Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

7160 Mesaj 644 Konu- Gönderen: 1276 Üye - Son üye: Turkish Americans
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: CANADA  (Okunma Sayısı 1897 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
xxxray
Ziyaretçi
« : Ağustos 22, 2006, 11:18:35 ÖÖ »

selam arkadaşlar ..
canada da doktorluk yapmak hakında bilgisi  olanlar bildiklerini  paylaşbilirmi.
Türkiyeden gtmek için neler gerekiyo.
tarcin
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Ağustos 22, 2006, 02:23:24 ÖS »

Merhaba,

Canada basligini gorunce artik ben de birseyler yazayim istedim. Ben 4 yildir Kanadadayim. Kanadadaki IMGler icin durumun vahimligi 4 yil kariyerime ara verdirmisti.Ancak bu yil her ne olursa olsun deneme karari aldim. Su anda ilk sinavi gectim ancak 2.sinden once USMLE step2 CK yi almayi dusunuyorum. Daha once bir arkadasa Kanadada doktorluk uzerine yazmistim. Ordan aktariyorum:

"Canada icin gerekli proseduru kisaca ozetleyim. Girmeniz gereken 3 tane tip sinavi var. Ilki MCCEE( Medical Council of Canada Evaluating Exam). Yilda 3 defa yapiliyor, september, january, may. 1000 $ basvuru ucreti. Toplam 324 soruya 7 saat veriyorlar.Dunya capinda birkac ulkede yapiliyor. Sanirim Ortadoguda Turkiyeye en yakin merkez Suudi Arabistan olabilir. Detaylari resmi adresinden kontrol edersiniz.
http://www.mcc.ca/english/news/index.html
Bu sinavi gectikten sonra 2. sinav MCCQE1 (Qualifying exam1). Bu sinav yalnizca Canadada yapiliyor. Bilgisayarla yapilan bir sinav. Bizim TUS gibi, burada Tip fak.den mezun olanlar da bu qe1 a girmek zorunda. Bu da yine 7 saat suruyor ve fiyati 680$. Ozellikle bu sinav cok cok zor. Amerikanin USMLE sinavlarinin 3unu de gecenler dahi kalabiliyorlarmis bu sinavdan.

Bu iki sinavi gectikten sonra bazi eyaletlerde uzmanlik icin basvurabiliyorsunuz. Eyalet eyalet degisiyor kurallar. CARMS diye bir matching service var. Yani  Carms vasitasiyla basvuruyorsunuz, ya da eyaletden eyalete degisen bagimsiz programlarla basvurabiliyorsunuz. Her eyaletin farkli istekleri olabiliyor. Dil yeterlilik sinavlari da eyaletden eyalete degisiyor. Biz Quebec eyaletindeyiz ve dil olarak fransizca sart burda. Diger eyaletlerde ise ingilizce(Toefl, tse sinavlari)

Dil sinavlari disinda yine eyaletin pratik sinavi oluyor hasta basinda.Bu sinavda hem pratiginizi, hem teoriginizi olcuyorlar, radyoloji, ekg falan soruyorlar.

Tum bu sinavlari gecince , daha once bahsettigim CARMS ya da bulundugunuz eyaletin sistemi araciligiyla basvuruyorsunuz universitelere. Sizi interviewe cagirmalatini bekliyorsunuz. Butun sinavlari gectikten sonra 3-5 yili bulabiliyormus bir yere yerlestirilmek. Cunku interviewe cagrilmayan, ya da iyi gecmesine ragmen yerlestirilmeyen insanlar var. Ama ilk yilinda yerlestirilenler de var. Genelde once Kanada mezunlarini yerlestiriyorlar, kalan yerlere de bizleri. Tahmin edebilirsiniz ki kalan yerler oyle cok iyi yerler olmuyor. Cogu aile hekimligi. Ama burda aile hekimligi cok onemli. Carms ile ilgili bilgilere, istatistiklere su adresden ulasabilirsiniz: http://www.carms.ca/jsp/main.jsp Bu yil Carmsla yerlestirilen IMG (International Medical Graduate) orani %11.9

Bu arada universitelere basvurdugunuz sirada Kanada Vatandasligina kabul almaniz sart. Yoksa sinavlari gecseniz de devam edemzsiniz. Onun icin Canadayi dusunuyorsaniz, bir an evvel immigration basvurunuz yapin.

Malesef Kanada Tipta uzmanlik icin uzun, yipratici bir yol one susruyor. Belki ilerde degisir ama su andaki hal boyle. Yerinizde olsaydim muhakkak Amerikayi dusunurdum. Orda hersey daha objektif. Sinavlarinda Yuksek puanlar alinca sans artiyor. Ama Kanada icin ayni sey gecerli degil. Yuksek puanlarla dahi kabul edilmeyebiliyorsunuz. "

Herkese basarilar...
lmn
Acemi
*

« Yanıtla #2 : Ağustos 22, 2006, 05:31:52 ÖS »

Merhaba, USMLE yi kabul etmiyormu canada?Bende bu sene basinda baktim epey gercekten cok zorluyorlar ne olursa olsun immigration sart, usmle puanlari yuksekse eger bir sekilde canada ya basvurularimizda sansimiz olurmu merak ediyorum...
reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #3 : Ağustos 22, 2006, 07:21:26 ÖS »

Peki su konu hakkinda bilgin varmi?
Ihtisas amerikada tamamlandiktan sonra Kanada bu ihtisasi kabul ediyormu? Calismak mumkunmu kanada'da, Amerika'da egitim aldiktan sonra?  Ben Kanada'yi cok seviyorum da belki ihtisasi burda tamamladiktan sonra biraz yukarilara kaymayi dusunebilirim. Doktor acigi daha fazla diye duydum Kanada'da, ama tabi sosyal devlet oldugu icin maaslarda biraz daha dusuk dogal olarak.
lmn
Acemi
*

« Yanıtla #4 : Ağustos 22, 2006, 08:29:30 ÖS »

Evet ediyor diye biliyorum sonucta amerikadan cikiyorsun hele heleki referans gosterirsen direk soyle bir iki saglam hocayla gidersen isler cok daha kolay yuruyor, tabi vatandaslik sorunu var ama zannetmiyorum amerika vatandaslarina sorun cikaricaklarini, (tekrar bakicam simdi ) maaslari hic kucuk gorme zaten durduk yere para dagitiyor canada, yok butcede fazla cikti kisi basi 400 dolar, yok yine fazla cikti obur ay 200 dolar, su an bir isim cikti yazinin gerisini getiricem cok ozur dilerim... gorusmek uzere
Ulaş Mehmet Çamsarı
Yönetici

« Yanıtla #5 : Ağustos 23, 2006, 08:58:46 ÖÖ »

Kanada'ya sizí baglayan ozel bir sebep yoksa -aile vs- 30 milyon insanín yasadigi, tipta genel olarak vasatin ustune oynamaktan ote bir unu olmayan bír yere Turkiye'den onca sinaví gecip gitmek icín rasyonel bír sebep gosterilebilir mi? Ustelík, hemen yanibasinda, kotusunun bile her parametrede Kanada'dan ustun oldugu ,Kanada mezunlarínin onunde siraya girdigive yurt dísindan gelen hekimlere kucagini sonuna kadar acmis bir Amerìka dururken...

Amerika'yi ovmek degíl amacim. Ama soz konusu tipsa, deníz asiri oynamaksa, egitim on plandaysa neden Turkiyeden issiz Kanada'nin kapísínda bekleyeyim, bu kadar az kadrosu varken? Burda benîm ihtisas yaptigím hastanede parlak kanadalilar da var, ordan buraya gelmisler, ben niye Turkiyeden kanadaya gelmeye ugrasayim OZEL BIR NEDENIM YOKSA?

Varsa rasyonel bir cevabi olan beri gelsin.

reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #6 : Ağustos 23, 2006, 09:12:17 ÖÖ »

abicim nobetten dokturmussun yine!!!
bi kanada'ya gitte gor! bak hem size cok uzak degil bi haftasonu atlayin gidin, gamze'yle. dondukten sonra tekrar konusalim.
ihtisas icin gidilmez haklisin, peki ya sonrasi??
cennet yahu cennet.
BM listelerinde yillardir en yasanabilir ulkelerde ilk bese girer, en yasanabilir 10 sehir icinede 4 sehir sokar. Amerika'nin her kosesini gezdim ama Kanada'daki huzur ve medeniyet hicbir yerde yok, ah bide o sogugu olmasa...
ama onunda caresi var Vancouver'da sicaklik hic 0 altina dusmuyor,
sevgiler, saygilar
ozge
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Ağustos 23, 2006, 02:25:20 ÖS »

merhaba bende Kanadaya gidicem ama USMLE yi de kabul ediyor diye biliyordum yanlis mi biliyorum acaba?Huh?Reha'ya katiliyorum Amerika'dan cok daha guzel ve sakin bir ulke
hope
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Ağustos 23, 2006, 04:14:32 ÖS »

benim bildigim kadariyla canadada bir bolge usmle step 3 dahil olunca kabul ediyor ama digerleri MCC.. sinavlarini istiyor..
tarcin
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Ağustos 23, 2006, 06:12:09 ÖS »

Arkadaslar bahsettigim gibi Kanadanin sistemi her eyalet icin farkli. Ama sundan eminimki USMLE yi kabul etmiyorlar. Hatta USA de pediatry bitirmis biriyle karsilasmistim sinavlara calisan. Bir diger arkadas da Amerikada 10yillik dahiliyeci ve o da sinavlara calisiyordu. Mesela Quebec eyaleti USMLE step2CK yi MCCEE ye denk goruyor ve ardindan da Quebec sinavlarina girmenizi istiyor(2 tane science + fransizca dil sinavi).Yani bir sinavdan (MCCEEden) kurtulabiliyorsunuz. Diger eyaletler icin boyle birsey duymadim. Ancak Quebec sinavlarini alinca da diger eyaletlere basvuramiyorsunuz. Sistem cok karisik ve Quebecden sorumlu olanlar dahi diger eyalet sistemlerini bilmiyorlar, pekcok sorumuz bu konuda malesef cevapsiz kalmisti.
Bence de Kanada konusunda cok israrci olmaya gerek yok. Su anda Kanada kendi mezunlarini Amerikaya kacirmamaya calisiyor. Amerikanin tercih edilme sebebi ise benim bildigim kadariyla maddi imkanlarin cok daha iyi olmasi, akademik ustunluk degil.
Ulaş Mehmet Çamsarı
Yönetici

« Yanıtla #10 : Ağustos 23, 2006, 08:27:17 ÖS »

Amerika ile Kanada akademik olarak karsilastirilamaz bile, soz konusu TIP ise eger. Kanada TIBBIN hangi alaninda sivrilmis? Hangi kriterde basa oynuyor? Bircok avrupa ulkesi kanadadan daha iyi durumdadir tipta, hatta bence Turkiye bile Kanadayla basabastir, bundan eminim. Burdaki karsilastirma kriteri tabii ki bilimsel aktivite olacak.

Burdaki insanlarin cogu amerikaya daha iyi bir egitim almak icin , akademik kaygilarla amerika yolunu secmeye calisiyor. Kanada guzel bir yer olabilir, kriter guzel bir mekan ise eger Yeni Zelanda da cok hos bir yer. Kuzey Irlanda da cok guzel bir yer. Guzel mekanda yasamak icin onca sinavi gecmeye calisip ulke degistirme motivasyonlari olanlarla ayni motivasyonlarim olmadigi icin bana Kanada fikri oldukca sacma geliyor.

Ben ulkemden kurtulmak icin amerikada degilim. Ben dogdugum topraklardan daha huzurlu bir yer aradigim icin de amerikada degilim. Daha guzel bir doga aramak icin hic degilim. Ben tamamen akademik amaclarla yurdumdan uzaktayim, burda ihtisas yapiyorum. Ustun kalitede bir mimar olmak isteseydim, muhtemelen avrupada, italya da falan olurdum, oralari hedeflerdim. Pskiyatrist olmak istedigim icin bu alanda dunyaya liderlik eden amerikayi hedefledim ve buraya geldim. Kanada nin tipta amerikaya ustun oldugu ve hedeflenecek bir alani oldugunu soyleseniz o baska. Ama Kanadanin tipta ne konuda ustun oldugu son derece tartisilir durumdayken, SADECE GUZEL BIR DOGASI var diye -ki bu da oldukca tartisilir- kanada sinavlari icin yirtinmaya, senelerce kapida surunmeye, amerikanin dibindeki kanadaya gelmeye nasil bir gerek duyulabilir bilemiyorum - ozel sebepler disinda-

Tum ozel sebepleri bunun disinda tutuyorum. Amerika ile yan yanayken, akademik anlamda kanadanin pesinde kosmanin hicbir sebebi olamaz.Yakin olsa neyse, amerika ile ayni uzaklikta.. Illa yurdundan kurtulmak isteyen Turk arkadaslarima sesleniyorum. Dunyanin en guzel dogalarindan biri Kuzey Irlanda'dadir. Ben bizzat bulundum. Ingiltereye baglidir. PLAB testine calisip orayi da hedefleriniz arasina koyabilirsiniz. Kanadadan daha sakin olduguna da eminim.

Burda, bu yolda ilerlemek isteyen arkadaslar,ben kisisel olarak burda yurdundan kurtulmak isteyenlere, bu amacla USMLE vb gibi sinavlari arac olarak gorenlere, buralara gelip yurduna sovecek, kulturune sovecek , buralara devsirilecek insanlara hicbir yardimda bulunamam. Beni topraklarimdan koparacak tek sey akademik sebepler olabilir. Burdaki insanlarin cogunlugunun da boyle oldugundan cok eminim. Bu forumda da simdiye kadar yaptigim yardimlarin , desteklerin tamami bu mantaliteye bu altyapiya sahip  ayni yonde ilerleyecek arkadaslara yoneliktir.

Kanadaya oraya buraya akademik sebepler ile ilintisiz olarak  iltica etmek isteyen, sirrf bunun icin Kanada kapilarinda surunecek arkadaslara karsiyim. Kendilerinin varligini bu forumun ruhuna ters buluyorum.

Kanadali amerika kapisinda bekliyor, ben kalkmisim Turkiyeden kanada kapisinda bekliyorum. Kanadalinin amerika kapisinda beklerken bir amaci var. Benim Kanada kapisinda surunurken ne amacim var ??

Her isin icinde olmasi gerektigi gibi bu isin icinde de biraz gurur olmali.

Bu da benim fikrim. Katilanlar olur mu bilmem...
Ulas

reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #11 : Ağustos 23, 2006, 08:36:42 ÖS »

abi bi espiri yaptik, zicmissin azimiza. hemen vatanseverlik yapma yahu, Turkiye'yi kotuleyen, satan olmadi
Ulaş Mehmet Çamsarı
Yönetici

« Yanıtla #12 : Ağustos 23, 2006, 08:53:00 ÖS »

Valla senin disinda pek espri yapan yok Rehacim Smiley

reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #13 : Ağustos 23, 2006, 09:17:50 ÖS »

Abi bence biraz fazla rigidsin bu konularda. bak yabanci dil kullandim Smiley, oktay beyin kulagina gitmesin. disariya bu kadar acilmis birinin bu konularda daha ilimli bi tavri olmasi gerekir diye beklerdim.
yurtdisinda yasamak ve daha iyi hayat standardlarina ulasmak isteyenler vatan hainimidir senin gozunde?? veya CCF'daki Murat Tuzcu vatan hainimidir yoksa insanini memleketini iyi temsil eden bir Turk elcisimidir?
sinirlarin kalktigi su dunyamizda olaylara biraz daha yumusak bakmak lazim. Turkiye'yi elestirmekte bence vatana sayip sovmek olmuyor, dogrulariyla yanlislariyla herseyin konusulmasi lazim.
Olay doga meseleside degil Ulas abi, bircok sey var degerlendirilecek. Ben eminim burda yasayan cok buyuk bi cogunluk memleket hasreti icinde yasiyordur. Ama bak ozellikle Kanada'da iltica eden Kurt vatandaslarimizda var, iste onlar baya bi sovuyor, bikacina sahit oldum. Iskandinav ulkelerinden sonra en cok Kurt gocmen alan ulke Kanada.
Gecen bi olay basimiza geldi ailemizde, anlatayim, Bizim yazlikta serserinin teki, kurtlar vadisi vs. bilimum diziden etkilenmis tipik bir Turk genci, kardesimle munakasaya giriyor (kardesimde son derece uysal, agirbasli, arkadas canlisi bi cocuktur, kavgaci degildir) ve belinden silahi cikarip, namluya kursun verip, tehtid edip, kafasina silahin kabzasiyla 4-5 kez vurup, kanlar icinde kardesimi bayilmis bir sekilde orda birakiyor. ve sebepten gulunecek kadar komik. bizimkiler bu olaydan sonra tabi ellerinden geleni ardlarina koymuyorlar ve netice, koskoca bir hic! silah ortada yok gorgu tanigi yok yapilacak bisey yok. Bu olay Kuzey Amerika'da olsa en az 3-4 yil yerdi. Bizde nerdeeeee? orman kanunu! bu sadece ufacik tefecik bir ornek. Insani memleketinden sogutuyorlar. Topragini, insanini, memleketi svemek ayri bisey hukumeti, yasam standardlarini sevmeyip elestirmek veyahut yurtdisinda bu tarz sebeplerden dolayi yerlesmeye karar verip, ulkesine farkli bir kulvarda hizmet etmek ayri. Benim kizim onune gelenle yatsin kalksin vesaire ama oglumu bir serseri oldurecek seviyeye getirdiyse cezasini ceksin, guvenligim saglansin, huzurlu olayim. 
Her ne kadar biraz farkli kulvarlarda olsakta siyasi durusunu begeniyorum yani en azindan saygi duyuyorum, bir karakteri ve istikrari var. Malesef bircok kiside goremedigim bir ozellik bu.
Ben bu konulari internet orataminda tartismayi sevmiyorum ve dogruda bulmuyorum, cunku bu tarz konularda mimikler, ses tonlamalari daha bi onemli oluyor. Sen biraz igneleyici konusmussun diye cevap vermek istedim.
Dun aradim nobetteydin. Yine ararim bi ara,
reha
Genel Yürütücü

« Yanıtla #14 : Ağustos 23, 2006, 10:02:09 ÖS »

isin su acisida var. Kuzey amerika gocmenler ulkesi. Burda herkes kendi kimligini istedigi olcude koruyarak yasayabilir.
demek istedigin amerikan ozentisi tiplerse bende katiliyorum ama burdaki insanlarin belli bir olgunluga gelip bu karari mantikli sebeplerle verdigine eminim.
her ne kadar annem amerikali olsada benim icim disim katiksiz Turk ve Amerika'lilari benim kadar taniyipta (yani bilmeden atip tutanlardan degil) bu kadar gicik kapan pek fazla kisi yoktur.
Su anda aynen yaptigim gibi, insanimiza bu siteden yardimci olmaya calistigim gibi, daha karar vermemis olsamda, ilerde burda yasamayi tercih edersem eger ayni sekilde Turkiye'den gelenlere elimden gelen yardimi yapicagim, akademik bir pozisyondaysam egitimlerine katkida bulunacagim. bundan hic suphem yok. buda cok buyuk bir hizmet bence.
bu konuyla ilgili aklima gelenler simdilik bu kadar.
neyse artik Cleveland'a geldigimde karsilikli konusuruz bunlari Smiley

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: