Sevgili Ufuk,
Ben de yazdığın şeylerin sadece bir kısmına değil,tamamına yürekten katılıyorum

Çok güzel bir yazı yazmışsın,gerekli yerlere de vurgulama yapmışsın zaten.Tahminimce burada bu yola baş koyan herkes kendini birşekilde güvene almak istiyor,yani eğer şartlar değişir de Türkiyeye dönmek isterse buna imkanı olmasını istiyor.
Ben böyle düşünmüyorum.Ama bu benim düşüncemin veya sizin düşüncenizin doğruluğunu veya yanlışlığını kanıtlamaz.Bu sanırım benim karakterimle ilgili biraz,ben hayatı extra planlı yaşamaktansa biraz doğaçlama yaşamaktan yanayım.Üniversite konusunda olduğu gibi birçok konuda kararım doğaçlama olmuştur.Pişman da değilim açıkcası,bir çok konuda faydasını gördüm.Ama her zaman işlerin iyi gitmeme riski de vardı,bu riski de göze aldım.Hayatta o kadar çok değişken parametre var ki bunların hepsini hesaba katarak 'en iyi' kararı vermek bence çok zor bir iş.Bu kadar ileri görüş ve vizyon sahibi olduğumu en azından şimdilik düşünmüyorum.Hedef nedir-Amerika da uzmanlık yapmak.Bu ne kadar sürer-çoğumuz için fellowship falan dahil 6 sene.O zaman bence ilk olarak bu hedefe odaklanılmalı.Yani işte ya şartlar değişirse,ülkeme dönmek istersem bence bunları düşünmenin doğru zamanı şu zamanlar değil.Uzmanlığını bitirirsin o zaman buna karar verebilirsin.Kaldı ki geri dönmek isteyenler illa ki birşekilde geri dönüyorlar-Bürokrasi belki çok fazla Türkiye de-ama kuralların esnekliği de bir o kadar fazla :)Yani sonuçta bunların çok da dert olacağını düşünmüyorum.
Bu arada Türkiye de özellikle büyük ve ünlü üniversite hastanelerin çoğu bölümleri Amerika standartlarında uzmanlık eğitimi veriyor-Tabi TUS puanları çok yüksek ve girilmesi zor.
Ama benim bu yola giriş amacımdaki motivasyonumu soracak olursan en iyi eğitimden ziyade para ve hayat standardı diyebilirim.Sadece yüksek gelirden bahsetmiyorum,aynı zamanda bu parayı insanca harcalayabileceğin ortam da olması gerekir.Yani çok basit bir örnek vereyim,(biraz basitçe olacak ama şimdilik aklıma gelen bu)mesela Türkiye de lamborghini alabilecek para kazanabilirsiniz-ama bunu keyif alabilecek sürecek yol yoksa-vergisiyle ikinci bir lamborghini alınabiliyorsa-benzin fiyatları bütün ülkelerden pahalıysa-o zaman bu işte bir yanlışlık var demektir.
Bütün bunlara rağmen belli bir yaşa geldikten sonra da gene de ülkeye geri dönülmeli,bu bilgi birikimiyle vatana da hizmet edilmelidir diye düşünüyorum ben.Böyle bir beyin fırtınası yapalım dedim