Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6090 Mesaj 559 Konu- Gönderen: 1049 Üye - Son üye: grcgkc
UsmleTurk ForumlarıUSMLE Sınavlar Forumu"Interview" - Görüşme'Interview'-Gorusme Tecrubelerim -Teknikler-Taktikler- Dr Ulas M. CAMSARI
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 'Interview'-Gorusme Tecrubelerim -Teknikler-Taktikler- Dr Ulas M. CAMSARI  (Okunma Sayısı 4411 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 22, 2006, 01:59:19 ÖÖ »

Herkese selamlar. Uzun suredir yazmak istiyordum. En sonunda firsat oldu.

Daha once gorustugum yerleri acik acik yazacagimi soylemistim ama bu fikrimden vazgectim. Program isimlerini vermek cok etik olmayacak cunku samimi itiraflarda bulunacagim. En azindan bire bir paylasirim ama burda ilan etmemek acisindan isim vermeden genel tavsiyelerde bulunacagim. Aklima geldikce de buraya ekleyecegim.

Kendi tecrubelerimdir, kendi fikirlerimdir, kisisel yorumlarimdir. Bastan pesin pesin soyluyorum  Grin

***Gorusme daveti almak, ise kabul olmak icin cok onemli bir firsat yakaladiginizi gosteriyor. O dakikadan itibaren skorlarinizin ya da cv nizin hicbir onemi yoktur. Cunku sizi cagiran kisi sizlerin herseyini degerlendirerek sizi cagirmaya karar vermistir ve o dakikadan itibaren sizi gormek ister, isin en sikintili bolum gecilmistir artik sizin icin yepyeni sifirdan bir sinav baslamaktadir. O sinavin ondan onceki kozlarinizla cok az ilintisi vardir. Cok zayif bir basvuru yapmis olsaniz bile aldiginiz gorusme sizi ayni programa cok guclu bir basvuru yapan adayla ayni statuye koyuyor. Demek istedigim budur.

***Gorusmeye genellikle programdaki her kontenjan icin 10 kisi cagrilir. Iyi basvuru alan bir programsa 5, cok tercih edilen bir programsa 3-4 e kadar iner. Yani adam 4 kisilik yer icin 40 kisiyle gorusur normalde. 7 kisilik yer icin 70.  Eger her bir kontemjani icin az kisiyi gorusmeye cagiriyorsa  kendisiyle gorusmeye gelecek kisilerin o kurumu ilk siraya ya da yukari siralara yazacaginda guveniyor demektir. Bu aldiginiz teklifin onemini daha da artirir cunku o takdirde 1 kontenjan icin 6 ya da 7 kisiyle yarisiyorsunuz demektir. Bu kisilerin hepsi de sizinle ayni yere ilk siraya yazacak diye bir sey yoktur, cok iyi bir yer bile olsa , iyi yerle gorusen aday mutlaka baska iyi yere de cagrilmistir ve orayi yazma sansi da vardir, oraya kabul olma sansi da vardir. Yani 50 kisilik gorusme kadrosu icin mesela 10 kisi alacaklarsa sansiniz fena degil demektir.  Yani uzun lafin kisasi gorusmelerde gorusulen adaylarin da gorustukleri yeri begenmesi lazim. Cunku gorustukten sonra :

gorusulen adaylar gorustukleri kurumlari/programlari
gorusen kurumlar gorustukleri adaylari

siralayacaklar. Bu siralama karsilikli bilgisayar tarafindan birbirine kirdirilacak ve sonucta buna MATCH = Eslesme denecek.

Bu nedenle gorusen kurumlarin isimleri ne kadar buyuk olursa olsun, gorustukleri adaylarin oaryi tercih etmesine muhtaclar aksi takdirde eslesme denen durumda acik birakabilirler. Acik birakan programlar o hafta icinde telefonla sokaktan adam toplarlar (SCRAMBLE) ki bu bir program icin en son arzulanan seydir (eliyle secmek varken, muhtac duruma duser)Bu duruma dusmemek amaciyla gorusmeye gelen adaylarin gozlerini boyamaya calisirlar, ne kadar unlu ya da ne kadar buyuk isimleri olursa olsun mutlaka sizi tavlamak icin kimi zaman abartili kimi zaman gercek kimi zaman zayif yonlerini saklayacak ifadeler bombardimanina tutarlar sizi , asistanlariyla, hocalariyla, binalariyla.

***Gorusmeler onceden randevu usuluyle yapilir.

Once basvurursun: yanit beklersin, olumlu yanit ya da olumsuz yanit gelir, kimisinden yanit gelmez. Kimisinden de 'cok basvuru oldu bizim program cok kompetitif bir programdir kusura bakma seni gorusmeye cagiramadik' diye birsey gelir. Bu bazen gercek bazen de palavradir. Dokuntu bir programdan boyle bir mektup alabilirsin, bu seni cagirmamalarinda baska bir sebep oldugu anlamina gelebilir. Ya yabancilarla gorusmuyordur, ya alacagi adamlari coktan ahbap cavuslar arasindan baglamis arkasini saglama almistir, ya da isin icinde baska birsye vardir. Buyuk kurumlar mutlaka yanit yazarlar, ne kadar cok basvuru alirlarsa alsinlar... Yine de adi cok buyuk olup yanit yazamayan da olabilir. Basvurup da yanit alamassaniz moralinizi bozmayin, Amerika buyuk bir yer, cok iyi yerler var, iyinin iyisi var, bir tek 'iyi' yok, birden fazla 'cok iyi' var.Bir yerden kapanan bir kapi baska yerden acilir. Birisinin hayir dedigini digeri evet diyebilir.

Basvurduktan sonra, basvurudugun kurumun 'residency director' u ya da sozcusu sana eposta yollar. 'Bizimle gorusmek ister misin? Biz seninle gorusmek istiyoruz' diye. Sana haftanin hangi gunleri gorusme yaptiklarini yazarlar. Sana uygun zaman araligindan bir gun secmeni soylerler. Bir gun secersin ve geri yazarsin. Anlasirsaniz o gune 'schedule' edilir ve 'confirmation letter' denen bir sey alirsin.

***Birden cok gorusmeler icin biraz sikintili bir durum vardir. Turkiye'den gidiyorsaniz, isin ekonomik boyutu ! Hepsini siraya dizmek, otelleri ayarlamak, seyahatleri ayarlamak cok zor oluyor. Cok para gidiyor. Bu kisim icin buyuk paralari gozden cikarin cunku yapacak hicbir sey yok. Ben tum gorusmelerimi 2 haftanin hergunune sigdirdim. Gerekirse pazarlik yapabilirsiniz. Ben su gun ordayim ve bosum, falanca sehirden gelecegim aksam donecegim, kabul ederseniz gelirim, yoksa mumkun degil, Turkiye'deyim calisiyorum param yok gibi mazeretler one surerek istediginiz gunleri almaniz mumkundur. Bu sekilde zorlamaktan kacinmayin. Onlarin da size ihtiyaci var unutmayin !

Bu sikintili donem icin ;

Google Earth
www.hotels.com
www.travelocity.com
www.expedia.com
www.orbits.com
Bir adet limitsiz kredi karti  Wink

...tum ihtiyaclarinizi karsilar. Oteli bulursun, google'dan bakarsin kac dakika suruyor o adres gorusecegin yere, ona gor eyakin bir yerden otel reservasyonunu yaparsin. Diger siteye girip ucak biletini ayarlarsin. Ucak bileti alirken sadece gidis seklinde alirsaniz cok pahaliya gelir. Gidis donup alip donusu yakin. Sorun degil. Ya da 'Multiple Trips' secenegini tiklayin o daha ucuz oluyor. Ama en ucuz yol A sehrinden B sehrine sonra da C sehrine gidecekseniz, hepsini gidis donus almak. Komik ama en az 0.75 oraninda daha az odersiniz donusu yakmaniza ragmen !

Ben 15 gunluk seyahatimi planlamadan once elimde tum otellerin rezervasyonlari (paralari odenmis) tum ucaklarimin biletleri (e-bilet, parasi odenmis) elimde hazirdi.
Oyle ki sabah New York'tayim gorusmeyi yapiyorum aksam 6 ucagiyla Cleveland'a gidiyorum orda kaliyorum otel rezervasyonu hazir, sabah gorusmemi yapiyorum, aksam falanca ucagiyla Baltimore'a gidiyorum vs.

Bu isi bu sekilde cozmekten baska bir yol yoktur. Bosuna aramayin. Acentalardan uzak durun. Bol bol taksiye bineceksiniz, cebinize de saglam nakit koymak lazimdir. Otelden hastaneye, hastaneden otele sonra havalanina, havalanindan otele, otelden hastaneye seklinde, her taksi parasi en az 20 dolar tutar, vergi + bahsis vermek zorundasin, 25 olur, ortalama, yuzlerce dolar taksi parasini gozden cikarin bir defa 5 den fazla gorusme icin. Sirf taksi anilarimi  yazsam burayi doldururum. Bilmedigin sehirdesin, toplu tasim yoksa taksiden baska secenegin yok. Ayrica taksi oyle sokaktan bulunmuyor. Taksiyi aksamdan arayacaksin ki sabah istedigin saatte otele gelsin. Yoksa sabah kalkip da aarsan en az 30 dk surer gec kalirsin. Bu tip ayrintilara dikkat. Taksicilerle sohbet edin. Pratik olur, gorusme onceleri iyi olur. Bir de bu sitelerden ucak bileti alirken mutlaka sehirdeki hangi havalanindan kalktigina dikkat edin. Kalacaginizi yere yakin mi dikkat edin. New York'da 12 tane havaalani var hepsi de faal. Birisi cehennemin dibindeyse taksiye 50 dolar bayilirsiniz hem de gec kalirsiniz. Hangi havalnindan kalktigi sitedeki ucus 'kopru'lerinde yazar, genellikle havalanlari (ABC) gibi uc harfle kisaltilir, anlasilmazdir biraz dikkat etmek lazim. Bu planlamaya azami dikkat ve titizlikle alkolsuz bir zamaninizda, rahat bir aninizda, baglantisi hizli olan bir bilgisayardan yaniniza bir arkadasinizi alarak yapin. Bu seyahat plani cok onemli. Saatlerle gunlerle dans edeceksiniz. Bu tecrubenizi hayat boyu unutmayacaksiniz.  En ufak bir aksaklik size korkunc bir sekilde geri doner, hersey arapsacina doner. Ozellikle cok gorusmeyi arka arkaya yapiyorsaniz ki bun isteyeceksiniz cunku diger turlu cok pahaliya gelir -Turkiyeden gidecekler icin konusuyorum-

***Gorusmeler sabah baslar aksam biter. Genellikle 8 de basliyor, genellikle 4.30 da bitiyor. 7 de cagiran da oluyor, 5.30 da birakan da. Ucak biletlerinizi almadan once ne zaman biter ordan havalani ne kadar surer diye sorun. Bunlari sorun yirtici olun, insiyatifi ele alin. Ordaki gorusme sekreterleri var, 'residency coordinator' diye gecer, isleri gucleri budur. Herseyi sorun, bin defa sorun.

***Telefona gerek yok, hersey eposta ile cozuluyor, gereksiz panige kapilip size gorusme teklif eden yerleri aramaya kalkmayin Turkiye'den.

***Gorusmeler sirasinda laubali kiyafetler giymeyin. Ceket olsun. Siyah olabilir, $ik olsun temiz olsun, tras guzel olsun, ciddi bir insan izlenimi vermek lazim, bu bir is gorusmesi unutmayin. IS GORUSMESI !!! Ogrenci almiyor, size para odeyecek, sizin ustunuzden para kazanacak, sizi uzun sure calistiracak, o bir isveren. Bunu sakin unutmayin. Turkiye'den gelenlerin aliskin olmadiklari bir sey bu. Sizi ise alacak kurum sizin maasinizi cebinden verecek. Bu psikoloji ile sizi degerlendirdigini unutmayin. Cok buyuk bilim adami olmanizdan cok , derslerinizi cok iyi calisiyor olmanizdan daha cok, usmle skorlarinizdan cok cok daha cok artik sizinle bir is gorusmesi yaptigini ve sizin o kurumun carkina nasil katkida bulunacaginizi, isleyise adapte olup olamayacaginizi dusunuyor olacak !O dakikadan itibaren sizden cok yuksek skorlar almis olanlarla da, size 20 yayin basmis olanlarda da tamamen esit sartlarda baska bir sinav icine girdiginizi unutmayin. Sizi oraya cagirmissa, digeriyle es gordugu icin cagirmis demektir. Kasila kasila gideceksiniz oraya.  Ilk sirada tercih edilecekmis gibi, lutfediyor gibi...

***Gorusmeler sirasinda size sorulmasi muhtemel sorulari calisin. Bunlar internete var, ben bana sorulmus olan sorulardan bir demet sunuyorum :

neden burayi istiyorsun
neden psikiyatri istiyorsun
yan dal dusunuyor musun
dusunuyorsan ne dusunuyorsun
neden o yandali dusunuyorsun
daha once doktorluk yaptin mi - klinik -
bana ilginc bir tip anini anlat
bana ilginc bir hastani anlat
arastirma yapti mi
yaptiysan ne yaptin
yapmadiysan neden yapmadin
bana kendini anlat
bana kardesini anlat
bana aileni anlat
baban ne is yapar
annen ne is yapar
tip disi ilgi alanlarin var mi [cv den gelebilir]
burayi gercekten istiyor musun
amerikada kalmak mi istiyorsun
donmek mi, evetse neden
hayirsa neden
bana en son okudugun kitabi soyler misin ?

ne tur kitaplar okursun
shakepeare okudun mu  Huh
shakepeare in karakterlerinde ne bulursun   Angry

bana turkiyeyi anlat
amerikada daha once yasadin mi
daha once bir hastanede bulundun mu amerikada
bulunduysan o hastanede sana ogretilen bir seyi anlat
Baska hangi programlarla gorustun
kac programla gorustun [cevaplamak zorunda degilsin]
Turkiye neden ab ye girmek istiyor

vs..

***Kesinlikle yalan bir seyi cv ye yazmayin. KESINLIKLE abartmayin ! Sakin ha !

***Kesinlikle ilginc bir aninizi calisin, ilginc bir hastanizi dusunun planlayin. sorulursa dusunuyormus gibi yapip cevaplarsiniz.

***Kesinlikle samimi olun. Sov yapmayin. Onlerinde herseyiniz var, kimisi calisilmis, alti cizilmis, farketmedikleri birseyi hatirlatmaya calismayin.

***Guler yuzlu olun. Kendinize guvenli olun. Oraya gitmenizin onlar icin sans oldugunu dusunun. Boyle dusunurseniz beden diliniz zaten o sekle girecektir.

***Size kac programla gorustugunuz gibi bir sorulursa, dogru cevabi vermek zorunda degilsiniz. Ben su cumleyi tercih ederim 'Ben heryeri degil, kaliteli olduguna inandigim mutlu bir yeri istiyorum, basvururken cok secici davrandim, az yere basvurdum -20 den fazla soylemeyin- tekliflerin de hepsine gidemedim -ekonomik nedenler- gidecegim yerleri de secmek durumunda kaldim.' Bu benim cevabimdi. Sizlerin kac yerle gorustugunuzu anlamalarina imkan yok. Ogrenmeleri yasal da degil, mumkun de degil. ERAS tamamen sakli tutar bilgilerinizi. Tek yol tanidiklari baska bir program sefi ile sizin hakkinizda gorusmek olabilir. Bu da ayni sehir icindeki programlarda olabilir. O nedenle ayni sehir icinde birden fazla programla gorustuyseniz, size sorulursa onlarin adini verebilirsiniz. O konuda gercek olmayan bir sey soyleme riskine girmenizi taviye etmem. Benim Boston'da gorustugum programlarin ve basvurdugum programlarin bazilarinin birbirlerinden haberi oldugunu ogrendim sonradan.

***Kimse size kendilerini kacinci siraya yazacagini sormaz. Merak etmeyin.  Boyle bir soruya yanit vermek durumunda kalmayacaksiniz. Sormalari da yasal degil.

***Gercekten her gittiginiz yeri cok istiyormussunuz gibi yapin. Orayi ilk siraya ya da ilk 2 siraya yazmaniz icin gecerli sebepler bulun ve onlara soyleyin. Sona yazacak bile olsaniz, oraya muhtac kalabilrsiniz ve yeterince ilgili davranmadiginiz icin sizi yuksek yazmayabilirler.

***Gorusme sonrasi mutlaka her gorustugunuz yerin sefine eposta atin, hemen sonra degil, ortalama 2 tane ama zamana yayarak. Marta kadar cok zamaniniz var. Onlari ilk 3 e ya da 2 ye yazacaginizi acikca soyleyin. Kimse sizin neyi nasil siraladiginizi ogrenemez. NRMP sitesi bu konuda yasalarla baglidir. O yuzden yalan soyleyebilirsiniz. Cunku onlar da yalan soyluyorlar. Sizinle ilgilnenler sizi ararlar. telefon ederler, ya da o bolmun asistanlarindan sizlere yazilar gelir, pesinizden kosuldugunu anlarsiniz. Pesinizden kosuyorlarsa kosuyorlardir ve bunu belli ederler, sakin ola ki bunlar herkese goz kirpiyor demeyin, seni ariyorsa agzini ariyordur, tepeye yazacagindan emin olursa orayi garantiledin demektir.

***Cv nizi iyi calisin. Sakin yalan bir sey , ya da ucundan takildiginiz bir hobinizi cok iyi yapiyormus gibi bir izlenim vermeye calismayin. Karsinizdaki adam bu isi her sene yapiyor. Yillardir yapiyor. Cok yetenekli ya da farkli olmaniz gerekmiyor. Oraya cagrildiysaniz zaten dusunuluyorsunuz demektir, samimi olmak ve durust olmak, cok yetenkli ama guvenilmez olmaya mutlaka galip gelecektir. Cok onemli bir hobiniz varsa bunu guzel pazarlayin. Ressamsaniz, giderken bir resminizi hediye edin. Tip disi ugraslarinizi pazarlamak icin onceden plan yapin, gecis cumleleri kurun. Kitap okumak muzik dinlemek gibi komik hobiler yazmayin. Dunyada kitap okumayan ve muzik dinlemeyen bir tek insan yok zaten. Kitap okumamak ve muzik dinlememek deseniz daha cok makbule gecer eminim. Bu tip seyleri yazarsaniz gulunc olursunuz. Kitap okuyorsaniz, ve gercek bir kitap kurduysaniz, ornegin rus edebiyati deyin ilgi alani olarak. Cv'nize entellektuel birseyler koymak lazim. Yoksa da bulun birseyler. Uydurun ama dikkat edin, uydururken ustunuze gelindiginde cikabileceginiz bir sey uydurun. Uydurmaktan kastim yalan yazmak, yoktan var etmek degil,kendinizde zayif olabilecek ama yesertilebilecek bir ilgi alani varsa bunu oraya yazin ama yola cikmadan once onunla ilgili konusacaginiz bir iki kelimeyi hazirlayin, karsi bir atakta kacabileceginiz bir delik mutlaka hazirlayin. En cok uydurukculuk, hobiler kisminda yapildigi icin,oraya yazacaginiz seylerin en cok saldiriya acik yerler oldugunu ve en cok dogrulanma gerekliligi olabilecek seyler oldugunu unutmayin.Satranc oynuyorum ve derecelerim var diye yaziyorsaniz,o aksam yemeginde bir turnuva oyuncusuyla satranc oynamaya hazir olun. Olmaz demeyin ! Ozelliklle dil konusunda sakin yalan soylemeyin.Sirf bir dil daha yazabilmek icin -mesela- kekeme Almancanizi oraya kaktirmaya calisirsaniz,Almanca yapilan bir sakaya cevap vermeniz gerekebilir. Az bucuk Ispanyolcamla oraya 'beginner' diye yazdim diye adam bana ispanyolca MMSE yaptirdi! Pacami zor kurtardim. Kurtaramassan nolur? Birsey olmaz ama cok cok ayip olur, seni bir gunlugune tanima sansi bulan bir adam seni kaderinle oynayabilir. Burdaki en buyuk suclardan biri YALAN !

***Tum gorusmelerde ayni sorulara ayni yanitlari verin. Klise sorular illa ki sorulur. Size neden o bransi sectiginiz sorulacak bu Allahin emri. Bu sorunun cevabini hazirlayin ezberleyin hep ayni seyi soyleyin.
Fevri ve dogaclama olmayin. Nasil olsa yapariz birseyler demeyin. Orda sizi tanimalari icin 4-5 saatiniz var. Dogaclama yaparsaniz, eslesme de dogaclama olur.

***Genellikle sohbet havasinda gecer. Arada kritik sorulari kaktirirlar, neyin girip ciktigini anlamassin bile. Samimi havaya sicak havaya kapilip da laubali davranis icine girmeyin. Rahatlamayin. Hep gardinizi almis olun, ama samimi ve durust olun. TIP sorusu sorulmaz merak etmeyin. Sohbet gibi olur. Rahat gibi gecer. Ama dedigim gibi arada bos bulundugunuzda kilici sokar cikarirlar, kan kaybindan gidersiniz. Sinir bozucu tipler, laubali gorusmeciler olabilir. Siz aldirmayin profesyonel olun.Sizinle aksama kadar 10 kisi gorusecek. Genellikle yarim saat surer bir gorusmeciyle. Sizinle yaptiklari gorusmelerden sonra bir form doldururlar, bunu $efe verirler. Orda konusulan hersey bir sekilde nota dokulur. Bunlar Amerikali, herseyi skorlarlar. Kakara kikiri demeyin isi cok ciddiye alin.

Sizlerlerle samimi olarak tecrubelerimi paylastim. Soylediklerim arasinda genel gecer olmayan bir suru sey olabilir, akliniza yatmayanlar olabilir. Siz baska turlu duymus da olabilirsiniz. Ben sadece kendi penceremden gordugum kendi dogrularimi yazdim. Ise yaramayacagindan kuskulu oldugum hicbir seyi yazmadim. Bilginize sunulur.
Umarim yardimci olacaktir.
Buraya aklima geldikce yazarim. Ozel sorular olursa buraya eklerim.
Sevgilerimle,

Ulas Mehmet CAMSARI
camsarim@yahoo.com
 Cheesy Smiley Wink Huh Roll Eyes Tongue Grin

Ek 1 : Bu baslik altinda asagida.

efx
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 22, 2006, 03:14:02 ÖS »

tesekkurler  Wink
cats
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 22, 2006, 03:47:26 ÖS »

Verdiğiniz bilgiler için coook tesekkür ederim!
durden
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Temmuz 22, 2006, 07:48:15 ÖS »

cok tesekkur ederiz...
Hakan
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 23, 2006, 12:11:42 ÖÖ »

camsarim yine  mükemmel bilgiler vermişsiniz. elinize sağlık
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 24, 2006, 01:54:11 ÖÖ »

Gorusmeler Ek 1 :

***Her gun baska sehirde olacaksaniz -ben oyle yaptim- , her gece baska bir sehre gideceksiniz, sonra geceyi orda gecirip, sabah gorusme yapacaksiniz, sonra da aksam baska sehre gideceksiniz. Simdi burda her sabah tiril tiril $ik kiyafet utulu gomlek temiz ceket temiz corap temiz pantalon bulundurmak cok zor hele ki bu seyahat 15 gun surecekse.
Burda benim onerim, en az gorusme basina 1 gomlek ,  2 gorusme basina 1 pantalon ve de onlara uyacak bol miktarda kravat valizde olsun. En az 2 ceket olsun- nolur nolmaz-. Hatta 3 olsun sigacaksa. Oralarda yollarda bellerde, bilmediginzi sehirlerde, kaybolanin yerine yenisini koymak mumkun degil. Saatleriniz var, ve genellikle gun isiginda hep gorusmedesiniz ,gidip de bir sonraki gorusme icin bir sey alacak haliniz yok. Cuzdani, parayi, pasaportu mutlaka surekli yaninizda tasiyin. Otele asla birakmayin. Gorusmeye gittiginizde esyalarini istersler bunlari cebinze koyun kimseye vermeyin. Pasaportunuz kaybolursa ayvayi yersiniz. Gorusmelere devam bile edemessiniz cunku size kimlik sorulursa kim oldugunuzu kanitlayamassiniz, amerika sokakta yururken araba surerken kimsenin bir sey sordugu yok ama resmi bir kurum icine adimi attiginiz anda hemen her asamada kim oldugunuzu kanitlamak durumunda olursunuz. Size gorusmelerde genellikle kimlik sormazlar, ama sorabilirler de. Ayrica pasaport/kimlik olmadan ucaga da binemessiniz. Parayi, pasaportu, kredi kartini ve gorusme bilgilerini tasiyan evraki kesinlikle valize koymayin, kesinlikle 24 saat yaninizdan ayirmayin !

***Kalacaginiz otellerin hemen hepsinde sicak su ve temiz bir banyo olacak. Ortak banyolu yerlerde kalmayin. 3 yildizdan asagiya dusmeyin. Zaten ortalama geceligi sehre gore degismekle beraber 50-100 dolar arasi degisir. Gece banyoya valizden cikardiginiz ceketi askiya asarak koyun. Banyonun kapisini kapatin. Sicak suyu acin, ortalama 1 saatte askidaki hersey utulenir buharla. Utu kullanmaniza gerek yok. Bazi banyolarda bu amac icin kuvetin ustunde askilar olur. Bu 3 yildizda pek olmaz. Bazen cok iyi bir otelde cok dusuk bir paraya kalabilirsiniz, hotels.com sitesinin iskontolari oluyor, mesela o haftasonu baltimore da mi kalacaksiniz, 3 gece kalirsaniz size bir geceyi bedava yapar site, oyle seyler olabilir.
Kalacaginiz otelleri Google Earth yardimiyla secin. Size taksi yolunun dakikasini cikarir. Orda cikan dakikaya mutlaka 30 dk ekleyin. Trafik olabilir, ayrica bilgisayar girilmez yollari da girilirmis gibi hesapliyor bazen orda 10 dakika cikiyor , taksiye biniyorsun 30 dk da varamiyorsun. Aklinizda olsun.

Ulas
simurganka
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 30, 2006, 01:08:19 ÖÖ »

Teşekkürler,başarılarının devamını diliyorum.
hope
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Ağustos 20, 2006, 03:38:30 ÖS »

sevgili ulas kac yere basvurdugun ve bunlar sonunda kac gorusmeye gittigini de yazarsan sevinirim
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 24, 2006, 08:20:45 ÖS »

Sevgili Hope,

Kusura bakma gormemisim. Ayni cevabi oraya da koyacagim.
30 yere basvurdum. 7 gorusme teklifi aldim. Basvurdugum yerler gruplara ayirdim. Cok iyi yerler (yaklasik 10), orta yerler (yaklasik 10), vasat yerler (yaklasik 10).

Cok basvuru cok para demek. Ilk 10 basvuru 60 dolar sonrasinda tane basinaucret surekli artiyor her 10 tanede bir. Cok yere basvurmak sansini mutlaka artirir, ama gorumelere cagrildiktan sonra oralara gidecegini de unutma, ayni sehirde birden fazla programa basvur ki gorusme teklifi aldiginda bir gidiste hepsini cikarabilesin. Bolge bolge basvur. Ben mesela california eyaletine hic basvurmadim, diger basvurularima cok uzak kaldigi icin.

Kolay gelsin sevgiler
Ulas
reha
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 24, 2006, 11:01:03 ÖS »

ya bende cok para vericem herhalde hesap yaptimda. 80 radyoloji, 20 preliminary cerrahi bide 30 dahiliye.
baya bi tutucak
hope
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Ağustos 25, 2006, 11:00:56 ÖÖ »

tesekkurler ulas..
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 31, 2006, 10:37:32 ÖS »

Yepyeni birsey daha...

Onumuzdeki sene baslayacak Cleveland Clinic PGY-1 Psikiyatri kadrolari icin adaylarla gorusme ve degerlendirme yapanlardan biri de benim. Bu konuda biraz daha detayli bilgi sahibi oldum/oluyorum

Gorusmecilerin eline gelen dosyalarin detaylari, skorlama sistemleri vb...

Daha once soyledigim gibi gorusme yapacak adaylara soyluyorum, benim bu baslik altinda gorusme ile ilgili yazdiklarimi mutlaka okusunlar, ayrica yukarida bahsettigim detaylarla ilgili beni ararlarsa ya da yazarlarsa daha fazla bilgi verebilirim.

Sevgiler
Ulas
Ufuk
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

primum non nocere!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 22, 2007, 03:07:05 ÖÖ »

benim merak ettigim bir konu var. eğer gorüşmeye çağrılmışsak bu tıbbi terimler açısından bir sorunumuzun olmadığını ispatlar(e yani o kadar sınav verilmiş  Grin) cs sınavında da genelde belli kalıplarla konuşulduğundan dil açısından pek sorun olacağını düşünmüyorum fakat interwiev de karşımızdakilerle sohbet edeceğiz gunluk dille konuşacağız.özellikle cv mizde yazdıklarımıza göre çok farklı alanlarda konuşmamız gerekecek. o konuda ingilizce seviyesinin yeterli olup olmayacağını merak ediyorum. ben bu konuda kendime pek güvenemiyorum. bence gramer olarak çoğumuz oradakilerden daha iyiyiz  ama konuşma esnasında ne kadar yeterli olabiliriz? adamlar nasıl konuşuyorlar? rahat anlaşılıyor mu? bilmediğimiz kelimeler çok mu?(özellikle günlük dilde kullanılan deyimler vs.) ve en önemlisi kendimizi bu konuda nasıl geliştirebiliriz? elbette ki daha önce bir abd tecrübesi çok faydalı olacaktır (cs sınavı dışında Smiley) fakat bu olanak hepimizin elinde değil ne yazık ki.
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!
                Mustafa Kemal ATATÜRK
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 22, 2007, 06:55:31 ÖÖ »

Guzel bir soru sormussun, ben de guzel bir cevap vermeye calisayim. Bu sene ben de bizim programa basvuranlar arasindan gorusmeye cagrilanlarin bir kismiyla (yaklasik 4 de biriyle, 12/50) gorustum. Yani ben de gorusenlerden biri oldum. Bir sene evvel gorusulenlerden birisiydim bu sene gorusenlerden birisi oldum,arka arkaya iki tarafin da yerinde yer aldigim icin bir takim seyleri taze taze karsilastirabiliyorum. Gorusmeler ile ilgili onerilerimi zaten bu baslik altina yazdigim icin cok uzatmadan onlara ek olarak bazi seyler soyleyeyim senin sordugun sorularin cevaplarini da icine almaya, daha cok dil konusuna deginmeye calisarak :

1-Gorusmeler genellikle dedigin gibi sohbet havasinda gecer, ama ayni buz pateni yarismalarindaki gibi olay taamen serbest yapiliyormus goruntusu altinda mutlaka araalara sikistirilan zorunlu hareketler gibi illa ki sorulacak zorunlu sorular vardir. Bu sorulari sekillendiren sey biraz da gorusen kisinin kisinin gorusme sonrasi dolduracagi form tarafindan sekillenir. Bu formda , akademik performans, kiyafet/genel gorunum, mektuplar, ilgili alana olan istek ve heves derecesi, pozitif izlenimler, negatif izlenimler, genel degerlendirme basliklarindan olusur. (asagi yukari boyle oluyor, ben kendi programimin bana gorusmeler sirasinda doldurmam icin verdigi formu taslak aldim) Bunlarin en sonunda, "bu kisiyi ise almak ister misiniz/" sorusu var ve o sorunun cevabi da uc secenekli "evet/belki/hayir"
Sizinle gorusecek kisi bu sorularin yanitlarini vermesi gerektiginden illa ki sizi bu taslak altinda bazi sorulari kesin sormasi lazim. Ornegin neden psikiyatri istiyorsun, neden bu kadar heveslisin falan gibi. Bunlarin disini da sohbet kendisi yoneldiriyor zaten. yer yer geyik muahbbeti aralari dolduruyor.

2-Dil seviyesi onemli ama degerlendirme basliklari altinda boyle bir sey yoktu bizde. Dil seviyesi gibi bir baslik aciktan yapilmayacaktir tahminimce cunku bu biraz firsat esitligini ortadan kaldirabilecek bir sey olabilir. Sonucta amerikali adaylar illa ki bundan 5/5 alacaktir ve yabancilara ne verilecegi konusu sikinti yaratabilir herhalde o nedenle dil seviyesi gizli bir degelerdirme basligi olarak kisilerin icinde degerlrndirdikleri ve yorum kismina yazdiklari bir kisim olarak pratikte anlam kazaniyordur diye dusunuyorum. Dil cok super olmasi gerekmez. Anlasmak on planda olan birsey, cok fazla kekelememek, surekli tekrar ettirmemek, internlik asamasini cok zor gecireceginize dair bir takim olumsuz on sinyalleri vermekten kacinmak gerekir.  Aksanli konusmak hicbir sorun teskil etmez, yeter ki anlasilsin. Bu konuda cok fazla can sikmaya gerek yok bence. Sizi dil yuzunden cevirecek program cok azdir, cunku sizi oraya yabanci oldugunuzu bile bile cagirmissa zaten bunu biliyor demektir. O nedenle cok ustunuze gelmezler, olay baska yerlerde doner daha cok. Gorusme icin dil gelistirme konusunun ozel bir formulunden cok dili genel anlamiyla gelistirmeye calismak ve daha cok gunluk konusmaya agirlik vermeye calismak yeterli olur sanirim. Ilk oncelik ANLAMAK, ikinci oncelik ANLATMAK olmali, anlamyi gelistirmek icin sik sik alt yazisiz ingilizce filmler seyretmek, (baslarda cok kaciracaksiniz ama bu isin baska yolu yok) bunda inat etmek, arkadaslarla ngilizce gorusme paratkleri yapmak, sokakta bos bo yururken ya da otobus beklerken kendi kendine haali sorular sorup sesli sesli ingilizce cevaplamaya calismak cok iyi yontemler olabilir.

Umarim gorusmelerde dil konusunda biraz daha katki yapabildim.
Ufuk
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

primum non nocere!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 22, 2007, 08:17:29 ÖS »

cidden içim baya rahatladı Cheesy şimdi kafamda daha net canlandırabiliyorum oradaki ortamı ve ne ile karşılacağımı. tabi ki senin yardımların sayesinde. Cheesy
Çok teşekkür ederim. Smiley

Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!
                Mustafa Kemal ATATÜRK
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: