Merhaba arkadaslar

Bir hafta once Step2 CS sonucumu ogrendim. Gectigimi sizinle paylasmistim ama sinav deneyimimi yazma firsatini simdi bulabildim.
Step2 CS hazirligi, girdigim ilk iki sinava gore cok cok daha rahat gecti

. On gun sureyle, gunde yaklasik 3-4 saat kadar calistim. Step2 CK sinavindan 2 hafta sonra CSe girmem, teorik klinik bilgisi acisindan bana cok yardimci oldu. Eger firsatiniz varsa, oyle yapmanizi tavsiye ederim. Isinizi gercekten kolaylastirmis olursunuz

Oncelikle, calistigim
kaynaklari yazayim.
'First Aid for USMLE Step2 CS', bu sinav icin de cok guzel bir kaynak bence. Ozellikle 'challenging questions',yani hastanin bize sorabilecegi zorlayici soru ornekleri. Bu sorulara ,nasil tatmin edici cevaplar verebilecegimiz ile ilgili kisim bana cok fikir verdi.Sinavda hemen her hasta, size boyle bir soru yoneltiyor.
First Aid(FA) yaninda,
'USMLEWorld Cases' calisirsaniz ve bir de
hasta muayene videolarini izlerseniz, masa basi calisma kismini halletmis olursunuz. Ama bu masa basi kismindan haric,CSe hazirlanmanin cok daha onemli ve mutlaka gerekli bolumu,
pratik yapmaniz arkadaslar.'Okunacak seyleri okuyup ogrendim, nasil olsa yaparim' demeyin sakin!!! Unutmayin ki bu daha cok ,tip pratiginizi testedecek olan bir sinav. Mutlaka bir arkadasinizla sinavda cikabilecek vakalri onceden bikac kez calisin

Sinavda cikmasi olasi butun vakalar, FAde ve USMLEWorld'de var. FAde ,sinavda sizi rahat ettirecek kadar vaka ornegi var. Size bir paragrafta, hastayla ilgili bilmeniz gereken temel bilgileri veriyor.Hasta kac yasinda,ne sikayetle geldi,vital bulgulari neler.Sinavda ise bu bilgiler,aynen bu formatta, hasta odasinin kapisinda asili bulunuyor. Sizin yapmaniz gereken,size hasta rolu yapacak bir arkadasinizla bu vakalari sure tutarak calismaniz.FA'in ayni bolumunde,hasta rolundeki arkadasiniza vereceginiz 'checklist'ler var. Sizin,o hasta gorusmesinde yapmaniz gereken hersey tek tek maddeler halinde yazilmis. 15 dakika sure tutuyorsunuz. Kapida asili hasta bilgisini okuduktan sonra,isterseniz hemen, isterseniz bir sure sonra hastanin bulundugu odaya giriyorsunuz. Benim tavsiyem, kapidaki paragrafi okuduktan sonra, hastanin mevcut sikayetlerinden yola cikarak,elinizdeki kagida en az 5 adet ayirici tani yazip sonra odaya giriniz. Boylece odaya girdiginizde afallamadan,neler sorabileceginiz kafanizda sekillenmis olur. Bir de, odaya girmeden hastanin adini,yasini ve vital bulgularda normal sinirlar haricinde bir deger varsa o degeri de not aliniz.Iceriye girip hikaye almak,hastayi muayene etmek ve hastaya gerekli konularda danismanlik yapmak icin toplam 15 dakikaniz olacak. Bu 15 dakika sonunda,odadan cikip, toplam 10 dakika icinde hasta notu yazacaksiniz. FA'deki vakalari ,uygun zamanlamayla pratik yaparsaniz,sinavda bir sikintiniz olacagini hic zannetmiyorum. Her vakanin sonunda, hasta rolu yapan arkadasinizdan,elindeki 'checklist'e dayanarak size bir geribildirim yapmasini isteyin. Boylece yapmaniz gereken ve yapmayi unuttugunuz maddelere dikkatinizi cekmis olursunuz.
Sinav hazirligi ve calisma kaynaklarindan sonra, sinav ortamini kafanizda onceden canlandirabilmeniz icin, biraz da
sinav gununden bahsedeyim: Guzel bir sekilde giyinip hazirlandiktan,beyaz onlugunuz ve stetoskopunuzu yaniniza aldiktan sonra, en gec 7.30da sinav merkezinde olun. Giriste, gorevli sekreter,fotografli kimliginizi(veya pasaport) ve sinav randevu tarih ve yerinin yazili oldugu kagidi kontrol edecek. Sonrasinda sizi bekleme salonuna yonlendirecek. Bu salonda U seklinde yanyana 24 sandalye var. O gun,sizinle birlikte 23 kisi daha sinava giriyor olacak. Iki gruba ayrilacaksiniz ve herkese 1den 12e kadar bir numara verilecek.Bir grup kirmizi,diger grup mavi renkli olan sayilari, beyaz onlugun sol koluna ilistirecek. Sonrasinda sinavla ilgili yaklasik yarim saat suren bir oryantasyon olacak. Ve tum doktorlar,sinavin yapilacagi koridora yonlendirilecek.
Sinav,uzun bir koridorda yapiliyor. Koridorda, karsilikli 12ser oda var ve her odanin disinda,hasta notu yazmaniz icin bir istasyon(masa-sandalye) bulunuyor. Notu ,ister size verilmis olan kagida,isterse masada bulunan bilgisayarda yazabilirsiniz. Dikkat edeceginiz nokta,gerekli bilgiyi duzenli bir sekilde,sinirli miktardaki yere sigdirabilmeniz. O nedenle calisirken,FA'deki hasta notu kagitlarini kullanirsaniz, sinavda
'yazacak yer kalmadi yaa' sikintisi cekmezsiniz. Sinavda size verilecek kagidin koseleri cizgilerle sinirlandirilmis. Sadece bu sinirlar icinde yazili olanlar 'scan' ediliyor. O nedenle, bu kucuk ama onemli bir ayrintiyi atlamayin

Koridor boyunca bulunan 12 odaya sirayla,teker teker giriyorsunuz.Size, gireceginiz odanin kapisina yurumeniz komutu veriliyor. Bu sirada, SP(standardized patient)lere hazir olmalarini belirtan anons veriliyor. Bu anonstan sonra da
'Doktorlar baslayabilirsiniz' deniliyor. Odaya girmeden once hastanin ismini,yasini,kaydadeger birsey varsa vital bulgularini yazdiniz.Kendinize iceri girmeden bir veya maksimum birbucuk dakika verip, ayrici tanilarinizi elinizdeki kagida not ettiniz.
Burda harcayacaginiz zaman kesinlikle kayip degil arkadaslar.Size ,iceri girmeden kendinizi ve dusuncelerinizi organize etme sansi taniyor. Odaya girip hastayi guleryuzlu bir ifadeyle ve ismini kullanarak selamladiniz. Orda 'doktor' olarak bulundugunuzu, sorular sorup sonrasinda muayene edeceginizi soylediniz. Odaya girdikten sonraki ilk 7-8 dakikayi hikaye almaya ayirip, sonrasinda 3-4 dakikada muayeneyi yaparsaniz geriye kalan yaklasik bir dakikalik zamanda da hastanin sorusuna cevap verir ve gerekli konuda
(ornegin sigara iciyorsa,birakmasina yardimci organizasyona yonlendirmek veya obezse kilo vermesini saglamak icin egzersiz ve diyet onerileri vermek) danismanlik hizmeti sunarsiniz. Odada gecireceginiz zaman boyunca en onemli yapmaniz gereken, iyi bir hikaye almaya calismak. Fizik muayene, goz boyamaktan baska birsey degil bence. Hastanin elindeki 'checklist'e tik atmasini saglamalisiniz yaptiginiz fizik muayeneyle. Bunu da hastaya her dokunusunuzda, ne yaptiginizi soyleyerek basarabilirsiniz. Yani muayene esnasinda
'sesli dusuneceksiniz'. 'Simdi kulaginiza bakiyorum' deyip otoskopu dis kulak yoluna yonlendirmek yeterli. Durup kulak zarini incelemeye calismayin.Zaten hepsi saglikli insanlar,bisey de bulamazsiniz baksaniz da. Bu sinav daha once Bora'nin da ifade ettigi gibi bir 'tiyatro oyunu'. Siz de hastalar da oyuncusunuz unutmayin. 'Simdi kalbinizi dinliyorum.' deyip stetoskopu gogus duvarinda birkac yere yerlestirmek yeterli.Fazlasi, sizi zaman acisindan sikintiya sokabilir.
Hikayeyi aldiktan sonra, hastaya ellerinizi yikayacaginizi soyleyip lavaboya yonelirsiniz. El yikamayla gececek yaklasik 30 saniyelik surede de, hastanin eklemek istedigi baska sikayeti olup olmadigini sorun. Belki sormayi unuttugunuz birseyi boylelikle hastadan almis olursunuz. Ellerinizi yikadiniz,hizlica ve amaca yonelik fizik muayenenizi yaptiniz. Bu arada odada son 5 dakikaniz kaldigina dair bir anons daha duyuyorsunuz. Bu anonsu duydugunuzda,fizik muayene yapiyor olmalisiniz. Muayeneden sonra,hastaya aldiginiz hikaye ve yaptiginiz muayeneye dayanarak, sikayetlerinden yola cikarak hangi on tanilarini dusundugunuzu soyluyorsunuz. Yapacaginiz testler konusunda hastaya bilgi verip gerekirse izin aliyor(ornegin HIV ELISA icin) ve sonuclar cikinca tekrar bulusup tedavi kararinizi kesinlestireceginizi soyluyorsunuz. Hastaya sormak istedigi birsey olup-olmadigini sorunuz ve elini sikip yine guleryuzlu ifadenizle odadan cikiniz.
Simdi sirada size verilen 10 dakikalik zamanda
hasta notu yazma kismi var. Kagidin sinirlarindan disari yazmamaya dikkat ederek, hasta odasinda tuttugunuz notlar yardimiyla notu yaziyorsunuz. Bu arada son 1 dakikaniz kaldigi anonsu veriliyor.
Sinavdaki toplam 12 vaka,
5-4-3 seklinde, sirasiyla yarim saat ve 15 dakikalik aralarla bolunmus. Yarim saatlik ilk ara, yemek molasi

Yemekler USMLE'den ama cok abartmayin

Daha sizi bekleyen 7 vaka olacak unutmayin. Ikinci ara, kahve molasi :)Sonrasinda da zaten ozgurlugunuze kavusuyorsunuz

Sinavi tamamlayinca size, step1 ve step2 CKde oldugu gibi, o tarihte orda bulunup,sinavi tamamladiginiza dair bir kagit veriliyor. Sonra parti zamani

Aklima gelenler simdilik bunlar arkadaslar. Ben sinava Houston'da girmistim. Sinav merkezine cok yakin bir otelde kaldim.'Suburban Extended Stay' diye 3 yildizli bi yerdi. Bora hocanin tavsiyeleri ve deneyimlerinden yararlandim yer konusunda. Sinav merkezi havaalanina oldukca yakin bir yerde ve calisanlar guleryuzlu. Merkezle ilgili bir sikintim olmadi. Houston'i pek gezme firsati bulamadim. O nedenle sehirle ilgili pek bisey yazamiycam.
Hepinize basarilar

Sinav gununde rolunuzu iyi yapin, sonrasi guzel olacak insallah

Gulden