Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6776 Mesaj 599 Konu- Gönderen: 1160 Üye - Son üye: slnn
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: kim, ne yapiyor?  (Okunma Sayısı 2352 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
reha
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #15 : Haziran 18, 2008, 09:19:40 ÖS »

abi bende sana bu konuda katilamiycagim. Sebebide su: tusta sorulan ve bircok kisinin yanlis yaptigi klinik yaklasim/yorum sorularinin cogu usmleden alinma. Aman bu senenin en zor sorusu denilen cok soru gordum ben tusta, usmle'ye calisanlarin cok rahatlikla cozebilecegi. Dedigin dogru usmle genel anlamda ortalama bir skor almak icin veya gecmek icin daha kolay bir sinav. 99 yani ikili basamak skoruyla degerlendirme yapmak yanlis uclu basamakla bakmak lazim 244/99 almak demek yanlis hatirlamiyorsam yuzde 15lik dilime tekabul ediyor. ben 260 mesela yuzde 3luk dilime tekabul ediyor. Yani 85 veya ortalama bi skor almak cok daha kolay tusa gore. Ama yuzdelik dilimlerde yukariya dogru gitmek demek usmle'deki cok ama cok zor olan az bir yuzdeyi olusturan sorulari yapabilmek demek. Bu da oldukca zor. Usmle'de 85 demek sorularin yuzde 60'ini yapmak demek. Sorularin yarisi kolay, bir kismi zor bir kismi ise cok zor. Cok iyi dagilimi olan iyi secilmis sorular. Seviye tesbiti icin tusa gore bu nedenle daha iyi bir sinav. Evet bazi spastik farma sorulari daha zor olabilir tusta ama 50 yillik klinik yasaminda hicbir isine yaramaz. Ama usmle sana bir sayfalik oyle bir soru verir ki kirk saat dusunsen isin icinden cikamazsin ama gercek hastane ortaminda da iyi doktormusun bu isi biliyormusun onu tesbit eden sorudur o.
Kaplanin step 2 kitaplariyla tus calisilmaz, dogru. Ama bence step 1 kitaplarini cok iyi ozumsemis biri bide ustune biraz gecmis tus sorularini cozerse cok iyi yapar. Ama tus konusunda asiri bir tecrubem yok. Usmle calistiktan sonra bikac kere kendimi denemistim. Hic tus kaynakli calismamama ragmen cok iyi yaptigimi farkettim.
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #16 : Haziran 19, 2008, 06:17:38 ÖÖ »

Reha valla cok guzel noktalara deginmissin. Intorn sampiyonu adam konusacak tabii. Saka maka tekrar tekrar tebrik ediyoruz seni.

Guzel soylemissin dogrusun da yine de usmle de isin icinden cikamayacagin hicbir soru oldugunu zannetmiyorum cunku olcme sinavidir. Isin icinden cikmamani saglamak icin soru sormazlar diye dusunuyorum. Soruyorlarsa ayip valla.  Isin ruhuna aykiri cunku. Ya da o ruhu da kirlettiler artik orasini bilemiyorum. Boyle "isin icinden cikilamayacak" bir USMLE sorusu varsa elinde lutfen paylas, gor bakalim cikiyor muyuz cikamiyor muyuz. (En buyuk USMLETurk.com  Cheesy ) Sonucta sen de herkes gibi sinava bir kez girdin. Hatirladigin icinden cikamadigin sorularin tum kaynagi sinavdan hatirladiklarin oyle degil mi? Sinav sirasinda isin icinden cikamadigin sorularin neden icinden cikamadiginin cok fazla sebebi olabilir. Bu soru sorucularin "cok zor" olmasi icin ugrastiklari iddia etmek icin beni ikna edebilecegin bir gerekce degil. Bizi okuyanlari ikna edersin ona karismam  Wink Elbeteki tum olcme sinavlarinda oldugu gibi USMLE'de de farkli guclukteki sorular vardir. Aynen katiliyorum sana. Yalniz bu sorular da insanlarin az yapabildikleri sorulardir. Belki biliyorsundur  sorular once havuza sunuluyor, yapilip yapilamama oranlarina gore zorluklari tespit ediliyor. Yani isin icinden cikanlar belli bir oranda olmaz ise zaten o soru havuza alinamaz. USMLE'nin soru sorma mantigi kendi sitesinde ayrintili olarak anlatiliyor. Biliyoruz da konusuyoruz  Tongue "USMLE'de sorulan sorulari o alandaki birden fazla uzman dogru yanitlayabilmelidir" deniliyor. Bu TUS icin gecerli degil. Ne haber?

TUS'ta sorulan sorularin klinik yasamda ise yarayip yaramadigi ayri bir konu basligi olmus. Tabii ki haklisin. USMLE gercege gore hazirlanan bir sinav, olcmek ve ogretmek icin yapilan bir sinav. Cuvallatmak icin yapilan bir sinav degil. Kendin soylemissin, TUS'taki ise yaramayabilir cunku o sinavin amaci farkli o nedenle cok zor olabiliyor sorular. Cunku amac zaten "zor" olmasi. Oyle degil mi?

99 lar konusunda yerden goge kadar haklisin,  arasinda cok fark var. Esas skor ucludur, daha hassastir. Ama 99'un en kotusu bile cok iyi yapmis demektir. Sorularin buyuk kismini yanitlamis demektir. Otesi ayrintinin ayrintisi. Sonuc, USMLE cok yuksek basari gosterilen bir sinav. Giderek de basari yukseliyor o nedenle surekli gecme notunu yukseltiyorlar. Ben de bu kadar basari gosterilen bir sinavin dedigin gibi zor sorular icerse de TUS'a "zor soru" devsirmesi gercegini pek mantikli bulamiyorum. TUS'ta sorulan sorularin tarzi USMLE'ye benziyor olabili son yillarda ama zorluk acisindan (burda zorlugu kimsenin bilmedigi uc seyler olarak aliyorum) USMLE ile kiyas bile kabul edemeyecegini dusunuyorum. Yine de ozel ornekleri olabilecegini de senin de hakli oldugun cok yonun oldugunu kabul ediyorum. Nasi iyi bagladim mi ?  Wink

Sen soruyu falan birak da, bize ne zaman geliyorsun?

aTa
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #17 : Haziran 19, 2008, 10:48:20 ÖÖ »

ben daha 2. sınıfı yeni bitirdim Smiley ama bu konuda bişi dikkatimi çekti...dayım da dr..bana bi sürü usmle kitabı fln yolluyo...bi ara komite sınavına ordan çalşiim demiştim....gerçektende fazla genel ve kolay geldi sorular, zaten ingilizcesi fln türkçe gibi tüm kitapların rahat anlaşılr şeyler ama bu kadar genel sorduklarını bilmiodm yani zor sorularda vardı tabi ama yani hani olsun o kadar da dio insan....yani son hafta ders notlarına bakmasam çakıyodum o komiteden..ki hani süper bi örenci de deilimdir aslnda Smiley...tabi ben sadece step 1 bakiodm...2 ve üstü nasıldır bi yorum yapamicam...artk onlarıda ilerleyen yıllarda Smiley
reha
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #18 : Haziran 19, 2008, 04:13:52 ÖS »

vallahi baba, bir yerleseyim detroit'ede. En kisa zamanda. Cok uzak degil zaten 3 saatlik yol. Mangali rakiyi hazirla ben gelirim merak etme Smiley
Gamze Balci Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

quod non me destruit, me nutrit

« Yanıtla #19 : Haziran 19, 2008, 05:23:50 ÖS »

Kimin babasi kiminkini dover bilemeyecegim ama, TUS ve USMLE' nin amaci tamamen farkli gercekten de. TUS' ta "sinav= kadro"dur, bir sinavla tum isini halledersin; sinav amactir,belirleyiciligi -ya da "zorluk derecesi" diyelim- daha fazla olmak zorundadir, esyanin tabiati bu. Amerika' da ihtisasa giris surecinde USMLE basamaklardan biridir, onun da basamaklari vardir, belirleyiciligi de daha dusuktur. Bu iki sinavin puanlarla ifadesinin cok farkli olmasi da kafalari karistiran bir baska yon tabii.

-Bu isi bilmeyenlerce- Yapilan genel bir yanlis, sadece sinav sorulari tabanli bir karsilastirma  ile  Amerika' da ihtisasa giris surecinin "butunuyle kolay" oldugu sonucuna varilmasidir. Belki bizim de  "ASLINDA" USMLE' nin "DE" zor bir sinav oldugu konusundaki serzenislerimizin nedeni budur  melek. Ozetle: TUS- USMLE karsilastirilmasinda "sinavi" karsilastirdigin zaman TUS dover, "sureci" karsilastirdigin zaman USMLE.   Bonus
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #20 : Haziran 19, 2008, 05:42:08 ÖS »

Gamze son noktayi koymus, düsüncelerine katılıyorum... TUS o kadar adaydan asistanliga kabul alacaklari 3 saatte seçebilmek için çok daha zorlu sorularla elemek zorunda insanlari.

USMLE ise insanlari çok daha fazla soru ile sınıyor ve bu sorular arasinda da TUS sorularina taş çıkaracak zorlukta sorular var ama geneline bakarsan yüzde olarak az. Tabi USMLE denen olay 2 senelik bir süreç ve dolayısıyla TUS gibi 6ay çalışıpta hemen sonuçlarını göremiyorsunuz.

Ben, TUSa da miktarlica hazirlandigimdan, süreç ve soru zorluklarını kendi değerlendirmeme göre tartsam uzak ara USMLE çok daha zor bir aday seçme yöntemi derim ve TUS'u USMLE'e tercih ederdim(seçme yöntemi olarak) - eğer öyle bir seçme imkanım olsaydı. Tabi TUS'u seçmemin sebebi TUS sisteminde çok daha kısa sürede amacima ulaşacagimi biliyor olduğumdan yoksa USMLE çok daha adil ve çok daha mantıklı bir seçme sınavı ve bu sınavın asil aktörleri olan AMG'lerin bu sinavlari 3 seneye yayarak aldiklarini unutmayalim. 

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
youngdr
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #21 : Haziran 19, 2008, 06:00:22 ÖS »

Bence Tus ile Usmle'i kıyaslamak çok saçma.Dünyanın hiçbir yerinde hazırlanan 200 sorudan 20 tanesi her zaman tartışmalı/yanlış/iptal edilen bir sınav yoktur.%10 a denk geliyor.Tus ezberi ölçer sadece,bilgiyi yada yorumu değil.Yalan yanlış sorularla doktor seçilmez.

3 haneli ve 2 haneli puan kıyaslamasına gelince;tüm sorular farklı olduğı için doğal oalrak zorluk dereceleri ve yapılma oranları da farklı.Yabancı forumlardan okuduğuma göre(doğru mu yanlış mı bilmiyorum),230 da 260 da örneğin 99 olabiliyor ama  örneğin sistem bazı testlere 250 ve üzerine 99 verirken,bazı testlere 230 ve üzerine 99 veriyor bu da testin yapılabilme derecesini gösteriyor(muş).Bu nedenle eğer 220'ye de 99 gelmişse o bu testin zor bir test olduğunu gösteriyor(muş).Yani 'match' de çok da büyük bir handikap değilmiş.Örneğin 232/99 ve 232/96 varmış.Kesin bilen varsa lütfen beni de bilgilendirsin.Çünkü o zaman 3 haneli kıyaslama da saçma oluyor.

Uçurtmalar rüzgar gücüyle değil;rüzgara karşı koydukları için havada kalabilirler.
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #22 : Haziran 20, 2008, 01:42:35 ÖÖ »

Gamze ve Bora gercekten noktayi koymuslar. Sureci karsilastirmaya kalkarsak olay bambaska. Buna ne diyebilirim ki !!!  Neler cekiyoruz. Asla surecleri ve asistan alim yontemlerini karsilastirmaya calismadim ben sahsen. Tamamen sinav sorularinin nicel yonunu karsilastirdik. Reha gibi USMLE sampiyonuyla USMLE tartistim valla. Adama sormazlar mi cok soru yapan konussun diye. Birileri alinmis baksana  Wink Gamze'cigim, neler cektigini biliyoruz, bu surecin yoruculugu, yipraticiligi, felaket.  Kiss

Genc doktorum, canim doktorum, youngdr :  acimasizlik yapmayalim, her sinavda yanlis soru olabilir. Dunyanin hicbir yerinde bu olmaz deyip de dunyanin herhangi bir yerini yine ulkemizin ustune koymayalim, o nedenle hassasiyet gosteriyorum bu soyledigine. TUS o kotuledigin kadar kotu bir sinav degil bence.Eger kotuleyeceksek de daha somut verilerle yapici olmayi tercih ediyorum. Ailesinde  doktor olanlar lutfen gidip sorsunlar TUS'tan onceki donem nasilmis diye. 2 tane hatali soru soruldu diye (20/200 hatali soru sayisini cok abartili buldum, ben de TUS'a girdim defalarca) bu kadar cok isi ayni anda yurutmeye calisan ulkenin en saygin kurumlarindan olan OSYM'yi yerden yerden vurmayalim, sahip cikalim. Dunyanin hicbir yerinde de ayni anda bu kadar cok merkezi sinavi goturen bir kurum var mi ona bir bakmak lazim o halde. Ayrica TUS'ta sorulan sorular aciklaniyor, cevaplari da veriliyor. USMLE'de iptal edilen sorulardan senin haberin bile olmuyor. Cunku asla aciklanmiyor. Belki bir suru soru havuza girip deneniyor ve sonra cikariliyor, bunu bilmiyoruz bile. Bilmeden USMLE ekibini ovup, TUS acik oynuyor diye, OSYM'yi yermek adil oluyor mu? Ayrica yanlis sorular iptal edilir, onlarla secim yapilmaz. Kalan tartismali olmayan sorularla degerlendiriliyor adaylar. Tipta dunyada yeri olan bir ulke olan Turkiye'yi (bilimsel havuzda ilk 20 icerisinde)  "yalan yanlis sorularla doktor seciliyor"  diye itham etmek bence biraz haksizlik oluyor, biraz gaddarca oluyor diye dusunuyorum.  Undecided

3 haneli sisteme gelince, ikiliye gore daha hassas, eslesmede ve gorusmelerde 3 hanelilerin cok fazla onemi bile oldugunu ben dusunmuyorum, bana sorarsan zaten ben skorlarin da cok kritik oldugunu dusunmuyorum cok defa heryerde soyledim. Bu 3 hane konusu asagida Reha ile yazismalarda var, oraya bir daha bakarsan orda aciklamaya calistik.  Wink

Reha, mangal hazir, sen arabaya atla, atesi yakiyorum. Yalniz Raki icin soz veremiyorum. Sarap icecegiz artik. Bora kaytardi zaten, H1 kurali bilmem ne falan bir numaralar atti ortaya ben anlamadim. Mangal yandi , etleri atamadan sondu. Artik seni bekliyoruz. Bakin ben bu mangali bir daha yakmam !   Shocked

dodo
Ziyaretçi
« Yanıtla #23 : Haziran 20, 2008, 04:02:59 ÖÖ »

Konuya farklı bir noktasından gireceğim, hassasiyeti bozacağım için şimdiden özür diliyorum. şeytan
Amerika'da rakı bulabileceğimiz bir yer mi var? şeytan Neresi orası? Bir rakı gurmesi olarak, buradaki zamanımın(ki 1 aydır buradayım) zindan olmasına sebep olan en büyük faktörlerden biri bu. Ayrıca Ulaş senin mangal dediğin, bu Amerikalıların grill deyip, çat bir çakmakla yakıp, sonra 5 dakikada dumansız falan yaptıkları ise, ben ona mangal demem; şayet mangal sabır, tecrübe, azim ve en önemlisi paylaşma kelimelerinin birleşiminden oluşur.  Grin
Keşke öyle bir fırsat olsa da, şöyle "usmleturk 1. mangal gunu,"Amerika" adlı bir konu başlığı açma imkanını yakalasak. ne güzel olur!
Bora 20 hazirandan sonra amerikada olacaktı, kim bilir, belki ev işini hallettikten sonra, şöyle amerikan çöllerinin ortasında, körükleyerek mangal yapıp keyif çatacağımız günler olur.  Grin
Konu mangal ise USMLE, TUS geride kalır.
Konuyu dağıttığım için özür diliyorum. melek Bİr daha yapmam.
Sağlıcakla
DOdo
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #24 : Haziran 20, 2008, 08:27:29 ÖÖ »

Ben col ortasinda degil , golun kiyisinda ormanin kenarinda bizim evin bahcesinde USMLE 1. Mangal Gunu'ne herkesi davet ediyorum. Raki gurmesi,  artik kusura bakmayacaksin burasi Amerika, bu aci gercek kendini burda hissettirdi en sonunda  Wink Bora kaytardi diyorum ya, herkes diyordu "vay oraya gelince gelecegiz ziyarete bilmem ne", bak su ana kadar sozunde duran Hasan (hassas35) var, Hakan (erashk) var, Irem var, Emre var, Bugra var, Ali var, Cagin var, Mehmet (akcardio) var Reha'yi bekliyoruz yakinda (o kacamaz yakina geliyo cunku). Simdilerde Onur gelecek, Dogan'la da  (dodo) muzakereler suruyor. .

Bayagi gelen olmus yahu ! Ismini unuttugum varsa eklesin kendini.  Benim ne yaman bir mangal alemcisi oldugumu , Gamze'nin de ne yetenekli bir asci oldugunu bilenler bilmeyenlere anlatsin artik !  Cheesy
Bu amerika'nin bir ucunda, donerden , cig kofteye, pideden mantiya hersey yapilir bizim evde. Gamze sagolsun. Henuz raki distile edemiyoruz, ama sarap isine girdim girecegim, az kaldi. Yeterince reklam yaptim mi?  Cheesy

hassah54
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #25 : Haziran 23, 2008, 12:06:54 ÖS »

Geleneksel 2. Mangal Günü'nde sizlerleyim Smiley

Stj Dr Hasan Hüseyin Şahin
Marmara Universitesi Tıp Fakültesi

Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: