Bu UK'den gelenler benim de canimi sikiyor bu MATCHlerde. Forumlarda da bariz bir sekilde UK'de asistanlik yapan veya yapmis olup da simdi Amerikaya gelen bircok insan var... mucadele iyice zorlasacak Amerikada da artik. Ozellikle de dahiliye pediatri psikiyatri gibi "primary care" dallarinda. UK'den gelenler cogunlukla primary care asistanlari.
Hemen bir mesaj oncesinde bu konu ile ilgili ayrintili bir sekilde dusuncelerimi yazdim, burda Bora'nin soylediklerine birsey ekleyeyim.
Bence bu UK'den gelen grubu cok fazla rakip olarak gorulmemesi gerekiyor. Canimizi sikacak bir durum degil. Asagidaki sebeplerden :
Uk'den basvuran grubun bize ustunlukleri :UK'den gelen grup cok iyi ozgecmise sahip, genellikle Ingiltere'de uzmanliklarini almis, ya da halen uzmanlik yapiyor olan bir grup. Bu acidan cok avantajlilar. Cogunun yayinlari var. hepsi Ingiltere'den geldigi icin dil konusunda hic dezavantajlari yok. Ayrica bu grup cok yuksek skorlarla basvuruyor. Cogunun her iki step skoru, 99/99, hatta cogu USMLE step 3 ile de basvuruyor ve cogunun Step 3 skoru da 90 uzerinde. (99 99 99 yapan basvurular da gordum)
UK'den basvuran grubun dezavantajlari : Hemen hemen %99'u Hindistan kokenli. ABD'deki tum yabanci doktorlarin (IMG) %20'si Hindistan cikisli. ABD'deki tum IMG lerin Turk kokenli olanlari % 1'den az. Listelerde bile yer almiyor. Bu grunun hemen tamamini Hintli olmasi ve Amerika'da Hintli doktorlarin oraninin dengesiz bir sekilde kontrolden cikmis olmasi Hintlilerin bu orandan daha yukariya cikmalarinin engellenmesi sonucunu doguruyor. Diyeceksiniz ki nerden biliyorsun? Bu soylediklerimi desteklemek icin birkac ornek vereyim. CS icin vize alamayanlar duyuyoruz bu ilk kanit. Boyle bir sey Hindistan disinda ben hic duymadim. suphesiz vardir ama hic sebepsiz CS vizesi reddedilen Hint'li adaylar var. Duyduklarim disinda, direk bildigim insanlar var. Diger konu , daha once bizim bolumden (cleveland clinic psikiyatri) ornek verdigim gibi, toplam bu seneki basvurularin yarisina yakinini olusturan 300 ye yakin Hintli basvurudan sadece 20 kadari gorusmeye cagirildi. Toplam gorusme sayisi 50 kisi idi. Bu seneki eslesen kadrolar 4 kisi. Ve sadece bir tanesi Ingilere kokenli o da Hintli degil, Nijeryali. Yani Hintliler ne kadar kuvvetli basvurular yaparlarsa yapsinlar, bir Turk sadece ABD'de orani az olan bir millet oldugu icin sansi daha fazla. Somut gerekcelere dayanarak ve bu basvuru ve kabul surecinin bu sene bizim bolumde bizzat icinde olmus bulunarak boyle dusunuyorum. Ama bu tip seyler her gun degisiyor, her yil yeni bir denge olusuyor. Bora'nin da soyledigi gibi zor rakiplerle savasmak zorunda oldugumuz ve olacagimiz gercek ama soylemeye calisitgim tam is tam olarak gorundugu gibi degil diye dusunuyorum o nedenle moral bozmanin anlami yok diye dusunuyorum. Zaten is gorundugu gibi olsaydi Turkiye'den basvuran adaylar bu kadar yuksek eslesme oranlarina sahip olmazlardi. Basvurup da eslesemeyen cok az Turk var. Ama Basvurup da eslesemeyen yuzlerce UK cikisli Hintli var. Ornegin Bora'nin eslestigi New York Universitesi ben eminim ki yuzlerce cok ust duzey Hintli basvuru almistir. Ama gordugunuz gibi Bora ilk denemesinde hemen hic Amerika tecrubesi olmadan eslesti, muhtemelen bir suru UK tecrubeli kisiyi solladi. Bu psikiyatriden ornek. Kadin dogumdan ornek vereyim, daha yeni Gulden arkadasimiz basarili bir sekilde eslesti, o da bildigim kadari ile yeni mezunlardan. Yine Bora'nin eslestigi New York Universitesi KAdin Dogum'da Ankara Tiptan gecen sene giren bir arkadasimiz var. Reha deseniz radyolojiye eslesti gecen yil. Ben yine yuzlerce UK cikisli Hintli basvuran bir programa eslestim 2 sene evvel. Yani Hemen her dalda basvuran Turkler her rahat bir sekilde giriyorlar, ve emin olun ki ayni programlara UK cikisli on degil yuzlerce Hintli basvuruyor. Rakamlar ve meccut tecrubeler Hintlilere nazaran (UK cikisli olsalar bile) Turklerin lehinde gorunuyor.