Onemli oldugunu kabul etmiyor degilim ki Rehacim. Onemli tabii ama doger ayaklardan daha cok onemli degil demek istedigim. Yani bu is komple bir strateji gerektiyor, iyi kaleci de lazim iyi golcu de lazim. ama bir maci kazanmak icin illa iyi bir kalecinin olmasi sart degil mesela. Yani demek istedigim genel olarak Amerika'da uzmanliga girilme isinin abartilmamasi gerektigi. Bana inanmayanlar
www.nrmp.org sitesinden son eslesme istatistiklerini program program kac kisi alindigini kac yerin bos cektigini acsin baksinlar. Gecen basvuran ecfmg lerin yarisindan cogu girmis. En cok bos birakan yerlerin basinda dahiliye pediyatri ve aile hekimligi geliyor. Adamlar gelecek adam bulamiyorlar. Johns Hopkins degil herhalde. Ama boyle bir suru yer var. Amerikada uzmanliga girmek ozellikle bazi alanlarda -heryere raziysan- neredeyse garanti. Tek sart ECFMG sertifikanin olmasi. Buna inanmayanlar acsin match sitesine baksinlar. Buraya geldikleri zaman da burda durumu gorup anlayacaklar.
Boyle abartilmasini ben suna bagliyorum.
Bu isi basarmis olan bazi ilginc arkadaslar kendilerini cok buyuk bir is basarmis gibi, ustun gorerek, geriden gelenlere 'bu is cok zor, kolay degil, eskisi gibi degil' tarzinda ilginc ve moral bozucu, sozde kendi yaptiklari isi yuceltmek icin karsidakinin basarisizligini istemsiz olarak arzu ettigini dusundurecek mesajlar veriyorlar. Ben de bu insanlarla en zor anlarimda karsilastim ve benim moralimi cok bozdular. Ne yaziktir ki, amerikada uzmanlik isteyen hekimlerin bazilari , bu isi ulvi mesleki ideallerinden cok, ego tatmini, hava atma, kendi kulturunu asagilama ayricaligi, meslektaslarindan ustun oldugunu gosterme meraki gibi basit ve az gelismis amaclar pesindeler. Bu BAZIlari oyle cok da az degiller ve cok yuksek mevkilerde bile bulunanlar var. Bu adamlar bana da cok rastladilar. Ben de bilmiyordum ama kimin ne oldugunu ogrendim. Ve asla yapmayacagim seylerden birisi burda olup biteni, sirf burda oldugum icin, kendi pacami kurtardigim icin sizlere yanlis aktarmaktan keyif almak gibi bir ilkelligi yapmak olur. Size boyle diyenler , pacasini kurtardiktan sonra sizinm moralinizi bozanlar, yardimdan kacinanlar, ezik insanlardir onlardan derhal uzaklasin.
Amerika'da belli basla bazi uzmanlik dallari disinda , derma, goz, kbb, beyin cerrahisi, kadin dogum vb bir kac tanesi disindaki uzmanliklara ozellikle dahiliye pediyatri psikiyatri aile hekimligi genel cerrahi gibi alanlara girmek zor degildir. Tam tersine kolay bile denilebilir. Zorlugu ECFMG yi herseyiyle bitirmektir zaten. Ondan sonra israr eden illa ki 1 denemesinde ya da ikinci denemesinde girer, giriyor da. Ha dersen ki en tepe yerlere olur mu, olmaz tabii, olabilir de ama olmayabilir de, onun garantisi olmaz. Ama bir yere mutlaka girersin her yere basvurursan. Ondan sonrasi yuru ya kulum zaten.
Bilmem anlatabiliyor muyum?
Ulas