Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

7160 Mesaj 644 Konu- Gönderen: 1276 Üye - Son üye: Turkish Americans
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: yatay geçiş  (Okunma Sayısı 3275 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ulaş Mehmet Çamsarı
Yönetici

« Yanıtla #15 : Haziran 11, 2008, 03:33:59 ÖÖ »

Bizzat yatay gecis yapmis birisi olarak :

Yatay gecisler her okuldan her okula olur. Eskiden klasik sistem, kurul sistemi vardi, son yillarda aktif ve interaktif sistem diye ortaligi bulandirdilar. Egitim denkligi konusunda cikan puruzler disinda yatay gecise yasal bir engel yok benim bildigim kadariyla (biliyoruz da konusuyoruz  Cool)

Falanca okul almiyor, falanca aliyor gibi soylentiler kesinlikle dogru degil diye dusunuyorum. Her okul yatay gecis basvurularini degerlendirmek zorundadir. Degerlendiriyor, aliyor, veriyor. Yasa boyle. Ogrenci islerinin her soyledigine inanmamak lazim. Bilseler de soylemeyebilirler.

Yatay gecisle almiyoruz diyen okullar temel bir gerekce one surme sanslari var yatay gecis yonetmeligine gore. O da egitim sistemlerinin uyusmazligini one surebilirler. Onun disinda hicbir sekilde yatay gecis basvurusunu almama gibi bir sanslari yok.

Siniftaki her 50 kisiye karsilik 1 kisilik kontenjan hakki vardir. 300 kisilik bir anfiye her sene 5 kisi alma kontenjani vardir.

Tum basvurular evrensel olarak o sezon baslangicinin 10 gun oncesine kadar yapilabilir. Kendi baslarina basvuru tarihi koymus olsalar bile, evvelden kapattik deseler bile son 10 gune kadar basvurma hakkiniz vardir. Yonetmelik boyle.

Basvuran fakultelerin kendi iclerinde ilk siralama yapilir. O sirada ilk gelenler ayri bir listeye alinir. (birinciler listesi). Asil kadro bu listeden secilir. Bu listede bos kalan olursa, sira tum birinci olamayanlarin atildigi ortak listeye gecer. Ordan bastan isim okunur. Burdaki adaletsizlik sudur, her okulun egitim sistemi farklidir, ve her okulun en yuksek notu  farklidir, her okuldaki dagilim farklidir, ama birinci olamaz isen okulundan basvuranlar arasinda ortak cuvala dusersin, ve ortak cuvalda karmakarisik siralanirsin. Yani  basvuruyorsaniz, kendi okulunuzdan ayni yere baska basvuru var mi ona bakacaksiniz, o cok kiritiktir. Sizi atlatip basvuran olursa sizi ortk cuvala atar notu sizden yuksekse ve eger hakkini kullanip da gelmez ise sizin hakkinizi da yemis olur, sizin yerinize diger okullarsan birinin 2.si girer.

Turkce tiptan , ingilizce tibba da gecis olur. Tek yapmaniz gereken basvurmak ve ingilizce yeterli sinavini gecmektir.

Turkiye'deki Ingilizce Tip larin dogasi geregi, Turkce tiptan gecen birisinin pek bir sorunu olmaz. Bu benim gorusum. Ingilizce tiplarda okuyan/mezun olan cok  arkadasimiz oldu, ordaki derslerin nasil oldugu bir sir degil. Bu okullarda derslerin cogu yari ingilizce yari turkce anlatilir, kitaplar ingilizce olur. Zaten omru boyunca turkiyede okumus, turkiyede egitim almis bir adama ingilizce kalp yetmezligi anlattirmak mumkun olabilir mi? Mumkun olsa bile oldukca komik sahneler ortaya cikar. Sinifta herkes Turk, herkesin ana dili Turkce, yarim yamalak ingilizce ile kafayi gozu yara yara zaten cok karisik bir durumu o carpik ingilizce ile anlatmaya calisan bir hoca. Ben zaten Turkiye'de Ingilizce egitimin bir komedi olduguna inaniyorum. O nedenle Turkce'den Ingilizce tibba basvuracak olan arkadaslar hic korkmasinlar. Baraj sinavini gectikten sonra herhangi bir sorun kalmaz. Bence rahatlikla egitimlerine devam edebilirler.

Yalniz yine deginilmesi gereken bir diger nokta da (asagida arkadaslardan biri deginmis), Amerika'da tahsil almak nihai hedefi olan bir hekimin, ya da en azindan uzmanlik egitimi almak isteyen bir hekimi diyelim, tip fakultesinin nerde okudugu cok onemli degildir. Tipta buyuklerin soyledigi bir kural vardir, "en son ciktiginiz okul en onemlidir", yani uzmanliginizi nerede yaptiginiz cok onemlidir, hekimlik diplomasini nerden aldiginiz degil. Hele uzmanlik icin amerikaya gelmek isteyen bir ogrenci iseniz, mezun oldugunuz fakultenin hicbir onemi kalmaz. Burada kimse hicbir tip fakultesinin adini bilmez Turkiye'den (eger daha once ordan birileriyle calismamislarsa, calismis olsalar bile unuturlar hatta) Burda 2 sehir ismini bilirler o da antalya ve istanbul.   Roll Eyes Turkiye'nin uluslararasi une sahip iki sehri bunlar.  Grin, amerikaya gelmek istiyorsaniz ve yatay gecis yapacaksaniz, istanbul universitesine ya da antalya'ya yapin derim ben , ancak o is yapar herhalde  Wink Konuya geri donersek uzmanlik yapmayi dusunen bir tip ogrencisinin ailesel vb gibi onemli sebepleri yoksa yatay gecis icin ugrasmasina gercekten ne kadar deger, tartismak lazim. Ben kendim de yatay gecmis yapmis birisi  olmama ragmen bu konuda diger tarafta yer alacagim ve cok cesaretlendirmeyecegim heveslileri. Yine de detaylari bilen  ve komplike bir gecis yasamis birisi olarak tecrubelerimi ihtiyaci olanlarla paylasmaktan mutluluk duyarim.

Iyi sanslar yataycilar !
 Smiley

periddot
Acemi
*

« Yanıtla #16 : Haziran 16, 2008, 07:05:52 ÖS »

bende yatay düşünüyorum ama anlamadığım binokta var
ben %30 ingilizce olan üniversitedeyim ve hazırlığı okudum geçtim
yatay a başvuracağım okulun(o da %30) muafiyet sınavına yine de girmem gerekiyor mu?
yoksa benim hazırlığı sayarlar mı?
Ulaş Mehmet Çamsarı
Yönetici

« Yanıtla #17 : Haziran 16, 2008, 07:22:25 ÖS »

bende yatay düşünüyorum ama anlamadığım binokta var
ben %30 ingilizce olan üniversitedeyim ve hazırlığı okudum geçtim
yatay a başvuracağım okulun(o da %30) muafiyet sınavına yine de girmem gerekiyor mu?
yoksa benim hazırlığı sayarlar mı?

Hayir gerekmez. Saymalari lazim ama yine de sormakta fayda var.

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: