Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6457 Mesaj 577 Konu- Gönderen: 1080 Üye - Son üye: daphne
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: GOZ UZMANLIGI HAYAL MI?  (Okunma Sayısı 1823 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
celikkaya
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 20, 2007, 01:42:34 ÖS »

Merhaba,

Ben Hacettepe 5.sinifa yeni baslamis biriyim.Uzmanlik alanim konusunda su an tam anlamiyla bir karar vermis gibi hissediyorum ve bu karar oftalmoloji uzmani olmak.Su an arastirdigim konu ise yurtdisi mi Turkiye mi?Ogrendigim kadariyla Avrupa`daki egitim Turkiye`ye cok da ustunluk saglayacak durumda degil ama Amerika`daki egitimin kalitesi konusunda kimse tartismiyor bile.
Sitedeki formlara goz attigimda Amerika`da goz uzmanligina kabul edilmenin cok zor oldugunu anladim.Kabul edilmek icin sadece USMLE puanlarinin yeterli olmadigini bunun yaninda bir cok sey gerektigini ogrendim.

1-Su ana kadar yurdisinda tibbi herhangi bir deneyimim(observership,clerkship..) olmadi..Bu yaz Afrika`da goz hastaliklari ile ilgili bir projeye gonullu olarak katilmayi ve seneye elektiflerimden birini goz uzerine Amerika`da yapmayi planliyorum
2-Daha once yayinlanmis bir calismam yok,okulumdaki kongrelerde sunulmus 2tane Tibta Insan Bilimleri projem var..
3-Transkriptim de orta seviyede..

Sizce su an TUS`a hic bulasmadan sadece USMLE`e odaklanip hazirlanmaya baslarsam,Amerika`da iyi bir merkeze kabul olma sansim var mi?Neler yapmami tavsiye edersiniz?
efx
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 20, 2007, 03:20:24 ÖS »

ABD'de Tıp okumuş, iyi puanlar almış öğrenciler için bile rekabetin çok olduğu bir alan. Şöyle bir istatistiğe rastladım;

For the 2006 Match:
CAS Participants: 743 (620 rank lists submitted)
Matched Participants: 446 (382 were new US Seniors, 88% of new US Seniors matched)
Matched Avg. USMLE I: 230
Unmatched Avg. USMLE I: 215
Avg. applications: 45
Avg. interviews: 8.1 (Average offers 4.4)
Number of IMGs matched: 26
IMGlerde yerleşme yüzdesi %6

Daha ayrıntılı istatistik için:
http://www.sfmatch.org/residency/ophthalmology/about_match/match_report.pdf

Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 20, 2007, 06:12:29 ÖS »

Ben simdiye kadar uzmanligini kendi ulkesinde yapmadan gelip Amerika'da göz veya ortopedi uzmanligina kabul edilmis bir IMG gormedim, duymadim. Efx'in gonderdigi istatistikteki IMGlerin cogunun da uzmanliklarini ulkelerinde yapip ust uzmanlik icin Amerikaya gelip burda cok begenilip de calismalara katilip vs vs de kendini saglam gostermis adamlar olduklarini biliyorum.

Yani soyle birsey soyleniyor bircok forumda; ne kadar istatistiksel olarak Göz ve Ortopedi IMG oranlari en dusuk bolumler olmasa bile, girmesi en zor olan bolumler bu 2si. Cunku bunlar IMG yuzdesi %1 lerde olan Dermatoloji gibi bolumlerden cok daha ragbet alan bolumler, IMGlerden de cok fazla ragbet aliyor.

IMG forumlarinda biraz arastir.. ben genel olarak prep4usmle'den okuduklarimdan bu sonuclari cikardim. Sen diger forumlari da biraz arastir belki basaran vardir.

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
neuro
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 21, 2007, 11:41:59 ÖÖ »

Merhaba celikkaya,
Zor olsa da yapanlar varmis. Su adresteki yazilanlari okumani oneririm:

http://www.usmleforum.com/files/forum/2007/4/178342.php

Kolay gelsin!!!
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 21, 2007, 04:46:00 ÖS »

Tesekkurler Ahmet cok guzel bir foruma benziyor.. Ben de sunu buldum göz uzmanligini basaran bir FMG'nin yazisi;
http://www.usmleforum.com/files/forum/2007/4/173186.php

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
alpi
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Ekim 21, 2007, 11:29:35 ÖS »

sevgili Celikkaya,

soruna birkaç yorumda bulunmak isterim, tabi abilerim ablalarımın yanında bana da söz düşerse..

bence izleyeceğin yol şöyle olmalı, -ki beyin cerrahisi düşünen birisi olarak ben de benzer bir yol izlemeyi düşünüyorum-

öncelikle USMLE skorların çok iyi olmalı yani bu kalen sağlam olmalı, buradan gol yememelisin. İlk hedefin 99-99, sonrası 260-270 vs Allah ne verdiyse artık:D yani bunlar için "olmazsa olmaz" şeyler değil denir, öyle de tabi, ama olsa daha iyi olur, hatta çok iyi olur:) çünkü istediğin yere başvuran rakiplerinin bir çoğunda böyle puanlar olacaktır..

Bu arada henüz öğrenciyken sizin okulda Amerikayla bağlantısı olan, orada tanıdıkları olan, orada fellowluk yapmış bir hoca bulmalısın oftalmolojiden. sonra ona durumu açıklamalısın, hatta birkaç çalışmasında, yayınında vs ona yardım etmek istediğini söylemelisin.

Sonra aldığın skorlar vs başvurursun istediğin merkezlere. olmazsa o tanıdığın hocadan sana bir merkezde -tercihen iyi bir merkezde- bir observership ayarlamasını istemelisin -i will cover all my expenses- demelisin. tabi gerçekten karşılayabileceksen:)

sonra gerisi sana kalmış, çalıştığın yerdeki insanlar seni beğenirlerse, gözlerine girebilirsen asistan alım sürecinde küt diye seni de alabilirler, nasıl olsa usmle skorların ve ecfmg belgen cebinde hazır.

başka bir yol da, yine usmle skorlarını ve ecfmg belgeni alıp cebine koyarsın. Oturur bir de tus çalışıp isteediğin yerde göz kazanırsın, atıyorum hacettepe, sonra asistanlığın devam ederken her sene başvurursun Amerikadaki merkezlere asistanlık için. Çünkü 1-2 sene asistanlık yapmış olmanın Amerikadaki asistanlık eğitimi veren merkezler için çok önemli bir belirleyici olduğu söyleniyor, yetişmiş eleman varsa onu direk alırım mantığındalar, ancak tabi burada asistanlık yaptığın seneleri saydıramayacaksın, baştan başlayacaksın. Hatta bilmiyorum tam olarak ama, belki de ilk yıl surgery internship bile yapabilirsin; ama dediğim gibi bundan tam olarak emin değilim yani göz bölümünde intern lüğün var olup olmadığından. Bu arada kabul alacak olursan, aldığın merkez çok iyi olmasa bile olsun, hemen gidip orada başlarsın ve zamanla daha iyi bir merkeze de match olabilirsin. sonuçta sisteme ne kadar erken girersen o kadar iyi olur senin için.

biraz zahmetli geliyor kulağa, ama olsun, sen kararını vermişsin zaten.

umarım yardımcı olabilmişimdir,
gerçi yazdığım şeylerin çoğu forumda da var okumuş olabilirsin ama olsun:)
sevgiler.
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 26, 2008, 01:52:00 ÖS »

dr-acantamoeba; Amerikada göz ihtisasi PGY-2 seviyesinden baslar ve ilk sene preliminary dahiliye/cerrahi/transitional yapmani isterler. Göz ihtisasi "NRMP" yerine "SFMatch" denen match programi ile basvuru almakta halen. Ve SFMatch sonuclari NRMP rank listeleri daha yollanmadan aciklaniyor. Dolayisiyla sen 1 sene sonra(PGY-2) bir göz programina eslestigin haberini alinca gonul rahatligiyla NRMP'den preliminary dahiliye/surgery/trans (1 senelik) programlari siralayabilirsin. Hatta pgy2 bir yere eslesmis ve preliminary yapmasi gereken adaylara NRMP'nin bazi avantajlar saglandigini da hatirliyorum.

Bundan sonra Göz ihtisasi tartismalarini bu basliktan yapabiliriz, derli toplu olur...

dr-acantamoeba
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 26, 2008, 07:14:21 ÖS »

Haklısın ve tesekkurler bora ...
celikkaya
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 09, 2008, 03:55:20 ÖS »

Oncelikle anladigim kadariyla goze kabul edilmek gercekten cok zor,bu nedenle insanin kendine alternatif bir alan belirlemesi lazim(en azindan B planina sahip olunmali) Ben de dusundum ama ilk baslarda kendime bir alternatif bulamadim(goz bende takinti haline donustu sanirim) Su an itibariyle alternatif olarak genel cerrahi gecmis yillardan da icimde kalan bir brans olarak "acaba?"lar listeme eklendi.
Henuz yolun daha cok basindayim ama sormak istedigim soru su; goz uzmanligi SF match ile asistan kabul ediyor ve PGY2  aliyor. Step1-2-3 alindiktan,LORlar ve diger tum belgeler tamamlandiktan sonra SF match`e basvuruluyor. Daha sonra SF match sonucu belli oldugunda onumuzde iki secenek olabilir,ya bir yere kabul edilmisizdir ya da edilmemisizdir.
Kabul edilmis olmamiz durumunda zaten Bora`nin da belirttigi gibi preliminary year icin NRMP`ye basvuruyoruz. Orada da bir yere kabul edilip PGY1`e basliyoruz,1 sene icinde tamamlayip gelecek yil da PGY2`ye goz asistani olarak basliyoruz.
Kotu senaryoyu da yazacak olursak.Diyelim ki SF match`de bir yere giremedik,peki ya sonra?
a- Bir sene daha bekleyip(Amerika`da research ayarlayip) gelecek senenin SF matchine tekrar basvurmak...
b- Vakit kaybetmeden secilen alternatif branslara/bransa ("acaba?"lar listesinden) NRMP match ile basvurmak...
c- Turkiye`ye donup TUS`a calismaya baslamak Sad(
d- ...?

Goruslerinizi bekliyorum...
dr-acantamoeba
Ast Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 09, 2008, 08:33:58 ÖS »

residency zor ama imkansız değil ;)bende seninle aynı yola bas koydum.
efx
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 09, 2008, 11:24:09 ÖS »

Celikkaya, oftamloloji istatistikeleri için şu sayfaya bir bak istersen http://www.sfmatch.org/residency/ophthalmology/about_match/match_report.pdf

Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 10, 2008, 01:10:50 ÖÖ »

Amerikada hiçbir uzmanlik hayal degil, imkansiz degil! Sadece bazilari biraz daha zaman harcamanizi biraz daha mucadele etmenizi gerektirecektir.

celikkaya
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 10, 2008, 01:38:05 ÖÖ »

efx tesekkur ederim buradaki istatistiklere gore IMG kabul yuzdelikleri cok da karamsar degil..january 08de 32 kisi kabul edilmis...%22 oraninda..dr.acantomoeba sen yolumuz acik olsun:) sen nerdesin?
efx
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 10, 2008, 11:51:26 ÖÖ »

...buradaki istatistiklere gore IMG kabul yuzdelikleri cok da karamsar degil..january 08de 32 kisi kabul edilmis...%22 oraninda...

Tabii bakış açısına göre değişir Smiley Ama başvuranların en azından bir kısmının kendi ülkelerinde göz uzmanlığı yapmış olma ihtimalini de göz önünde tutmak lazım.
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 08, 2008, 05:24:14 ÖÖ »

http://www.usmleturk.com/forum/usmleturkcom_yazilari/ynt_hangi_uzmanlik_hayal_edilebilir_surece_genel_bakis_ve_bir_yorum-t740.0.html;msg5726;topicseen#msg5726
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: