Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama

6449 Mesaj 575 Konu- Gönderen: 1078 Üye - Son üye: independent
UsmleTurk ForumlarıBaşucu KaynaklarıUSMLETURK.com Yazıları !3 soru 3 cevap / BASVURU-PStatement-MEZUNIYET YILI
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 3 soru 3 cevap / BASVURU-PStatement-MEZUNIYET YILI  (Okunma Sayısı 554 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ulas Mehmet Camsari
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 07, 2007, 04:29:21 ÖS »

"Personal statement" (amac mektubu)ile ilgili :

-Anadili Ingilizce olan birine gosterilmesi cok iyi olur
-Iceriginde, Ozgecmis'te ve LOR'larda bahsedilmeyen seylerden bahsetmek daha yerinde olur, basvuru ile sunulacak baska belgeler ile "gosteremeyeceginiz" ozelliklerinizi, bahsetmek istediklerinizi, basinizdan gecen ve  mesleginizle bagdastirabileceginiz dramatik bir olayi anlatmak gibi.
-Herseyin dogru olmasi gerekmiyor, olmamis bir seyi de olmus gibi anlatabilirsiniz, ya da olup biten birseyi yazilabilecek hale getirmek icin biraz esnetebilirsiniz, aciklayamayacaginiz bir yalan yazmak degil tabii, ornegin basinizdan gecen bir olayi dikkat cekici bir hale getirmek icin birseyle ekleyip cikarma gibi. Basvuru bir oyun gibi cunku. Biraz da bir mali pazarlama gibi dusunun.
-5 paragrafi gecmesin. Ortalama bir punto buyuklugu ile bir A4 sayfasini gecirmeyin.
-Ilk goze carpacak belgelerden biri oldugu unutulmasin.
-Internetten ornekler bulabilirsiniz ama SAKIN ola ki onlardan alinti yapmaya, ifadeler bazinda bile olsa kacinin. Cunku herkes bu isi yapiyor, ve boyle birsey fark edildiginde prestij kaybina ugrarsiniz. (ben internet kaynaklarindan asirilmis klise cumlelere kendi gorustugum adaylarin PS leri arasinda rastladim, kendi basvurdugum donemde -1,5 yil once- ayni kaynaklarda gordugum ifadelerin aynisinin birden fazla kisi tarafindan kullanilmis olmasi beni cok sasirtti, bir o kadar da o metne saygimi azaltti. Benim saygimin azalmasinin kimse icin cok bir anlami olmadi tabii, Smiley ben bir asistanim, ancak etkiyi program sefinin ya da alinmanizda etkili olabilecek birilerinde de birakabilecegini unutmayin)
-Noktalamaya dikkat edin.

Nerelere basvurmaliyim? :

-30 ila 40 basvuru ideal bir basvuru sayisi bence. Cok iyi dagitildigi takdirde. Her yere basvurmak hem cok maliyetli hem de gereksiz. Bir bardak cayin tadini alabililmek icin tum bardagi icmeye gerek yok. Bir kac yudum alirsaniz cayin sekerli mi yoksa tuzlu oldugunu anlayabilirsiniz. Demek istedigim orneklemi dogru yaydiginiz takdirde 30-40 basvuru, bilemedin 50-60 basvuru yeterli olur ve size 400 basvuru ile cok yaklasik bir sansi yakalatir. Butun mesele bu basvuru grubunu nasil sececegim? Secilecek yerlerin ilk 10-15 tanesi bence en iyi yerler olmali. Girme sansiniz yok bile dense siz yine de basvurmalisiniz. Hem icinizde kalmamasi icin hem de sansinizin kucuk bile oldugunu dusunuyorsaniz bir kapinin acilmasini ummak icin once o kapiyi calmak gerekir. O kapilar da kendilerini calanlara acilabilir ancak.  O nedenle Usnews sitesinde yuksek siralarda olan ilk 10 hastaneye, ve de basvurmak istediginiz egitim programinin siralamasinda ilk 1-20 arasina giren her yere basvurun. Zaten bu iki liste kendini 5-10 tanesinde tekrarlar ve yaklasik 10-12 basvuru hakkinizi bunlara kullanirsiniz. Gelelim geriye kalanlara...Bu ikinci grup en cok girme sansinizin yuksek olacagi grup olmali. Nasil mi? Soyle, ilk 10 da basvurduguz unlu yerlerin yakinlarindaki ve cevrelerindeki merkezlere basvurun. Bu merkezler cogu zaman unlu yerlerin basvuru anlaminda golgesinde kalirlar cunku kimse bu yerleri cok iyi bilmez, o nedenle basvuru yogunlugu cok daha az olur, herkes Harvard'in tum hastanelerine basvurur ama kimse bu hastanelerin komsulari olan Tufts hastanelerine basvurmaz, kendi bulundugum sehirden ornek vereyim, herkes Cleveland Clinic'e basvurur ama kimse 5 km yanibasinda olan Fairview hastanesine (cleveland clinic affiliated) basvurmaz, St Vincent's Charity Hastanesine (Case Western Reserve University Affiliated) basvurmaz. Herkes Johns Hopkins'e basvurur ama kimse dibinde olan University of Maryland'e basvurmaz. Ikinci sanslariniz hep bu hastanelerin cevrlerindeki yerlede kullanmaniz sart bence. Bu yerler hem adaylara daha cok sans verirler, hem de ayni sehirde olan unlu rakipleri ile rekabet icindedirler ve sunduklari imkanlar genel olarak daha fazladir, sizlere daha da cok ihtiyaclari vardir. Diger bir avantaj ise, bu gibi kurumlardan yakin bolgede olan unlu kurumlara ileriki yillarda ziplayabilme sansi da vardir. (ornegin yan dal icin, ya da ornegin ikinci senede program degistirme istenirse). Unutmayin ki ilk etapta herhangi bir yere gireyim sonra markalar pesinde kosarim diyorsaniz sizin icin bicilmis kaftan bu gibi yerlerdir. Bu grupta gerekirse basvurudugnuz uzmanlik alanina gore (eger dahileyse mesela) 10 program daha artis yapabilirsiniz ve toplamda 50 'ye ya da 60 'a  cikarsiniz. Yine bu gruba mutlaka New York hastanelerini de almak lazimdir. New York amerikalilarin pek ragbet etmedigi bir yer ve hemen tum branslarda yabancilar icin girilmesi cok rahat olan yerlerden birisi. Ornegin size girilmesi zor denilen branslara New York'ta girmek cok daha mumkundur. Sadece New York basvurulari bile kendi basina 10 tane almalidir gerekiyorsa, dedigim gibi 50' ye 60'a  kadar cikilacaksa. Son grup ise bence ozel serbest atis grubu olmalidir. Bolgesel dusunuyorsaniz, bolgesel, sehirsel dusunuyorsaniz sehirsel. Her yeri bilemessiniz. Size soylenen hersey de dogru olmayabilir, o zaman ne yapacaksiniz? Sansinizi denemek zorundasiniz. Sansinizi da kendi basiniza FREIDA listesinden deneyebilirsiniz. Yani ne mi yapacaksiniz bu son grupta, gozu kapali sallayacaksaniz, cebinizdeki paraya gore, bu kumari artirabilirsiniz, ama sansinizin bence yine zayif oldugu gruplardan digeri bu. Bu isteki paradokslardan biri de, unlu yerlerin ve adi bilnen yerlerin sizleri cagirma sansi aslinda bu gruptan bile fazladir. Bir yer ne kadar az biliniyorsa ve ucra bir kosede ise yabancilara da o kadar kapali oluyor. Bu benim kisisel tecrubem. Oklahoma colune geleyim dersiniz, olmaz derler, Harvard'a sizi aliverirler bakarsiniz. Ismi buyuk olan yerler, biraz da kendilerine guvenirler, yabanciyi kullanmayi bilirler, yabancinin iyisini secmeyi bilirler, yillar yili gosterilen ilgiden dolayi yabancilarla ilgili tecrubeleri yonetmelikleri hazirdir, tam tersi ucra kosedeki yerler bu isleri iyi bilmezler, kendilerine guvenmezler, riske girmezler ve bu sebeplerden cok aciz durumda kalmadikca pek uzak milletlerden adamlari almak istemezler. Dedigim gibi Harvard'in yani basindaki baska hastanede sansiniz Harvard'a gore yuksek evet ama sanmayin ki Oklahoma'da sansiniz, Harvard'dan daha yuksek. -genel olarak tabii- Ilginc ama bence gercek, kendi acimdan defalarca tescilledigim bir sey. Bu anlattiklarim benim tecrubelerim. Baska baska tecrubelere de saygim sonsuz tabii varsa. Yanlis ve ozel istisnalari yasamis ve genelliyor olma riskim de var elbette. Basvuru kismini da genel olarak boyle toparlamis oldum.

Mezuniyet yili meselesi ile ilgili :

-Mezuniyet yili cook abartili derecede uzakta degilse genel olarak cok fazla dikkate alinan birsey degil, basvuru sartlari arasinda adi gecer ama pek kullanilmaz, cok abartili olmadigi surece. Mezuniyet yilinin gizli olarak ortaya cikardigi baska birsey vardir ki o daha onemlidir. Mezuniyetten sonra gecen yillarda ne yaptiginiz? Koreldiniz mi? Calistiniz mi? Anlamaya calistigi budur aslinda. Eger aktif bir hekimseniz mezuniyet yili sorun olmaz, eger 60 yasinda degilseniz tabii.
akcardio
Genel Gözlemci
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 07, 2007, 08:52:02 ÖS »

Tesekkur ederim Ulas.Bahsettigin  konular  gercekten cok ilginc.Ben  acikcasi cok iyi yerlere(en iyi ilk 10 -20) basvurmayi hic dusunmemistim.Ama  yazdiklarini okudugumda az bilinen yerlere basvurmanin kabul acisindan  dahada zor  olduguna tam anlamiyla ikna oldum acikcasi.Cok tesekkur ederim adas.Kendine  iyi bak.
mehmet özen
Genel Yürütücü
Çevrimdışı Çevrimdışı

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 07, 2007, 10:10:44 ÖS »

ulaş her derde devasın ellerine sağlık

hiçbirşey imkansız değildir
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: