:D
ahmetcan
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 23, 2008, 01:33:41 ÖS »

Arkadaşlar,bu denklik konusuyla ilgili olarak ben de birşeyler söylemek istiyorum.Bence denklik bir sorun değil,olaya nasıl baktığınızla ilgili bir durum söz konusu.USMLE maratonuna girmiş bir insanın,o kadar uğraş,acı ve mali kayıp sonrası uzmanlığını Amerika'da aldıktan sonra tam emeklerinin karşılığını toplama zamanı gelmişken-maddi ve manevi açıdan- hadi ben ülkeme geri döneyim demesini çok mantıklı bulmuyorum.O yüzden bu bir sorun değil aslında.Türkiye de bir çalışma hayatını düşünen insanların bence bu yola girmesine baştan hiç gerek yok.TUSa girilir güzel bir işte çalışılır,Türkiyede de gayet güzel paralar kazanılır.Amerikada uzmanlık yapmış olmanız bence size Türkiye de maddi ve manevi açıdan bir extra puan kazandırmaz.Bunu somut bir örnekle de açıklamak isterim.Mesela büyük ünlü hastanelerde Amerika da uzmanlık yapmış ve geri gelmiş hocalarımızı görebilirsiniz.Yanlarındaki diğer doktorların ise uzmanlığını Türkiye de aldığını gene cvlerine bakarak görebilirsiniz.Sonuçta kazanılan para da bir fark olduğunu zannetmiyorum.İkiside aynı bölümün doktoru.Böyle hastaneler bölüm başkanlarını uzmanlığını yurt dışında yapmış doktorlardan seçme eğilimindeler,ama gene de arada maddi açından dramatik bir fark olduğunu zannetmiyorum.Eğer yurtdışı tecrübesi gibi bir kaygınız varsa bunu Türkiye den kısa dönemli clinic veya research tecrübesi olarak da halledebilirsiniz,zaten özellikle akademisyenlere böyle imkanlar tanınıyor,çoğu üniversite hocamız kısa süreli olarak Amerika da bulunmuş,araştırma yapmış ve çalışmışlardır.Bunun için USMLE ye falan da gerek duymamışlar.
Yani asıl soru bence,hayatınızın geri kalanını nerde geçirmek istediğinizle alakalı.Uzun bir süre düşünüp bir karar verdikten sonra da artık geriye bakmamalı,hayatımızı ona göre şekillendirmeyiz.Öyle yapsam acaba nolurdu,şuan nerde olurdum demek bize sadece vakit ve enerji kaybettirir.
Bu yoldaki herkese kolaylıklar diliyorum..
Ufuk
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

primum non nocere!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Nisan 23, 2008, 02:58:11 ÖS »

Sevgili ahmetcan görüşlerine kısmen katılmakla beraber bazı konularda farklı düşünüyorum. İlk olarak hiç kimsenin uzmanlığı amerika'da almak istemesinin sadece para olduğunu düşünmüyorum. Tabi ki işin maddi boyutu byük bir motivasyon ; fakat böyle bir işe kalkışmak için yeterli bir motivasyon değil. dediğin gibi tek önemli olan şey para olsaydı uzmanlığımızı burada yaparak da gayet güzel paralar kazabiliriz. Sonuçta Amerika uzmanlık eğitimimizi alabileceğimiz en iyi yer. Mesleğimizi daha profesyonel, daha çok hakkını vererek yapmak açısından orada yaptığımız uzmanlığın bize büyük bir fark yaratacağı kanısındayım. Bir insan işini hakkını vererek yaptıktan sonra para zaten gelecektir.
     Bunların yanı sıra oraya giden hiç kimsenin gelecekle ilgili planlarından emin olabileceğini düşünmüyorum. Her zaman için şartlar değişir ve de hedefler de değişebilir. Hiç kimse yarının ne getireceğini bilmiyor. Elbette ki hedeflerimizi belirlemeli ona göre yolumuza devam etmeliyiz; fakat bu hedeflerde bu kadar katı olmamalıyız, insanın bazen hayatında çok radikal şeyler gerçekleşiyor ve bunun karşısında duramıyor. Yani sadece Amerika'da yaşamak istiyorum diyerek usmle'i almak yeterli değildir bence. Bir şeyler değişir ve de Türkiye'ye geri dönmek gerekebilir. Kaldı ki oranın kültürünü, sistemini ne kadar iyi öğrensek, analiz etsek dahi orda asistanlığa başladıktan sonra bir sürü düşüncemizin değişeceğinden şüphem yok. Her şeyi kendi şartları içinde incelemek lazım. En basitinden üniversite tercihlerimizi yaparken o kadar araştırma yaparız çok daha farklı bir dünya hayal ederiz; fakat üniversite de bütün düşüncelerimiz değişir. eminim ki bu yüzde doksanımız için geçerlidir. Kendi ülkemizde bile bu kadar göreceli bir kavram iken bu, yabancı bir ülkede, çok farklı bir sisteme yeni bir adım atarken fikirlerimiz çok daha fazla değişecektir. Tanıdığım bir çok insan Türkiye'ye kesin dönerim diyerek gitti; fakat sonradan gelmekten vaz geçti yada asla dönmem diyerek giden bir çok insanın geri döndüğünü biliyorum. Hatta bazıları eğitimlerini tamamlamadan apar topar döndüler.
     Ben bunu liseden sonra üniversiteye başlamak gibi görüyorum. Memleketten ayrılmak, aileden ayrılmak, çocukluğundan beri beraber olduğun arkadaşlarından ayrılmak, daha farklı bir eğitim almak hepsi üniversite ve yurt dışında uzmanlığın ortak noktaları. Aradaki tek fark birinde iki şehri, birinde iki ülkeyi kıyaslıyoruz. Cheesy
     Bunlar sadece bu işin basit kısımlarıydı bunların dışında hedefimizi etkileyecek bir çok şey daha var. Kararmızı verirken bunların hepsini tartmalı ve de hangisi ağır basıyorsa onu tercih etmeliyiz. İki seçeneğin de kendilerine göre artıları eksileri var. Önemli olan bugünkü tecrübelerimiz ile verdiğimiz karardır. Tecrübelerimiz arttıkça kararımız değişebilir. Bundan dolayı hiç bir zaman kesin ve geri dönüşü olmayan kararlar vermemeliyiz. Unutmamalıdır ki: ''Değişmeyen tek şey değişimdir!''   Wink

Ek1: Yazımdaki devrik cümlelerden dolayı herkesten özür dilerim. Düzeltmeye çalıştıysam da körelmiş Türkçe algımla bu kadar düzeltebildim.
   Ek2: Aslında bu bile benim için bir motivasyon şöyle ki; kendi ülkemde bile anadilimle eğitim alamıyorum(okulum ingilizce eğitim veriyor). Her iki ayın yaklaşık bir ayını İngilizce rüya görerek geçiriyorum. Bunun sebebi ise adamların bu işi gerçekten iyi yapmaları. O zaman gidip bu işi en iyi yapanlardan öğrenmek mantıklı bir karar olacaktır.

Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!
                Mustafa Kemal ATATÜRK
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: