Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6816 Mesaj 603 Konu- Gönderen: 1171 Üye - Son üye: cemb
Sayfa: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: NRMP (match) - 2008  (Okunma Sayısı 27627 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #135 : Ocak 21, 2008, 10:17:05 ÖS »

Cok tesekkurler arkadaslar... gelismelerden haberdar ederim Cheesy Aslinda Ulas'in da dedigi gibi amerikada her okulun her asamasinda IMG bulunabiliyor. Prep4usmle IMG forumunda Arjantinden bir arkadas var, Columbia'dan IV aldi bu sene, ama bu cocuk arjantinde noroloji uzmanligini almis senelerce arastirma yapmis bir eleman. Emory'den Hopkins'ten alan IMGler de var. NYU'dan IMG forumunda gorusme alan cikmadi, ulasin dedigine gore var demek ki ama millet bizim gibi ulu orta NYUdan gorusme aldim demiyor. Ama iste oraya gelmek icin ne gerekiyor bilmiyorum ama benim cok bir satacagim ozelligim yok. Bu durumda ben de muhabbeti koyulastirip Gulden'in de dedigi gibi ahbap olmaya calisiyorum fakulteyle Grin Bu gectigimiz hafta Georgetown Univ'de program direktoruyle yarim saat "Seinfeld" muhabbeti yaptik.. harikaydi yahu cok bayildim adamlarin sicakligina. Ama tabi sicaklik samimiyet baska is hayati baska, cok yuksek siralamiyacagim bir program Georgetown. Bu arada Turklerden Columbia, NYU, Hopkins, Harvard(MGH) gorusme alan biri de taniyorum.

Yani sonuc olarak her asamada her ulasilmaz denilen yerde IMG olsun Turk olsun bulabilirsiniz. Hatta arkadaslar sizle birsey paylasmak istiyorum; Turkler burdaki IMG genelinden cok daha egitim olarak ustun goruluyorlar. Bulundugum ve onceden Turk mezunlar vermis programlarda hep bu bana belirtildi. Zaten bu programlara cagrilmamda o eski mezunlarin geride kalan olumlu etkiler buyuk rol oynadi. Program direktorleri veya diger fakulte uyeleri, ben daha agzimi acip "narsisistik" bir sekilde kendi egitimimi ovmeye baslamadan, onlar dediler Turklerin egitimi cok iyi cok basarili Turkler var vs seklinde. Yine gecen hafta Univ of Maryland'deydim ve daha sabah program direktoru Dr Luber toplanti odasina girdi, herkeze hosgeldin dedi sonra da kendimizi kisaca tanitmamizi istedi... Ben o gun odadaki tek IMG'iydim, herkez "su okulda undergrad su okulda med school okudum" seklinde anlatti. Ben ise "Turkiyedenin, gecen sene med school'dan mezun oldum" dedim. Ve Dr Luber araya girip "Hacettepeden degil mi? Cok iyi egitim veren bir merkez, burda ordan mezun bas asistanlarimiz oldu. Onlari cok sevdik. Hacettepe'nin egitiminin cok iyi oldugunu biliyoruz" fln dedi. Tabi gururlanmakla birlikte Dr Luber'in orda bu aciklamayi yapma geregi duymasinda soyle bir gizli maksat oldugundan eminim; bir programin ozellikle de reputasyonu yuksek bir programin IMG cagirmasi reputasyonuna darbe olarak goruluyor amerikada, bu bir gercek! Hatta bulundugum bazi programlar IMGler ile AMGleri farkli gunlerde mulakata cagiriyorlardi. Bu 2 grubu karsilastirmak istemiyorlardi. Cunku gorusmede IMGlerin de oldugunu goren AMGnin program hakkinda olumsuz dusuncelere kapilmasini istemiyorlardi. Sonucta Dr Luber de ordaki diger AMGlere "bizim cagirdigimiz IMGler egitiminden emin oldugumuz okullardandir, endiselenmeyin" gibi bir anlam cikardim Smiley

Ne olursa olsun, hakli ve ya haksiz, insan sunu farkediyor; IMGlerin geneli cok basarili degiller, ben Hartford Hospital-IOL'de bunu gordum, psikoterapi dersine katildim ve o sirada gordugum IMGler vasat ve altiydi dogrusu! Derste dusuncelerini anlatmayi birakin cumle kurmakta zorlanan pg2 veya 3ler vardi! Dogrusu bir IMG olarak tabiki IMGlere ayrimcilik daha az yapilsin isterdim ama karsilastigim bazi programlarda gorduklerim genel olarak Turklerin IMGlerden cok daha ustun egitime ve ingilizce seviyesine sahip oldugu. Hartford Hospital normalde US News listesinde rank edilen bir okul ama bu listeye cok da bakmamak lazim. Bir kere community hospital olarak egitimi "clinical duties"e dayaniyor! Research, teaching, supervision ve lectures vasat. Oyle okullar gordum listede ama egitim yok oyle okullar var ki listede yok ama egitim cok daha iyi bu listedekilerden. Long Island Jewish Hospital bu listede bir yerlerde ama oyle basarili bir program ki bu listede ilk 10da olmasi lazim. Bu US News listesi sanki bana reseaarch yapan fakulteye gore siralanmis gibi geliyor. HH-IOL'nin bu anlamda cok iyi bir research klinigi ile affliasyonu var, program internet sitesinde bu affliasyonu satiyor surekli ama gelip gorusme gunu ogreniyorsunuz ki asistanlardan burda calisan yok! Neden diyorsun? PG4e kadar hic zamanlari yokmus ve burda bu research yapan fakulte bu konuda pek yardimci olmuyorlarmis.  PD ve chairman ile research konustum onlar bile umutsuz konustu.

Georgetown Univ'de yine Ege univ'den mezun bir ablamiz yolu acmis ve ordaki gorusmede chairman bu ablamizdan bahsetti, cok basariliydi dedi. Yine Georgetown'da Cerrahpasadan mezun diger bir ablamiz PG2 veya PG3(emin degilim) seviyesinde ve PD ile onun muhabbetini de yaptik. Sonuc olarak arkadaslar hepimiz iyi fakultelerden mezunuz, burda cerrahpasa hacettepe ve ege universitelerinin adi sadece benim duyduklarim. Kendinize guvenin, burda Turk  doktorlari cok iyi taniniyorlar, size hayal gibi gelecek bir okuldan gorusme teklifi alabiliyorsunuz sizden once bir Turk yolu acmissa.

Ben NYU teklifimi buna bagliyorum, NYU'da fakulte olan belkide amerikada Turk psikiyatristlerden en cok taninmis olan bir hocamiz var. Bu hocamiz da Uludag Universitesi mezunu mesela. 

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #136 : Ocak 23, 2008, 06:49:06 ÖÖ »

...DEVAM EDIYOR

Tabi gururlanmakla birlikte Dr Luber'in orda bu aciklamayi yapma geregi duymasinda soyle bir gizli maksat oldugundan eminim; bir programin ozellikle de reputasyonu yuksek bir programin IMG cagirmasi reputasyonuna darbe olarak goruluyor amerikada, bu bir gercek!

KESINLIKLE KATILMIYORUM BORACIM SANA BU KONUDA. BAGIRA BAGIRA DA SOYLUYORUM. TAMAM TAMAM SESIMI YUKSELTMEDIM.   YA  BU KONU YINE ILK BASTAKI KONUYA DONER. IMG ALANLAR VAR, ALMAYANLAR VAR PSIKIYATRI'DE. REPUTASYONUN YUKSEKLIGI ILE DE ILGISI OLAMAZ. ILK SIRADA REPUTASYONU OLAN PROGRAMLARA BAKTIGIN ZAMAN , IMG ALIP ALMAMASI ILE HIC ALAKASI YOKTUR GORECEKSIN. BU ISE HASTANE VE UNIVERSITE BAZINDA BAKALIM YAPTIGIN GENELLEMEYI DOGRU ELESTIRMEK ICIN. SIMDI AMERIKADA ILK SIRADA LISTELENEN HASTANELERE BAK, PSIKIYATRIYI BIR TARAFA BIRAKALIM. ILK SIRADA KIM VAR, JOHNS HOPKINS, IMG ALIR MI? HAYIR ! IKINCI SIRADA MAYO CLINIC IMG ALIR MI? AGZINA KADAR IMG DOLUDUR. DEVAM EDELIM, CLEVELAND CLINIC, AGZINA KADAR IMG DOLUDUR, UCLA AZ DA OLSA ALIR, MGH IMG ALMAZ VS VS. USNEWS SITESININ RANKINGLERI ILE SON 10 YILDIR SUREKLI EN TEPE YER ALAN 5 HASTANENIN IKI TANESI IMG DOLUDUR, BIR TANESI DE IMG LERE ACIKTIR. BUNU ILK 10 YAP AYNI ORANI GORURSUN. ILK 20 YAP YINE DEGISMEZ. TEK TEK USTUNDE DUSUNEBILIRIZ. YANI IMG ALMAK BIR HASTANENIN YA DA BIR PROGRAMIN REPUTASYNUNU ASLA DUSURMEZ, AMERIKAN TIBBI IMG LERE BAGIMLIDIR. VE BASA GURESEN COGU MERKEZ IMG LERE SIRTINI DONMEZ, BIR KOSULLA DONEBILIR. SINIRLI SAYIDAKI AMERIKAN MEZUNLARI TARAFINDAN ILGIYE DOYUYORSA IMG LERI TERCIH ETMEZ. AMERIKADAKI HASTANELERIN AMERIKAN MEZUNLARINI TERCIH ETMESI KADAR DOGAL BIR SEY DE OLAMAZ. IMG LER SORUNLARININ DA BERABERLERINDE GETIRIRLER , VIZE OLSUN, UYUM SORUNU OLSUN, DIL OLSUN, STANDARDIZASYON OLSUN BIR SORU RISK TASIR BIR IMG ALMAK. O NEDENLE AMERIKAN MEZUNLARINA DOYAN BIR MERKEZ, COK OZEL SARTLAR OLMADIKCA IMG ILE UGRASMAK ISTEMEZ PEK DOGAL OLARAK. IMG LER YETERSIZ OLDUGU ICIN, YA DA REPUTASYONUNU DUSURDUGU ICIN DEGIL. BUGUN AGZI BERABER IMG ILE DOLU OLAN MAYO CLINIC, AMERIKANIN EN UNLULERIN HASTANESIDIR. AMERIKAN BASKANLARI DAHIL. CLEVELAND CLINIC KEZA OYLE. NEW YORK'TAN, PHILADEPHIA'DAN 8 SAAT ARABA SURERLER CLEVELAND CLINIC'E GELIP DE IMG LERE MUAYENE OLMAK ICIN.  MGH VE HOPKINS'IN AMERIKAN MEZUNLARI TARAFINDAN DOYMASININ SEBEBI DE BENCE SEHIR FAKTORU. HICBIR AMERIKAN MEZUNU ROCHESTER'IN CAYIRLARINI KURULMUS BIR MAYO CLINIC'E GELMEK ISTEMIYOR, DUNYANIN EN UNLU HASTANESI BILE OLSA. YINE UNIVERSITY OF OKLAHOMA YI BASKA BIR ORNEK OLARAK ELE ALAYIM. COLUN ORTASINDA BIR UNIVERSITEDIR. AMA IMG ALMAZ. IMG LER BURAA BASVURMAZ BILE. BU DA DIGER UCTAN BIR ORNEKTIR. BILMEM ORNEKLERLE ANLATABILDIM MI?

YANI BEN IMG LERIN ALINMASININ REPUTASYONU DUSURDUGU YORUMUNA KATILMAMAKLA KALMIYORUM AYNI ZAMANDA SENI UYARMAK ISTIYORUM. SAKIN OLA KI TERCIHINI IMG ALAN YA DA ALMAYAN DIYEREK BUNU BIR KRITER YAPMAYASIN, CUNKU BUNUN PROGRAM KALITESIYLE NEREDEYSE HICBIR ALAKASI YOK. HEMEN HICBIR KRITERDE (AARASTIRMA, SOHRET, BILIMSEL AKTIVITE, EGITIM, USNEWS) IMG KONSANTRASYONU ILE ILGILI BIR KORELASYON YAKALAYAMAZSIN.

YENIDEN SHEPPARD PRATT'E DONERSEK. SHEPPARD PRATT PSIKIYATRIDE COK UNLU BIR HASTANE. DAHA DOGRUSU OYLEYMIS. PSIKODINAMIK ZAMANLARDA. CAG DEGISINCE BIR GERILEME YASAMIS, SONRA CAGA AYAK UYDURUP UMARYLAND ILE BAGLANTI KURUP HAYATTA KALMIS VE TEKRAR TOPARLAMIS.  PROGRAM DA COK COK IYI. AMA PROGRAM SEFININ KENDISININ TARZI PEK HOS DEGIL. SANA SOYLEDIKLERININ AYNISI BANA DA SOYLEDI, IMG LERLI TERCIH ETMIYORMUS GIBI BIR HAVA YARATIYOR AMA , PROGRAMDA NEREDEYSE 1/3 BELKI 1/2  IMG VARDIR, SORARSAN OGRENIRSIN. (BENIM SU ANKI SINIF ARKADASLARIMDAN BIRISININ ORDA YAKIN ARKADASI VAR, MUHABBETI GECIYOR ARADA)  BENCE PROGRAM SEFININ KENDISININ HOPKINS ILE ILGILI PROBLEMLERI VAR, BUNU DA ADAYLARA YANSITIYOR. CUNKU BALTIMORE'A GELEN AMERIKALILIN ILK TERCIHI HOPKINS OLUR, HOPKINS'IN ALMADIKLARI SHEPPARD PRATT'E KALIRLAR. O DA SUREKLI IKINCI TERCIH OLMANIN VERDIGI SIKINTIYI IMG LERDEN CIKARIYOR SANIRIM. BU BENIM YORUMUM. BOYLE KOMPLEKSLI KONUSMALAR YAPARAK IMG LERI ETKISI ALTINA ALIYOR. BIZIMLE GORUSMEYE GELEN YABANCILARIN COGU ORAYA DA BASVURUYORLAR, HEPSI DE BU ADAMLA ILGILI AYNI SEYI SOYLUYOR.

SONUC OLARAK SHEPPARD PRATT BAYAGI IMG ALAN BIR PROGRAMDIR. TEK TUK ALIYORUZ DIYE AKILLARINCA YUKSEK RANK ETTIRMEK ISTIYORLAR. BU TIP SEYLER SAHSEN BENI ADAY OLARAK SOGUTUYOR. SEN IYIYSEN, ZATEN YUKSEK RANK EDILIRSIN. IYI OLMANIN SARTI OLARAK "AZ IMG ALMAK"  GIBI SACMA BIR SEKILDE TAVLAMAYA CALISMAK HIC BIR ISTATISTIK KITABINDA DOGRU CIKAMAZ. BEN BU PROGRAMI TAHMIN EDEBILECEGIN UZERE ILK 3 E BILE YAZMADIM. AMA PROGRAM TAS GIBI PROGRAM O DA AYRI MESELE :-)

Hatta bulundugum bazi programlar IMGler ile AMGleri farkli gunlerde mulakata cagiriyorlardi. Bu 2 grubu karsilastirmak istemiyorlardi. Cunku gorusmede IMGlerin de oldugunu goren AMGnin program hakkinda olumsuz dusuncelere kapilmasini istemiyorlardi.

BEN DIGER ACIDAN BAKACAGIM. BU TIP AYAK OYUNLARI KISIEL BAZDA OLSA BILE, ACIKTAN VE BU AMACLA YAPILAMAZ DIYE DUSUNUYORUM. GORUSME TOPLANTILARININ NASIL BIR SEY OLDUGUNU GORSEYDIN BOYLE BIR OGRANIZASYONUN YAPILAMAYACAGINA SEN DE INANIRDIN. BIRINCISI ETIK DEGIL BU NEDENLE ETIK OLMAYAN BIRSEYI TUM GORUSME KOMITESINE DAYATMAZ COK ZOR, IKINCISI, YASAL SORUMLULUKLAR DOGURUR. BASVURAN ADAYLARIN HEPSI ESITTIR, BU TARZ BIR AYRIMCILIK YAPMAK DEDIGIM GIBI KISISEL BAZDA OLABILIR AMA BOYLESINE ORGANIZE BIR SEKILDE OLMASI MUMKUN DEGIL. YANI SEN TUTUP ADAYLARI DEGISK GUNLERE AYIRACAKSIN !!! OLACAK IS DEGIL. BUNU UYGULAMAYA KOYMAK BIR KERE SUCTUR. BOYLE BIR SUCU ORGANIZE OLARAK YAPABILMEK BU SISTEMDE MUMKUN OLAMAZ DIYE DUSUNUYORUM. EGER YAPILIYORSA BILE BASKA BIR GEREKCE ILE YAPILIYOR OLABILIR, KI YINE BUNU KULPUNA UYDURMAK COK ZOR. BENCE SANA GELEN BILGI YANLIS. YINE LUBER USULU BIR UCUZ NUMARANIN KURBANI OLMUS OLABILIRSIN. SAYET EGER DOGRU ISE BEN BU ISI BUGUNE KADAR HIC ANLAMAMISIM DIYE DUSUNURUM.

Sonucta Dr Luber de ordaki diger AMGlere "bizim cagirdigimiz IMGler egitiminden emin oldugumuz okullardandir, endiselenmeyin" gibi bir anlam cikardim Smiley

YA  yOK BEN KABUL ETMIYORUM BUNU  :-)  (NEYI KABUL ETTIM KI ZATEN BUGUN)
TABII BU BENIM FIKRIM. SEN DE COK TECRUBELISIN ARTIK, HAKLI DA OLABILIRSIN. BU ISLER SUREKLI DEGISIYOR. YANILIYORUMDUR BELKI DE. O ZAMAN ARTIK GOL KENARINDA SENINLE,  MATCH OLDUKTAN SONRA MANGALL YAPACAGIZ YA (SOZ VERDIN BAK !!!) O ZAMAN BENI IKNA EDERSIN (DUGUNE GELDIN YA ARTIK HER DAVETE GELECEKSIN KURTULUS YOK !!!!!!!)

BIR DE DIKKAT EDIYORUM DA, BU SEZGILERIN FALAN , GIZLI MAKSATLAR ARAMAN, SENIN YANINDA AMG LERE VERILEN PLANLI MESAJLAR FALAN,  SUREKLI IMG KARSITI HISLERININ KESKINLIGI? BU NE BORAAA !!! KENDINE GEL !!!  Cheesy BIRAZ PARANOYA MI KOKUYOR NEDIR YAV?  Grin BU IS BU KADAR KOMPLO GEREKTIREN BIR IS DEGIL KI BU BOYLE PLANLAR YAPILSIN, AMG LERE MESAJLAR VERILSIN , AYRI GUNLERE GORUSMEYE CAGRILSIN VS VS. GORUSME GUNLERI RASTGELE OLUYOR, SUREKLI DE DEGISIR, HER HAFTA MODIFIYE EDILEN BIR TAKVIMDE BU TIP BIR KOMPLUNUN YURUTULMESI BIR BASLI BASINA BIR KISININ ISI OLURDU HERHALDE. DIGER YANDAN RANK LISTELERI GAYET KISISEL VE ACIK SECIK FAKTORLERE GORE HAZIRLANIYOR, GEREKCELER NET VE ACIK OLUR GENELDE. SANA YA DA DIGER ADAYLARA KIMSE GIZLI MESAJ VERMEZ BENCE, SENDEN MI KORKACAK YA DA ORDAKI AMG DEN MI KORKACAK? GORUSTUGUN YERLER IYI YERLER, EN AZ 200-300 BASVURU ALAN YERLERDIR ORALAR, NE SANA BU KADAR IHTIYACI VAR NE DE MASANIN DIGER YANINDA OTURAN AMG'YE. BU ISIN BU KADAR DERIN DETAYLARLA YAPILABILECEGINE GERCEKTEN INANIYOR MUSUN? YANI OLAYI BIRAZ DA KARSIDAN GORMEYE CALISMAK LAZIM. SOYLE BIR OZETLEYEYIM TEKRAR. ADAYLARLA GORUSULUR, GORUSEN KISILER DEGERLENDIRME FORMLARINI GERI VERIRLER, AYNI HAFTA TOPLANILIR, RANK LISTESI TARTISMAYA ACILIR, KOMITEDEKI HERKES FIKRINI SOYLER, RANK LISTESI HER HAFTA GORUSULENLERIN ISTEYE EKLENMESIYLE HER HAFTA DEGISIR. ILK ASIL LISTE DE SUREKLI DEGISIR. AMG IMG TARTISMASI SOZ KONUSU BILE OLAMAZ.(UC DURUMLAR HARIC DIYEYIM BARI)  OLSA DA ACIKTAN ZIKREDILEMEZ BU TIP SEYLER. KONUSULURSA BILE PROGRAM SEFI VE YARDIMCISI TOPLANTI SONRASI KONUSULUYOR OLABILIR. MUTLAKA ARALARINDA BIR UST RAFINE DEGERLENDIRME YAPIYORLARDIR AMA BIR IMG RAHATSIZLIGI VARSA SONUNDA BUNU BASKA BIR GEREKCEYE SARARAK ORTAYA KOYARLAR HERHALDE. SONUCTA KOMITEDEKI HERKESIN ONUNDE YAPILIR BU GEREKCELENDIRME. GIZLI KAPAKLI IS OLAMAZ BU ISTE. OLSA BILE BAYAGI ZOR. OLMASINA GEREK DE YOK ZATEN BU TIP SEYLERE IHTIYAC YOK. IMG ISTEMIYORSA CAGIRMAZ ZATEN. OZETLE  ILLA KI SON KARARI VEREN BIRILERI OLUYOR ANCAK DEMEK ISTEDIGIM AMG DIR IMG DIR SIYAHTIR BEYAZDIR, BAS ORTULUDUR, BU GIBI SEYLER  OYLE ULU ORTA RANKING MASASINDA KONUSULAMAZ, ADAYLARIN OLDUGU MASADA BU TIP MESAJLARA YER VERILEMEZ VE AYRIMCILIK  KAPSAMINA GIRER VE KRITIK KONULARDIR, KARSI TARAFA DAVA ACMA HAKKI DOGURUYOR, BELLI YASAKLAR VAR, BELLI KURALLAR VAR. HER ISIN BIR RACONU VAR. SENINLE ILGILENIYORSA MESELA  ACIKCA SOYLERLER. SEN ONU ANLARSIN. YA DA BIR ASISTANA GOREV VERILIR, DOLAYLI OLARAK SONDAJ YAPILIR, AMA HER NASIL YAPILIRSA YAPILSIN, NETTIR BU IS. BENIM KENDI GORUSME TECRUBELERIM DE BOYLE OLDU, MASANIN DIGER TARAFINDAKI TECRUBELERIM DE BOYLE OLDU.  NIYE YALAN SOYLEYEYIM BEN SENIN  BU SURECTEKI GOZLEMLERINI BAZEN ASIRI SUPHECI BULUYORUM  VE BENCE COK ONEMLI OLMAYAN DETAYLARA ASIRI FIKSE BULUYORUM. BAK BENDEN SOYLEMESI, BU TAVRINI GORUSMEYE DE YANSITIYORSAN, KARSINDAKI ADAMLAR PSIKIYATRIST BUNU YAKALARLAR. VE "HE HAS AN ATTITUDE" DER GECERLER.BU DA HOS BIR SEY OLMAZ TABII. (O DA HOSLANMADIGIN YA DA RAHATSIZ OLDUGUN KISILER ICIN DOSYAYA YAZDIGIN RESMI JARGON GIBI BIR SEY.) SENIN GIBI SEKER BIR INSANA OYLE BIR SEY DEMELERINE IMKAN YOK YAHU !  Roll Eyes

SON BIR SEY BUNUNLA ILGILI, IMG ALINMAYACAKSA, ALINMAYACAKTIR, BU BASTAN KONUSULMASI LAZIM, GORUSMEYE DE CAGRILMAZ. ALINACAKSA YINE BASTAN BELIRLENIR. BU SENE 1 IMG ALALIM, 7 AMG ALALIM DIYE BIR SABLONU BENIM BILDIGIM BU SISTEMIN HICBIR YERINDE ACIKTAN UYGULAYAMAZSIN. UYGULAYACAKSAN BIR MANTIGA OTURTMAK LAZIM, O DA SALT IMG AMG AYRIMI YAPILARAK OLAMAZ, BASKA BIR RASYONEL GEREKCE BULUNMASI LAZIM. O KISMINI BEN BILEMIYORUM. CUNKU BIZIM PROGRAM IMG ALIYOR. ALINMAYAN BIR YERDE OLMADIGIM ICIN NASIL ALINIYOR ONU BILMIYORUM. ANCAK ORTADA GERCEKLERE BAKILDIGINDA YAP HEP YA HIC KURALI GENELDE GECERLI OLDUGUNDAN BU BENIM DUSUNDUGUM SISTEMLE ORTUSUYOR. YANI BASTAN KARAR VERILIYOR OLMASI VE GORUSMEYE CAGRILACAK ADAYLARIN EN BASINDAN ONA GORE SECILMESI , SONRASINDA RANK LSTESINDE AYRIMCILIK YAPMA ZAHMETINDEN KURTARIYOR KOMITEYI. EN BASTAN GORUSMEYE NEDEN CAGIRMADIGINI ACIKLAMAK KOLAYDIR, BINLERCE SEBEP BULABILIRSIN AMA SONRASINDA IMG DIYE RANK LISTESINDE AYAK OYUNLARI YAPMAK , CAGIRDIKTAN SONRA AMG LERE MESAJLAR VERMEK FALAN BANA COK UCUK GELIYOR. CUNKU KARARI VEREN BIR KOMITEDIR BU KOMITEDE ASISTANLARDAN TUT, BOLUM BASKANINA KADAR BIR SURU INSAN VARDIR. HERKESI ONUNDE AYRIMCILIK YAPMAK SISTEMIN DOGASINA AYKIRIDIR. BILMIYORUM BU ISI BIRAZ OLSUN DAHA AYDINLATABILIYOR MUYUM?  Huh

Ne olursa olsun, hakli ve ya haksiz, insan sunu farkediyor; IMGlerin geneli cok basarili degiller, ben Hartford Hospital-IOL'de bunu gordum, psikoterapi dersine katildim ve o sirada gordugum IMGler vasat ve altiydi dogrusu!

YINE ITIRAZIM VAR !!!! TERS TARAFIMDAN KALKTIM BUGUN KALBINI KIRARIM  Cool 

YA BIR DAKKA AMA BAK BIR SURU GENELLEME YAPMISSIN , COCUKLAR OKUYANLAR YANLIS ANLAMASIN. BIRINCISI HH-IOL PROGRAMI DOLDURMAKTA ZORLUK CEKEN BIR YER. BENIM BASVURDUGUM SENE 1 KISILIK ACIK BIRAKTI ! GECEN SENE NE OLDU BILMIYORUM ! YANI ORAYA TABIR YERINDEYSE, ELINI KOLUNU SALLAYAN IMG GIRIYOR. BU PROGRAMI KOTU YAPAR MI ? HAYIR TABII KI ! PROGRAM YALE ILE ARASTIRMA BAZINDA AFFILIYEDIR (OLIN RESEARCH INS) BU ARASTIRMA ENSTITUSUNUN BASINDA GODRFEY PERLSON DIYE BIR ADMA VAR , AYNI ANDA HEM YALE DE HEM HOPKINS DE PROFESOR. GORUNTULEME ALANLINDA COK ONEMLI CALISMALAR YAPIYOR. BU NEDENLE HH-IOL NIN UNU ARTIYOR. GECEN SENE ILK 25 ARASINDA CIKTI HH PSIKIYATRI SIRALAMASINDA. AMA BURAYA GIREN IMG LER AMERIKADA IMG LERI TEMSIL EDEMEZ. ASLA ! BUNUN ICIN DERSE GIRMEYE GEREK YOK KI. PROGRAM DOLMUYOR BILE. YANI SECECEK DURUMDA OLMAYAN BIR YERDEKI ASISTANLARI ORNEK ALIP DA AMERIKADAKI IMG LER YETERSIZ DERSEN BEN BUNA ITIRAZ EDERIM. BURDA BIZI OKUYAN BIR SURU OGRENCI VAR. BU KADAR BUYUK BIR GENELLEMEYI IOL UZERINDEN YAPMAYA KALKARSAN BU YAPABILECEGIN EN BUYUK DEGERLENDIRME HATALARINDAN BIRI OLUYOR. AYRICA IMG YETERLILIGI GIBI BURDA BELLI BIR SURE CALISTIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKEN DEGERLENDIRMELERI BENCE SU ANDA YAPMAMALISIN DIYORUM. BOSUNA EKSIK BILGIYLE  KAFANI KARISTIRIRSIN DIYE DUSUNUYORUM, BILMEM SEN NE DIYECEKSIN ? (MANGALI KAFAMA GECIRECEKSIN BU SEFER BILIYORUM Smiley

Derste dusuncelerini anlatmayi birakin cumle kurmakta zorlanan pg2 veya 3ler vardi! Dogrusu bir IMG olarak tabiki IMGlere ayrimcilik daha az yapilsin isterdim ama karsilastigim bazi programlarda gorduklerim genel olarak Turklerin IMGlerden cok daha ustun egitime ve ingilizce seviyesine sahip oldugu. Hartford Hospital normalde US News listesinde rank edilen bir okul ama bu listeye cok da bakmamak lazim. Bir kere community hospital olarak egitimi "clinical duties"e dayaniyor! Research, teaching, supervision ve lectures vasat. Oyle okullar gordum listede ama egitim yok oyle okullar var ki listede yok ama egitim cok daha iyi bu listedekilerden.

COK GUZEL !!!! ISTE ! AYNEN KATILIYORUM. USNEWS LISTESINI DIKKATE ALMA. SADECE REPUTASYON UZERINDE YAPILIR PSIKIYATRI DE , VE COGU ZAMAN GERCEK NITELIKLERIN BIR COGUNU GOZ ARDI EDEBILIR. LISTEYI BIRAK. BEN SENIN YERINDE OLSAM , COK TEMEL SEYLERE BAKARDIM. OREGIN ULUSLARARASI UN, OGRETIM UYESI SAYISI, SEHIR, UNIVERSITE BAGLANTISI GIBI. BU RANKINGLER COGU KIMSE ICIN BIRSEY IFADE ETMEZ. ORNEGIN BEN SENIN YERINDE OLSAM YALE I ILK SRAYA YAZARDIM. NYU'DA IYI BIR YER AMA SENIN GORUSTUGUN YERLER ARASINDA ACIK ARA LIDER OLACAK YER YALE'DIR. 300 E YAKIN OGREIM UYESI VAR, DUNYANIN HER NOKTASINDA BILINEN BIR ISMI VAR, BUNDAN SONRAKI HAYATINDA DUNYANIN NERESINDE OLURSA OL ATTIGIN HER ADIMDA  KULLANABILECEGIN BIR ISIM, NYU IYI BIR YER TABII, YALE DEN DAHA IYI DEGILDIR BENCE, ADI DA AMERIKA DISINDA YALE KADAR BILINIR DEGILDIR. AMERIKADAKI PSIKIYATRI PROGRAM SEFLERINNIN ONEMLI BIR KISMI YALE MEZNUDUR. (2 SENE ONCEKI BILGI, DEGISMISSE BLMEM)  SEHIR FAKTORU SENIN ICIN ONEMLI TABII AMA BEN SENIN YERINDE OLSAM, OMRUM BOYUNCA IHTISASIMI ALDIGIM YERIN ULUSLARARASI BILINIRLIGINI ON SIRAYA KOYARDIM , NEDEN BLIYO MUSUN, BIRINCISI AMERIKADA SU GORUSTUGUN YERLERI KASTEDIYORUM NERDE IHTISAS YAPARSAN YAP COK BUYUK FARKLAR OLMAYACAK SONUCTA, IKINCI OLARAK SEN GOCMENSIN, AMEIRKALI DEGILSIN, OKYANUSU ASIP BURAYA GELIYORSUN, OKYANUSUN DGER YANINDA DA ADI BILINEN BIR YERDEN MEZUN OLMAK BENCE COK SEYDEN DAHA ONEMLIDIR. SEN ZEHIR GIBI BIR INSANSIN, NEREYE GIDERSEN GIT BU ISI OGREIRSIN, EN IYI SEKLIYLE DE UYGULARSIN, SEHIR DE ALTI USTU 3-4 SENE KATLANACAGIN BIR YER, KOTU BILE OLSA. MADEM RANK LISTENI FORUMDA PAYLASIYORSUN (KI BENCE BU DA YANLIS, BU KRITIK BILGILERI BURALARDA PAYLASMAK DOGRU DEGIL, OZELLIKLE BASVURU SURECINDE) BENIM DE KATKI OLSUN, ZATEN TELEFONDA KONUSMUSTUK, BENCE GORUSTUKLERIN ARASINDA , REPUTASYON OLARAK DA, EGITIM OLARAK DA, ARASTIRMA OLARAK DA, KISACASI HEMEN HEMEN TUM KRITERLERDE (SEHIR HARIC) ACIK ARA LIDER OLAN PRGRAM YALE'DIR. BUNUN ISTEDIGINE SORABILIRSIN. HERKES AYNI SEYI SOYLER SANA. CUNKU AMERIKADA  PSIKIYATRIDE ARASTIRMADA, REPUTASYONDA VE EGITIMDE, MGH/Mclean VE UCLA DEN SONRA GELEN YER YALE BENCE OGRETIM UYESI SAYISI ACINDAN NYU ILK SIRADAKILERDEN BIRI AMA   YANI BENCE NYU DA COK IYI BIR YER AMA SEN ONUN KADAR IYI BASKA YERLERLE DE GORUSTUN BANA KALIRSA. NYU 'NUN EN ONEMLI OZELLIGI OGRETIM UYESI SAYISI OLARAK EN FAZLA OLAN ILK 2-3 YER ARASINDA DOGRUYSAM. BIR DE SADOCK'LAR ORDALAR. O NEDENLE  BAYAGI BILINIYOR. O ACIDAN COK UNLULER. AMA O DA TEK KRITER DEGIL KI. AMA ORNEGIN MOUNT SINAI BENCE EN AZ NYU KADAR  SOHRETLI BIR YER PSIKIYATRIDE. ALBERT EINSTEIN DA MESELA COK SAGLAM BIR YER. YANI TABII BUNLAR BENIM OYLE CALAKALEM DUSUNDUKLERIM, SEN EN IYISINI ZATEN DUSUNURSUN. BIZIM DE CORBADA TUZUMUZ OLUYORSA NE MUTLU.

Long Island Jewish Hospital bu listede bir yerlerde ama oyle basarili bir program ki bu listede ilk 10da olmasi lazim. Bu US News listesi sanki bana reseaarch yapan fakulteye gore siralanmis gibi geliyor.

HAYIR , REPUTASYONA GORE. AMERIKA CAPINDA PSKIYATRISTLERE FORMLAR YOLLANIYOR, VE SADECE ONLARIN AKLINDA KALDIGI SEKILDE LISTELENIYOR. USNEWS PSIKIUYATRI RANKINGLERI SADECE REPUTASYONDUR. HERHANGI BIR RAKAM,HESAP KITAP , SOZ KONUSU DEGLDIR. BU PSIKIYATRI ICIN BOYLE. O NEDENLE EVRENSEL KRITERLERI GOZ ONUNDE BULUNDURMAK EN DOGRU SEY.

HH-IOL'nin bu anlamda cok iyi bir research klinigi ile affliasyonu var, program internet sitesinde bu affliasyonu satiyor surekli ama gelip gorusme gunu ogreniyorsunuz ki asistanlardan burda calisan yok! Neden diyorsun? PG4e kadar hic zamanlari yokmus ve burda bu research yapan fakulte bu konuda pek yardimci olmuyorlarmis.  PD ve chairman ile research konustum onlar bile umutsuz konustu.

BU YALE AFFILIYASYONU DEDIGIM GIBI , EGITIM ILE ILGILI DEGIL. SADECE ARASTIRMA ILE ILGILI VE ORDAKI O PROF ILE ILGILI. DIPLOMAYA YANSIYAN BIR SEY YOK. SOYLEMISTIM YA GECTIGIMIZ AYLARDA.

Georgetown Univ'de yine Ege univ'den mezun bir ablamiz yolu acmis ve ordaki gorusmede chairman bu ablamizdan bahsetti, cok basariliydi dedi.

O ABLA BENIM COK YAKIN TANIDIMDIR. KENDISI SAYESINDE BIR SURU ISI BASARDIM. ISMINI VERMEYEREK BURDAN ONA BIR KEZ DAHA TESEKKUR EDIYORUM.

Yine Georgetown'da Cerrahpasadan mezun diger bir ablamiz PG2 veya PG3(emin degilim) seviyesinde ve PD ile onun muhabbetini de yaptik. Sonuc olarak arkadaslar hepimiz iyi fakultelerden mezunuz, burda cerrahpasa hacettepe ve ege universitelerinin adi sadece benim duyduklarim. Kendinize guvenin, burda Turk  doktorlari cok iyi taniniyorlar, size hayal gibi gelecek bir okuldan gorusme teklifi alabiliyorsunuz sizden once bir Turk yolu acmissa.

AYNEN OYLE. DAHA ONCE YOLU ACAN BIRISI DEGERLENDIRMENE AYNEN KATILIYORUM. BU DA YAKALANMASI GEREKEN ONEMLI BIR AYRNTI BENCE , BASVURULARDA, BASVURULACAK YERLERIN SECIMI KONUSUNDA.

Ben NYU teklifimi buna bagliyorum, NYU'da fakulte olan belkide amerikada Turk psikiyatristlerden en cok taninmis olan bir hocamiz var. Bu hocamiz da Uludag Universitesi mezunu mesela.

TURAN ITIL HOCA COK COK ESKILERDENDIR. BEN DE ZAMANINDA KENDISI ILE YAZISTIM BAYAGI. ONDAN DA ESKISI ISMET KARACAN.ORHAN OZTURK ILE AYNI  TAYFADAN. BU HOCALARIN DA BULUNMASI ONEMLI TABII, AMA SENIN DE SOYLDIGIN GIBI YAKIN ZAMANDA GIRMIS VE BASARI KAZANMIS INSANLAR DAHA BELIRLYICI OYLE DEGIL MI? bU ARADA EGER ILLA NYU ISTIYORSAN MUTLAKA GORUS TURAN HOCA ILE.  NOROLOJIYLE DAHA COK ILGILI AMA. ALZHEIMER ILE ILGILI ARASTIRMALARIYLE ILE BILINIYOR OLMASI LAZIM. YALAN OLMASIN, COK SICAK BIR INSANDIR. ONUN BIR TELEFONU COK SEYI DEGISTIRIR. BENCE ONUNLA MUTLAKA GORUSMEK LAZIM.

kal saglicakla, zafere kosar adim... Etleri sosa yatirdim. :-)

Bizi okuyan arkadaslara ve ozellikle psikiyatri dusunenlere cok faydali olabilecek detaylarin konusuldugu bu zengin yazismamizi takip eden herkese duyurulur  Roll Eyes hepsi benim kisisel dusuncelerimdi, forumun zenginligi olsun diye forum yneticilerinden Bora'nin da yuksek hosgorusune ve samimiyetimize dayanarak rahat rahat elestiriler yapip kendimce atip tuttum  Grin Attiklarimin ne kadarini tutar ya da ne kadarini geri atip kafami kirar onu bilemem  Grin (bu noktada benim de biraz paranoyak olmamda fayda var,Bora  bugune dek tanidigim en olumlu ve hosgorulu insanlardan biridir ve kendisini bugune kadar hic sinirlendiremedim, bir defada acisi cikacak diye korkuyorum) Kendisini goz dusunurken psikiyatriye bulastiran ve hayatini kaydiran kisilerden birisi olarak kendisinin aldigi birinci sinif psikiyatri gorusmeleriyle sadece ben degil hepimiz gurur duymaliyiz bence. Umarim layik oldugun birinci kalite programlardan birine yerlestikten sonra da bizi birakmazsin.

Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #137 : Ocak 23, 2008, 06:50:21 ÖÖ »

Boracim paylastiklarin cok guzel valla cok faydalaniyoruz hepimiz. Bu isi en iyi sekilde bitireceginden gonlune gore bir ihtisasa yerleseceginden ben adim kadar eminim. Aldigin gorusmeleri ve bu isi boyle basariyla goturusunu ben genellemelerden cok senin kendine bagliyorum, senin basarindir bu bence. Senin soylediklerine bazi katkilar yapmak istiyorum izin verirsen. Sohbet gibi olsun , senin yazdiklarini okudukca benim de lafa giresim geliyor yer yer kendi kendime konusacagima yazayim da herkes okusun diyorum sonra. Benim biraz cenem dusuk galiba Smiley

Asagiya aralara girdim buyuk harflerle. Sohbetimiz bol olsun.
Ya bu arada bunu ben bir mesaja sigdiramadim, Bora'nin uzun yazdiklarini alinti yapayim dedim olmadi. Ben de iki mesaja boldum, cevre kirliliginden (!) dolayi ozur dilerim....

Cok tesekkurler arkadaslar... gelismelerden haberdar ederim Cheesy Aslinda Ulas'in da dedigi gibi amerikada her okulun her asamasinda IMG bulunabiliyor. Prep4usmle IMG forumunda Arjantinden bir arkadas var, Columbia'dan IV aldi bu sene, ama bu cocuk arjantinde noroloji uzmanligini almis senelerce arastirma yapmis bir eleman. Emory'den Hopkins'ten alan IMGler de var. NYU'dan IMG forumunda gorusme alan cikmadi, ulasin dedigine gore var demek ki ama millet bizim gibi ulu orta NYUdan gorusme aldim demiyor.

BENCE BU FORUMLARA COK INANMA. BURDAKI POPULASYON GENELI YANSITMIYOR BENCE. BASARISIZ BIR POPULASYON GENELLIKLE BURALARA DUSUYOR. BU FORUMLARDA GENELLIKLE SIKAYET EDEN, ISTEDIGI GORUSMELERI ALAMAYAN, YA DA BEKLENTILERINI BULAMAYAN INSANLAR GIRIYOR. BEN BU FORUMLARDA YAZILANLARI OKUDUGUMDA, O KADAR ALAKASIZ VE GERCEKTEN O KADAR KOPUK YORUMLAR OKUYORUM KI, INANAMIYORUM. BU FORUMLARDAKILERIN COGU ISIN ISLEYISINI VE GERCEK KURALLARINI BILMEYEN BIR IMG GURUH COGUNLUKLA. O NEDENLE BEN KIMSEYE BU FORUMLARI TAVSIYE EDEMEYECEGIM. BU FORUMLARDAKI YALAN YALNIs BILGILERDEN ALIN SIZE BIR ORNEK : BIZIM BURAYA GORUSMEYE GELIP , ILK SIRAYA YAZAN BIR ARKADAS KABUL EDILMEYINCE GIDIP FORUMLARA , CLEVELAND CLINIC'TE CINSEL TERCIHLERE GORE ADAM SECILDIGINI , KENDISIYLE YAPILAN GORUSMELERDEN BIRINDE KENDISINE ESCINSELLERE OLAN YAKLASIMININ NE OLDUGU SORULDUGUNU  VE SOZDE KENDISININ VERDIGI CEVAPTAN OTURU KENDISNIN COK BASARILI OLDUGU HALDE SECILMEDIGINI YAZMIS. SIMDI BEN BURDA GORUSME KOMITESINDEYIM. ADAYlARLA GORUSUYORUM, TOPLANTILARA GIRIYORUM. BU IS AZ COK BILEN BIRISI OLARAK BU ARKADASIN YAZDIKLARININ OLMA IHTIMALININ HIC OLMADIGINDAN ADIM KADAR EMINIM. SIMDI GEL DE BUNU O YAZIYI OKUYANLARA ANLAT. BU ISI HIC BILMEYEN VE BASARISIZ OLAN IMG GURUHU SOLUGU FORUMLARDA ALIR GENELLIKLE. ATIP TUTAR. BILMEYEN DE BUNA INANIR. O NEDENLE YENIDEN TEKRAR EDEYIM, BU FORUMLARI COK DIKKATLI OKUMAK LAZIM. HATTA OKUMAYAN BIR SEY KAYBETMEZ BENCE. BEN BU ISE ILK GIRDIGIMDE, AMERIKA'YA ILK AYAGIMI BASTIGIMDA, O ZAMAN MGH'DE ASISTANLIK YAPAN BIR ABIM VARDI, MGH KANTININDE ARA ARA BULUSUR ONA SORULAR SORARDIM. O KADAR KORKUYORDUM VE O KADAR TECRUBESIZDIM KI SORULARIMI BIRIKTIRIR OYLE SORARDIM, UNUTMAYAYAIM DIYE. BANA ILK VERDIGI OGUT, "BU FORUMLARA GIRME", IKINCI OGUT ISE "SKORLARINI ORTALIKTA ILAN ETME" OLMUSTUR. BEN O ZAMAN BU SERT CIKISLARI ANLAMAMISTIM. ZAMAN GECTIKCE DEMEK ISTEDIKLERININ VE OGUTLERININ NE KADAR YERINDE OLDUGUNU SIMDI ANLIYORUM. BEN ONUN KADAR SERT CIKIP FORUMLARA GIRMEYIN DEMEYECEGIM AMA FAYDALI DA OLABILIYOR NADIREN DE OLSA. BIZIM FORUMU BUNLARIN DISINDA TUTUYORUM, CUNKU GEREK MISYON OLARAK GEREK DE POPULASYON OLARAK FARKLIYIZ. TEK BIR IMG GRUBU OLARAK YAZIYORUZ, VE PAYLASIMLARIMIZIN OZUTU BE IMG FORUMLARINDAN COK FARKLI.

Ama iste oraya gelmek icin ne gerekiyor bilmiyorum ama benim cok bir satacagim ozelligim yok. Bu durumda ben de muhabbeti koyulastirip Gulden'in de dedigi gibi ahbap olmaya calisiyorum fakulteyle Grin Bu gectigimiz hafta Georgetown Univ'de program direktoruyle yarim saat "Seinfeld" muhabbeti yaptik.. harikaydi yahu cok bayildim adamlarin sicakligina. Ama tabi sicaklik samimiyet baska is hayati baska, cok yuksek siralamiyacagim bir program Georgetown. Bu arada Turklerden Columbia, NYU, Hopkins, Harvard(MGH) gorusme alan biri de taniyorum.

ELBETTE. BENIM  YAKINDAN TANIDIGIM TURK BIR ABIM MGH PSIKIYATRIYI 2 SENE ONCE BITIRDI. SU ANDA DA HARVARD da OGRETIM UYESI. YINE BASKA BIR ABIM MGH COCUK PSIKIYATRISININ BITIRDI. O DA MGH de OGRETIM UYESI OLDU. YINE COLUMBIA'DAN IHTISAS ALAN TANIDIKLARIM OLMUSTU TURKLERDEN HARVARD'DA GOZLEMCILIK YAPARKEN.  HOPKINS'E GELINCE. BEN HOPKINSE BASVURU YAPTIGIMDA PROGRAM SEFI BANA PROGRAMIN KATALOGUNU YOLLADI. SON 10 SENENIN TUM ASISTANLARI ORDA VARDI. (BU KATALOG HALA ELIMDE) ICLERINDEN BIR TEK IMG VARDI O DA AVUSTRALYADAN GELMISTI. GORUSMEYE IMG CAGIRIYORLAR MI BILMIYORUM, AMA ALMADIKLARI KESIN.ZATEN 7 KISILIK BIR PROGRAM VE AMERIKALILARIN ILK TERCIHLERI ARASINDA YER ALIYOR. HOPKINS'IN DURUMU COLUMBIA'DAN FARKLI. COLUMBIA IMG ALAN YERLER ARASINDA, HARVARD ISE COK KARISIK, 4 PROGRAMI VAR, MGH VE LONGWOOD ALMIYOR COK NET BIR SEKILDE HEMEN HIC IMG YOK. (ESKIDEN COK VARMIS, PSIKIYATRININ DUSUS YASADIGI 80 LI YILLARDA, SU ANDAKI HARVARD PSIKIYATRIDE COK FAZLA IMG PROFESOR VAR VE O ZAMANLARDAN KALMA) LONGWOOD HARVARD BWH ASISTAN LISTESI WEB DE VAR, BIR TANE IMG BULAMAZSIN. MGH DE OYLE. COLUMBIA OYLE DEGIL AMA. COLUMBIA NIN PRESBTERIAN HASTANESI IMG LERE OLDUKCA ACIK BIR HASTANEDIR. SADECE BENIM KAFADAN SYABILECEGIM EN AZ 5 KISI VAR O HASTANEDE IHTISAS ALMIS.  SU AN BIR TANESI CLEVELAND'DA. EN AZ 5 TURK DE BU HASTANEDE KALICI STAFF KADROSUNDA. NYU'DAN MEZUN TURKLER VAR, BUNLARDAN BIRISI BEN BASVURDUGUM SENE ALBERT EINSTEIN'DE COCUK YAN DALI YAPIYORDU. BIR BAYANDI. ORDA HOCA OLAN TURKLER VAR. NYU 15 TANE HASTANE ILE AFFILIYE BIR PROGRAM. COK DAGINIK , O NEDENLE OGRETIM UYESI COK FAZLA. NEW YORK DA ZATEN YABANCI ALMAYAN PROGRAM YOK GIBI, O NEDENLE NYU YU BENCE HOPKINS VE MGH ILE AYNI KEFEDE DEGERLENDIREMEYIZ. NEW YORK DA YABANCILARA EN KAPALI YER BENIM BILDIGIM NEW YORK PRESBITERIAN HASTANESIDIR KI O BILE YABANCIDAN GECILMIYOR. USTELIK HEMEN TUM BRANSLARDA. BIR YABANCI OLARAK NEW YORK'DA NERESI OLURSA OLSUN BENCE GORUSME ALMAK ZATEN SUPRIZ DEGIL, AMERIKALILARIN HIC TERCIH ETMEDIKLERI BIR SEHIR NEW YORK. BIZE BASVURAN AMERIKALI ADAYLARLA EN SIK YAPTIGIM SOHBET "NE ISIN VAR CLEVELAND'DA, NEREYI ISTERSEN ORAYA GIREBILECEKKEN     
NIYE NEW YORK'A BOSTON'A, LOS ANGELES'A GITMIYORSUN" DIYE SORDUGUMDA, COK BASIT VE YALIN CEVAPLAR ALIYORUM. "NEW YORK MU? ASLA" . GIBI... ELBETTE MERAKLISI VARDIR.

IMG ALMAYANLAR ALANLAR KONUSNA GERI DONERSEK, IMG ALMAYANLAR ASLA ALMIYOR DIYE BIR SEY YOK. O DA AYRI KONU. (IMG DERKEN HANGI IMG DIYE ONU BELIRTMEK GEREK, BIN CESIT IMG VAR, O DA KONUNUN DIGER YONU AMA ORAYA GIRIP UZATMAYAYIM) ALIYORLAR AMA COK OZEL DURUMLARDA. SIMDI BU YUKARIDA SAYDIGIM TANIDIKLARIMIN HEPSININ OZEL DURUMLARI VAR. YANI BU ORNEKLER BIZIMLE AYNI DEGIL. BEN IMG DERKEN CIPLAK IMG DEN BAHSEDIYORUM. YANI TURKIYE'DE OKUMUS, AMERIKA TECRUBESI OLMAYAN, ELINI KOLUNU SALLAYARAK GELMIS, IKI UC GOZLEMCILIK YAPIP USMLE ALMIS BIR ADAYDAN BAHSEDIYORUM (YANI BEN VE BENIM GIBILERDEN :-))BENIM IMG DIYE TABIR ETTIGIM KISI TIPI BU. BU KONUDA COK FAZLA GENELLEME DE YAPMAK DOGRU OLMAZ. GAZI YASARGIL DE BIR IMG DIR. :-) IMG VAR, IMG VAR. HER IMG  ANI DEGILDIR. BEN BURDA IMG KULLANIRKEN VASIFSIZ IMG DEN BAHSEDIYORUM. BILIMSEL AKTIVITESI OLMAYAN, AMERIKAN VATANDASI OLMYAN, PHD OLMAYAN, US CLINICAL TECRUBESI OLMAYAN, YENI MEZUN, IKI UC AYDA 3-5 MEKTUP DENKLESTIRIP YUKSEK SKORLARDAN BASKA KOZU OLMAYAN BIR IMG TIPI. ISTE BU GENEL OLARAK BIZIM FORUMDKI PROFILE UYUYOR.

ISTE BU PROFIL O BAHSETTIGIMIZ IMG ALMAYAN GRUPTAN GORUSME PEK ALAMAZ. ALIYORSA O GRUP  IMG ALIYOR DEMEKTIR VE O GRUBA AIT DEGILDIR :-) BUNUN NEREDEYSE GENEL GECER BIR SEY OLDUGUNU BILE SOYLEYEBILIRIM. SAGLAMALARIYLA MEVCUTTUR. BOYLE BIR PROFILIN MGH DEN, HOPKINS'DEN, STANFORD'DAN YA DA DUKE'DEN GORUSME ALMASI COK ZOR MESELA. VARSA AKSINI DUYAN SOYLESIN. EGER OYLE BIR DURUM O TAKDIRDE, O PROGRAM DA IMG ALANLAR KATEGORISINE GIRER OTOMATIK OLARAK. CUNKU BAHSETTIGIM PROFIL EN CARESIZ IMG PROFILIDIR.(BIZLER YANI) BUNU GORUSMEYE CGAIRAN PROGRAMIN GERCEKTN IMG YE IHTIYACI VAR DEMEKTIR. 

"RESIDENCY" BASVURUSU KOMPETISYONU ILE "YAN DAL" KOMPETISOYNUNUN TAMAMEN FARKLI OLDUGUNU MUTLAKA USTUNE BASA BASAA SOYLEMEK LAZIM. MILETIN AKLI KARISMASIN. YAN DALLARIN COGUNA HEMEN HERYERDE GIRMEK COK DAHA KOLAYDIR PSIKIYATRIDE. IMG ALMAYAN YERLER DE YAN DALLARDA BU KURALI BOZARLAR. O AYRI BIR KONU ARTIK ONA SONRA GIRERIZ.
ASISTANLIK BASVURUSUNA GERI DONERSEK...
OZEL BASKA OZELLIKLER VARSA , YANI IMG OLMANIN ONUNE GECECEK BASKA YETILERI VARSA O DURUM BASKA. ONU KARISTIRMAMAK LAZIM.

CIPLAK IMG LERI ALAN YERLER VAR, ASLA ALMAYAN YERLER VAR. BUNLAR DA ASAGI YUKARI BELLI, YANI BEN BUNLARIN COGUNU BILIYORUM, SUREKLI DUYUYORUM. OZELLIKLE BU GORUSME KOMITESI VE GORUSMELERLE ILGILENDIGIM  SURE BOYUNCA ADAYLARLA YAPTIGIMIZ SOHBETLERDE , COK FAZLA BILGI KULAGIMA CALINIYOR. YANI EN TEPEDE RANK EDILEN PROGRAMLARDAN PSIKIYATRI ICIN KONUSURSAK KIMLER CIPLAK IMG ALMIYOR BEN BILIYORUM. MERAKLISINA SOYLERIM :-) YINE BEN HER DURUMDA HER YERE BASVURMAKTAN YANAYIM. NE OLACAGI BELLI OLMAZ. YANI BURASI IMG ALMIYOR DESELER BILE BASVURMAKTAN YANAYIM.

Yani sonuc olarak her asamada her ulasilmaz denilen yerde IMG olsun Turk olsun bulabilirsiniz. Hatta arkadaslar sizle birsey paylasmak istiyorum; Turkler burdaki IMG genelinden cok daha egitim olarak ustun goruluyorlar.

AYNEN KATILIYORUM. TURKLERIN REPUTASYONU COK IYI. IYI KI VURGULAMDIN BUNU. DUYDUK DUYMADIK DEMEYIN MILLET. CIDDEN SAGLAM BIR DOKTOR GRUBU ILE TEMSIL EDILIYORUZ AMERIKA'DA.

Bulundugum ve onceden Turk mezunlar vermis programlarda hep bu bana belirtildi. Zaten bu programlara cagrilmamda o eski mezunlarin geride kalan olumlu etkiler buyuk rol oynadi. Program direktorleri veya diger fakulte uyeleri, ben daha agzimi acip "narsisistik" bir sekilde kendi egitimimi ovmeye baslamadan, onlar dediler Turklerin egitimi cok iyi cok basarili Turkler var vs seklinde. Yine gecen hafta Univ of Maryland'deydim ve daha sabah program direktoru Dr Luber toplanti odasina girdi, herkeze hosgeldin dedi sonra da kendimizi kisaca tanitmamizi istedi... Ben o gun odadaki tek IMG'iydim, herkez "su okulda undergrad su okulda med school okudum" seklinde anlatti. Ben ise "Turkiyedenin, gecen sene med school'dan mezun oldum" dedim. Ve Dr Luber araya girip "Hacettepeden degil mi? Cok iyi egitim veren bir merkez, burda ordan mezun bas asistanlarimiz oldu. Onlari cok sevdik. Hacettepe'nin egitiminin cok iyi oldugunu biliyoruz" fln dedi.

LUBER ANLASILAN HER TURK'E AYNI SEYI SOYLUYOR. BEN SANA DAHA ONCE DE YAZMISTIM ONUNLA OLAN GORUSMEMIZI. CENK ABI ILE ECE ABLA ORDA BAS ASISTANLIK YAPTILAR. ALASILAN LUBER'I COK MEMNUN ETMISLER. Smiley ADAM HALA ANLATIYOR. 2 SENE ONCE BANA DA ANLATMISTI. YANLIZ ONLAR OARAY GIRDIKLERINDE IKINCI IHTISASI YAPIYORLARDI ONU DA UNUTMA. ASISTANLIGNA BASLAYINCA GORECEKSIN , ZORLUKLARI. :-)

DEVAMI DIGER MESAJDA...

Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #138 : Ocak 27, 2008, 12:43:04 ÖÖ »

Ulaşcim, eline saglik, ufak bi kitapcik yazmissin burada Grin Ben de 2. edisyonunu yazayim Wink Senin cevaplarinin altina alti cizgili bi sekilde yazacagim.

Boracim paylastiklarin cok guzel valla cok faydalaniyoruz hepimiz. Bu isi en iyi sekilde bitireceginden gonlune gore bir ihtisasa yerleseceginden ben adim kadar eminim. Aldigin gorusmeleri ve bu isi boyle basariyla goturusunu ben genellemelerden cok senin kendine bagliyorum, senin basarindir bu bence. Senin soylediklerine bazi katkilar yapmak istiyorum izin verirsen. Sohbet gibi olsun , senin yazdiklarini okudukca benim de lafa giresim geliyor yer yer kendi kendime konusacagima yazayim da herkes okusun diyorum sonra. Benim biraz cenem dusuk galiba Smiley

Asagiya aralara girdim buyuk harflerle. Sohbetimiz bol olsun.
Ya bu arada bunu ben bir mesaja sigdiramadim, Bora'nin uzun yazdiklarini alinti yapayim dedim olmadi. Ben de iki mesaja boldum, cevre kirliliginden (!) dolayi ozur dilerim....

Cok tesekkurler arkadaslar... gelismelerden haberdar ederim Cheesy Aslinda Ulas'in da dedigi gibi amerikada her okulun her asamasinda IMG bulunabiliyor. Prep4usmle IMG forumunda Arjantinden bir arkadas var, Columbia'dan IV aldi bu sene, ama bu cocuk arjantinde noroloji uzmanligini almis senelerce arastirma yapmis bir eleman. Emory'den Hopkins'ten alan IMGler de var. NYU'dan IMG forumunda gorusme alan cikmadi, ulasin dedigine gore var demek ki ama millet bizim gibi ulu orta NYUdan gorusme aldim demiyor.

BENCE BU FORUMLARA COK INANMA. BURDAKI POPULASYON GENELI YANSITMIYOR BENCE. BASARISIZ BIR POPULASYON GENELLIKLE BURALARA DUSUYOR. BU FORUMLARDA GENELLIKLE SIKAYET EDEN, ISTEDIGI GORUSMELERI ALAMAYAN, YA DA BEKLENTILERINI BULAMAYAN INSANLAR GIRIYOR. BEN BU FORUMLARDA YAZILANLARI OKUDUGUMDA, O KADAR ALAKASIZ VE GERCEKTEN O KADAR KOPUK YORUMLAR OKUYORUM KI, INANAMIYORUM. BU FORUMLARDAKILERIN COGU ISIN ISLEYISINI VE GERCEK KURALLARINI BILMEYEN BIR IMG GURUH COGUNLUKLA. O NEDENLE BEN KIMSEYE BU FORUMLARI TAVSIYE EDEMEYECEGIM. BU FORUMLARDAKI YALAN YALNIs BILGILERDEN ALIN SIZE BIR ORNEK : BIZIM BURAYA GORUSMEYE GELIP , ILK SIRAYA YAZAN BIR ARKADAS KABUL EDILMEYINCE GIDIP FORUMLARA , CLEVELAND CLINIC'TE CINSEL TERCIHLERE GORE ADAM SECILDIGINI , KENDISIYLE YAPILAN GORUSMELERDEN BIRINDE KENDISINE ESCINSELLERE OLAN YAKLASIMININ NE OLDUGU SORULDUGUNU  VE SOZDE KENDISININ VERDIGI CEVAPTAN OTURU KENDISNIN COK BASARILI OLDUGU HALDE SECILMEDIGINI YAZMIS. SIMDI BEN BURDA GORUSME KOMITESINDEYIM. ADAYlARLA GORUSUYORUM, TOPLANTILARA GIRIYORUM. BU IS AZ COK BILEN BIRISI OLARAK BU ARKADASIN YAZDIKLARININ OLMA IHTIMALININ HIC OLMADIGINDAN ADIM KADAR EMINIM. SIMDI GEL DE BUNU O YAZIYI OKUYANLARA ANLAT. BU ISI HIC BILMEYEN VE BASARISIZ OLAN IMG GURUHU SOLUGU FORUMLARDA ALIR GENELLIKLE. ATIP TUTAR. BILMEYEN DE BUNA INANIR. O NEDENLE YENIDEN TEKRAR EDEYIM, BU FORUMLARI COK DIKKATLI OKUMAK LAZIM. HATTA OKUMAYAN BIR SEY KAYBETMEZ BENCE. BEN BU ISE ILK GIRDIGIMDE, AMERIKA'YA ILK AYAGIMI BASTIGIMDA, O ZAMAN MGH'DE ASISTANLIK YAPAN BIR ABIM VARDI, MGH KANTININDE ARA ARA BULUSUR ONA SORULAR SORARDIM. O KADAR KORKUYORDUM VE O KADAR TECRUBESIZDIM KI SORULARIMI BIRIKTIRIR OYLE SORARDIM, UNUTMAYAYAIM DIYE. BANA ILK VERDIGI OGUT, "BU FORUMLARA GIRME", IKINCI OGUT ISE "SKORLARINI ORTALIKTA ILAN ETME" OLMUSTUR. BEN O ZAMAN BU SERT CIKISLARI ANLAMAMISTIM. ZAMAN GECTIKCE DEMEK ISTEDIKLERININ VE OGUTLERININ NE KADAR YERINDE OLDUGUNU SIMDI ANLIYORUM. BEN ONUN KADAR SERT CIKIP FORUMLARA GIRMEYIN DEMEYECEGIM AMA FAYDALI DA OLABILIYOR NADIREN DE OLSA. BIZIM FORUMU BUNLARIN DISINDA TUTUYORUM, CUNKU GEREK MISYON OLARAK GEREK DE POPULASYON OLARAK FARKLIYIZ. TEK BIR IMG GRUBU OLARAK YAZIYORUZ, VE PAYLASIMLARIMIZIN OZUTU BE IMG FORUMLARINDAN COK FARKLI.
Kesinlikle IMG forumlarinin bizi cok fazla yansitmadigina katiliyorum, Bence Turk IMGler cok daha idealist geliyoruz Amerikaya. Neresi olursa olsun diye gelmiyoruz bircok hint ve pakistanli gibi. Cunku bu adamlar ulkelerinde aylik 500dolar kazanan adamlar ve "mecburen geliyorlar" Amerikaya. Biz ise daha iyi egitim daha iyi hayat standartlari gibi hedeflerin pesinde kosurak geliyoruz. Bununla birlikle benim IMG forumlarindaki interaksiyonum ordaki basarili adamlarla birebir interaksiyon seklinde. Yani bu forumlardan surekli baglantida oldugun, hatta tanistigim surekli telefonda tecrubelerimizi paylastigimiz 6-7 kisi var. Bunlar en az benim kadar basarili insanlar. Ve dogrusu bana cok ama cok faydasi oldu.

Ama iste oraya gelmek icin ne gerekiyor bilmiyorum ama benim cok bir satacagim ozelligim yok. Bu durumda ben de muhabbeti koyulastirip Gulden'in de dedigi gibi ahbap olmaya calisiyorum fakulteyle Grin Bu gectigimiz hafta Georgetown Univ'de program direktoruyle yarim saat "Seinfeld" muhabbeti yaptik.. harikaydi yahu cok bayildim adamlarin sicakligina. Ama tabi sicaklik samimiyet baska is hayati baska, cok yuksek siralamiyacagim bir program Georgetown. Bu arada Turklerden Columbia, NYU, Hopkins, Harvard(MGH) gorusme alan biri de taniyorum.

ELBETTE. BENIM  YAKINDAN TANIDIGIM TURK BIR ABIM MGH PSIKIYATRIYI 2 SENE ONCE BITIRDI. SU ANDA DA HARVARD da OGRETIM UYESI. YINE BASKA BIR ABIM MGH COCUK PSIKIYATRISININ BITIRDI. O DA MGH de OGRETIM UYESI OLDU. YINE COLUMBIA'DAN IHTISAS ALAN TANIDIKLARIM OLMUSTU TURKLERDEN HARVARD'DA GOZLEMCILIK YAPARKEN.  HOPKINS'E GELINCE. BEN HOPKINSE BASVURU YAPTIGIMDA PROGRAM SEFI BANA PROGRAMIN KATALOGUNU YOLLADI. SON 10 SENENIN TUM ASISTANLARI ORDA VARDI. (BU KATALOG HALA ELIMDE) ICLERINDEN BIR TEK IMG VARDI O DA AVUSTRALYADAN GELMISTI. GORUSMEYE IMG CAGIRIYORLAR MI BILMIYORUM, AMA ALMADIKLARI KESIN.ZATEN 7 KISILIK BIR PROGRAM VE AMERIKALILARIN ILK TERCIHLERI ARASINDA YER ALIYOR. HOPKINS'IN DURUMU COLUMBIA'DAN FARKLI. COLUMBIA IMG ALAN YERLER ARASINDA, HARVARD ISE COK KARISIK, 4 PROGRAMI VAR, MGH VE LONGWOOD ALMIYOR COK NET BIR SEKILDE HEMEN HIC IMG YOK. (ESKIDEN COK VARMIS, PSIKIYATRININ DUSUS YASADIGI 80 LI YILLARDA, SU ANDAKI HARVARD PSIKIYATRIDE COK FAZLA IMG PROFESOR VAR VE O ZAMANLARDAN KALMA) LONGWOOD HARVARD BWH ASISTAN LISTESI WEB DE VAR, BIR TANE IMG BULAMAZSIN. MGH DE OYLE. COLUMBIA OYLE DEGIL AMA. COLUMBIA NIN PRESBTERIAN HASTANESI IMG LERE OLDUKCA ACIK BIR HASTANEDIR. SADECE BENIM KAFADAN SYABILECEGIM EN AZ 5 KISI VAR O HASTANEDE IHTISAS ALMIS.  SU AN BIR TANESI CLEVELAND'DA. EN AZ 5 TURK DE BU HASTANEDE KALICI STAFF KADROSUNDA. NYU'DAN MEZUN TURKLER VAR, BUNLARDAN BIRISI BEN BASVURDUGUM SENE ALBERT EINSTEIN'DE COCUK YAN DALI YAPIYORDU. BIR BAYANDI. ORDA HOCA OLAN TURKLER VAR. NYU 15 TANE HASTANE ILE AFFILIYE BIR PROGRAM. COK DAGINIK , O NEDENLE OGRETIM UYESI COK FAZLA. NEW YORK DA ZATEN YABANCI ALMAYAN PROGRAM YOK GIBI, O NEDENLE NYU YU BENCE HOPKINS VE MGH ILE AYNI KEFEDE DEGERLENDIREMEYIZ. NEW YORK DA YABANCILARA EN KAPALI YER BENIM BILDIGIM NEW YORK PRESBITERIAN HASTANESIDIR KI O BILE YABANCIDAN GECILMIYOR. USTELIK HEMEN TUM BRANSLARDA. BIR YABANCI OLARAK NEW YORK'DA NERESI OLURSA OLSUN BENCE GORUSME ALMAK ZATEN SUPRIZ DEGIL, AMERIKALILARIN HIC TERCIH ETMEDIKLERI BIR SEHIR NEW YORK. BIZE BASVURAN AMERIKALI ADAYLARLA EN SIK YAPTIGIM SOHBET "NE ISIN VAR CLEVELAND'DA, NEREYI ISTERSEN ORAYA GIREBILECEKKEN     
NIYE NEW YORK'A BOSTON'A, LOS ANGELES'A GITMIYORSUN" DIYE SORDUGUMDA, COK BASIT VE YALIN CEVAPLAR ALIYORUM. "NEW YORK MU? ASLA" . GIBI... ELBETTE MERAKLISI VARDIR.
Herkezin kisisel tercihi sonucta bazisi NY, NY diyor Wink Bazisi ise hizli sehir hayatindan baymis ve "NY mu? asla" diyebiliyor. Tabi bu arada Ulascim sen de biliyorsundur ama adaylarin her dedigine de inanmamak lazim. Mesela ben Boston'da gayet tiyatral bir sekilde "I love BOston, it is beautiful" diyebildim. Yine DC'de de "DC is gorgeous! Very neat city" dedim ama NY ile kiyaslamam bile bu 2sini. New York programlarina girmek isteyen AMGleri haliyle Columbia ve NYU aliyorlar. Ben bircok AMG ile tanisip onlarla da konustum ve mesela Long Island Jewish Hospital Manhattan'da olmadigi icin surekli AMGleri bu 2 programa kaybediyor. Ama LIJ "inatla da" IMGlere cok kapali davraniyor ve DO'lari tercih ediyor IMGlere. Bircok AMG NY programlarindan NYU veya Columbia'yi rank #1'e yazacaklarini soylediler. Boston'da tanistigim bir AMG hatun ise(sevgilisi Turkmus) bana LIJ'i NYU'a tercih edecegini soyledi, cok daha rahat bir program oldugu icin. Bu arada bu soyledigim kisiler guvendigim insanlarin dusunceleri. Bu hatun hatta baya yardimci oldu sagolsun, kendisinin ve NYU'da gorusmeye girmis arkadaslarinin emailini verdi. Sonucta bircok insandan da yorumlarini dinlemeyi tercih ediyorum cunku onemli bir karar olacak 4-5sene yasayacagim sehri ve programi secmek. Sehire tereddutsuz karar verdim ama program konusunda cok dusuncelerim var. Bir de tabi ne derece basarili sekilde kendimi temsil ettim NY program gorusmlerinde ondan da emin degilim.

NYU konum olarak Manhattandaki yerlesimi olarak Columbia'dan daha iyi goruluyor, Columbia'nin yerlestigi kliniklerinin cogu uptown manhattan ve ya harlem. Ama cok ilginc bir durum var, Columbia University Harlem bolgesinde surekli yeni kampus aciyor ve bu cevre icin "yeni ronesans" deniyor. Su anda bile buyuk bir Columbia kampus projesi var, Harlem giderek Bronx'a kayiyor. Benim NY'ta oturdugum ilk bolge de Columbia'nin apartmaniydi ve west 125te olmasina ragmen harika bir bolgeydi ogrencilerin takildigi.

IMG ALMAYANLAR ALANLAR KONUSNA GERI DONERSEK, IMG ALMAYANLAR ASLA ALMIYOR DIYE BIR SEY YOK. O DA AYRI KONU. (IMG DERKEN HANGI IMG DIYE ONU BELIRTMEK GEREK, BIN CESIT IMG VAR, O DA KONUNUN DIGER YONU AMA ORAYA GIRIP UZATMAYAYIM) ALIYORLAR AMA COK OZEL DURUMLARDA. SIMDI BU YUKARIDA SAYDIGIM TANIDIKLARIMIN HEPSININ OZEL DURUMLARI VAR. YANI BU ORNEKLER BIZIMLE AYNI DEGIL. BEN IMG DERKEN CIPLAK IMG DEN BAHSEDIYORUM. YANI TURKIYE'DE OKUMUS, AMERIKA TECRUBESI OLMAYAN, ELINI KOLUNU SALLAYARAK GELMIS, IKI UC GOZLEMCILIK YAPIP USMLE ALMIS BIR ADAYDAN BAHSEDIYORUM (YANI BEN VE BENIM GIBILERDEN :-))BENIM IMG DIYE TABIR ETTIGIM KISI TIPI BU. BU KONUDA COK FAZLA GENELLEME DE YAPMAK DOGRU OLMAZ. GAZI YASARGIL DE BIR IMG DIR. :-) IMG VAR, IMG VAR. HER IMG  ANI DEGILDIR. BEN BURDA IMG KULLANIRKEN VASIFSIZ IMG DEN BAHSEDIYORUM. BILIMSEL AKTIVITESI OLMAYAN, AMERIKAN VATANDASI OLMYAN, PHD OLMAYAN, US CLINICAL TECRUBESI OLMAYAN, YENI MEZUN, IKI UC AYDA 3-5 MEKTUP DENKLESTIRIP YUKSEK SKORLARDAN BASKA KOZU OLMAYAN BIR IMG TIPI. ISTE BU GENEL OLARAK BIZIM FORUMDKI PROFILE UYUYOR.
Kesinlikle katiliyorum, Hopkins de aliyor, MGH de aliyor. Aslinda almamis olan yok denebilir ama "cok nadir alanlar var" demek daha dogru heralde. O nadir adamlar ya cok ozel bir IMG olmak gerekiyor ya da programa "insider" olmak gerekiyor genellikle.

ISTE BU PROFIL O BAHSETTIGIMIZ IMG ALMAYAN GRUPTAN GORUSME PEK ALAMAZ. ALIYORSA O GRUP  IMG ALIYOR DEMEKTIR VE O GRUBA AIT DEGILDIR :-) BUNUN NEREDEYSE GENEL GECER BIR SEY OLDUGUNU BILE SOYLEYEBILIRIM. SAGLAMALARIYLA MEVCUTTUR. BOYLE BIR PROFILIN MGH DEN, HOPKINS'DEN, STANFORD'DAN YA DA DUKE'DEN GORUSME ALMASI COK ZOR MESELA. VARSA AKSINI DUYAN SOYLESIN. EGER OYLE BIR DURUM O TAKDIRDE, O PROGRAM DA IMG ALANLAR KATEGORISINE GIRER OTOMATIK OLARAK. CUNKU BAHSETTIGIM PROFIL EN CARESIZ IMG PROFILIDIR.(BIZLER YANI) BUNU GORUSMEYE CGAIRAN PROGRAMIN GERCEKTN IMG YE IHTIYACI VAR DEMEKTIR. 
Bazi programlar var IMG'e muhtaclar. AMG tercih etmiyor ve bunlar da IMGlere prematchlerle topluyorlar. MAtch'e mumkun oldugunca az kota birakmaya calisiyorlar. Cunku biliyorlar ki match'de o az kotayi bile dolduramaya bilirler. Bunun yaninda o "az da olsa IMG alan" programlar ise asla prematch teklif etmiyorlar. Bunu yasiyarak gordum, PD'lerden ve Chair'lardan da bu yorumu aldim. Prematch aldigim 4 program oldu, bunlardan en iyisini 6.siraya rank etmeyi dusunuyorum. Yani rahatlikla anliyorsunuz programi gorunce asistanlarla konusunca hersey ortaya cikiyor.

"RESIDENCY" BASVURUSU KOMPETISYONU ILE "YAN DAL" KOMPETISOYNUNUN TAMAMEN FARKLI OLDUGUNU MUTLAKA USTUNE BASA BASAA SOYLEMEK LAZIM. MILETIN AKLI KARISMASIN. YAN DALLARIN COGUNA HEMEN HERYERDE GIRMEK COK DAHA KOLAYDIR PSIKIYATRIDE. IMG ALMAYAN YERLER DE YAN DALLARDA BU KURALI BOZARLAR. O AYRI BIR KONU ARTIK ONA SONRA GIRERIZ.
ASISTANLIK BASVURUSUNA GERI DONERSEK...
OZEL BASKA OZELLIKLER VARSA , YANI IMG OLMANIN ONUNE GECECEK BASKA YETILERI VARSA O DURUM BASKA. ONU KARISTIRMAMAK LAZIM.

CIPLAK IMG LERI ALAN YERLER VAR, ASLA ALMAYAN YERLER VAR. BUNLAR DA ASAGI YUKARI BELLI, YANI BEN BUNLARIN COGUNU BILIYORUM, SUREKLI DUYUYORUM. OZELLIKLE BU GORUSME KOMITESI VE GORUSMELERLE ILGILENDIGIM  SURE BOYUNCA ADAYLARLA YAPTIGIMIZ SOHBETLERDE , COK FAZLA BILGI KULAGIMA CALINIYOR. YANI EN TEPEDE RANK EDILEN PROGRAMLARDAN PSIKIYATRI ICIN KONUSURSAK KIMLER CIPLAK IMG ALMIYOR BEN BILIYORUM. MERAKLISINA SOYLERIM :-) YINE BEN HER DURUMDA HER YERE BASVURMAKTAN YANAYIM. NE OLACAGI BELLI OLMAZ. YANI BURASI IMG ALMIYOR DESELER BILE BASVURMAKTAN YANAYIM.
SUNY'de Yale dedigimde chair sasirdi, Yale IMG cagiriyor muydu fln dedi. Bazi programlar digerlerini bilmiyorlar bile. Ben IMGlerin "en azindan psikiyatride" yeterli kriterlere sahip ise Hopkins'e de girecegini gordum. Hic almayanlar demek yanlis bence. Adam interviewa cagiriyorsa almayi dusunmus demektir. Hic almiyacaksa laf olsun diye Hopkins ve MGH adam cagirmaz. Yale, NYU, LIJ'de zaten IMG var onlari hic tartismiyorum bile.

Yani sonuc olarak her asamada her ulasilmaz denilen yerde IMG olsun Turk olsun bulabilirsiniz. Hatta arkadaslar sizle birsey paylasmak istiyorum; Turkler burdaki IMG genelinden cok daha egitim olarak ustun goruluyorlar.

AYNEN KATILIYORUM. TURKLERIN REPUTASYONU COK IYI. IYI KI VURGULAMDIN BUNU. DUYDUK DUYMADIK DEMEYIN MILLET. CIDDEN SAGLAM BIR DOKTOR GRUBU ILE TEMSIL EDILIYORUZ AMERIKA'DA.

Bulundugum ve onceden Turk mezunlar vermis programlarda hep bu bana belirtildi. Zaten bu programlara cagrilmamda o eski mezunlarin geride kalan olumlu etkiler buyuk rol oynadi. Program direktorleri veya diger fakulte uyeleri, ben daha agzimi acip "narsisistik" bir sekilde kendi egitimimi ovmeye baslamadan, onlar dediler Turklerin egitimi cok iyi cok basarili Turkler var vs seklinde. Yine gecen hafta Univ of Maryland'deydim ve daha sabah program direktoru Dr Luber toplanti odasina girdi, herkeze hosgeldin dedi sonra da kendimizi kisaca tanitmamizi istedi... Ben o gun odadaki tek IMG'iydim, herkez "su okulda undergrad su okulda med school okudum" seklinde anlatti. Ben ise "Turkiyedenin, gecen sene med school'dan mezun oldum" dedim. Ve Dr Luber araya girip "Hacettepeden degil mi? Cok iyi egitim veren bir merkez, burda ordan mezun bas asistanlarimiz oldu. Onlari cok sevdik. Hacettepe'nin egitiminin cok iyi oldugunu biliyoruz" fln dedi.

LUBER ANLASILAN HER TURK'E AYNI SEYI SOYLUYOR. BEN SANA DAHA ONCE DE YAZMISTIM ONUNLA OLAN GORUSMEMIZI. CENK ABI ILE ECE ABLA ORDA BAS ASISTANLIK YAPTILAR. ALASILAN LUBER'I COK MEMNUN ETMISLER. Smiley ADAM HALA ANLATIYOR. 2 SENE ONCE BANA DA ANLATMISTI. YANLIZ ONLAR OARAY GIRDIKLERINDE IKINCI IHTISASI YAPIYORLARDI ONU DA UNUTMA. ASISTANLIGNA BASLAYINCA GORECEKSIN , ZORLUKLARI. :-)

DEVAMI DIGER MESAJDA...

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #139 : Ocak 27, 2008, 01:27:03 ÖÖ »

... DEVAM EDIYORUM(Ulascim en son ilkmesajlari sileriz boylece kirlilik de olmaz ve soru-cevap gibi guzel olur)

...DEVAM EDIYOR

Tabi gururlanmakla birlikte Dr Luber'in orda bu aciklamayi yapma geregi duymasinda soyle bir gizli maksat oldugundan eminim; bir programin ozellikle de reputasyonu yuksek bir programin IMG cagirmasi reputasyonuna darbe olarak goruluyor amerikada, bu bir gercek!

KESINLIKLE KATILMIYORUM BORACIM SANA BU KONUDA. BAGIRA BAGIRA DA SOYLUYORUM. TAMAM TAMAM SESIMI YUKSELTMEDIM.   YA  BU KONU YINE ILK BASTAKI KONUYA DONER. IMG ALANLAR VAR, ALMAYANLAR VAR PSIKIYATRI'DE. REPUTASYONUN YUKSEKLIGI ILE DE ILGISI OLAMAZ. ILK SIRADA REPUTASYONU OLAN PROGRAMLARA BAKTIGIN ZAMAN , IMG ALIP ALMAMASI ILE HIC ALAKASI YOKTUR GORECEKSIN. BU ISE HASTANE VE UNIVERSITE BAZINDA BAKALIM YAPTIGIN GENELLEMEYI DOGRU ELESTIRMEK ICIN. SIMDI AMERIKADA ILK SIRADA LISTELENEN HASTANELERE BAK, PSIKIYATRIYI BIR TARAFA BIRAKALIM. ILK SIRADA KIM VAR, JOHNS HOPKINS, IMG ALIR MI? HAYIR ! IKINCI SIRADA MAYO CLINIC IMG ALIR MI? AGZINA KADAR IMG DOLUDUR. DEVAM EDELIM, CLEVELAND CLINIC, AGZINA KADAR IMG DOLUDUR, UCLA AZ DA OLSA ALIR, MGH IMG ALMAZ VS VS. USNEWS SITESININ RANKINGLERI ILE SON 10 YILDIR SUREKLI EN TEPE YER ALAN 5 HASTANENIN IKI TANESI IMG DOLUDUR, BIR TANESI DE IMG LERE ACIKTIR. BUNU ILK 10 YAP AYNI ORANI GORURSUN. ILK 20 YAP YINE DEGISMEZ. TEK TEK USTUNDE DUSUNEBILIRIZ. YANI IMG ALMAK BIR HASTANENIN YA DA BIR PROGRAMIN REPUTASYNUNU ASLA DUSURMEZ, AMERIKAN TIBBI IMG LERE BAGIMLIDIR. VE BASA GURESEN COGU MERKEZ IMG LERE SIRTINI DONMEZ, BIR KOSULLA DONEBILIR. SINIRLI SAYIDAKI AMERIKAN MEZUNLARI TARAFINDAN ILGIYE DOYUYORSA IMG LERI TERCIH ETMEZ. AMERIKADAKI HASTANELERIN AMERIKAN MEZUNLARINI TERCIH ETMESI KADAR DOGAL BIR SEY DE OLAMAZ. IMG LER SORUNLARININ DA BERABERLERINDE GETIRIRLER , VIZE OLSUN, UYUM SORUNU OLSUN, DIL OLSUN, STANDARDIZASYON OLSUN BIR SORU RISK TASIR BIR IMG ALMAK. O NEDENLE AMERIKAN MEZUNLARINA DOYAN BIR MERKEZ, COK OZEL SARTLAR OLMADIKCA IMG ILE UGRASMAK ISTEMEZ PEK DOGAL OLARAK. IMG LER YETERSIZ OLDUGU ICIN, YA DA REPUTASYONUNU DUSURDUGU ICIN DEGIL. BUGUN AGZI BERABER IMG ILE DOLU OLAN MAYO CLINIC, AMERIKANIN EN UNLULERIN HASTANESIDIR. AMERIKAN BASKANLARI DAHIL. CLEVELAND CLINIC KEZA OYLE. NEW YORK'TAN, PHILADEPHIA'DAN 8 SAAT ARABA SURERLER CLEVELAND CLINIC'E GELIP DE IMG LERE MUAYENE OLMAK ICIN.  MGH VE HOPKINS'IN AMERIKAN MEZUNLARI TARAFINDAN DOYMASININ SEBEBI DE BENCE SEHIR FAKTORU. HICBIR AMERIKAN MEZUNU ROCHESTER'IN CAYIRLARINI KURULMUS BIR MAYO CLINIC'E GELMEK ISTEMIYOR, DUNYANIN EN UNLU HASTANESI BILE OLSA. YINE UNIVERSITY OF OKLAHOMA YI BASKA BIR ORNEK OLARAK ELE ALAYIM. COLUN ORTASINDA BIR UNIVERSITEDIR. AMA IMG ALMAZ. IMG LER BURAA BASVURMAZ BILE. BU DA DIGER UCTAN BIR ORNEKTIR. BILMEM ORNEKLERLE ANLATABILDIM MI?
Ulascim ben IMG cagirmanin reputasyonuna damga olarak goruldugunu artik su goturmez bir gercek olarak goruyorum. Neden dersen... oncelikle ben SDN forumlarindan birkac AMG ile surekli gorusurken ayni donemde aldigimiz IV tarihlerinin tamamen farkli oldugunu farkettim. AMGlere verilen ve IMGlere verilen tarihler farkliydi. Bazi programlar var IMGlere o kadar mecburlar ki surusuyla IMG cagiriyorlar ve tarihleri ayirmakta zorlaniyorlar anlasilan, mesela Westchester'da sabah 8 gibi saat verildi bana, gittim ve diger 4-5 IMG aday ile bulustum. Bu arada WEstchester benim eylul ortasi gibi aldigim ilk IVlerden biridir. Herneyse sonradan ogrendik ki 11 gibi baska bir gorusme seansi daha ayarlanmis ve ne tesaduf bu adamlarin hepsi AMG idi. Ki sabah 8te Westchester gibi NYdan 1 saat mesafedeki bir kasabaya ulasmak icin 4.30 gibi uyandigimi da eklemek istiyorum. Benim gibi diger IMGlere de sadece bu saat verilmisti. Bu diger AMGlerle interaksiyonumuz koridorda karsilasmak vasitasiyla oldu. Ama ben iste hemen girip tanistim adamlarla ve hepsinin AMG olmasi ilgincti dogrusu. Ayni sekilde IMGlerin cok ama cok iyi olmadikca belli programlar tarafindan cagrilmiyacaklarini PDler bile soyluyorlar, IMG cagirmanin "stigma" oldugunu kendileri de kabul ediyorlar. Yine AMGlerin de bu adamlarla beraber girdigim gorusmlerde "How many IMGs do you take per class?" gibi sorular sormalari ve bu sorulara chief residentlarin "We rarely and only interview with the best IMGs. The ones we have are very qualified IMGs." gibi laflarla programi ve IMG politikasini savunduklarini duydum.
Dr Luber'in tavrina geri donersek; o konusmayi yaptigindaki AMGlere hitap etme sekli, onlara konusuyor gibi gozlerine bakmasi, benden cok anlattiklarina onlarin inanmasini isitiyormus gibi bastira bastira bu IMGlerin chief olduklarini ve sevildiklerini tekrar fakulte olarak geri almak isteyecekleri kalitede IMGler olduklarini belirtmesi dikkatimden kacmadi. Hani muhabbet bu 2 Turk asistan uzerinden acildiysa bile sonra IMGlerin kaliteli IMGler olacaklari seklinde devam etti. Programa kabul alacak IMGlerin tip fakultelerinin cok iyi oldugu bilinen fakulteler oldugu uzerinde durdu. Yani ben de az biraz analiz yapiyorum artik  Wink

YANI BEN IMG LERIN ALINMASININ REPUTASYONU DUSURDUGU YORUMUNA KATILMAMAKLA KALMIYORUM AYNI ZAMANDA SENI UYARMAK ISTIYORUM. SAKIN OLA KI TERCIHINI IMG ALAN YA DA ALMAYAN DIYEREK BUNU BIR KRITER YAPMAYASIN, CUNKU BUNUN PROGRAM KALITESIYLE NEREDEYSE HICBIR ALAKASI YOK. HEMEN HICBIR KRITERDE (AARASTIRMA, SOHRET, BILIMSEL AKTIVITE, EGITIM, USNEWS) IMG KONSANTRASYONU ILE ILGILI BIR KORELASYON YAKALAYAMAZSIN.
Kesinlikle IMG alan almayan durumuna bakarak rank listesi yapmiyacagim. Nereyi en cok istiyorsam. Hatta reputasyon denen bas agrisi olmamis olsa cok daha rahat karar verebilcektim.

YENIDEN SHEPPARD PRATT'E DONERSEK. SHEPPARD PRATT PSIKIYATRIDE COK UNLU BIR HASTANE. DAHA DOGRUSU OYLEYMIS. PSIKODINAMIK ZAMANLARDA. CAG DEGISINCE BIR GERILEME YASAMIS, SONRA CAGA AYAK UYDURUP UMARYLAND ILE BAGLANTI KURUP HAYATTA KALMIS VE TEKRAR TOPARLAMIS.  PROGRAM DA COK COK IYI. AMA PROGRAM SEFININ KENDISININ TARZI PEK HOS DEGIL. SANA SOYLEDIKLERININ AYNISI BANA DA SOYLEDI, IMG LERLI TERCIH ETMIYORMUS GIBI BIR HAVA YARATIYOR AMA , PROGRAMDA NEREDEYSE 1/3 BELKI 1/2  IMG VARDIR, SORARSAN OGRENIRSIN. (BENIM SU ANKI SINIF ARKADASLARIMDAN BIRISININ ORDA YAKIN ARKADASI VAR, MUHABBETI GECIYOR ARADA)  BENCE PROGRAM SEFININ KENDISININ HOPKINS ILE ILGILI PROBLEMLERI VAR, BUNU DA ADAYLARA YANSITIYOR. CUNKU BALTIMORE'A GELEN AMERIKALILIN ILK TERCIHI HOPKINS OLUR, HOPKINS'IN ALMADIKLARI SHEPPARD PRATT'E KALIRLAR. O DA SUREKLI IKINCI TERCIH OLMANIN VERDIGI SIKINTIYI IMG LERDEN CIKARIYOR SANIRIM. BU BENIM YORUMUM. BOYLE KOMPLEKSLI KONUSMALAR YAPARAK IMG LERI ETKISI ALTINA ALIYOR. BIZIMLE GORUSMEYE GELEN YABANCILARIN COGU ORAYA DA BASVURUYORLAR, HEPSI DE BU ADAMLA ILGILI AYNI SEYI SOYLUYOR.

SONUC OLARAK SHEPPARD PRATT BAYAGI IMG ALAN BIR PROGRAMDIR. TEK TUK ALIYORUZ DIYE AKILLARINCA YUKSEK RANK ETTIRMEK ISTIYORLAR. BU TIP SEYLER SAHSEN BENI ADAY OLARAK SOGUTUYOR. SEN IYIYSEN, ZATEN YUKSEK RANK EDILIRSIN. IYI OLMANIN SARTI OLARAK "AZ IMG ALMAK"  GIBI SACMA BIR SEKILDE TAVLAMAYA CALISMAK HIC BIR ISTATISTIK KITABINDA DOGRU CIKAMAZ. BEN BU PROGRAMI TAHMIN EDEBILECEGIN UZERE ILK 3 E BILE YAZMADIM. AMA PROGRAM TAS GIBI PROGRAM O DA AYRI MESELE :-)
Buna kesinlikle katilmiyacagim. Neden dersen; oncelikle benim Dr Luber ile olan gorusmem tamamen bu tavirdan farkliydi. Aynen sunu soyledi bana; "Bora biz prematch veren bir program degiliz ama seni yuksek rank edecegimizi bilmeni istiyorum"(az cok bunu soylerken ne kadar samimi oldugunu anlayabiliyorum artik PDlerin). Tabi ben de ayni sekilde cevap verdikten sonra, ne kadar bu programi cok yuksek rank etmiyecek olsam bile, sadece ilgi gosteriyormus olmak icin onun samimiyetini kontrol etmek icin su soruyu sordum; "Sunu merak ediyorum. IMG aliyor musunuz gercekten de? Yani IMGleri yuksek rank ediyor musunuz gercekten de?" Bunu sorarken "kucuk emrah ezik IMG modunda" sunu da ekledim "IMG derken Karayip mezunlarini kastetmiyorum. Benim gibi amerikada herhangibir klinik tecrubesi olmamis bir IMGden bahsediyorum" dedim. Ve Luber o sirada benim cok ilgilendigimi dusunup defansini indirdi bence "tabiki IMG aliyoruz. Su anda da var bak resident kadromuzda surdan surdan gelmis IMGler. Ayrica aldigimiz Turkleri de sen biliyorsun." dedi. Yani burda yaratmaya calistigim suni ortam suydu; "Ben Bora, bu programin bana gore girilmesi cok zor bir program oldugunu dusunuyorum. Cok ezik bakislarla bakarak bu soruyu sordum. Olumlu bir cevap alinca da cok sevinmis gibi 32 dis sirittim. Sonra odadan cikarken de oyle siki bir el siktim ki uzun sure unutamamistir" Grin Olay tiyatral bence, 2 tarafta tiyatro oynuyor, onemli olan diger tarafa rol yapmiyormus imaji vererek diger tarafin da maskesini dusurmek ve gercekleri duymak.

Hatta bulundugum bazi programlar IMGler ile AMGleri farkli gunlerde mulakata cagiriyorlardi. Bu 2 grubu karsilastirmak istemiyorlardi. Cunku gorusmede IMGlerin de oldugunu goren AMGnin program hakkinda olumsuz dusuncelere kapilmasini istemiyorlardi.

BEN DIGER ACIDAN BAKACAGIM. BU TIP AYAK OYUNLARI KISIEL BAZDA OLSA BILE, ACIKTAN VE BU AMACLA YAPILAMAZ DIYE DUSUNUYORUM. GORUSME TOPLANTILARININ NASIL BIR SEY OLDUGUNU GORSEYDIN BOYLE BIR OGRANIZASYONUN YAPILAMAYACAGINA SEN DE INANIRDIN. BIRINCISI ETIK DEGIL BU NEDENLE ETIK OLMAYAN BIRSEYI TUM GORUSME KOMITESINE DAYATMAZ COK ZOR, IKINCISI, YASAL SORUMLULUKLAR DOGURUR. BASVURAN ADAYLARIN HEPSI ESITTIR, BU TARZ BIR AYRIMCILIK YAPMAK DEDIGIM GIBI KISISEL BAZDA OLABILIR AMA BOYLESINE ORGANIZE BIR SEKILDE OLMASI MUMKUN DEGIL. YANI SEN TUTUP ADAYLARI DEGISK GUNLERE AYIRACAKSIN !!! OLACAK IS DEGIL. BUNU UYGULAMAYA KOYMAK BIR KERE SUCTUR. BOYLE BIR SUCU ORGANIZE OLARAK YAPABILMEK BU SISTEMDE MUMKUN OLAMAZ DIYE DUSUNUYORUM. EGER YAPILIYORSA BILE BASKA BIR GEREKCE ILE YAPILIYOR OLABILIR, KI YINE BUNU KULPUNA UYDURMAK COK ZOR. BENCE SANA GELEN BILGI YANLIS. YINE LUBER USULU BIR UCUZ NUMARANIN KURBANI OLMUS OLABILIRSIN. SAYET EGER DOGRU ISE BEN BU ISI BUGUNE KADAR HIC ANLAMAMISIM DIYE DUSUNURUM.
Yukarda yazdigim gibi bu gayet uygulanan bir metod Ulascim. CC bunu uygulamiyor anladigim kadariyla ama PD ne kadar obsesifse o derece bu isleri organize eder. Ayri tarihler verir ya da ayni gun icinde farkli saatlerde bulusturur.

Sonucta Dr Luber de ordaki diger AMGlere "bizim cagirdigimiz IMGler egitiminden emin oldugumuz okullardandir, endiselenmeyin" gibi bir anlam cikardim Smiley

YA  yOK BEN KABUL ETMIYORUM BUNU  :-)  (NEYI KABUL ETTIM KI ZATEN BUGUN)
TABII BU BENIM FIKRIM. SEN DE COK TECRUBELISIN ARTIK, HAKLI DA OLABILIRSIN. BU ISLER SUREKLI DEGISIYOR. YANILIYORUMDUR BELKI DE. O ZAMAN ARTIK GOL KENARINDA SENINLE,  MATCH OLDUKTAN SONRA MANGALL YAPACAGIZ YA (SOZ VERDIN BAK !!!) O ZAMAN BENI IKNA EDERSIN (DUGUNE GELDIN YA ARTIK HER DAVETE GELECEKSIN KURTULUS YOK !!!!!!!)
Yukarda yazmistim, yanlis yere yazmisim.

BIR DE DIKKAT EDIYORUM DA, BU SEZGILERIN FALAN , GIZLI MAKSATLAR ARAMAN, SENIN YANINDA AMG LERE VERILEN PLANLI MESAJLAR FALAN,  SUREKLI IMG KARSITI HISLERININ KESKINLIGI? BU NE BORAAA !!! KENDINE GEL !!!  Cheesy BIRAZ PARANOYA MI KOKUYOR NEDIR YAV?  Grin BU IS BU KADAR KOMPLO GEREKTIREN BIR IS DEGIL KI BU BOYLE PLANLAR YAPILSIN, AMG LERE MESAJLAR VERILSIN , AYRI GUNLERE GORUSMEYE CAGRILSIN VS VS. GORUSME GUNLERI RASTGELE OLUYOR, SUREKLI DE DEGISIR, HER HAFTA MODIFIYE EDILEN BIR TAKVIMDE BU TIP BIR KOMPLUNUN YURUTULMESI BIR BASLI BASINA BIR KISININ ISI OLURDU HERHALDE. DIGER YANDAN RANK LISTELERI GAYET KISISEL VE ACIK SECIK FAKTORLERE GORE HAZIRLANIYOR, GEREKCELER NET VE ACIK OLUR GENELDE. SANA YA DA DIGER ADAYLARA KIMSE GIZLI MESAJ VERMEZ BENCE, SENDEN MI KORKACAK YA DA ORDAKI AMG DEN MI KORKACAK? GORUSTUGUN YERLER IYI YERLER, EN AZ 200-300 BASVURU ALAN YERLERDIR ORALAR, NE SANA BU KADAR IHTIYACI VAR NE DE MASANIN DIGER YANINDA OTURAN AMG'YE. BU ISIN BU KADAR DERIN DETAYLARLA YAPILABILECEGINE GERCEKTEN INANIYOR MUSUN? YANI OLAYI BIRAZ DA KARSIDAN GORMEYE CALISMAK LAZIM. SOYLE BIR OZETLEYEYIM TEKRAR. ADAYLARLA GORUSULUR, GORUSEN KISILER DEGERLENDIRME FORMLARINI GERI VERIRLER, AYNI HAFTA TOPLANILIR, RANK LISTESI TARTISMAYA ACILIR, KOMITEDEKI HERKES FIKRINI SOYLER, RANK LISTESI HER HAFTA GORUSULENLERIN ISTEYE EKLENMESIYLE HER HAFTA DEGISIR. ILK ASIL LISTE DE SUREKLI DEGISIR. AMG IMG TARTISMASI SOZ KONUSU BILE OLAMAZ.(UC DURUMLAR HARIC DIYEYIM BARI)  OLSA DA ACIKTAN ZIKREDILEMEZ BU TIP SEYLER. KONUSULURSA BILE PROGRAM SEFI VE YARDIMCISI TOPLANTI SONRASI KONUSULUYOR OLABILIR. MUTLAKA ARALARINDA BIR UST RAFINE DEGERLENDIRME YAPIYORLARDIR AMA BIR IMG RAHATSIZLIGI VARSA SONUNDA BUNU BASKA BIR GEREKCEYE SARARAK ORTAYA KOYARLAR HERHALDE. SONUCTA KOMITEDEKI HERKESIN ONUNDE YAPILIR BU GEREKCELENDIRME. GIZLI KAPAKLI IS OLAMAZ BU ISTE. OLSA BILE BAYAGI ZOR. OLMASINA GEREK DE YOK ZATEN BU TIP SEYLERE IHTIYAC YOK. IMG ISTEMIYORSA CAGIRMAZ ZATEN. OZETLE  ILLA KI SON KARARI VEREN BIRILERI OLUYOR ANCAK DEMEK ISTEDIGIM AMG DIR IMG DIR SIYAHTIR BEYAZDIR, BAS ORTULUDUR, BU GIBI SEYLER  OYLE ULU ORTA RANKING MASASINDA KONUSULAMAZ, ADAYLARIN OLDUGU MASADA BU TIP MESAJLARA YER VERILEMEZ VE AYRIMCILIK  KAPSAMINA GIRER VE KRITIK KONULARDIR, KARSI TARAFA DAVA ACMA HAKKI DOGURUYOR, BELLI YASAKLAR VAR, BELLI KURALLAR VAR. HER ISIN BIR RACONU VAR. SENINLE ILGILENIYORSA MESELA  ACIKCA SOYLERLER. SEN ONU ANLARSIN. YA DA BIR ASISTANA GOREV VERILIR, DOLAYLI OLARAK SONDAJ YAPILIR, AMA HER NASIL YAPILIRSA YAPILSIN, NETTIR BU IS. BENIM KENDI GORUSME TECRUBELERIM DE BOYLE OLDU, MASANIN DIGER TARAFINDAKI TECRUBELERIM DE BOYLE OLDU.  NIYE YALAN SOYLEYEYIM BEN SENIN  BU SURECTEKI GOZLEMLERINI BAZEN ASIRI SUPHECI BULUYORUM  VE BENCE COK ONEMLI OLMAYAN DETAYLARA ASIRI FIKSE BULUYORUM. BAK BENDEN SOYLEMESI, BU TAVRINI GORUSMEYE DE YANSITIYORSAN, KARSINDAKI ADAMLAR PSIKIYATRIST BUNU YAKALARLAR. VE "HE HAS AN ATTITUDE" DER GECERLER.BU DA HOS BIR SEY OLMAZ TABII. (O DA HOSLANMADIGIN YA DA RAHATSIZ OLDUGUN KISILER ICIN DOSYAYA YAZDIGIN RESMI JARGON GIBI BIR SEY.) SENIN GIBI SEKER BIR INSANA OYLE BIR SEY DEMELERINE IMKAN YOK YAHU !  Roll Eyes
Yok ulascim, varsin olsun ayri gunler yapilsin IMG ve AMG gorusmleri. Yani bu beni rahatsiz etmiyor. SOnucta belki sen ben de PD olsak boyle bir uygulama yapabilirdik. Yani kesinlikle "LIJ gorusmesinde PD ile atismam" disinda oyle bir attitude ortami yaratmadim su ana kadar. LIJ de biraz fazla supheciydim ama haklisin. Bu ilk gorusmelerimden biri olmasindan dolayiydi.

SON BIR SEY BUNUNLA ILGILI, IMG ALINMAYACAKSA, ALINMAYACAKTIR, BU BASTAN KONUSULMASI LAZIM, GORUSMEYE DE CAGRILMAZ. ALINACAKSA YINE BASTAN BELIRLENIR. BU SENE 1 IMG ALALIM, 7 AMG ALALIM DIYE BIR SABLONU BENIM BILDIGIM BU SISTEMIN HICBIR YERINDE ACIKTAN UYGULAYAMAZSIN. UYGULAYACAKSAN BIR MANTIGA OTURTMAK LAZIM, O DA SALT IMG AMG AYRIMI YAPILARAK OLAMAZ, BASKA BIR RASYONEL GEREKCE BULUNMASI LAZIM. O KISMINI BEN BILEMIYORUM. CUNKU BIZIM PROGRAM IMG ALIYOR. ALINMAYAN BIR YERDE OLMADIGIM ICIN NASIL ALINIYOR ONU BILMIYORUM. ANCAK ORTADA GERCEKLERE BAKILDIGINDA YAP HEP YA HIC KURALI GENELDE GECERLI OLDUGUNDAN BU BENIM DUSUNDUGUM SISTEMLE ORTUSUYOR. YANI BASTAN KARAR VERILIYOR OLMASI VE GORUSMEYE CAGRILACAK ADAYLARIN EN BASINDAN ONA GORE SECILMESI , SONRASINDA RANK LSTESINDE AYRIMCILIK YAPMA ZAHMETINDEN KURTARIYOR KOMITEYI. EN BASTAN GORUSMEYE NEDEN CAGIRMADIGINI ACIKLAMAK KOLAYDIR, BINLERCE SEBEP BULABILIRSIN AMA SONRASINDA IMG DIYE RANK LISTESINDE AYAK OYUNLARI YAPMAK , CAGIRDIKTAN SONRA AMG LERE MESAJLAR VERMEK FALAN BANA COK UCUK GELIYOR. CUNKU KARARI VEREN BIR KOMITEDIR BU KOMITEDE ASISTANLARDAN TUT, BOLUM BASKANINA KADAR BIR SURU INSAN VARDIR. HERKESI ONUNDE AYRIMCILIK YAPMAK SISTEMIN DOGASINA AYKIRIDIR. BILMIYORUM BU ISI BIRAZ OLSUN DAHA AYDINLATABILIYOR MUYUM?  Huh

Ne olursa olsun, hakli ve ya haksiz, insan sunu farkediyor; IMGlerin geneli cok basarili degiller, ben Hartford Hospital-IOL'de bunu gordum, psikoterapi dersine katildim ve o sirada gordugum IMGler vasat ve altiydi dogrusu!

YINE ITIRAZIM VAR !!!! TERS TARAFIMDAN KALKTIM BUGUN KALBINI KIRARIM  Cool 

YA BIR DAKKA AMA BAK BIR SURU GENELLEME YAPMISSIN , COCUKLAR OKUYANLAR YANLIS ANLAMASIN. BIRINCISI HH-IOL PROGRAMI DOLDURMAKTA ZORLUK CEKEN BIR YER. BENIM BASVURDUGUM SENE 1 KISILIK ACIK BIRAKTI ! GECEN SENE NE OLDU BILMIYORUM ! YANI ORAYA TABIR YERINDEYSE, ELINI KOLUNU SALLAYAN IMG GIRIYOR. BU PROGRAMI KOTU YAPAR MI ? HAYIR TABII KI ! PROGRAM YALE ILE ARASTIRMA BAZINDA AFFILIYEDIR (OLIN RESEARCH INS) BU ARASTIRMA ENSTITUSUNUN BASINDA GODRFEY PERLSON DIYE BIR ADMA VAR , AYNI ANDA HEM YALE DE HEM HOPKINS DE PROFESOR. GORUNTULEME ALANLINDA COK ONEMLI CALISMALAR YAPIYOR. BU NEDENLE HH-IOL NIN UNU ARTIYOR. GECEN SENE ILK 25 ARASINDA CIKTI HH PSIKIYATRI SIRALAMASINDA. AMA BURAYA GIREN IMG LER AMERIKADA IMG LERI TEMSIL EDEMEZ. ASLA ! BUNUN ICIN DERSE GIRMEYE GEREK YOK KI. PROGRAM DOLMUYOR BILE. YANI SECECEK DURUMDA OLMAYAN BIR YERDEKI ASISTANLARI ORNEK ALIP DA AMERIKADAKI IMG LER YETERSIZ DERSEN BEN BUNA ITIRAZ EDERIM. BURDA BIZI OKUYAN BIR SURU OGRENCI VAR. BU KADAR BUYUK BIR GENELLEMEYI IOL UZERINDEN YAPMAYA KALKARSAN BU YAPABILECEGIN EN BUYUK DEGERLENDIRME HATALARINDAN BIRI OLUYOR. AYRICA IMG YETERLILIGI GIBI BURDA BELLI BIR SURE CALISTIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKEN DEGERLENDIRMELERI BENCE SU ANDA YAPMAMALISIN DIYORUM. BOSUNA EKSIK BILGIYLE  KAFANI KARISTIRIRSIN DIYE DUSUNUYORUM, BILMEM SEN NE DIYECEKSIN ? (MANGALI KAFAMA GECIRECEKSIN BU SEFER BILIYORUM Smiley
Yok haklisin IOL'den yola cikarak boyle bir yorum yapamam kesinlikle. Sadece ornek olsun diye bunu vermistim. IMGlerin ama genel olarak bizim turk IMGlerden daha basarisiz olacak adamlar oldugunu dusunuyorum. Yani biz genel IMG populasyonundan daha idealist, daha buyuk gelecekleri dusunen, bu ideallar icin daha fazla calisacak ve kendini gelistircek bir grubuz.

Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #140 : Ocak 28, 2008, 03:41:49 ÖÖ »

Peki Boracim, senin dediklerin olsun.  Wink Ben bildiklerimi ve dusuncelerimi soyledim.

Sana ve bizi okuyan tum arkadaslara verebilecegim en degerli oldugunu dusundugum tavsiyem sudur ki  "su goturmez oldugunu zannettigin gercekler"  bile biraz daha tecrube ile degisebiliyor. Bu uzun yolun ozellikle en baslarindayken daha cok dinlemek, daha az konusmak, daha az yorum ve genelleme yapmak lazim diye dusunuyorum Lips Sealed  Erken yapilan buyuk yorumlar ve genellemeler sadece insanin kendisine degil , daha az tecrubeli dinleyenlerine de cok zarar verebilir.

Bol sanslar ve basarilar.   Wink

Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #141 : Ocak 28, 2008, 11:00:41 ÖS »

Ulascim, mangali ben kafama yiyecem galiba Grin Kızma yahu, biraz kısa zamanda hizlica yazdim yaziyi ve yanlis taraflar olmus, haklisin. Genelleme yaptim ve yanlis oldu.

Sonuçta ben sadece kuzeydogu bolgesinde 18 programi gordum ve bunlardan 2-3 tanesinin adaylara randevu verirken ayrimcilik yaptiklarini direk gozlemledim. Benim "tahmini gorusum"; asistan seviyesinde ve fakulte seviyesinde bir IMG ayrimciligi olmayabilir cunku bu insanlar IMGlerle calisip onlardan cok basarili yerlere gelmis olanlari yasayarak tecrube ederek gormus seviyede oluyorlar ve sen bu ortamda bu asistan seviyesinde bunu en iyi sekilde degerlendiriyorsundur. AMA; "sanki" tip fakultesi ogrencisi seviyesindeki AMGler arasinda "IMG'ler kalitesiz olurlar, yogun olarak IMG alan programlar da kalitesiz programlardir" gibi bir onyargi var gibi hissettim. AMG'lerin programa sorduklari sorulardan biri de bu oluyor; "Kac IMG var her sinifta?" bas asistanlar da cevap veriyor; "2-3 tane var "AMA" biz IMGlerin cok basarilarini seciyoruz. Hatta gecen gun yapilan residents evaluation testinde en yuksek puani IMGler aldi, vs" Ve PDler olsun bas asistanlar olsun bu onyargiyi kirici ya da hafifletici konusmalarda bulunuyorlardi AMGlere. Bu tarz IMG onyargisi iceren yorumlari SDN-psikiyatri forumunda da okuyabilirsiniz. Ama dedigim gibi ogrenci seviyesinde ben bunu hissettim. Program direktorleri ve bas asistanlar da hissetmis olsalar ya da boyle oldugunu biliyor olsalar ki bu konu uzerinde birkac dakika ayrimayi seciyorlar sanki.

Ayrica bu birkac programin neden AMGlere ayri IMGlere ayri tarihler verdigini, ayni gun icinde neden sabah saatlerinin IMGlere oglene dogru saatlerinin de AMGlere ayrilmis oldugunu anliyamadim. Yani ben bundan ayrimcilik ve bu 2 grubu karsilastirmama girisimi disinda bir anlam cikaramadim. Bu 2 grubun karsilastigi Univ of Maryland, Yale, Univ of Virginia gibi programlarda da ortak toplantida IMGlerin cok kaliteli de olabilcekleri uzerinde birkac cumle konusmayi tercih etti programi sunan insanlar.

Ulascim, biliyorsun programin aday secme stratejisi PD denen adamin direk kontrolu altinda. PD "asalim" derse asiliyor, "keselim" derse kesiliyor. Bazi PD'ler bu yetkiyi yardimci PD'ler ile paylasmayi ve son listeye beraber karar vermeyi tercih ederken, bazi PD'ler ise siralama komitesinin yaptigi sirayi direk NRMP'e gonderiyorlar. Bazi PD'ler ise "son sozu ben soylerim, kimse de bisey diyemez" diyorlar, zaten kimse de bisey diyemiyor. Ozellikle Univ of Virginia ve Univ of Maryland programlarinda bas asistanlara sormustum "Nasil rank list olusturulcak?" diye ve bu 2 programda da komitede olusan sirayi PD'ler son seklini veriyorlarmis ve sadece PD'ler bunun son halini biliyorlarmis. Yani PD'nin kontrolu altindaki aday cagirma ve secme politikasi sen de katilacaksindir ki programdan programa ciddi anlamda degisebilecektir.

Genelleme yapmamak gerektiginde sana katilmakla birlikte bazi programlarda IMG'lerin - ne kadar Amerikan sisteminde vazgecilmez olmus olsalar bile - Amerikan ogrencileri arasindaki onyargili gorunusunden dolayi, Amerikan ogrencileriyle karsilastirilmama politikasi mevcut. Belki de bu programlar(daha dogrusu PD'ler) istisna cunku benim bariz gozlemledigim birkac tanesiydi.

Sen bu isin secilen tarafini da secen tarafini da gordun ve kesinlikle dusuncelerin benimkinden daha "dikkatce dusunulmus" olacaktir. Ben biraz "cahilin korkusu olmaz" modunda cok da diger tarafi bilmeden, sadece gorustugum programlarin diger taraflari hakkinda duyduklarimdan yola cikarak yaziyorum Grin

Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #142 : Ocak 29, 2008, 04:45:33 ÖÖ »

Ulascim, mangali ben kafama yiyecem galiba Grin Kızma yahu, biraz kısa zamanda hizlica yazdim yaziyi ve yanlis taraflar olmus, haklisin. Genelleme yaptim ve yanlis oldu.

Sen bu isin secilen tarafini da secen tarafini da gordun ve kesinlikle dusuncelerin benimkinden daha "dikkatce dusunulmus" olacaktir. Ben biraz "cahilin korkusu olmaz" modunda cok da diger tarafi bilmeden, sadece gorustugum programlarin diger taraflari hakkinda duyduklarimdan yola cikarak yaziyorum Grin

Cheesy Cheesy

Kizarim tabii. IMG leri asagilamissin.  Bir de israr ediyosun.  Wink
Soz konusu kardesim Bora da  olsa tanimiyorum gordugunuz gibi IMG leri mangal pahasina da aslanlar gibi savunuyorum. Cunku zaten ben Amerikan sisteminin IMG lere bagimli olduguna inaniyorum.

Bir kac burnu havada simarik universite disinda , basa oynayip da IMG lere sirtini tamamen donen yer yok gibi birsey. O sirtinin donen uc bes merkez de IMG lere kucak acan merkezlerin altinda hem popularitede, hem arastirmada , hem de tum siralamalarda eziliyorlar. Bunlara verilecek en carpici iki ornek Mayo Clinic ve Cleveland Clinic'tir. Diger tarafa verilecek en carpici iki ornek de Hopkins ve Harvard MGH'dir. Hopkins acik ara her konuda tek lider olma durumunu surdurebilen tek yerdir hala IMG lere asistanlikta sirtini dondugu halde. NIH'den en fazla arastirma  fonu alan yer Hopkins, tarihi ustunlukleri nerdeyse en az 5 tane tip uzmanligini dogdugu hastane olmasi, en fazla nobel cikaran yer olmasi, Baltimore gibi bir merkezde Amerikanin ilgili bolgesinin referans hastanesi olmasi gibi gercekleryle yenilmez bir yer. Bu hastane tum AMG ler icin direnilmesi zor bir secenek olmali. Asistanlik egitiminde IMG ler icin cok zor bir yer ama yan dallarda oyle degil. Harvard MGH'e gelince, o da psikiyatri (ki o da reputasyon ile ilgili) disinda hic bir bolumde Amerika'da en tepeye oynamakta zorlaniyor gibi, Harvard in en buyuk hastanesi olmasi durumu ve Amerika'nin UPenn ile beraber ilk tam tesekkulu hastanelerinden birisi olmasi, tarihi onemi, Boston gibi Amerikadaki kulturun sanatin baskenti olan Amerika'in en eski sehrinde olmasi onu gonullerdeki liderlerden biri yapsa da kagit ustunde bu durumunu giderek kaybediyor gibi gorunuyor.  I

Iki tarafa da iki ornek verdim. Ve en tepeden 4 ornek sectim. Goruldugu gibi IMG ye sirtini donen de tepede, donmeyen de tepede olabiliyor. Al sana reputasyon listesi.  Saniyorum  soyledigimi somut gerceklere dayandirabiliyorum.

IMG ler reputasyonu dusurmek bir yana dursun, reputasoynnu tepeye tasiyan , cesitliligi artiran, kaliteyi artiran askerler gibi calisiyorlar. Her sene yapilan amerikanin en iyi doktorlari listesinin yarisi IMG dir. IMG alip almama bir bence kurummsal bir politika meselesidir, eyaletten eyalete degisen, ihtiyaclarla belirlenen, dinamik bir politika olmasi da daha gercege yakin gorunuyor. Olayi bu kadar ozelde degil de Amerika genelinde ve daha genis olcekte dusunmek lazim bence, ve ben de verdigim ornekleri Usnews siralamasindan sectim. Bu siralamalar
"gonullerdeki" birincileri her zaman tutturamasa da, hemen hemen tum kurumlarin kendi resmi sitelerinde referans olarak gosterilen artik bu konudaki tek genel gecer kantitatif siralama olma ozelligini tasiyor diyebiliriz.

Bizi okuyanlarin moralini bozacak herseye zaten ben genel olarak karsiyim cunku bu isin en genelinden bakildiginda zor bir is olmadigini dusunuyorum.

Boracim, cahilin korkusu olmaz diyerek de tevazuyu biraz abartmissin,   sen bizim en degerli kazanclarimizdan biri oldun. Basimizin tacisin. Bu topluluk basladigindan beri senin kadar vefali ve paylasmayi seven az kisi gordu. Yalansa soylesinler. Surda yazip cizen kac kisi kaldik ki zaten.

Ama bak bir daha IMG'lere  laf edersen , kucuk Emrah veya ezik mezik dersen, cocuklarin moralini bozarsan kuserim bak !!!!  Angry  Wink

"Tesbihte hata olmaz",o nedenle "kucuk emrah" ornegi uzerinden gitmek zorundayim.  Smiley Ben hicbir zaman bir IMG olarak ezik kucuk Emrah seklinde hissetmedim kendimi, boyle hissetmemi gerektirecek bir durumla da asla karsilasmadim. Boyle bir seyi sen yer yer hissetmissen bile bunun sana hissettirilenden daha cok senin duyduklarinla bulaniklasmis subjektif algilayisin olduguna inaniyor ve bunun zamanla calismaya basladiktan sonra artacak olan tecrubenle degisecegine inaniyorum.

Ayrica dun sikintidan patladigim bir yolculuk sayende cok guzel bir telefon sohbetiyle renklendi. Bu bir hizmetse abone olabilir miyim? Cunku onumuzdeki gunlerde Boston'a sevgili esim Gamze'yi gormeye gidecegim, o yol hic cekilmez, simdiden senden gidis donus toplam en az 2 saat olacak sekilde bir telefon randevusu rica ediyorum.  Grin

Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #143 : Ocak 31, 2008, 03:01:18 ÖÖ »

Yok Ulascim yaa sen yanlis anladin, ben IMGleri assagilamadim ama diyorum ki Turk IMGler genel IMGlerden daha kaliteliler. Neyse kafaya mangali yemeden 2-3. derece yaniklardan kurtuldugumu dusunuyorum Wink

Ben biraz boyle dogaclama aklima ne gelirse yaziyorum Ulascim, egrisiyle dogrusuyla, iste sen de duzelteceksin yoksa cok monoton olur bu forum. Arada bir tartisma ortami olacak ki forumun "rating"i yukselsin, tam anlastigimiz gibi oldu degil mi, ben baktim son hafta forumun okunulurlugu bariz artmis Grin

Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı