Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6457 Mesaj 577 Konu- Gönderen: 1080 Üye - Son üye: daphne
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: motivasyona ön hazırlık  (Okunma Sayısı 1257 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ufuk
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

primum non nocere!

Üyelik Bilgileri
« : Mart 05, 2007, 12:07:11 ÖÖ »

Motivasyon İçin Ön Hazırlık Aşaması...

Eğer kendinizi çok iyi tanıyorsanız, kendi potansiyelinizi az çok kestirebiliyorsanız, yaşadığınız sürece başarmak içgüdüsüyle harekete geçtiğiniz her konuda başarılı olmaya daha yakınsınızdır. Sözgelimi siz üniversite sınavlarına haızrlanan bir adaysınız. Eğer lise eğitiminizi kendinizi çok yormadan sırf lise mezunu olayımda şimdilik gerisi önemli değil diye bitrdiyseniz bu hedefinizi başardığınızda bir boşluğa düşme ihtimaliniz çok yüksek.
Şimdi de tam tersini düşünün. Siz üniversite sınavlarında başarılı olmak ve istediğiniz bölüme girmek için çalışıyorsanız siz muhtemelen önünüzdeki 3-4 yılı planlayabilen birisiniz demektir.

Ön Hazırlık Aşamasındaki en temel unsurlar şunlardır.

1- Motivasyon için öncelikle küçük, orta ve uzun vadeli hedefleriniz olmalı.

2- Hedefe karşı konsantre olmanız ve inançlı olmanız gerekmekte.

3- Kendi potansiyelinizi net bir şekilde biliyor olmanız gerekmekte. Zira neyi başarıp başaramayacağınızı en objektif olarak bilecek olan insan yine sizsinizdir.

4- Planlama yeteneğinizin güçlü olması da sizi yine motive edecek önemli unsurlardan biridir. Sözgelimi bir işi başarırken ne kadar planlı davranırsanız o konuda o kadar başarılı olursunuz. Planlama konusuna vakit planlamadan, yapacağınız işin tüm ayrıntılarını dahil edebilirsiniz.

5- Hedefinizin ayrıntılarını belirleyin ve hedefinizi iyi analiz edin. Bu sizin hedefe odaklanmanızı kolaylaştırır.

6- Umutsuzluğa düşmemek gerektiğini idrak etmek te motivasyon için önemli bir unsurdur. Bu sizin bilgi, tecrübe ve deneyimlerinizin artmasıyla doğru orantılı olarak daha iyi anlayacağınız bir konudur.

7- En önemli konu ise sabretmeniz gerektiğini bilmeniz gerektiğidir. Yapmış olduğunuz, istemiş olduğunuz hiçbirşeyin elbette ki gerçekleşme garantisi yoktur. İstediğiniz herhangi bir konua hemen başarılı olamasanızda bu olmayacağınız anlamına da gelmez. Elbette ki başaınıza gelen herşey, sizin iyiliğinizedir. İşte bu bakış açınızı güçlendirebilirseniz motivasyon için en gerekli unsurların başında olan manevi inanç konusunda da bir adım öne geçmiş olursunuz.

Motivasyon konusu bir şeye niyetlenmek gibidir. Niyet etmediğiniz hiçbir konu yoktur ki için de motivasyon konusu da geçmesin. Niyet etmediğiniz hiçbir konuda başarılı olmanız beklenemez. Öncelikle hangi konuda olursa olsun iyi bir niyetiniz olmalıdır. Niyet etmediğiniz hiçbir konuda motive olamazsınız. Ancak bu niyette elbette mantıklı, kabul edilebilir ve gerçekleşmesi muhtemel bir konuda olmalıdır.

Psik.Dan. Selçuk Arıcı
İnsan Kaynakları Uzmanı

Beni Türk hekimlerine emanet ediniz!
                Mustafa Kemal ATATÜRK
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 17, 2007, 06:32:11 ÖS »

"..geçsede yolumuz bozkırlardan, denizlere çıkar sokaklar.." son günlerde dilime takıldı ve Ankara bozkırında yaşarken beni bundan daha iyi motive eden başka dize yok  Smiley özellikle deniz hayranliginiz da varsa ve ankaraya takılıp kaldıysanız şiddetle tavsiye ederim  Wink
  Ankarada okuyup da bi ODTÜ bahar şenliğinde yenitürkü konserine gitmeyen yoktur heralde aramizda?! Varsa da kesin gidin zaten her sene ordalar, adamlar sanki ODTÜ ormanlarinda kamp yapıyorlar yılın 360günü de şenliklerde ortaya çıkıyorlar gibi geliyor bana  Grin

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
mehmet özen
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 19, 2007, 11:47:03 ÖS »

bütün geceler mecbur varır sabaha umudun kaybedip pes etmek olmaz
ben de dizeleri severim bora

hiçbirşey imkansız değildir
grcgkc
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 13, 2008, 01:17:35 ÖS »

bekle kar altında kalan buğday tanesi
yine onun sularıyla yeşereceksin
gözyaşların çare değil, ağlama büyü
başını dik tutabilirsin boy vereceksin
heryanında allı morlu
güller açar türlü türlü
bu fırtına dünden belli
başedeceksin,,
korku kar eyleymez bir kez yola düşene
sen bir aşkın içindesin yaşayacaksın
dört yanını börtü böcek sarsa ne çıkar
toprağa sıkı sarıl başedeceksin..

ben daha yolun en başına karar aşamasındayım ama çektiğiniz sıkıntıların ufak bi kısmını tahmin edebiliyorum,, ama pes etmesin kimse çünkü bizler bu sınavları geçmek için yeterli bilgi ve yüreğe sahibiz...

herkese iyi çalışmalar.. gökçe Wink
efx
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 13, 2008, 11:08:28 ÖS »

Motivasyon?

hmmmm....,
5 sene ilk okul, 9 sene lise (almanya), 6 sene tip, 2 sene doktora,5 makale,
5 alman tibbi merkezi sinav, 150 universite ici final sinavi, USMLE 1,2CK,2CS,3, Turk olarak Almanya da hor gorulmek, Turkiye de almanci olarak hor gorulmek, disaride Musluman oldugun icin hor gorulmek,

nerede motivasyon???
ne anladim ben bu hayattan???
ve bu kadar adimdan sonra 7-8 sene residency, eeee?, sonra? stres, kalp hastaligi, hipertansiyon, hiperurikemi, diabet, hiperkolesterol, ventrikuler fibrillasyon ve Exit

bu mudur?
Levent selam, bu makaleler hangi dergilerde ve hangi yıllarda yayınlandı acaba?
gynecologist
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 13, 2008, 11:39:56 ÖS »

ya motivasyon istiyen varsa kendi taktiğimi önereyim,yurt dışından birine aşık olun:)özelliklede turkiyeye donmeyi düşünmeyen birine:)
usmle i onceden çok istiyodum vazgeçmiştim,ama şimdi gerçekten çok istiyorum...onun için:)
Sinem
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 21, 2008, 04:01:42 ÖÖ »

Merhaba arkadaşlar. Uzun zaman, ki bu yaklaşık olarak 3 yılıma tekabül eder, geleceğe yönelik kısa-uzun vadede hedeflerim olmadan, tabiri caizse 'öylesine' okudum. Bu yıl ise gerçekten ne yapmak istedeğimi düşündüm durdum. Hala tam olarak karar verebilmiş değilim. Usmle ile ilgili kulaktan dolma bilgilerim vardı elbette ama nedir, ne değildir hiçbir gerçek bilgim yoktu. Ciddi olarak düşünmeye başladığımdan beri araştırıyorum, okuyorum ve ne kadar çok öğrenirsem o kadar çok motive oluyorum. Mesela bu forumdan başarılarını öğrendiğimiz arkadaşlarımız gibi. Ben onları kendime örnek alıp bir kaç ay öncesinde " Mümkün değil, kazanamam, ilk aşamasında takılır kalırım, ileriye gidemem." diye düşündüğüm bir sınav için şimdi " Nasıl çalışmalıyım, ne zaman çalışmalıyım, hangi kaynaktan çalışmalıyım?" diyorum. Benim için en büyük motivasyon kaynağı bu forum ve bu forumun güzel insanları.

Bence kendi kendimizi motive edebilmek açısından en iyi şey, gerçekçi hedefler belirlemek, bu hedeflere doğru ufak adımlarla ilerlemek ve arada sırada geriye dönüp ne kadar ilerlemiş olduğunu görebilmek.

Elbette aşk doğası gereği insanı her konuda motive eder. Ama herkes onu bulabilecek ve doğru yolda bu motivasyonu kullanabilecek kadar şanslı değil =(

Sevgiler..

Ş. Sinem Özbey
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
dodo
Genel Yürütücü
Çevrimiçi Çevrimiçi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 21, 2008, 05:03:39 ÖÖ »

Merhaba Sinem,
Bu yazdıklarından sonra düşüncelerimi aktarmam gereken ayrıntılı bir ileti hazırlamam gerektiğini düşünüyorum; çünkü söylediklerin oturmuş bir düşünce sistemin olduğu izlenimini vererek beni bir okuyucu olarak heyecanlandırdı ve konuya harika bir noktadan yaklaşmamızı sağlayacaksın.
Aşk konusundan başlayacak olursak, bu konuda iki uçta fikirleri savunacak çok insan çıkar, belki de en öznel konudan başlayarak, nesnel bir sonuca ulaşmaya çalışacağız. Olsun, güzel problemler insanı akıllı kılarlar.
Motive olma gücü senin içinde, bu senin aşkın olacak; eğer senin tabirinle motivasyona sebep olacak bir aşkın varsa bu konuda, artık aramıza hoşgeldin. Başlamadan önce bunu netleştirmen lazım. Karşılık verebilecek bir şey yok karşında; bu kendi kendine sonuçlara vararak yakalayacağın bir şey. Niçin Amerika, niçin yurtdışında uzmanlık, hangi uzmanlık, neden Türkiye değil, kaç yıl Amerika, bunlar yolunda hep karşına çıkacak cümleler. O zaman başlayalım.
Diyelim ki, bu yola girdin. Bence bu yolun 3 aşaması var.
1. Step 1 ve Step 2 CK: Hayatında senin dışındaki faktörlerin minimal etki ettiği,
karşında soru soran bir bilgisayarın bulunduğu, olağan sistemini değiştirmeden, yaşadığın ülkede alabileceğin sınavlar. Hangisini önce alırsan al, ciddi stres yaşayacaksın, ne yapacağını bilemeyeceksin; tarihi belirlenmiş sınavlar için, hiçbir şeyi yetiştiremediğini düşünen insanoğlu, tarihini kendisinin değiştirebileceği bir sınav için neler düşünür artık sen hayal et.
   Ama hepsi geçip gidecek. Bu sana bağlı. En önemlisi ve artık kolay yönü, ne çalışacağını bilmen. Kaynaklar hem nerede ise forum üzerinde evrensel duruma geldi, hem de hepsi elinin altında. Bu işini kolaylaştıracak bir faktör. Lütfen ama lütfen, bu sınav için ne kadar çalışılır gibi bir genelleme yaparak hataya düşme. Dediğini anlıyorum; herkesin söylediklerinin sonucunda bir ortalama yakalayabilirsin.
   Fikirlerime gelecek olursam
a)   Her sınavdaki gibi, kişi genel başarı ve tıp bilgisi seviyesine bakılmaksızın, sınavı yapabilir
b)   Hayatında her sınavda göremeyeceğin şekilde, tıp ile ne kadar alakalı olduğun, bu işin içine ne kadar girebildiğin, sınavın belli bir noktasında(özellikle step 2CK) önüne çıkıyor.
c)   Henüz harika ama harika bir dönemdesin. Önünde inanılmaz uzun ve değerli bir vakit var, klinik tecrübelerin fena kıvama gelmeden bu sınava girmeni önermem(Step 1); çünkü ne kadar temel bilim özelliğinde olsa da, sınav pratik ve klinik bilgilerle bezeli bir sınav.
d)   Kaynakları şu an elde edersen, çok çok çok çok güzel bir sonuç alman için önünde hiçbir engel yok. Çünkü bu forum öncesinde ne elimizden tutan birileri vardı, ne de genelleştirebileceğimiz kanılar, kaynaklar, tecrübeler, ve en önemlisi zaman...

Sonuç olarak Sinem, bu sınavları yapabilmen için, önünde o kadar güzel bir zaman dilimi var ki, çalışma dönemini ve yoğunluğunu,  sen, “seni” en iyi tanıyan sen, veya belki bir-iki dostunla beraberken belirleyeceksin. Erken çalışmaya başlamak, motorun yanmasına yol açmaz merak etme, derslerinle beraber götürerek bunu yapabilirsin. Yeni bilgileri öğrenirken, düşünce sistemine “USMLE” sistemini de entegre etmek, emin ol, çalışma temponu ve verimini arttıracaktır.  Step 1 sınavını da, internlüğün hemen öncesi, belki o güne kadar çalışma konusunda kendini hazır hissedersen internlüğünde veya 5. sınıfta, ya da ya da büyük stajlarını bitirdiğinde yapabilirsin.
Amacı USMLE olmayıp, TUS sınavına girdikten hemen sonra, soru çözerek bu sınavlara girip, çok iyi notlar alan meslektaşların da var, bunu da unutmamalısın.
Ders: Ne kadar zorlu olursa olsun varsayalım-ki asla o kadar korkutucu değil; önündeki zaman dilimi hepsini ama hepsini silip süpürmene yarayabilir.
Umarım ilk konuda, dönemler, yapman gerekenler hakkında biraz bilgi verdim. Bu noktada yola çıkarsan, hayatının elinde olmayan kısmı, sana sonuna kadar engel olmak için inat etmezse, çok iyi sınavlar ve sonuçlar çıkartabileceğinden adım gibi eminim.

2. Step 2 CS ve Amerika tecrübesi: Evet, burası biraz değişik; çünkü artık memleketinde değilsin. Kendi sahanda maçları yaptın, artık deplasmanda son maçlarını oynamaya geldin. Sınavı,  Amerika’ya gözlemci olarak gelip  bu dönemin önünde ya da sonunda almayı düşünebilirsin, ya da Türkiye’de asistanken ya da çalışmıyorken, sınav için Amerika’ya gelip, geri dönebilirsin, uzun soluklu bir araştırma faaliyeti içinde yer alırken, bu uzun dönemde alabilirsin.
   Artık fark etmiş olduğun üzere, uzmanlık ihtisasi için Amerika’da bir klinik tecrübe çok değerli. Yüzlerce kez yazıldı, çizildi. Bunlar temel noktalar. Bu dönem, ilk dönemi bitirdikten sonra düşünmen gereken bir dönem ama en önemlisi, ve senin için en avantajlısı, ve hep önerdiğimiz, öğrenci iken, yurt dışında bir staj ayarlayarak, hem ortamı koklaman, çıkacağın sahayı, ve çalışacağın ortamı görmen, referans mektubu alabilmen ve sonucunda Amerika’da bir klinik tecrübe edinmiş olman. Bunu da cebe koyabiliriz. Bundan sonra, neyin ne olduğunu bizden daha iyi anlayacaksın, okuluna döndüğünde bakış açın genişlemiş olacak.
   Dolayısı ile bizim gibi, okul sonrası bunları sıkıştırmak yerine, yine çok çok çok güzel değerlendirebileceğin bir zamanın var.

3. Sertifikayı almak, mülakatlar, ve Match: Evet Sinem, artık son noktadasın. Bu noktada tecrübeli meslektaşların sana yardım edeceklerdir elbette ama bu aşamaya geldiğinde sen de her konuda tecrübelenmiş, ne istediğini bilen, sistemi anlamış biri olarak kendi kararını kendin vereceksindir.

Kısa bir özetti bu, arada kişisel değişiklikler yapılabilir. Bu yazdıklarım kesin doğru şeyler değil, tabi ki düzeltilebilir, itiraz edenler olacaktır. Kendi fikirlerimi, genelden gelerek paylaşmak istedim.

Özele inersek, her sınava ne kadar çalışacağını, sınava çalışmaya başladığında, ve o sınavın içine iyice girdiğinde belirleyeceksin. Belli istatistikleri göreceksin; ama bunları şimdiden sorman ve öğrenmen çok gerekli değil.(örneğin: NBME denemelerinin sınavda alacağın puana yakın olması, UW de yapacağın yüzdenin, sınavda alacağın puana ilişkin bir yaklaşık bilgi vermesi gibi).

Şimdilik bu kadar. Forumda dolan, aşamaları incele, kendini dinle, araştır; bu araştırma dönemi için kendine bir zaman tanı, ve sonrasında başla. Umarım hayatın, amaçlarına hizmet edecek şekilde gelişir, ve senin için hayırlısı ne ise o olur.
Doğan.
Smiley

melek

Bizi yanlış  yola sevkeden habisler, biliniz ki çok kere din perdesine bürünmüşlerdir.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
Sinem
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 21, 2008, 06:18:04 ÖS »

Sevgili Doğan;
Tavsiyelerin için çok çok minnetarım. Bu sadece sana yönelik değil, bu forunda tecrübelerini, düşüncelerini paylaşan herkese yönelik aynı zamanda. İşte benim de tam olarak söylemek istediğim şey buydu. Burada insanların birbirine desteği o kadar muazzam ki insanın umutsuzluğa kapılması ya da vazgeçmesi mümkün değil.

Ebette ben USMLE yoluna yeni yeni adımlar atmış biri olarak başta önceliklerimi belirlemeye ve senin de belittiğin "Neden Amerika, ne kadar zaman vs." gibi soruların cevabını kendime vermeye çalışıyorum. Çünkü 'öylesine' alınan bir kararın bana faydasından çok, gerçeklerle yüz yüze geldiğim zaman zararı olacağını düşünüyorum. O yüzden neyle karşılaşacağım hakkında fikirlerimin olmasının benim için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sizlerin sayesinde de bu konuda çok gerçekçi fikirler edinebiliyorum. =) Bu nedenle herkese teşekkür etmeyi kendime bir borç bilirim.

Sevgiler..

Ş. Sinem Özbey
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: