Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

7161 Mesaj 644 Konu- Gönderen: 1277 Üye - Son üye: cerend
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Step2 CS Tecrubesi - Houston  (Okunma Sayısı 2013 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bora(PunK)
Sözlerim kılıçtan keskin
Yönetici

« : Eylül 03, 2007, 10:23:19 ÖS »

Simdi "genclere de örnek olur" temennilerimle Roll Eyes Step2 CS tecrubemi anlatayim. Sinava Temmuzda Houston'da girdim. Dogrusu en zorlandigim sinav diyebilirim, sebebi belki de cok sorunlarla bogustugum bir donemde girmek zorunda oldugumdan olabilir. Ama bunun yaninda step1 ve 2CK sinavlarindaki gibi "oturup calisirsin soru cozer girersin ve hakettigini da +-2 alirsin" gercegi pek yok. CS icin +-10 diyebiliriz, boyle olunca da PASS/FAIL sinav gunu performansiniza cok bagimli oluyor. CS tamamen farkli bir sinav, karsinda gayet rasyonel ve reaksiyonlari gayet ongorulebilir bir bilgisayar yok artik! Karsinda canlilar aleminin en irrasyonel ve reaksiyonlari ongorulemez türü olan Homo Sapiens var! Grin Size tecrubelerimi "Animal Planet" izleyormussunuz edasiyla anlatmak istesem de çok fazla da civitmamak amaciyla konumuza donuyorum...

Şimdi arkadaslar bence CS sinavinda en önemli nokta şu; Bu sinavi kişisel algilarsaniz çok acayip stress olursunuz hatta size karsi sinirli hastalardan(halbuki herkese sinirli adam, rolu bu!) alinir, bozulur, küser, sonucda da "FAIL" seklinde bir sonuc raporu alirsiniz.
Ders1: Bu sinavdaki SP(Standardized Patient)'ler senenin her gunu "senin gibi" 12 doktor goruyor, 25 dakikada bir rolunu en bastan oynuyor ve sen de gireceksin o odaya ve o adamin rolune eslik edeceksin. Bu sinav sana özel bir sinav degil, hergun 100lerce doktor giriyor o odaya, senden once de biri girdi senden sonra da biri girecek. Yani sakın olayi kisisellestirip stress olmayin, tam tersine rahat olun, rol yapiyor adam karsinda "bariz!!" sen de rol yapacaksin hem de en ucuzunu!
Ders2: Bu sinavda taktik olmak cok faydali olabilir eger kendinizi cok hazir hissetmiyorsaniz. Ben oyle yaptim, sonucta da geçtim. Şöyleki; CS sonuc raporunuzda 3 tane puan var ki bunlarin 3unden de gecmeniz gerekiyor. Bu puanlar; 1. ICE = Integrated Clinical Encounter 2. CIS = Communication & Interpersonal Skills 3. SEP(Spoken English Proficiency). Şimdi SEP ve ICE'dan 100 alip CIS'ten 45 alirsaniz sinavin hepsinden kaliyorsunuz. Bu sebeple sinav sirasinda kendinizi eksik hissettiginiz bir bolum varsa(ICE veya CIS.. SEP konusunda cok bisey yapamazsini o an itibariyle), karsilastiginiz diger hastalarda o bolumun altindaki konulara onem verip o bolumden de gecer bir not alabilirsiniz.
Şimdi bu 3 bolum nedir ve ne iceriyor?
SEP: Spoken English Proficiency... adi ustunde, hastayi anlama ve hastaya kendinizi anlatabilme yeteneginiz. Hastalar cok yardimci oluyorlar anlamadiginiz kelimeler vs konusunda, korkmadan tekrar ettirebilirsiniz.
ICE: Bu bolum History Taking, Physical Examination ve Patient Note bolumlerinden olusuyor.
CIS: Bu bolum adi ustunde hastaya nezaket, hastayi uygun sekilde soyma, hastaligina empati gosterme, ona yardimci olmaya calistiginizi inandirme gibi interpersonal konulari iceriyor. Arti bir de Counseling bu bolume dahil.
Ben sinavda Counselingleri yetistiremedim baslarda ama interpersonal skills bolumunde cok iyi oldugum icin(yani cok iyi rol yapabildigim icin Wink o bolumden gececegimi dusunuyordum. ICE'de ise PE ve PN'lerim yetismedi veya kotu-yetersizdi ama History Taking konusunda canini cikariyordum hastanin, fazla abarttigim icin PE ve Counseling'e zaman kalmiyordu dolayisiyla. Yani ben ICE bolumunde zayif dusmekten korktum dogrusu ama kendinizi eksik hissettigiz bolumler olacaktir sinavda, sonraki hastalarda bu bolumlere onem verirseniz(yani zaman verirseniz) gecersiniz.

Bugunluk bu kadar bu konuya daha sonra biraz daha detay yazarim...

"Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn" (Albert Einstein)
Hakan
Yönetici

« Yanıtla #1 : Eylül 03, 2007, 10:27:23 ÖS »

dur hemen kahvemi yapıp okumaya başlayayım Smiley
eline sağlık Bora
neuro
Genel Yürütücü

« Yanıtla #2 : Eylül 04, 2007, 12:56:14 ÖÖ »

Tekrar tebrikler Boracım,
Çok yakında mülakatlardaki tecrübelerini de bekliyoruz.
Görüşmek üzere... Smiley
GULDEN
Genel Yürütücü

« Yanıtla #3 : Eylül 06, 2007, 06:38:44 ÖS »

Boracim tebrikler tekrar. CK ve CS sonuclarin icin Turkiye'de bir dizi kutlamalar yaparsin artik:) Cool Cool

Ben de yarin Houston'da CS'e giriyorum. Son taktikleri de aldik Bora'dan Wink. Gidip oyunumuzu oynayalim, sonrasinda da insallah gectigimi sizlerle paylasirim:) Smiley

Gulden
GULDEN
Genel Yürütücü

« Yanıtla #4 : Ekim 19, 2007, 07:54:25 ÖÖ »

Merhaba arkadaslar Smiley

Bir hafta once Step2 CS sonucumu ogrendim. Gectigimi sizinle paylasmistim ama sinav deneyimimi yazma firsatini simdi bulabildim.

Step2 CS hazirligi, girdigim ilk iki sinava gore cok cok daha rahat gecti Cool. On gun sureyle, gunde yaklasik 3-4 saat kadar calistim. Step2 CK sinavindan 2 hafta sonra CSe girmem, teorik klinik bilgisi acisindan bana cok yardimci oldu. Eger firsatiniz varsa, oyle yapmanizi tavsiye ederim. Isinizi gercekten kolaylastirmis olursunuz Wink

Oncelikle, calistigim kaynaklari yazayim. 'First Aid for USMLE Step2 CS', bu sinav icin de cok guzel bir kaynak bence. Ozellikle 'challenging questions',yani hastanin bize sorabilecegi zorlayici soru ornekleri. Bu sorulara ,nasil tatmin edici cevaplar verebilecegimiz ile ilgili kisim bana cok fikir verdi.Sinavda hemen her hasta, size boyle bir soru yoneltiyor.

First Aid(FA) yaninda, 'USMLEWorld Cases' calisirsaniz ve bir de hasta muayene videolarini izlerseniz, masa basi calisma kismini halletmis olursunuz. Ama bu masa basi kismindan haric,CSe hazirlanmanin cok daha onemli ve mutlaka gerekli bolumu, pratik yapmaniz arkadaslar.'Okunacak seyleri okuyup ogrendim, nasil olsa yaparim' demeyin sakin!!! Unutmayin ki bu daha cok ,tip pratiginizi testedecek olan bir sinav. Mutlaka bir arkadasinizla sinavda cikabilecek vakalri onceden bikac kez calisin Wink Sinavda cikmasi olasi butun vakalar, FAde ve USMLEWorld'de var. FAde ,sinavda sizi rahat ettirecek kadar vaka ornegi var. Size bir paragrafta, hastayla ilgili bilmeniz gereken temel bilgileri veriyor.Hasta kac yasinda,ne sikayetle geldi,vital bulgulari neler.Sinavda ise bu bilgiler,aynen bu formatta, hasta odasinin kapisinda asili bulunuyor. Sizin yapmaniz gereken,size hasta rolu yapacak bir arkadasinizla bu vakalari sure tutarak calismaniz.FA'in ayni bolumunde,hasta rolundeki arkadasiniza vereceginiz 'checklist'ler var. Sizin,o hasta gorusmesinde yapmaniz gereken hersey tek tek maddeler halinde yazilmis. 15 dakika sure tutuyorsunuz. Kapida asili hasta bilgisini okuduktan sonra,isterseniz hemen, isterseniz bir sure sonra hastanin bulundugu odaya giriyorsunuz. Benim tavsiyem, kapidaki paragrafi okuduktan sonra, hastanin mevcut sikayetlerinden yola cikarak,elinizdeki kagida en az 5 adet ayirici tani yazip sonra odaya giriniz. Boylece odaya girdiginizde afallamadan,neler sorabileceginiz kafanizda sekillenmis olur. Bir de, odaya girmeden hastanin adini,yasini ve vital bulgularda normal sinirlar haricinde bir deger varsa o degeri de not aliniz.Iceriye girip hikaye almak,hastayi muayene etmek ve hastaya gerekli konularda danismanlik yapmak icin toplam 15 dakikaniz olacak. Bu 15 dakika sonunda,odadan cikip, toplam 10 dakika icinde hasta notu yazacaksiniz. FA'deki vakalari ,uygun zamanlamayla pratik yaparsaniz,sinavda bir sikintiniz olacagini hic zannetmiyorum. Her vakanin sonunda, hasta rolu yapan arkadasinizdan,elindeki 'checklist'e dayanarak size bir geribildirim yapmasini isteyin. Boylece yapmaniz gereken ve yapmayi unuttugunuz maddelere dikkatinizi cekmis olursunuz.

Sinav hazirligi ve calisma kaynaklarindan sonra, sinav ortamini kafanizda onceden canlandirabilmeniz icin, biraz da sinav gununden bahsedeyim: Guzel bir sekilde giyinip hazirlandiktan,beyaz onlugunuz ve stetoskopunuzu yaniniza aldiktan sonra, en gec 7.30da sinav merkezinde olun. Giriste, gorevli sekreter,fotografli kimliginizi(veya pasaport) ve sinav randevu tarih ve yerinin yazili oldugu kagidi kontrol edecek. Sonrasinda sizi bekleme salonuna yonlendirecek. Bu salonda U seklinde yanyana 24 sandalye var. O gun,sizinle birlikte 23 kisi daha sinava giriyor olacak. Iki gruba ayrilacaksiniz ve herkese 1den 12e kadar bir numara verilecek.Bir grup kirmizi,diger grup mavi renkli olan sayilari, beyaz onlugun sol koluna ilistirecek. Sonrasinda sinavla ilgili yaklasik yarim saat suren bir oryantasyon olacak. Ve tum doktorlar,sinavin yapilacagi koridora yonlendirilecek.

Sinav,uzun bir koridorda yapiliyor. Koridorda, karsilikli 12ser oda var ve her odanin disinda,hasta notu yazmaniz icin bir istasyon(masa-sandalye) bulunuyor. Notu ,ister size verilmis olan kagida,isterse masada bulunan bilgisayarda yazabilirsiniz. Dikkat edeceginiz nokta,gerekli bilgiyi duzenli bir sekilde,sinirli miktardaki yere sigdirabilmeniz. O nedenle calisirken,FA'deki hasta notu kagitlarini kullanirsaniz, sinavda 'yazacak yer kalmadi yaa' sikintisi cekmezsiniz. Sinavda size verilecek kagidin koseleri cizgilerle sinirlandirilmis. Sadece bu sinirlar icinde yazili olanlar 'scan' ediliyor. O nedenle, bu kucuk ama onemli bir ayrintiyi atlamayin Wink

Koridor boyunca bulunan 12 odaya sirayla,teker teker giriyorsunuz.Size, gireceginiz odanin kapisina yurumeniz komutu veriliyor. Bu sirada, SP(standardized patient)lere hazir olmalarini belirtan anons veriliyor. Bu anonstan sonra da 'Doktorlar baslayabilirsiniz' deniliyor. Odaya girmeden once hastanin ismini,yasini,kaydadeger birsey varsa vital bulgularini yazdiniz.Kendinize iceri girmeden  bir veya maksimum birbucuk dakika verip, ayrici tanilarinizi elinizdeki kagida not ettiniz. Burda harcayacaginiz zaman kesinlikle kayip degil arkadaslar.Size ,iceri girmeden kendinizi ve dusuncelerinizi organize etme sansi taniyor. Odaya girip hastayi guleryuzlu bir ifadeyle ve ismini kullanarak selamladiniz. Orda 'doktor' olarak bulundugunuzu, sorular sorup sonrasinda muayene edeceginizi soylediniz. Odaya girdikten sonraki ilk 7-8 dakikayi hikaye almaya ayirip, sonrasinda 3-4 dakikada muayeneyi yaparsaniz geriye kalan yaklasik bir dakikalik zamanda da hastanin sorusuna cevap verir ve gerekli konuda(ornegin sigara iciyorsa,birakmasina yardimci organizasyona yonlendirmek veya obezse kilo vermesini saglamak icin egzersiz ve diyet onerileri vermek) danismanlik hizmeti sunarsiniz. Odada gecireceginiz zaman boyunca en onemli yapmaniz gereken, iyi bir hikaye almaya calismak. Fizik muayene, goz boyamaktan baska birsey degil bence. Hastanin elindeki 'checklist'e tik atmasini saglamalisiniz yaptiginiz fizik muayeneyle. Bunu da hastaya her dokunusunuzda, ne yaptiginizi soyleyerek basarabilirsiniz. Yani muayene esnasinda 'sesli dusuneceksiniz'. 'Simdi kulaginiza bakiyorum' deyip otoskopu dis kulak yoluna yonlendirmek yeterli. Durup kulak zarini incelemeye calismayin.Zaten hepsi saglikli insanlar,bisey de bulamazsiniz baksaniz da. Bu sinav daha once Bora'nin da ifade ettigi gibi bir 'tiyatro oyunu'. Siz de hastalar da oyuncusunuz unutmayin. 'Simdi kalbinizi dinliyorum.' deyip stetoskopu gogus duvarinda birkac yere yerlestirmek yeterli.Fazlasi, sizi zaman acisindan sikintiya sokabilir.

Hikayeyi aldiktan sonra, hastaya ellerinizi yikayacaginizi soyleyip lavaboya yonelirsiniz. El yikamayla gececek yaklasik 30 saniyelik surede de, hastanin eklemek istedigi baska sikayeti olup olmadigini sorun. Belki sormayi unuttugunuz birseyi boylelikle hastadan almis olursunuz. Ellerinizi yikadiniz,hizlica ve amaca yonelik fizik muayenenizi yaptiniz. Bu arada odada son 5 dakikaniz kaldigina dair bir anons daha duyuyorsunuz. Bu anonsu duydugunuzda,fizik muayene yapiyor olmalisiniz. Muayeneden sonra,hastaya aldiginiz hikaye ve yaptiginiz muayeneye dayanarak, sikayetlerinden yola cikarak hangi on tanilarini dusundugunuzu soyluyorsunuz. Yapacaginiz testler konusunda hastaya bilgi verip gerekirse izin aliyor(ornegin HIV ELISA icin) ve sonuclar cikinca tekrar bulusup tedavi kararinizi kesinlestireceginizi soyluyorsunuz. Hastaya sormak istedigi birsey olup-olmadigini sorunuz ve elini sikip yine guleryuzlu ifadenizle odadan cikiniz.

Simdi sirada size verilen 10 dakikalik zamanda hasta notu yazma kismi var. Kagidin sinirlarindan disari yazmamaya dikkat ederek, hasta odasinda tuttugunuz notlar yardimiyla notu yaziyorsunuz. Bu arada son 1 dakikaniz kaldigi anonsu veriliyor.

Sinavdaki toplam 12 vaka,5-4-3 seklinde, sirasiyla yarim saat ve 15 dakikalik aralarla bolunmus. Yarim saatlik ilk ara, yemek molasi Tongue Yemekler USMLE'den ama cok abartmayin Grin Daha sizi bekleyen 7 vaka olacak unutmayin. Ikinci ara, kahve molasi  :)Sonrasinda da zaten ozgurlugunuze kavusuyorsunuz Cool

Sinavi tamamlayinca size, step1 ve step2 CKde oldugu gibi, o tarihte orda bulunup,sinavi tamamladiginiza dair bir kagit veriliyor. Sonra parti zamani Wink

Aklima gelenler simdilik bunlar arkadaslar. Ben sinava Houston'da girmistim. Sinav merkezine cok yakin bir otelde kaldim.'Suburban Extended Stay' diye 3 yildizli bi yerdi. Bora hocanin tavsiyeleri ve deneyimlerinden yararlandim yer konusunda. Sinav merkezi havaalanina oldukca yakin bir yerde ve calisanlar guleryuzlu. Merkezle ilgili bir sikintim olmadi. Houston'i pek gezme firsati bulamadim. O nedenle sehirle ilgili pek bisey yazamiycam.

Hepinize basarilar Wink Sinav gununde rolunuzu iyi yapin, sonrasi guzel olacak insallah Smiley

Gulden
neuro
Genel Yürütücü

« Yanıtla #5 : Ekim 19, 2007, 08:51:29 ÖÖ »

Tebrik ederim Guldencim!!!
Her zamanki gibi yine harika bir yazi olmus Smiley.
Bu arada IV'ler de cok iyi gidiyor, hadi bakalim en iyi sekilde tamamlayacaksin bu maratonu Wink (sonra yenisi baslayacak ama olsun o cok cok daha iyi olacaktir..) Smiley
Gorusmek uzere...
nur
Ast Üye
**

« Yanıtla #6 : Ekim 19, 2007, 06:58:53 ÖS »

Cok tesekkurler Gulden,

Ilerde isime cok yarayacak bu bilgileri simdien kaydettim..Ayrica onemsiz gibi gorunen kucuk ayrintilari belittigin icin saol..Hadi bakalim cok az kaldi...
efx
Ertuğrul
Yönetici

« Yanıtla #7 : Ekim 20, 2007, 12:41:52 ÖS »

Başlığı sabitleyelim bari Smiley
kubi
Acemi
*

« Yanıtla #8 : Ağustos 07, 2008, 01:13:51 ÖS »

merhaba
bu sınavın geçerliliği ne kadar acaba? sınava girdikten sonra gelip askerliği yapıp başvuruları öylece yapma imkanımız var mı?
 herkese başarılar
efx
Ertuğrul
Yönetici

« Yanıtla #9 : Ağustos 07, 2008, 04:03:00 ÖS »

merhaba
bu sınavın geçerliliği ne kadar acaba? sınava girdikten sonra gelip askerliği yapıp başvuruları öylece yapma imkanımız var mı?
 herkese başarılar
7 sene

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: