Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

11592 Mesaj 980 Konu- Gönderen: 1207 Üye - Son üye: selin
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: maryland  (Okunma Sayısı 2545 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
residency
Ziyaretçi
« : Mart 24, 2007, 03:59:04 ÖS »

johns hopkins universitesine ev sahipligi yaptığını bildiğim eyalet

http://www.jhu.edu/

ekşiden birkaç yazı

----deniz kiyisinda olmasinin etkisiyle yumusak bir iklimi olacagi dusunulen, ancak kislari deli gibi yagan karin altinda arabanizin kayboldugu; yazlari da asiri nemden dolayi hareket bile edemediginiz ama diger eyaletlerle karsilastirildiginda amerika'da yasanabilecek yerlerin onunde gelen eyalet.

----amerikanin bol yagis alan, dolayisiyla da bol yesil eyaletlerindendir. washington dc ye metro ile yaklasik 20 dakika uzaliktadir. pennsylvania ve virginia eyaletleri ile komsudur. 25bin metrekarelik alana sahip bu eyaletin 2003 yilinda nufusu yaklasik 5milyon 5yuz bin olarak saptanmis olup ayrica bu satirlarin da yazildigi yerdir. kisaca nih olarak bilinen national institutes of health arastirma merkezinin (bkz: human genome poject) bulundugu eyalettir

http://www.nih.gov

sanırım nih birleşik devletlerin bizdeki karşılığı tübitak olan kurumu

ekşide nih hakkındaki  bir entry den böyle anladım entry aşagıda

----abd de tibbi arastirmalara kaynak aktaran en buyuk kurulustur. bu yilki butcesi yaklasik 30 milyar dolardir. yani turkiye gsmh sinin 10 da biridir. bu para sadece tip arastrimalarinda kaynak olmasi icin aktarilmistir, yani bu parayla universitelerdeki profesorler arastirma yapmaktadir. turkiyede toplam tubitak in arastirma icin harcadigi para 143 milyon dolardir, bununda ancak kucuk bir kismi tibbi harcamalara gitmektedir. artik kiyaslayin butcesinin ne kadar oldugunu.

denizözmen
Kıdemli Üye
*

« Yanıtla #1 : Haziran 30, 2008, 07:12:02 ÖS »

Maryland'in en büyük şehri.
Baltimore ABD'nin en eski şehirlerinden biri, Amerikan kurtuluş savaşı tarihinde önemli bir yeri var. Şehirde birçok kahramanin heykelleri, tarihi binalar bulunuyor. Amerikan ulusal marşı burada yazılmış vs.
Şehir, kıyısında bulunduğu körfez sayesinde hep önemli ve sürekli gelişen bir sanayi merkezi olmuş. Zenginlerin yaşadığı nezih bir şehirmiş. Şehir merkezine (Downtown) "Küçük NewYork" dendiğini söylemişlerdi. Fakat zamanla, zenginler şehri terketmiş. Göçmenlerden mi rahatsız olmuşlar yoksa başka bir nedenden mi bilemiyorum.

Baltimore, günümüzde de özellikle Afrika'dan göç almakta olan bir şehir. Nüfusun 64.34%'ü zenci. Zencilerin büyük bir kısmı da Amerikan pembe dizilerinden aşina olduğumuz "temiz" vatandaşlar değil; fakir ve her türlü suça eğilimli "img"ler.  Evet, Baltimore ABD'de Detroit'ten sonra ikinci en tehlikeli ve liseden mezun olma oranının en düşük olduğu şehri. Şehir aslında küçük yaşanabilir mahalleler ve etrafındaki tehlikeli alanlardan oluşuyor. Geceleri sokaklarda siren sesleri eksik olmuyor. Abarttığımı düşünmüyorum çünkü orada tanıştığım herkes dikkatli olmamı tembih etmişti. Johns Hopkins Üni'nin yayınlarında öğrencilere sokaklarda yalnız dolaşmamaları öğütleniyor. Aslında üniversitenin ve bazı mahallelerin etrafında sürekli polis devriye geziyor, işi şansa bırakacak gibi gözükmüyorlar. Dikkatli davranıldığı sürece bir sorunla karşılaşılacağını sanmıyorum. Baltimore'a gideceklerin kulağına küpe olsun.
Johns hopkins'in ana kampüsünün (tıp fakültesi burada değil) yanıbaşında "Charles Village" adında şirin bir öğrenci mahallesi var, burada bir evde kalmıştım. Şehirde yaşanabilecek ideal yerlerden biri. Güvenli ve üniversitenin her imkanına kolayca ulaşabileceğiniz bir yer.
Hastane ise merkeze daha yakın ve zenci-yoğun bir yerleşim alanıyla çevrili… Ama hastane bölgesi çok iyi korunuyor. Ana kampüsle hastane arasında bir shuttle gidip geliyor. Muhtemelen şehrin tehlikeleri göz önünde bulundurularak alışveriş merkezleri dahil birçok yere araba sahibi olmayan öğrenciler için ücretsiz shuttle lar yapılmış.
Gördüğüm kadarıyla tıp fakültesi hocalarının büyük kısmı ve durumu uygun olanlar Washington civarında yaşıyor.

İklime gelirsek... Ben Ağustos ve Eylül aylarında oradaydım. Genelde çok sıcaktı ama Hurricane Dean'ın güneyi vurduğu sırada burası da baya yağış almıştı.

Baltimore konukseverliği ile bilinen bir öğrenci şehri. İnsanlar yardım sever ve yabancı öğrencileri ağırlamaya alışık.

İki ay boyunca  Baltimore’da ummadığım kadar Türk’le tanıştım. Özellikle mühendislik ve sosyal bilimlerde yüksek lisans/doktora yapan birçok genç var. Hastane de içinde birçok Türk’ü barındırıyor. Oraya gitmeden önce JHnin Türk öğrenci grubuyla (TSA) ile irtibata geçmenizi şiddetle tavsiye ederim, size ne kadar yardım edeceklerini tahmin bile edemezsiniz!(http://webhost5.nts.jhu.edu/tsa)

Baltimore kültürel açıdan beni çok şaşırtmıştı. Picasso, Matisse, van Gogh’dan eserler içeren Baltimore Sanat Müzesi dahil bir çok müze var şehirde. Ayrıca Johns Hopkins’in konservatuar bölümünde çeşitli konserler veriliyor. Üniversite bünyesinde sürekli etkinlikler düzenleniyor.
Baltimore bir sahil şehri. Deniz kenarında kısacık bir yürüyüş yolu ve etrafında küçük alışveriş dükkanları var. Geri kalan yerler ise hep fabrika vb..
Şehirde güzel lokantaları var; Maryland eyaletinin özel yemeği “crabcake” ise çok lezzetli.
Baltimore pahalı bir şehir değil.

Tabi ki ana ulaşım aracı otomobil. Ben ne otobüs hatlarından birini ne de kısa metro hattını kullandım. Çünkü JH’nin shuttlerı beni ihtiyacım olan heryere götürebiliyordu (eve, hastaneye, alışverişe, hatta şehir merkezine). Baltimore’dan NY, Phil dahil birçok büyükşehire Amtrak trenleri var. Zaten arabasız biri için Washington’a gitmenin tek yolu tren. Yalnız DC’ye giderken nispeten daha pahalı Amtrak trenleri yerine sadece haftaiçi çalışan (sanırım her gün yoktu) Marc trenlerini kullanın, tek yön yedi dolar.
Baltimore bölgesine hizmet veren havaalanı “Baltimore Washington International Airport”, kısaca BWI. Buradan şehir merkezine taksi ücreti yaklaşık 35 dolar.

Son olarak Maryland tıp fakültesinin de burada olduğunu belirtmek isterim. Bence bu şehri cazip kılan en önemli özelliklerinden biri DC’ye, dolayısıyla Ulusal Sağlık Enstitülerine(NIH) yakın oluşu. NIH, ülkedeki tıbbi araştırmaların çoğunun destekleyicisi konumunda ve kendi içinde de sayısız alanda araştırma merkezleri bulunuyor.

JH’deki iki aylık laboratuar deneyimim beni beklediğimden daha çok geliştirdi, tıbba bakışımı değiştirdi. Bence JH, ileride tıp kariyerini araştırma ile güzelleştirmek isteyenler için eşsiz bir staj imkanı sunuyor:

http://www.hopkinsmedicine.org/som/students/policies/visitors.html

Uzun bir yazı oldu, yararlı bilgiler verebilmişimdir umarım...
Ceylan Ergül
Kıdemli Üye
*

« Yanıtla #2 : Temmuz 01, 2008, 08:53:57 ÖS »

Çok güzel toparlamışsın, teşekkürler.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: