Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6830 Mesaj 605 Konu- Gönderen: 1182 Üye - Son üye: drhakans
Sayfa: 1 2 [3]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: yola yeni koyulanlar  (Okunma Sayısı 2930 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
dodo
Ziyaretçi
« Yanıtla #30 : Haziran 29, 2008, 08:37:45 ÖÖ »

Merhaba,
"MBaykara" önce foruma, daha sonra tıp camiasına hoş geldin.  Smiley
Bu aileye(tıp) girmeye karar vermek; uzun üzün düşünerek, ne istediğini, ne yapacağını, hayatın ve insanların senin için ne ifade ettiğini çok iyi bilerek yapman gereken bir hareket. Karşında şeytanın avukatlığını yapacak tanıdıkların, yanında seni destekleyecek arkadaşların, ve en önemlisi kendi benliğin olacak. Bu karar, sıradan bir karar olmamalı. Bu karar sürecinin sonunda kafanda hiçbir şüphe olmadan bu adımı rahatlıkla atmış olman gerekecektir.
Henüz tıp camiasının içine girmedin. Dünyada çok az insan, içinde bulunmadığı koşulların neler getirebileceğini, içinde bulunurken getireceklerine yakın bir oranda tahmin edebilir. Bu yüzden düşüncelerin, hayata bakışın, hayatın elinde olmayan kısmı ve daha yüzlerce değişken hayatında seninle birlikte hareket edecek ve sana yön verecektir.
Bence tıp camiasına ve sonrasında Amerika'da uzmanlığa karar verdi isen, bu düşüncelerin hepsini mantık ve duygu süzgecinden geçirmeye başlamışsındır demektir. Benim önerim, güvendiğin, tanıdığın hekimlerden tecrübelerini dinlemek olacak.
Bu mesleği para için mi, insan için mi, bilim için mi, yapacağına cevaplar bulmalısın bence. Bunlar ilk başta aklıma gelenler... Ayrıca bu meslek fedakarlık ister, azim ister, dürüstlük ister, en azından bir hekimde olması gerekenler budur.
Bundan sonra da "Neden Amerika?" sorusuna verdiğin cevaplar belki değişir, belki fikirlerin pekişir. 
Sorduğun hangi fakülte sorusuna, bu söylediğin fakültelerin ikisinde de okumuş üyeler en doğru cevabı verecektir. Bu konuda yorum yapmayacağım, ama dil konusunda-şu anda nasıl bir ingilizcen var bilmiyorum ama- Türkiye'deki hiçbir tıp fakültesinin sana harika bir katkı yapacağını düşünmüyorum, kendi kendine halledeceğin bir durum olacaktır kanaatindeyim. Gamze'nin dediği gibi bu önündeki son engel olacak bence de.
Umarım hayatının, bu yeni dönemi sana arzuladığın, hayal ettiğin şeyleri sunar.
Unutma, her şey hayal etmekle başlar...
Eğer bu yola girmeye karar verdi isen, aramıza hoşgeldin... melek
Sağlıcakla
DOdo
 Smiley
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #31 : Haziran 29, 2008, 09:35:55 ÖÖ »

merhaba arkadaşlar,ben yeni üye oldum,hatta tıp dünyasına bile adım atmadım henüz!bu sene öss sınavına girdim ve puanım gayet iyi muhtemelen (hacettepe ingilizce hariç)tüm tıp bölümlerine tercih yapabileceğim.Sizden yardım istediğim konu şu:
ben kesinlikle uzmanlığımı amerika'da yapmak istiyorum hacettepenin çapadan yada cerrahpaşadan çok üstünlüğü var mı?yani bu sınavları geçmek için en iyisi hacettepeye gitmek midir?yoksa diğer okullara gidip düzgün çalışarak da rahatça sınvaları geçebilir miyim?
ikinci sorum ise:
ben eğitimimi türkçe yapmak istiyordum ama sitede okuduğum bir sürü yazıdan sonra ingilizce yapmak en acısız yol gibi görünüyor kendim kitaplardan çalışarak yeterli ing.seviyesine ulaşabilirmiyim eğer türkçe tıp eğitimi alırsam?
şimdiden teşekkürler

Arkadaslar en guzel cevaplari vermisler, diyecek bir sey birakmamislar. Ben de kendimce eklemeler yapayim.
Sana soyleyebilecegim bir kac sey var :

-Daha adim bile atmadan "ihtisasimi amerikada yapacagim" gibi sartlarla bu ise girmen bence cok gereksiz, luzumsuz, asiri takintili, dahasi dikkat cekici. Amerika'ya neden bu kadar taktin? Daha "tip" nedir onu bilmezken? "Kesin sunu yapacagim, kesin bunu yapacagim" seklinde  100 adim otesi hakkinda kendini kitlemek, gormedigin basamaklar hakkinda hedefler koymak benm fikrimce dogru degil. Yine de sen bilirsin.

-Ingilizce tip ya da Turkce hic fark etmez. Ben senin yerinde olsam ingilizcesinden uzak dururdum. Ciddi bir is ogrenmek istiyorsan , Oktay Sinanoglu Hocaminizin deyimiyle, o is en iyi anadilinde ogrenilir. Ingilizce'nin kralini gerektiginde ogrenirsin. Ingilizce ogrenmek icin isini ingilizce ogrenmen gerekmiyor. Ingilizce tip sacmaligina kanmayip Turkce Tip tercihini ortaya koydugun icin seni kutluyorum. Hoca Turk, ogrenci Turk, herkesin Ingilizce allahlik, onde ingilizce kitap acik, kafayi gozu yara yara kalp yetmezligi anlatiyorlar. Bu kotulugu bize yapanlari en iyi Oktay Sinanoglu anlatir kitaplarinda. Ingilizce tip okuyup okumamanin Amerika ideallerini zerre kadar etkilemeyecegini soyleyebilirim. Hangi fakultede okdugun da ayni sekilde, arkadaslarin soyledigi gibi, hicbir sekilde sonuca etkilemez.

Tip fakultesine daha adim atmamis bir genc olarak bence Amerika'da ihtisastan evvela ihtiyacin olan idealler var. "Iyi bir doktor olacagim" gibi...

Iyi sanslar.
Bol sanslar.
Hos geldin.

Ceylan Ergül
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #32 : Haziran 29, 2008, 10:46:18 ÖÖ »

Hoşgeldin,

Ben İstanbul Tıp Fakültesindeyim, 4. sınıfı bitirdim. İngilizce ya da Türkçe tıp eğitimi seçimine yardımcı olabilecek birkaç şey söylemek istiyorum. Fakülteye girmeden biraz İngilizce ya da Fransızca öğrenmiş olmak Latince terimleri anlamayı ve dahası yenilerini öğrenmeyi çok kolaylaştırıyor, zaten çoğu farklı bir okunuşla dilimize girmiş durumda. Ayrıca dersler Türkçe anlatılsa da hocalar birçok terimin yanına İngilizcesini yazıyor ya da dersi anlatırken "literatürde şöyle ifade ediliyor" veya "yabancılar şöyle diyor" şeklinde söylüyor. Yani sen bir roman okuyacak kadar İngilizce biliyorsan, bizim fakültedeki eğitimle İngilizce tıp kitabı okuyacak hale gelirsin. Normal ders çalışmana ek olarak İngilizce kitaplar da okursan vakit buldukça bir eksiğin kalmaz. (Örneğin 3. sınıfta Robbins Patolojinin İngilizcesi faydalı olabilir.)

Cerrahpaşa İngilizce Tıpta okuyan arkadaşlarım verilen İngilizce eğitimden pek memnun değiller. Hocaların çoğunun İngilizcesi pek iyi değilmiş, Ulaş Abinin söylediği gibi kafayı gözü yara yara anlatıyorlarmış dersi. Bir de yazılı sınavları pek İngilizce bilmeyen asistanlar kontrol ettiği zaman cevap anahtarındakinden farklı kelimeler, cümle yapıları kullandığın için puan kırabildiklerini duymuştum. Üstelik zaten klinik rotasyonlara geçtiğinde bu dil olayı daha da saçmalaşıyor, sonuçta İngilizce konuşan hasta yok.

Sonuç olarak bence iyi bir Türkçe tıp fakültesine girmek daha iyidir.

Bir de bu konudan çok ayrı bir önerim olacak. Bizim fakülte yılda 350 kişi alıyor, bence bu eğitimi çok zorlaştırıyor, hocayla öğrenci hiç muhatap olamıyor diye düşünüyorum. Belki kontenjanı daha düşük fakültelerde bu durum daha iyi olabilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Başarılar, iyi şanslar.
mbaykara
Acemi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #33 : Haziran 29, 2008, 11:55:07 ÖÖ »

Herkese  çok teşekkür ediyorum,Türkçe okuma kararımı pekiştirdiniz,söyledikleriniz de kararımı vermemde çok yardımcı olacak,Amerika'ya saplantılıyım gibi düşünülmesin ben sadece üniversite seçiminin uzmanlığa olan katkısını sormak istemiştim çünkü okul tercihinde önemi olabilirdi.Gamze Abla sormuş hayır Antalyalı değilim İstanbul da liseyi bitirdim ve burada oturuyorum.
Söylediğiniz gibi şu anda doktorluk yapan birçok büyüğümle de konuştum aylardır araştırmalar yapıyorum onlar da Türkçe tıp okumamı tavsiye etmişlerdi.Bu camiaya girmekten çok mutluluk duyacağım,sorularımla ilgili tavsiyelerde bulunmak isterseniz cevaplarınızı izlemeye devam edeceğim.Belki forum konusu değil ama bir sorum daha var.Tıp eğitimi almakta olanlar veya bitirenler daha iyi bilir istnabulda yaşamış biri olarak başka bir şehirde okumak nasıl bir duygu?adapte sorunları olabilir mi bu süreçte tanıdığım kişilerin yanında ve bildiğim bir şehirde okumak bana kolaylık sağlar mı?
kısıl
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #34 : Haziran 29, 2008, 01:39:15 ÖS »

Merhaba,önceklikle Doktorluk gibi eğitimi uzun olan bi meslek seçtiğin için cesaretini kutluyorumtıp fakültesine gidince duyacağın klasik  sözlerdenn birisi Ömür biter Tıp bitmez olacak,Tıp fakültesi zaten zor bi bölüm birde ingilizce okuyarak dahada zorlaştırmanın anlamı yok,eğer ingilizcen iyiyse zaten tıpla ilgli kullanılan terimler aynı olduğu için çok zorluk çekmezsin.
İstabulda Tıp fakültesi okumak veya başka şehirde tıp okumak arasında bi fark yok,sonuçta mezun olunca hangi tıp fakülesi mezunu olduğun çok bi şey değiştirmiyor.
tanıdığın insanlarla aynı şehirde okumak bir dönem sonra çok bi şey ifade etmiyor çünkü üniveniersitede kendine ayı dili konuştuğun yeni arkadaşların oluyor.önceden çok sık konuştuğun ve görüştüğün arkadaşlarınla bile bazen bir ay görüşmediğin oluyor.
sana şimdiden kolay gelsin
 haberlerini bekliyoruz
kısıl

Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: