Ulas abi merhaba,
Bugun konsoloslukla gorustum ancak onlar oyle bir islem yapmadiklarini soyledi. Beni de su sekilde yonlendirdi: Yeminli tercumana cevirtip, notere onaylattiktan sonra Ankara Valiligi Hukuk Isleri Burosu'nda "Apostil" yaptirmami soyledi. Boylelikle belgenin uluslararasi alanda gecerli olacagini soyledi. Vilayet Hukuk Burosu'ndaki gorevli ile gorustugumde o da belgenin "apostil" yapilmis olmasinin ona uluslararasi gecerlilik katacagini soyledi.
Su durumda diploma cevirisini gondermeden once sizin fikriniz nedir? Konsolosluk boyle bir sey yapmadigini soyledi. Apostillenmis ceviriyi gondereyim mi?
Ayrica artik Hacettepe Tıp diplomalarinin son cumlesi "...ve Lisans derecesini almaya hak kazanmıstır." seklinde bitiyor. Bu da cevirinin son cumlesinin "...and is awarded the Bachelor Degree." olmasina yol aciyor. Her ne kadar diplomanin ortasinda kocaman "Medical Doctorate Diploma" yazsa da o en sondaki "Bachelor Degree" bir soruna yol acar mi?
ECFMG'ye gondermeden once sormak istedim.
Cok tesekkurler...
Merhaba neuro,
Bu tip mesajlari ozel mesaj seklinde atarsan daha iyi olur, burda bana bir soru soruldugunu fark etmem cok uzun surebiliyor.
Oncelikle ben senin durumunu tam anlayamadim.
Cevrilecek belge, diploma ise neden konsolosluga gittin? Diploma cevirisi ile konsoloslugun bir ilgisi yok ki. Benim yazdigim seyden boyle bir anlam mi cikmis diye bir daha baktim ama beni orda ozel bazi belgeleri kastetmistim konsolosluk icin.
Diploma cevirilecekse sana konsolostuktan soyledikleri gibi gidip yeminli tercumana cevirteceksin.Ben bu apostil ve valilik kisimlarimi da anlamadim. Defalarca diploma cevirttim hic valilikle isim olmadi apostil falan da yapistirmadim. Bilmiyorum bu yeni birsey mi? Baska bir bilen varsa lutfen soylesin cunku benim kendi yolladigim diploma cevirisinde de , esim Gamze'nin daha bu sene yaptirdigimiz cevirisinde de boyle bir islem yapmadik. Direk noter onayli yeminli tercumeyi yollayacaksin. Bunu ECFMG kabul eder, bizimkileri de etti. (eger yeni bir duzenlemeden bahsetmiyorsak)
Sanirim ben konsolosluk olayinin detaylarini vererek senin kafani karistirdim. Bunun icin ozur dilerim. YAni gereksiz bir suru ayrinti vermisim simdi baktim da. Fazla bilgi zarar vermez diyorsun ama bazen veriyor iste.
Diger sorunla ilgili olarak :
Diplomadaki Bachelor derecesi olarak cevrilmesi de yeni bir moda mi simdi. Yani inanamiyorum su bizim hergun degisen kurallarimiza diplomalarimiza. Birseyi tam hallediyoruz yeni bir sey cikariyorlar. Diplomanda MD derecesini aldigin yazmali. MD yani "Doctor of Medicine" unvani Turkiye'de tip fakultesi bitirene verilen unvandir, ECFMG de bunu boyle bilir, buna bakar. Hacettepe gibi adi bilinen bir okul boyle sacma sapan kelime oyunlarina nasil gidiyor inan aklim almiyor. Ama soyledigine gore MD derecesi senin diplomada yaziyormus. Herhalde sorun olmaz. Ondan sonra Amerikali bizi anlamiyor diyoruz. Amerikali zaten dogru soyleneni zor anliyor, bu kadar ali cengiz oyununu nasil anlasin yahu !
Simdi senin yapacagin sen diplomayi oylece cevirtip gonder. akalim ECFMG ne diyecek bu yeni Bachelor olayina. Sorun ciksa bile eninde sonunda cozulecektir eminim ama bizlere zaman kaybettiriyorlar iste, Amerikan burokrasisi bu kadar gunu birlik degisen resmi belgelere alisik degil ki. Tekrar haberleselim. Konsolosluk karisikligi icin de ozur diliyorum senden. Benim isguzarligimin kurbani olup zaman kaybetmissin.