Merhaba!
Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür etmek istiyorum sizlere!
Bu soruyu kime yönelteceğimi bilemedim, ama fikrinizin olabileceğini düşündüm. Şu anda Hacettepe Pediatri asistanıyım. 3 sene sonra bitecek, ve bir yan dal yapmak istiyorum. Amerikada Pediatri fellowluğu ne derece mümkün? hangi dallarda rekabet az/cok?
teşekkürler
Merhaba
Amerika'da "pediyatri fellowlugu" diye bir tanimlama cevap icin yeterince spesifik degil. Bunu biraz gelistirelim. Soyle aciklayalim.
"fellow" deyince bunun degisik tipleri var.
1-Akredite (denkligi taninan) resmi maasli yan dal klinik uzmanliklari, ornek pediyatrik gastroenteroloji, pediyatrik endokrinoloji, pediyatrik psikiyatri. Bunlar yabancilar icin pediyatri uzmanligini amerikada yapmis olmaniz sarti ararlar.Pediyatriyi Turkiye'de yapmis olarak buralara basvurmanbiz mumkundur ama kabul edilme ihtimaliniz cok zayiftir. Yine de imkansiz olmadigini bazi uc orneklerle duyuyoruz.Bu tip bir yere Turkiye uzmanliginiz ile kabul edilseniz bile "board eligible" olamazsiniz, yani o isin sonunda Amerika'da hekimlik yapamazsiniz. Karisik ve ucu kestirilemez bir yol.
2-Akredite olmayan (denkligi taninmayan) resmi olmayan maasli, yan dal klinik programlar, ornek 1 senelik gecici programlar. Bunlar genellikle bilgi gorgu artirmaya yoneliktir. Ama yabancilar icin ECFMG isterler ve hasta gormeniz ve aktif calismaniz mumkundur, sonrasinda amerikada kalamazsiniz, donmeniz gerekir. Zaten akredite olmadigi icin "board eligible" olmaniz yine mumkun degildir.
3-"Research fellowship" arastirma programlari. Bunlarda hasta pratigi olmaz ama arastirma yaparsiniz, yayin cikarirsiniz, sonra Turkiye donusunde isinize yarar, gecici gelmek icin, bilgi gorgu artirmak icin, akademik ozgecmisi guclendirmek icin cok guzel firsatlar yaratabilir. ECFMG genellikle istenmez ama olursa sansinizi artirir, maas verilir, verilmeyebilir de.
Uzun lafin kisasi, butun bunlardan evvela cevaplanmasi gereken soru sudur : "Bu isin sonunda Amerika'da kalmak istiyor musun, istemiyor musun?" Amerika'da yasamak istiyorsan , kalici olup bir daha donmemek istiyorsan, pediyatriyi burda tekrar yapmaktan baska caren yok. Bu neredeyse genel gecer bir kural. Mutlaka cok istisnasi var, bizzat bildiklerimiz var ama bu istisna yollar hedef diye one konamayacak kadar ozel durumlar iceriyor. Eger Amerika'da kalmak istemiyorsan , sadece yan dali alip donmek istiyorsan o biraz zor. Cunku yan dali almak icin de burda pediyatri yapmis olman istenecek. Cunku zaten yan dal egitimi alsan bile, yan dal "board" sinavina girmek icin pediyatri "board cetification" gerekecek. Amerika'da kalmk istemiyorsan , Turkiye'de yan dalini yapmak buraya yukarida saydigim diger seceneklerden birisini secip bilgi gorgu artirmak ve elini kuvvetlendirmek amaciya gelmek senin icin daha mantikli olabilir.
Kolay gelsin, baska sorulari da bilgimiz yettigince cevaplariz.